Ga naar de inhoud

Video’s bekijken op YouTube

  • 6 reacties

Vraag je je af hoe YouTube werkt? In deze serie artikelen lees je er alles over. YouTube bestaat sinds 2005 en werd in 2006 eigendom van Google. YouTube is met een marktaandeel van zo’n 80% de facto hét sociale videoplatform op internet. Na Google is het de tweede plek waar mensen op zoek gaan naar informatie.

YouTube verdient samen met mensen die video’s fpubliceren geld met het weergeven van advertenties op de startpagina er boven, naast en in video’s. Hoewel in Nederland nog schaars kunnen video’s via YouTube ook worden verhuurd en verkocht. De kwaliteit van het aanbod aan video’s varieert zo van thuisvideo tot professioneel, van 240p via Full HD (1080p) tot 4K (4096 x 2304) en in 3D, tot live en omvat games, muziek, shows en films.

Dit artikel is opgedeeld in vier delen:

  1. Het afspeelvenster van YouTube (Player);
  2. Video’s bekijken op YouTube;
  3. Een eigen YouTube-kanaal inrichten voor het publiceren, mixen of cureren van video;
  4. Checklist video vindbaar publiceren.
YouTube-logo

De YouTube Startpagina

Op het midden van de startpagina van YouTube doet Google je aanbevelingen “Wat je kunt bekijken” op basis van je sociale netwerken en de YouTube-kanalen waarop je bent geabonneerd. Bovenaan kun je schakelen naar “Mijn abonnementen” om te zien van er speelt op kanalen waarop je bent geabonneerd.

De gids aan de linkerkant geeft je deze opties ook. Daarnaast is je eigen kanaal binnen handbereik en vind je onder “Sociaal netwerk” alle video’s die je connecties op sociale netwerken deelden.

Onder Geschiedenis vind je de video’s die je hebt bekeken terug en “Later bekijken” geeft je snel toegang tot video’s die je hebt gemarkeerd om later te bekijken. Persoonlijk parkeer ik video’s die ik zelf later wil bekijken bij artikelen die ik later wil lezen in Pocket. Op een moment waarop ik wil bijlezen/kijken werk ik dan vanuit Pocket.

Onder Afspeellijsten vind je lijsten met video’s die je hebt samengesteld, waaronder Favorieten en video’s die je leuk vindt (duimpje!).

Onder ABONNEMENTEN zie je alle kanalen terug waarop je je hebt geabonneerd. Via “Abonnementen beheren” linksonder kun je aanvinken of je een e-mailbericht wilt ontvangen als een kanaal een nieuwe video publiceert. Via YouTube-instellingen>E-mails kun je instellen of je dagelijks, wekelijks of nooit een e-mailbericht wilt ontvangen als een kanaal een nieuwe video publiceert. YouTube combineert de gepubliceerde video’s van meerdere kanalen in één e-mailbericht.

Via “Browse door kanalen” kun je door categorieën bladeren om interessante kanalen op het spoor te komen. YouTube beveelt er ook een paar voor je aan in de rechterkolom.

Bovenstaande opties zijn, naast eventuele zoekresultaten, tijdens het afspelen van video’s snel op te roepen met de knop Gids aan de linkerkant.

Tip: Het afspelen van een video op PC of laptop gaat door als je andere tabbladen opent. Tijdens het afspelen van een video zet YouTube het teken ▶ voor de naam van het tabblad zodat je het tabblad met video snel terug kunt vinden. Er zijn diverse YouTube extensions voor webbrowser Google Chrome die de website van YouTube handiger voor je kunnen maken. Zo kun je video’s in een loop of apart venster afspelen, delen van de interface verbergen of juist aanvullen door de verhouding “vind ik (niet) leuk” weer te geven en video’s downloaden.

Interessante YouTube-video’s ontdekken

Op het tabblad Trending zie je welke video’s momenteel het meest populair zijn. De selectie is gebaseerd op aantal kijkers, reacties, delen en snelle stijgers.

YouTube Nation fungeert als journaal met een korte samenvatting van populaire video’s. YouTube Newswire verifieert video’s van ooggetuigen. Blader eens door YouTube Trends of filter met de YouTube Trends Map de meest populaire video’s op demografische gegevens. Verder kun je in de smartphone-app van YouTube video’s met andere gebruikers delen.

YouTube easter eggs

De ontwikkelaars van YouTube hebben een aantal grapjes ingebouwd, zogenaamde easter eggs (omdat je ernaar moet zoeken). Probeer eens:

  • Typ “1980” om het spel Missile Command te spelen (bescherm je video tegen de raketten);
  • Type “1337” en alle reacties op de video lezen als “leet” (eleet/leetspeak);
  • Zoek op de specifieke naam van een “My Little Pony” zoals “Princess Luna”;
  • Zoek op “Fibonacci” en de gevonden video’s worden steeds een slag groter, volgens het Fibonacci-algoritme;
  • Zoek op “/ GeekWeek” (inclusief spatie) en de interface krijgt een ouderwetse Unix/programmeer layout;
  • Zoek op “Use the Force, Luke” en alles wat je aanwijst met je hand gaat voor je opzij;
  • Zoek op “Beam me up Scotty” en je zoekresultaten komen als teleport binnen;
  • Zoek op “Do The Harlem Shake” en de interface danst mee.

YouTube-video’s afspelen op andere apparaten zoals TV en mobiel

Naast YouTube.com zijn er interfaces voor:

  • TV (te bedienen vanuit de YouTube app op een mobiel op hetzelfde wifi-netwerk)
  • mobiel (iOS – iPod, iPhone, iPad)
  • spelcomputers zoals PlayStation, Nintendo Wii U (zoek via het hoofdmenu) en Xbox One (inclusief voice & gestures).

De YouTube-apps op Android en iOS kun je koppelen aan de YouTube-apps op smart TV’s zodat je met je mobiele apparaat YouTube op de TV kunt bedienen. Door met je vinger te slepen kun je een video klein afspelen zodat je alvast naar een volgende video op zoek kunt gaan. Video’s op afspeellijsten kun je achter elkaar laten afspelen. Je kunt naar video’s luisteren terwijl je in een andere app werkt door in plaats van de YouTube-app de video te starten in Safari. Switch naar de app die je wilt gebruiken en start via Control Center (swipe up) het geluid van de video.

Taal en locatie van de interface en gesuggereerde video’s

Met de knop Taal onderaan iedere pagina kun je kiezen uit 60 talen voor de interface van YouTube. Met de knop Locatie Daarnaast kun je de kanalen en video’s die YouTube je suggereert afstemmen op 63 landen (of wereldwijd).

Mocht YouTube in een vreemde taal starten dan kan het lastig zijn om de interface weer op Nederlands te zetten omdat de knoppen die je daarvoor in moet drukken ook in die vreemde taal zijn weergegeven. Met deze link kun je taal en locatie in het Nederlands instellen: https://www.youtube.com/index?gl=nl&hl=nl

YouTube advertenties of abonnement

YouTube verdient geld met het weergeven van advertenties op de startpagina, plus boven, naast en ín video’s. Adverteerders kunnen nauwkeurig de doelgroep bepalen die advertenties te zien krijgen. Denk aan demografische- en geografisch gegevens of taal. Ook adverteren op trefwoorden, categorie en specifieke video’s of kanalen is mogelijk. Je kunt instellen of YouTube de advertenties af moet stemmen op jouw interesses via Instellingen>Privacy. Een adverteerder kan ook een video zelf promoten op trefwoord zodat deze bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Veel advertenties zijn weg te klikken – een adverteerder betaalt dan alleen als een advertentie daadwerkelijk is bekeken.

Met een YouTube Premium-abonnement kijk je zonder reclame terwijl er toch inkomsten bij de artiesten terecht komen. Met YouTube Premium kun je video’s offline en in de achtergrond bekijken. Eenmaal aangeschaft werkt het abonnement op al je apparaten en in alle YouTube-apps – inclusief YouTube Music.

YouTube TV omvat YouTube Premium. Het is alleen beschikbaar in Amerika en biedt daarnaast TV-zenders en negen maanden opslagruimte voor wat je maar wilt opnemen.

Koppelingen met sociale netwerken

Je kunt Twitter en Facebook koppelen aan YouTube via Instellingen>Delen. Op je YouTube startpagina verschijnen dan onder “Sociaal netwerk” de video’s die de mensen met wie je verbonden bent daar hebben gedeeld.

Zoals ik eerder schreef adviseer ik berichten op sociale netwerken handmatig door te plaatsen. Mocht je het toch willen automatiseren dan kun je instellen bij welke acties je automatisch een bericht wilt publiceren op YouTube en/of andere netwerken:

  • Een video uploaden
  • Een video toevoegen aan een afspeellijst
  • Een video aan je favorieten toevoegen
  • Een video leuk vinden
  • Reageren op een video
  • Abonneren op een kanaal

YouTube kan je ook attenderen op andere YouTube-gebruikers die je kent. Dit werkt op basis van e-mailadres als je elkaar video’s suggereert of gebruik maakt van Google Contacts. Anderen kunnen jou vinden als je onder Instellingen>Privacy een vinkje hebt staan bij “Laat anderen mijn kanaal op YouTube vinden als ze mijn e-mailadres hebben”.

De koppeling met Google+ kun je instellen via “Mijn kanaal”. Je kunt er na de koppeling voor kiezen om een van je pagina’s weer te geven. Delen via Google+ is vooralsnog niet in te stellen.

Tips:

  • Als je invloed uit wilt oefenen op het automatische bericht, kijk dan eens naar de webservice IFTTT.
  • Je kunt het delen van activiteiten per netwerk uitschakelen met de knop Bewerken.

Zoekresultaten filteren (geavanceerd zoeken)

Na het uitvoeren van een zoekopdracht in YouTube kun je deze filteren. Zo kun je het resultaat beperken tot alleen video’s, kanalen of afspeellijsten. Of sorteren op uploaddatum, aantal keren bekeken of beoordeling in plaats van relevantie. Je kunt alleen recente video’s opvragen door de uploaddatum te filteren op vandaag, deze week of deze maand. Verder kun je het resultaat beperken tot een specifieke categorie of lengte: kort (tot 4 minuten) of juist lang (vanaf 20 minuten). Tenslotte kun je zoeken op technische eigenschappen zoals ondertiteling voor doven en slechthorenden, HD (High Definition), Parnervideo’s, Videoverhuur of WebM.

YouTube heeft losse apps voor muziek. Als je deze gebruikt dan levert zoeken op “Call” eerder “Call me maybe” als zoekresultaat dan “Call of Duty”. De app helpt je met het ontdekken van nieuwe muziek.

Met een YouTube Premium-abonnement luister je zonder reclame.

Aanstootgevend materiaal filteren voor kinderen met Veiligheidsmodes (Safety Mode)

Hoewel YouTube geen plek is voor aanstootgevend materiaal zijn er veel grijze gebieden (zoals nieuws) waarin bijvoorbeeld geweld wel is toegestaan. Met YouTube Veiligheidsmodes actief kun je veel (filteren werkt nooit 100%) aanstootgevende video’s en reacties verbergen. Trefwoorden geven bijvoorbeeld geen of gefilterd resultaat, reacties worden niet weergegeven of specifieke woorden worden vervangen door sterretjes en links naar video’s die gefilterd zouden worden werken niet.

YouTube attendeert je op gefilterde resultaten met meldingen als “Sommige resultaten zijn verwijderd omdat de Veiligheidsmodus is ingeschakeld” en “Het woord ‘naked’ is uit de zoekresultaten gefilterd omdat SafeSearch is ingeschakeld”.

Onderaan iedere pagina kun je de optie Veiligheid inschakelen om mogelijk aanstootgevend materiaal te verbergen. Als je bent ingelogd met een Google account dan kun je de “Veiligheidsmodes in deze browser vergrendelen” zodat deze niet zomaar uitgeschakeld kan worden.

Let op: De veiligheidsmodus is niet gekoppeld aan een Google account en blijft dus ook bij uitloggen en inloggen met een ander Google account actief. Als je meerdere meerdere machines, gebruikersprofielen of webbrowsers gebruikt dan moet je de veiligheidsmodus wel overal apart inschakelen.

Als je zelf video’s publiceert op YouTube dan is het verstandig regelmatig na te gaan of jouw video’s geblokkeerd worden door veiligheidsmodus. Het filter heeft kuren, ik heb een zakelijk kanaal gezien waar 20% van de video’s gefilterd werden.

Een andere mogelijkheid is voor kinderen de app YouTube Kids te installeren (iOS, Android). YouTube Kids heeft naast een timer (gebruikslimiet) een ingebouwd filter en je kunt zoeken uitschakelen zodat alleen video’s die je zelf hebt goedgekeurd verschijnen. Als er per ongeluk toch een video verschijnt waar je het niet mee eens bent, dan kun je YouTube eenvoudig op de hoogte stellen. YouTube Kids is voor kinderen gemakkelijker te gebruiken met grote knoppen en video’s die direct fullscreen afspelen.

YouTube volgen via RSS

Via de interface van YouTube kun je een kanaal via RSS volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.

Als je wilt dan kun je heel specifiek video’s volgen op YouTube, bijvoorbeeld alleen video’s van een bepaald kanaal met een specifiek trefwoord. Of video’s die een gebruiker als favoriet heeft gemarkeerd. Ook afspeellijsten, kanalen waarop je bent geabonneerd en zelfs álle gepubliceerde video’s volgen op trefwoord, categorie of populariteit zijn mogelijk. Zie een overzicht van alle RSS opties van YouTube of een subset van de meest gebruikte RSS mogelijkheden.

Op de hoogte blijven van YouTube

Je kunt op de hoogte blijven van YouTube via The Official YouTube BlogTwitter en Facebook. Je kunt je ook via Instellingen>E-mails abonneren op diverse YouTube-nieuwsbrieven. Wereldwijd wisselen gebruikers kennis en ervaringen uit op het forum YouTube Talks.

Je kunt overal op YouTube feedback indienen met knop “Een bug melden” onderin het scherm. De tool vraagt om een korte omschrijving waarna je op een screenshot betrokken elementen in de interface kunt aanwijzen.

Voor dit artikel zijn naast het officiële YouTube blog de YouTube help-artikelen, het YouTube Creator Playbook en de grappige afspeellijst YouTube 101 geraadpleegd.

Ontwikkelaars kunnen met de YouTube API en tools de functionaliteiten van YouTube inbouwen in hun eigen applicaties.

6 gedachten over “Video’s bekijken op YouTube”

  1. Hoe zorg je er voor dat de Youtube filmpjes die je hebt opgesloten in de ‘Later bekijken’ lijst, automatische worden gesorteerd en afgespeeld in omgekeerd volgorde van waarin je ze er in hett opgeslagen. Dus de meest recente bovenaan/ het eerst.

    Als ik alles afspelen aanklik en naar instellingen ga om volgorde te veranderen springt hij terug nar het overzicht scherm van later bekijken en gebeurt er niets.

  2. Youtube kids geinstaleerd op samsung tablet van mijn dochter. Ze heeft een account met beperkte mogelijkheden. Youtube kids werkt alleen wanneer ook youtube ingeschakeld staat. Wanneer youtube voor haar account uit staat werkt het niet.
    Hiermee ontgaat mij de zin van youtube kids, immers het werkt alleen as ook de app youtube actief is…

    1. Ik heb geen Android meer en de app is nog niet in Nederland beschikbaar dus ik kan niet met je meekijken.

      Als ik deze beschrijving in de Apple App Store lees lijkt het alsof je als ouder moet instellen voor je kind (parental guidance):
      https://apps.apple.com/us/app/youtubekids/id936971630

      “IMPORTANT NOTES ABOUT THE APP
      – Parental setup is needed to ensure the best experience possible for your child.”

      Misschien dat je zelf moet inloggen, de app instellen en dan “op slot” zetten?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php