Verwijzingen naar webpagina’s (links) kunnen vrij lang zijn. Lange links zien er niet mooi uit en zijn ze foutgevoelig bij het overtypen. Links overtypen doe je bijvoorbeeld uit een papieren magazine of poster.
Als je wilt weten waar bezoekers op je website vandaan komen is het een goede gewoonte om de link te taggen met UTM-parameters. Een dergelijke lange link laat je vast liever niet zien, laat staan door bezoekers overtypen. En zo mis je weer of het plaatsen van een link in een magazine, whitepaper of poster effectief was.
In het begintijdperk van Twitter telden alle tekens van een link mee in het maximum van 140 tekens. Tools die links konden inkorten werden snel populair.
Werking linkinkorter
Je hebt de grote namen vast wel eens gezien: tinyurl, bit.ly, goo.gl en is.gd. De werking van een linkinkorter is vrij eenvoudig:
- Je plakt een (lange) link
- De tool waar je in werkt roept de linkinkorter aan
- De linkinkorter kent een korte code toe aan de (lange) link en bewaart de combinatie in een lijstje
- De tool waar je in werkt laat de verkorte link zien
Een concreet voorbeeld is een link naar dit artikel. De (lange) link is:
Als ik deze link inkort van bit.ly, dan krijg ik:
Linkinkorters verwijzen bezoekers van een ingekorte link door naar de (lange) originele link. Daarnaast houden deze tools vaak bezoekersstatistieken bij.
Nadelen van bestaande linkinkorters
De korte code kan een opeenvolgend nummer zijn. Vaak is het een combinatie van cijfers en letters zodat je met zo weinig mogelijk tekens veel links kunt bewaren.
Bij de verkorters kun je de toegekende korte code handmatig aanpassen naar bijvoorbeeld een woord.
Als ik in bovenstaande “29oeHHB” probeer te veranderen naar “yourls” dan loop ik tegen een beperking van bitly aan: heel de wereld gebruikt deze domeinnaam en dus is dit specifieke trefwoord al bezet.
Als je nieuwsgierig bent waarnaar de link verwijst dan kun je er een plusteken achter typen:
De bezoekersstatistieken van een bit.ly-link zijn gewoon openbaar. Sommige marketeers vinden het niet fijn dat iedereen kan meekijken naar het effect van een campagne.
Een ander nadeel van de bestaande grote namen is dat de domeinnaam er wat vreemd uit ziet. Als ik een artikel voor een magazine op papier aanlever met bit.ly linkjes erin krijg ik regelmatig de opmerking dat de link er vreemd uit ziet.
Verder kan het zijn dat een tool zoals goo.gl er op een dag mee stopt. Daar heb je zelf geen invloed op. De kans op stoppen is groter bij gratis diensten met rammelend verdienmodel.
Nu kun je een eigen domeinnaam koppelen aan bit.ly. Als je het korte domein voor commerciële doeleinden gebruikt dan vraagt bit.ly daar geld voor:
“Branded Short Domains set-up with on a free Bitly account are intended for personal and non-commercial use. If you’re interested in setting up a Branded Short Domain for commercial purposes, you can learn more here.”
Volgens deze presentatie begint Bitly Enterprise bij €995 per maand. Naast een eigen domeinnaam gebruiken krijg je dan toegang tot extra statistieken en mag je meer links inkorten dan een gratis gebruiker.
Nu is dat inderdaad een verdienmodel. Maar ik vond het vrij prijzig. Ik denk dat bit.ly op een andere manier geld verdient aan de links die je er plaatst of hele grote kortingen weggeeft. Of ze hebben een paar grote betalende klanten. Hoewel bit.ly in de praktijk niet lijkt te controleren op commercieel gebruik neem ik liever geen risico.
Links inkorten met YOURLS
Je kunt het inkorten van links helemaal in eigen hand nemen. Koop gewoon een leuke korte domeinnaam en installeer YOURLS. YOURLS is een gratis tool waarmee je linkjes kunt inkorten. YOURLS staat voor Your Own URL Shortener.
Je kunt YOURLS voor jezelf gebruiken of openstellen voor publiek. Bedenk wel dat met het openstellen van YOURLS de kans groot is dat mensen links aanmaken naar dubieuze websites.
YOURLS heeft een admin-panel voor het inkorten van links.
In het admin-panel kun je per ingekorte link de bezoekersstatistieken bekijken.
YOURLS kent aardig wat instelmogelijkheden die standaard gelukkig prima zijn ingesteld. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van de YOURLS-API om vanuit programma’s links in te korten.
Een nadeel van YOURLS is dat het nog wat minder algemeen bekend is dan bit.ly. Het populaire TweetBot op iOS kun je configuren voor YOURLS.
Domeinnaam kopen en YOURS installeren
Als je eigen domeinnaam toevallig kort genoeg is kun je daar misschien al iets leuks mee, misschien zelfs met een subdomein ervoor (in plaats van www).
Denk anders voor een leuke korte domeinnaam aan de extensies “in”, “is”, “me”, de afkortingen van landen of nieuwe extensies zoals “rocks” of “ninja”. Creatieve voorbeelden van domeinnamen zijn:
- YouTube: youtu.be
- LinkedIn: linkd.in
- Facebook: fb.me
- MySpace: mysp.ac
- Foursquare: 4sq.com
- Glenn Gabe: glennga.be
Bij webhoster Antagonist kun je domeinnamen bestellen. Afhankelijk van je keuze kan het zijn dat je voor een tientje per jaar al klaar bent.
YOURLS installeer je bij Antagonist met een druk op de knop via Installatron.
Let wel dat je op het goedkoopste hostingpakket van Antagonist maar één map hebt om een domeinnaam in uit te laten komen. Als je niet wilt upgraden dan moet je YOURLS in een submap installeren, bijvoorbeeld ‘r/’ voor ‘redirect’. Maar dat doet vast het effect van je leuk bedachte domeinnaam teniet.
Houd er rekening mee dat je in sommige gevestigd moet zijn om een domeinnaam te registreren. Bijvoorbeeld in Duitsland.
Plugins voor YOURLS
Er zijn veel plugins voor YOURLS beschikbaar, de volgende drie vond ik zelf interessant om even te proberen:
- Redirect Index: Bezoekers aan de homepage van het korte domein doorsturen.
- Random Keywords: YOURLS kent standaard nummers toe aan een verkorte link. Deze plugin maakt er willekeurige tekens van.
- Yourls Google Analytics Link Tagging: Helpt met het aanmaken van links met UTM parameters erin.
HTTPS
Overweeg een HTTPS-certificaat te kopen voor je korte domeinnaam. Het ziet er professioneler uit en je inloggegevens van het YOURLS-admin-panel zijn beveiligd.
Technisch gezien is HTTPS een voorwaarde als jouw korte links als embed in een webpagina terecht komen. Anders krijgt de bezoeker van de webpagina een mixed-content waarschuwing.
Voor de kosten hoef je het niet te laten, het goedkoopste certificaat kost minder dan een tientje per jaar.
Bestel je certificaat bij SSLCertificaten.nl en gebruik de code 1manier16 voor 10% korting.
www en http doorverwijzen via .htaccess
Sommige eindgebruikers denken dat iedere webpagina met www moet beginnen. Sommige magazines beginnen een link graag met www om duidelijk te maken dat het om een link gaat. Al zou je links ook een kleurtje of andere opmaak mee kunnen geven.
YOURLS vraagt je te kiezen tussen de domeinnaam mét of zonder www. Je geeft vast de voorkeur aan gebruik van de domeinnaam zonder www. Gelukkig kun je bezoekers eenvoudig doorverwijzen.
Onderstaande “code” voeg je bij Antagonist bijvoorbeeld toe aan het bestand .htaccess in de hoofdmap van YOURLS toe. De code gaat ervan uit dat je https gebruikt.
De eerste regel code triggert op bezoekers die de website via http in plaats van https benaderen. De tweede regel stuurt bezoekers die met www beginnen door naar de domeinnaam zonder www.
# Force HTTPS (because of passwords via /admin) and use clean domain (non www)
RewriteCond %{HTTPS} off [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.examp.le [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://examp.le/$1 [L,R=301]
Als je geen https gebruikt dan kun je de eerste regel weglaten en in de laatste regel https vervangen door http.
Mocht je met .htaccess aan de slag gaan, controleer dan of alle varianten van korte links doen wat ze moeten doen met HTTP Status Code Checker.