Ga naar de inhoud

Yoink: handig tussenvenster voor drag-and-drop

Yoink is een parkeerplaats voor bestanden om het slepen (drag-and-drop) van bestanden gemakkelijk te maken. Bestanden verplaatsen is iets wat je dagelijks met regelmaat doet. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Het verplaatsen van een bestand naar een andere map.
  2. Het attachen van een bestand aan een e-mailbericht als bijlage.
  3. Het uploaden van een foto naar social media.

En ga zo maar door. Handig om dat snel te kunnen dus!

Drag-and-drop: handig bestanden verplaatsen

Veel programma’s hebben een manier om te bladeren. Via een menu-optie Invoegen of een knop “Bladeren” of “Attach” opent een venster waarin je door je bestanden kunt bladeren. Denk aan Windows Explorer of macOS Finder.

Dat werkt, maar vaak heb je al zo’n venster open staan. Precies op de juiste plek. Jammer dat je in het pop-up-venster helemaal opnieuw naar de locatie van het bestand moet bladeren. Die je soms eigenlijk niet precies weet.

In Windows als macOS kun je daarom bestanden verslepen tussen vensters. Je kunt bijvoorbeeld een bestand vanuit je bureaublad op een e-mailbericht slepen om een bestand als bijlage mee te sturen. De naam daarvoor is drag-and-drop: slepen en loslaten.

Wijs het bestand aan, houdt de muisknop ingedrukt en verplaats het bestand met de muis. Laat vervolgens de muisknop los. In plaats van je bureaublad kun je ook vanaf een willekeurig venster in Windows Verkenner / macOS Finder slepen.

Sommige programma’s reageren net iets anders afhankelijk van waar je een bestand precies loslaat. Zo kun je in een webbrowser het bestand zelf openen, of het bestand precies op een knop slepen die je normaliter indrukt om via een pop-up te bladeren naar het te uploaden bestand. E-mailprogramma’s (en Gmail) maken onderscheid tussen een bestand in de tekst laten vallen (inline afbeelding) of op een speciaal vlak voor attachments.

Drag-and-drop werkt met meer dingen dan alleen bestanden, je kunt ook tekst verplaatsen in een tekstverwerker zoals Microsoft Word.

Drag-and-drop als beide vensters niet zichtbaar zijn

Het lastige aan drag-and-drop is dat beide vensters tegelijkertijd zichtbaar moeten zijn, anders werkt het niet zo handig.

Als je bijvoorbeeld een fotobestand wilt slepen vanaf je bureaublad naar een e-mailbericht dan moet zowel je bureaublad als het e-mailbericht zichtbaar zijn.

Er is een trucje voor op zowel Windows als macOS: houd de muis tijdens het slepen even stil boven de taakbalk, het dock of zelfs een tabblad. De applicatie of het tabblad komt dan vanzelf naar voren waarna je je sleepbeweging af kunt maken en het bestand kunt loslaten.

Net niet intuïtief, precisie vereist en het duurt vrij lang.

Drag-and-drop met Yoink: de verbeterde versie

Yoink maakt drag-and-drop handiger. Het biedt een tussenvenster om bestanden te parkeren. Zo hoef je de muisknop niet de hele tijd krampachtig ingedrukt te houden. Je zoekt op je gemak het doelvenster erbij.

De animatie hieronder laat zien hoe je een bestand parkeert en vervolgens in een andere app weer oppikt.

Yoink - Drag-and-drop

Het tussenvenster van Yoink verschijnt standaard aan de linkerkant van het scherm zodra je bestanden versleept. Of als je op F5 drukt.

Het tussenvenster blijft altijd boven andere vensters zichtbaar en geeft via QuickLook weer wat de inhoud is.

Je stalt de bestanden die je wilt verslepen in het tussenvenster van Yoink. Vervolgens heb je alle tijd om het venster op te zoeken waar je de bestanden naartoe wilt slepen.

Yoink werkt met meer dan alleen bestanden, denk bijvoorbeeld aan:

  • mappen;
  • e-mailberichten;
  • stukken tekst;
  • webpagina’s.

Zie onderstaande video van een minuut voor deze mogelijkheden.

Het voordeel van Yoink ten opzichte van de standaardmanieren is dat je niet hoeft te wachten tot het doelvenster activeert. En je hoeft niet heel precies te werken en te wachten voordat je je bestand(en) loslaat.

Geavanceerde mogelijkheden van Yoink in macOS

Standaard is Yoink prima ingesteld. Maar als je alles uit de app wilt halen, dan kan er meer.

Via de instellingen kun je ervoor kiezen dat het venster pas verschijnt als je je muiscursor naar de zijkant van het scherm verplaatst.

De positie van het venster kun je ook inregelen: in de buurt van je muiscursor, of aan de rechterkant van het scherm. Het is zelfs mogelijk Yoink alleen bij specifieke applicaties te activeren (of juist niet).

Standaard groepeert Yoink bestanden die je gelijktijdig in het tussenvenster sleept. Met een druk op de knop kun je deze groepering ongedaan maken. Via de instellingen kun je ervoor kiezen bestanden altijd individueel te behandelen.

Om alle bestanden te selecteren, houdt je de optie-toets (Alt) ingedrukt en dubbelklik je op een van de bestanden. Cmd+A werkt niet, dan zou Yoink de focus naar zich toe moeten trekken terwijl de app juist overal tussendoor moet zweven.

Je kunt bestanden die je uit Yoink sleept laten staan als je die optie-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt (Alt). Of zet een bestand vast met het slotpictogram. Zo kun je ze nog een keer ergens anders heen slepen. Via de instellingen kun je aangeven dat je bestanden standaard in Yoink wilt laten staan.

Yoink behandelt verwijzende alias-bestanden standaard als los bestand. Wil je liever het bestand zélf in Yoink slepen, dan kun je dat instellen.

Je kunt bestanden vanuit Finder toevoegen aan Yoink met de toetscombinatie Ctrl-Optie-Cmd-x. Dat kan dankzij een zogenaamde Voorziening die Yoink ook toevoegt aan het Ctrl+klik menu van de muis. Zie eventueel Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toetscombinaties, Voorzieningen onder “Bestanden en mappen”.

Werk je vaak met Terminal? Dan kun je bestanden toevoegen aan Yoink met het commando “open -a Yoink /pad/naar/bestand”.

Met Automator kun je zelfs scripts maken die screenshots of attachments van Mail naar Yoink sturen.

Yoink downloaden

Je kunt Yoink voor macOS kopen via de App Store zodat je in vervolg vanzelf nieuwe versies binnenkrijgt. Of download Yoink via de website als je de tool eerst 15 dagen gratis wilt proberen.

Of download Yoink voor iPhone en iPad. Yoink is altijd binnen handbereik via Slide-Over, Side-By-Side, Share-Extension, Keyboard Extension en zelfs Spotlight.

Volg @YoinkApp op Twitter om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen.

Volgens mij is er geen soortgelijke tool als Yoink voor Windows. Mocht je die wel weten, geef het dan even door.

Van mij mag zo’n tussenvenster als Yoink standaardfunctionaliteit zijn in zowel Windows als macOS!

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php