Ga naar de inhoud

Alles over het delen van bestanden met WeTransfer

  • 51 reacties

Met WeTransfer kun je gratis eenvoudig documenten, foto’s, muziek, presentaties en zelfs video delen met maximaal 3 ontvangers. Alle bestandstypen worden ondersteund en per keer kun je 2 GB uploaden. Als dat niet genoeg is dan kun je gewoon een nieuwe upload beginnen.

WeTransfer is een slim alternatief voor het doorsturen van grote bestanden. Bij het doorsturen van documenten, foto’s, muziek, presentaties of video via e-mail krijg je te maken met een limiet op de grootte van de bestanden. De limiet is afhankelijk van zowel de zender als de ontvanger. Zo kan het zijn dat jij wel meer dan 10MB via e-mail mag versturen, maar de ontvanger kan maar tot maximaal 5MB ontvangen.Naast deze limiet gebeurt het ook regelmatig dat de e-mailbox van een ontvanger “vol” zit – wat natuurlijk sneller het geval is als je bestanden ontvangt.

Als workaround kiezen mensen er bijvoorbeeld voor om foto’s voor het versturen te verkleinen. WhatsApp doet dat zelfs standaard zonder dat mensen dat doorhebben. En dat is zonde want als je later een mooie foto wilt afdrukken dan mis je de kwaliteit van het grotere bestand.

Werkt er iets niet? Kijk op de statuspagina van WeTransfer of er een storing is of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen. Anders is Gett een interessant alternatief voor WeTransfer.

WeTransfer verdient geld met de mooie foto’s van adverteerders (editorials) die op de achtergrond worden getoond. Bezoekers kunnen klikken op deze roulerende foto’s en de foto’s kunnen leuke trucs uithalen door je muiscursor te volgen.

WeTransfer logo

Bestanden delen via WeTransfer

WeTransfer is eenvoudig te gebruiken zoals het onderstaande screenshot van de interface en het stappenplan toont.

WeTransfer interface
  1. Ga naar https://www.wetransfer.com/
  2. Wijs één of meerdere bestanden aan om te uploaden
    Als je meerdere bestanden aanwijst dan krijgt de ontvanger automatisch één ZIP-bestand aangeboden. Ontvangers hoeven zo niet bestand-voor-bestand te downloaden.
  3. Geef het e-mailadres van de ontvanger(s) op
    Je kunt tot maximaal 3 ontvangers opgeven. Voer gewoon de e-mailadressen in met een spatie ertussen. De ontvangers zien elkaars e-mailadres niet.
  4. Geef je eigen e-mailadres op
    Op je eigen e-mailadres ontvang je een verzendbevestiging. Als de bestanden door de ontvanger(s) zijn gedownload dan krijg je daar ook een bevestiging van.
  5. Zoek in je e-mail de WeTransfer-code op
    WeTransfer wil zeker weten dat je echt je eigen e-mailadres invult. Daarom e-mailen ze je een code die je moet overnemen op de webpagina.
  6. Vul indien gewenst een kort bericht in
    Hier kun je een omschrijving van de versturen bestanden geven.
  7. Klik op Transfer
    De bestanden worden nu geüpload. Tijdens het uploaden kun je de mooie reclamefoto’s bekijken en eventueel doorklikken naar de site van de adverteerder.

Geüploade bestanden blijven één week beschikbaar en worden dan automatisch verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe uploads van andere mensen. WeTransfer mailt je als je bestanden op het punt staan verwijderd te worden zonder dat iemand ze heeft binnengehaald. Je kunt de ontvanger dan snel nog aansporen te downloaden.

Het ontvangstbericht bevat een optie om het bestand door te sturen naar andere ontvangers. Dus als je iemand vergeten bent dan hoef je niet alles opnieuw te uploaden. Het mailtje bevat ook een korte link naar de download die je kunt doorsturen.

Tip: Als je een WeTransfer-account aanmaakt kun je tot 7 dagen na verzenden je bestanden beheren. Als je bent ingelogd hoef je je e-mailadres niet steeds opnieuw te bevestigen.

 

Bestanden delen via een link

In plaats van via e-mail kun je de link naar je bestand(en) delen, de zogenaamde Link transfer. Daarvoor klik je op het deel-knopje linksonderin. Een Link transfer laat je niet weten dat het bestand is gedownload. Een betaald WeTransfer Pro-account geeft je wel inzage in het totale aantal downloads.

WeTransfer - Email vs Link short

Een link is handig om te delen met veel mensen, bijvoorbeeld via social media (Twitter, Facebook, LinkedIn) of een lijst met e-mailadressen zoals een nieuwsbrief.

Foto’s en video’s versturen via de WeTransfer-app

Met de gratis WeTransfer-app voor iOS (iPhone en iPad) of Android kun je snel foto’s en video’s versturen. Tot 10 GB in één keer, in de hoogste kwaliteit. Naar anderen, maar ook naar jezelf om vervolgens schijfruimte vrij te maken om weer nieuwe foto’s en video’s op te nemen.

Tijdens het aantikken van te versturen foto’s en video’s zie je direct hoeveel schijfruimte de bestanden innemen. Is de thumbnail te klein om de juiste foto of video te kiezen? Wijs dan wat langer met je vinger om even in te zoomen. Om meerdere aangrenzende foto’s of video’s in één keer te selecteren tik je de eerste aan en vervolgens dubbel op de laatste.

Als je veel foto’s op je filmrol hebt staan dan is het handig dat je met twee vingers  kunt slepen om door de maanden te bladeren. De laatste foto is ook snel te vinden: sleep met drie vingers.

Het uploaden kun je pauzeren. Handig als je even buiten bereik van een wifi-netwerk bent waardoor het uploaden ten koste van je dure 3/4G-data-abonnement  komt. WeTransfer pauzeert automatisch als je de app minimaliseert en geeft dan een badge (1) weer om je te herinneren de upload af te ronden.

De app heeft natuurlijk toegang tot je filmrol nodig. Verder kun je toegang tot je contactpersonen geven zodat je snel e-mailadressen kunt opzoeken. In de voorwaarden staat dat WeTransfer alleen de namen gebruikt die nodig zijn om het bericht af te leveren. WeTransfer kan meldingen weergeven om je te attenderen op een gepauzeerde upload of het verbreken van de verbinding met je wifi-netwerk.

Onder Android kun je via de standaard manier van delen (share) bestanden naar WeTransfer sturen.

WeTransfer bestanden downloaden

WeTransfer bewaart op een PC of laptop de download op de standaardplek van de webbrowser. Als je niet weet waar dat precies is dan kun je de instellingen van je webbrowser aanpassen door de linkjes te volgen van de WeTransfer download uitleg.

Als iemand meerdere bestanden verstuurt dan biedt WeTransfer deze verzameling bestanden als één te downloaden zipbestand. Oudere smartphones en tablets – Android en iOS (iPhone, iPad) – kunnen standaard niet overweg met het bestandsformaat zip. In het e-mailbericht waarin staat dat iemand je een bestand heeft gestuurd kun je zien of het één of meerdere bestanden betreft – de verzonden bestandsnamen staan er opgesomd.

Vanaf iOS 11 (iPhone, iPad) kun je het zipbestand vanuit Safari openen met de app Bestanden (Files). Start daarna de app Bestanden zelf op om een voorvertoning van de bestanden te krijgen. Vanaf daar kun je een bestand weer verder gebruiken in andere apps en bijvoorbeeld een foto opslaan.

Om er losse bestanden van te maken gebruik je de gratis app WinZip. De link in de e-mail van WeTransfer opent wederom in Safari. Vanaf daar kun je kiezen voor Open met WinZip of Open met… > WinZip als een andere app de voorkeur heeft gekregen. WinZip heeft een viewer waarmee je veel bestanden direct kunt inzien. Kies anders via Open In… voor een andere app.

Hoewel WinZip ook beschikbaar is op Android zou ik daar ASTRO File Manager / Browser installeren. Daarmee kun je naast zipbestanden openen ook bestanden hernoemen. Op Android kun je een enkelvoudig bestand vanuit de standaard webbrowser Internet niet direct openen doordat het bestand de extensie .bin meekrijgt. Om het bestand te openen op Android:

  1. Volg de link naar WeTransfer vanuit de e-mail
  2. Download het bestand via de webbrowser Internet
  3. Sluit Internet en open ASTRO File Manager / Browser
  4. Blader naar My Files > download

Als het een enkel bestand betreft:

  1. Wijs het gedownloade bestand lang aan en kies onderaan voor Rename
  2. Verander de laatste drie letters van bin de oorspronkelijke extensie (zie e-mail), bevestig met Continue

Open het bestand vervolgens in ASTRO File Manager, of tik door naar een app die met het bestand overweg kan.

E-mailbericht met link naar het bestand niet ontvangen?

Mocht iemand geen mail van WeTransfer hebben ontvangen, vraag dan of het notificatiemailtje per ongeluk door het Spam Filter in een ander mapje terecht is gekomen. Nog steeds geen e-mail ontvangen? Neem dan het e-mailadres noreply@wetransfer.com op in je adresboek. Stuur WeTransfer een bericht met het verzoek om te controleren of je per ongeluk op de bounce-lijst terecht bent gekomen.

WeTransfer Pro

Voor €120 per jaar kun je een abonnement afsluiten met WeTransfer. Je kunt dan bestanden versturen tot 20GB (via een moderne webbrowser zoals Google Chrome, Firefox (vanaf versie 4) of Safari (vanaf versie 6).

Bij WeTransfer Pro krijg je een eigen URL. Op je eigen kanaal verschijnen geen advertenties van anderen. Je kunt drie verschillende achtergronden uploaden, linken naar je website en de notificatiemailtjes personaliseren met een foto of logo en achtergrond. Zo kun je je eigen producten of diensten onder de aandacht brengen.

Je kunt een standaard e-mailadres voor ontvangst instellen en een wachtwoord zetten op een download. Bestanden worden bewaard zolang je zelf wilt. Je kunt ze automatisch laten vervallen of bewaren totdat je ze zelf weggooit. Hiervoor staat je 100GB schijfruimte ter beschikking. Om bestanden terug te vinden kun je zoeken en sorteren op bestandsnaam, datum en ontvanger(s).

Je kunt het bericht om te downloaden versturen naar 100 ontvangers en werken met een adresboek. Daarnaast kun je gemakkelijk delen via Twitter en Facebook.

WeTransfer Pro geeft een overzicht van het aantal downloads van bestanden die je deelde als Link transfer.

WeTransfer API

Ontvang je vaak bestanden via WeTransfer? Overweeg dan een link op je eigen website naar WeTransfer te maken waarin jouw e-mailadres en een bericht al zijn voorgedefinieerd:

  • https://wetransfer.com/?to=helpdesk@bedrijfsnaam.nl&msg=Logfiles en database

Toekomstige ontwikkelingen

Als je op de hoogte wilt blijven van de verdere ontwikkelingen van WeTransfer.com dan kun je ze volgen via Facebook, TwitterLinkedIn of Instagram.

Alternatieven voor WeTransfer

Als je als Apple-gebruiker foto’s opslaat in iCloud, kun je in de app Foto’s eenvoudig foto’s selecteren en op een webpagina delen met de optie “Kopieer iCloud-link”. De link blijft 30 dagen werken en je kunt ‘m eerder intrekken via “Voor jou”.

Wormhole is een interessant alternatief waar bestanden al kunnen worden gedownload terwijl je zelf nog aan het uploaden bent. Handig voor grote bestanden zoals video – de korte URL kun je direct al doorgeven via Twitter, Facebook of mail en daarna zelf gewoon doorgaan met iets anders. Wormhole heeft een limiet van 10GB en bewaart de bestanden 1 dag.

KPN Secure File Transfer is een WeTransfer-kloon die tot 4GB accepteert. Je moet alleen zelf de link versturen – direct e-mailen is niet mogelijk. Daarnaast moet je kiezen hoe lang het bestand moet blijven staan: maximaal 7 dagen of maximaal 500 downloads.

Met Tresorit Send stuur je tot wel 5GB. Downloaden is bij de gratis versie beperkt tot 10 keer danwel 7 dagen (whatever comes first). In tegenstelling tot WeTransfer kun je de link direct ongeldig maken.

Via OnionShare deel je bestanden van iedere omvang veilig. Alleen moet jij online zijn op het moment dat de ontvanger(s) downloaden.

Met de Facebook-app Pipe kun je bestanden tot 1GB uitwisselen met vrienden die online zijn. Voor offline vrienden bewaart Pipe bestanden van maximaal 100MB. Met ShareDrop.io deel je via webbrowser Chrome, Opera of Firefox snel bestanden tussen twee PC’s of laptops die zich op hetzelfde netwerk bevinden.

Bij concurrenten van WeTransfer zoals Hightail en Digital Pigeon moet je voor het versturen van bestanden vaak een account aanmaken. Dat is net even te omslachtig om iemand snel uit te leggen. Daarnaast zijn er bij concurrerende diensten vaak limieten zoals 100MB.

Heb je een Google-account? Dan kun je bestanden eenvoudig versturen via Google Drive. Vanuit Gmail kun je bestanden uploaden en zelfs invoegen als Drive-link (in plaats van als bijlage meesturen). Bestanden op Google Drive kun je openbaar delen, met mensen die de link kennen of met specifieke e-mailadressen. Hoewel downloaden altijd mogelijk is kan de ontvanger de meeste bestanden rechtstreeks online bekijken met de vele viewers die Google heeft (tekstbestanden, foto’s, video’s). In tegenstelling tot WeTransfer blijft het bestand zo lang beschikbaar als je zelf wilt.

WebWormHole gooit het over een andere boeg. Deze site open je tegelijkertijd op twee computers om een bestand over te sturen. De eerste maakt een wormhole aan, de tweede scant een QR-code of typt een driedelige code in. Vervolgens kun je bestanden uitwisselen. De wormhole sluit automatisch af als je het tabblad van de webbrowser sluit.

xkcd.com 949 - File Transfer
xkcd.com 949 - File Transfer Bron: xkcd (949)

WeTransfer – the easy way to send big files

51 reacties op “Alles over het delen van bestanden met WeTransfer”

  1. Bedankt voor deze uitleg en toelichting! Ik ben vooral blij met de uitleg over het gedownloade bestand toch kunnen openen.
    Ik was al een tijd opzoek naar de oplossing, dankzij jou is het nu gelukt! Bedankt!
    De overige informatie is trouwens ook goed en duidelijk beschreven! Top.

  2. Beste Heer Patrick Mackaaij, ik zocht info om als gebruiker van een Apple Mac Book met
    OSX 10.6.8 via “wetransfer” foto’s naar familie te versturen, dat gaat prima, maaaaar ik vind het als 77-jarige erg vervelend en lastig om al die wachtwoorden, adressen etc. etc. te onthouden.Mijn vraag aan U is: Bestaat er een mogelijkheid om een we transfer icoontje van het programma op mijn Bureaublad te zetten zodat ik wanneer ik iets wil verzenden dat direct heel simpel door aanklikken kan doen.
    Via iOS kan dat wel, maar mijn processor en Intel Core Duo met 2.33 GHz is IOS te zwaar en te belastend, waarbij komt dat ik verder heerlijk uit de voeten kan met mijn “snow leopard” programma, want ik ben geen zware video en film of video spelen gebruiker.

    1. Hoewel ik zelf de laatste versie van OS X gebruik denk ik dat de werkwijze hetzelfde is. Versleep het icoon van de adresbalk van de webbrowser naar het bureaublad. Deze video laat in de eerste 15 seconden het slepen al zien:
      https://www.youtube.com/watch?v=ofJP3wCc7y0

      (de rest van de video is om een mooi plaatje aan het icoon toe te kennen)

      Om verschillende wachtwoorden en adressen te onthouden is LastPass een handige tool:
      https://www.eenmanierom.nl/lastpass/

  3. Ik heb een vraag. Een bestand via We transfer kan maximaal naar 20 adressen gestuurd worden.

    Maar hoe krijg ik deze e-mailadressen vanuit het adressenbestand overgebracht naar We transfer ?

    1. Tenzij je van iedereen een individuele downloadbevestiging wilt hebben kun je ervoor kiezen om de link via e-mail te versturen. Om de link op te vragen tik je links onderin op het deel-knopje. Wil je wel een downloadbevestiging, dan vrees ik dat je meerdere keren moet uploaden om de e-mailadressen in batches van 20 toe te voegen.

  4. Als We Transfer naar een buitenlands email adres worden gestuurd , ontvang je dan als verzender ook automatisch een bevestiging als de ontvanger de bestanden heeft gedownload?

  5. Hoe kan ik in de betaalde wetransfer app voor ios foto’s die in mijn map ‘favorieten’ staan versturen? Ik krijg nu als ik de app open alleen de opties ‘alle foto’s’, ‘kaarten’ en ‘whatsapp’…
    Mvg Joyce

  6. En hoe zit het met de privacy? Weet je zeker dat WeTransfer jouw gegevens niet ergens kopieert en bewaart? Vervolgens gebruikt? Of verkoopt? Uberhaupt veilig opslaat?

    Weet je precies waarvoor je ‘tekent’ als je met de voorwaarden akkoord gaat?

  7. Wat een mooie uitleg! Echter ik zoek het volgende: mijn man dacht dat hij een account aan moest maken en bleek zich per abuis te registreren voor We transfer Plus. Dat was niet de bedoeling, aangezien we dit misschien een of twee maal per jaar gebruiken.
    Ongedaan maken lijkt echter onmogelijk, als je naar we transfer teruggaat komt je steeds in het scherm waar hij zegt ‘uw account is nog niet voltooid, ga naar betalen’.

    We hebben getracht contact te zoeken met we transfer n.a.v. een herinneringsmailtje, maar daar komt geen reactie op.

    Suggestie? slechte zaak dit..

    1. Zeker een slechte zaak Sylvia. Helaas vraagt WeTransfer je tegenwoordig eerst of je de dienst gratis of betaald wilt betalen. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. WeTransfer herkent je waarschijnlijk door cookies in de webbrowser. Dat zijn kleine bestanden die een website kan aanmaken en bij een volgend bezoek weer uitlezen. Bijvoorbeeld om een winkelmandje te onthouden. Op deze site staat per webbrowser hoe je cookies kunt verwijderen.

      Je kunt cookies per website verwijderen. Dat is het mooiste in dit geval. Soms kun je cookies van bijvoorbeeld de afgelopen 24 uur verwijderen, dat is een volgende handige optie maar dan ben je wellicht ook andere cookies kwijt. Tenslotte kun je alle cookies verwijderen. Meer cookies verwijderen dan alleen van WeTransfer heeft als nadeel dat andere websites die dingen voor je onthouden dat weer kwijt zijn. Houd in dat geval rekening met het opnieuw moeten inloggen op sites zoals Facebook.

    1. Excuses voor de late reactie, jouw vraag was als spam gemarkeerd en zag ik daarom pas net. Bij (fout)meldingen is de exacte foutmelding erg belangrijk. Maar ik vermoed dat je Windows gebruikt en dat de naam van het zipbestand dat je probeert te downloaden in combinatie met de map waarin je webbrowser het bestand standaard wil bewaren een te lange totale bestandsnaam oplevert. De totale lengte van de gehele bestandsnaam mag maximaal 260 tekens zijn. Met de meeste webbrowsers kun je met de rechtermuisknop klikken op een bestand waarna je een downloadlocatie kunt kiezen. Kies dan iets dat dichter op je hoofdmap zit.

    1. Ik vrees dat je daarvoor moet upgraden naar WeTransfer Plus: “Je ziet hier handige informatie over je transfers, zoals hoe vaak ze gedownload zijn.” Je kunt wel een oogje houden op hoe vaak een link is opgevraagd door er een shortlink zoals https://bitly.com/ omheen te zetten. Maar dan weet je niet of de download is gelukt en iemand kan dubbel geteld worden.

    1. WeTransfer stuurt iedere ontvanger een persoonlijk e-mailbericht. De e-mailadressen van de andere ontvangers zien ze dus niet. In plaats van e-mail kun je ook een link maken en die link naar jezelf sturen met de ontvangers in BCC.

  8. Vraagje. Als ik geluidsbestanden evrstuur via we transfer, verandert de naam van het bestand. de ontvanger heeft dus hetzelfde bestand met een andere naam. hoe kan ik dit voorkomen?

  9. Beste Patrick,

    Nadat mijn screensaver aan gaat, stopt WeTransfer met het verzenden van bestanden en begint pas weer als ik de computer weer ga gebruiken en de screensaver uitgaat.

    Hoe kan ik dit voorkomen?

    Bas

  10. Beste Patrick,
    Hoe krijg ik een fout e-mailadres uit de lijst? Ik typ het goede adres in, maar bij enter komt het foutieve e-mailadres er weer te staan. Hoe krijg ik dat goed??

  11. Beste Patrick,
    Vraagje… Bij de info over WeTransfer staat bovenaan dat je maximaal 3 ontvangers hebt en verder op in de tekst staat maximaal 20 ontvangers. Kun je aangeven wat het juiste aantal is?
    Dank je wel.

      1. Hoi Patrick,

        Kun je de link naar bijvoorbeeld 100 personen mailen en kunnen zij dan vervolgens ook allemaal de inhoud downloaden of is dit ook max 3 in basis Wetransfer?
        Ik hoef niet te zien wie het opent.

        Alvast dank voor je reactie.

  12. Dag Patrick, Als ik een download maak van bv foto’s die men mij toestuurt, dan komt dat automatisch als een pdf bestand binnen, zonder enige tussenkomst van mij. Adobe reader wordt zomaar geopend en ik krijg een melding dat Adobe het bestand niet kan lezen. Ik krijg niet eens de kans de files “uit te pakken”. Hoe los ik dit op? Mvg, Jacques

    1. Je bericht was helaas als spam gemarkeerd dus ik zie ‘m net pas. De transfer is dan al verlopen… Maar voor anderen: WeTransfer controleert sinds kort of het e-mailadres daadwerkelijk van de afzender is. De afzender krijgt daar voor het verzenden een e-mailbericht voor. Los daarvan zou ik met het oog op virussen/malware/ransomware alleen maar bestanden openen die je daadwerkelijk verwacht. Dus controleer het bij de (vermeende) verzender.

  13. Mijn complimenten voor je heldere uitleg en je duidelijke antwoorden op allerlei vragen. Ik gebruik WeTransfer al jaren maar kom nu pas tot de ontdekking dat ik van heel veel opties nog niet op de hoogte was.
    Dank je wel!

  14. Hoi Patrick, Heeft Bing toegang tot We Transfer bestanden? Bing zelf zegt er dit van: Bing heeft geen directe toegang tot We Transferbestanden, tenzij je ze expliciet deelt met Bing of Microsoft-services.
    Dat laatste stuk je intrigeert me: als je We Transfer gebruikt impliceert dit wel/ niet of je stilzwijgend toestemming geeft?
    Groeten,
    Willem

    1. Waar heb je de reactie van Bing op deze vraag gelezen? Generiek weet ik dat zoekmachines die het web automatisch doorzoeken pagina’s die zij op het spoor komen alleen indexeren als zij daar toestemming voor hebben. De goedkeuring kun je als maker van de website op paginaniveau meegeven (meta-tag of response header) of met robots.txt. De robots.txt van WeTransfer vraagt om zoekmachines onder andere pagina’s onder /downloads/ niet te indexeren – en daar verwijzen de downloadslink naar. Kun je hier iets mee?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php