ICT

Alles over het delen van bestanden met WeTransfer

Vraag je je af hoe WeTransfer werkt? In dit artikel lees je er alles over. Wie wel eens documenten, foto’s, muziek, presentaties of zelfs video heeft doorgestuurd via e-mail krijgt te maken met de limiet op de grootte van de bestanden. De limiet is afhankelijk van zowel de zender als de ontvanger wat het er niet gemakkelijk op maakt. Naast limieten op de maximale bestandsgrootte gebeurt het ook regelmatig dat de e-mailbox van een ontvanger “vol” zit.

Als workaround kiezen mensen er bijvoorbeeld voor om foto’s te verkleinen. En dat is zonde want als je de foto bijvoorbeeld wilt afdrukken dan mis je kwaliteit.

WeTransfer logo

Met WeTransfer kun je gratis eenvoudig documenten, foto’s, muziek, presentaties en zelfs video delen met maximaal 20 ontvangers. Alle bestandstypen worden ondersteund en per keer kun je 2 GB uploaden. Als dat niet genoeg is dan kun je gewoon een nieuwe upload beginnen.

Omdat WeTransfer sinds januari 2013 gebruik maakt van HTML5 in plaats van Flash kun je, vanaf iOS6, ook via webbrowser Safari iPhone/iPad uploaden. Dan kan handig zijn om een grote video te versturen.

Downloaden is helaas minder eenvoudig geworden. Je ziet geen voortgangsindicator en WeTransfer bewaart de download op de standaardplek van de webbrowser. Die helaas niet veel mensen weten te vinden. Je kunt de instellingen van je webbrowser wel aanpassen door de linkjes te volgen van de WeTransfer download uitleg.

Werkt er iets niet? Kijk op de statuspagina van WeTransfer of er een storing is. Anders is Gett een interessant alternatief voor WeTransfer.

Bestanden delen via WeTransfer

WeTransfer is eenvoudig te gebruiken zoals het onderstaande screenshot van de interface en het stappenplan toont.

WeTransfer interface

 1. Ga naar https://www.wetransfer.com/
 2. Wijs één of meerdere bestanden aan om te uploaden
  Als je meerdere bestanden aanwijst dan krijgy ontvanger automatisch één ZIP-bestand aangeboden. Ontvangers hoeven zo niet bestand-voor-bestand te downloaden.
 3. Geef het e-mailadres van de ontvanger(s) op
  Je kunt tot maximaal 20 ontvangers opgeven, voer gewoon de e-mailadressen in met een spatie ertussen. De ontvangers zien elkaars e-mailadres niet.
 4. Geef je eigen e-mailadres op
  Op dit e-mailadres ontvang je een verzendbevestiging. Als de bestanden door de ontvanger(s) zijn gedownload dan krijg je daar ook een bevestiging van.
 5. Vul indien gewenst een kort bericht in
  Hier kun je bijvoorbeeld een toelichting op de te versturen bestanden geven.
 6. Klik op Transfer
  De bestanden worden nu geüpload. Tijdens het uploaden kun je de mooie reclamefoto’s bekijken en eventueel doorklikken naar de site van de adverteerder.

Let op: Geüploade bestanden blijven één week beschikbaar en worden dan automatisch verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe uploads van andere mensen. WeTransfer mailt je als je bestanden op het punt staan verwijderd te worden zonder dat iemand ze heeft binnengehaald. Je kunt de ontvanger dan snel nog aansporen te downloaden.

Tip: Het ontvangstbericht bevat ook een optie om het bestand door te sturen naar andere ontvangers. Dus als je iemand vergeten bent dan hoef je niet alles opnieuw te uploaden. Het mailtje bevat ook een korte link naar de download die je kunt doorsturen.

Mocht iemand geen mail van WeTransfer hebben ontvangen, vraag dan even of het bericht per ongeluk door het Spam Filter in een ander mapje dan de inbox terecht is gekomen. Heb je nog steeds geen e-mail ontvangen? Neem dan het e-mailadres noreply@wetransfer.com op in je adresboek. Stuur WeTransfer een bericht met het verzoek om te controleren of je per ongeluk op de bounce-lijst terecht bent gekomen.

Naast e-mail kun je een een linkje naar je bestand(en) delen, de zogenaamde Link transfer. Daarvoor klik je op het deel-knopje linksonderin. Een Link transfer laat je niet weten dat het bestand is gedownload. Een betaald WeTransfer Plus-account geeft je wel inzage in het totale aantal downloads.

WeTransfer - Email vs Link short

Een link is handig om te delen met veel mensen, bijvoorbeeld via social media (Twitter, Facebook, LinkedIn) of een lijst met e-mailadressen zoals een nieuwsbrief.

Mocht er per ongeluk iets mis gaan, neem dan even een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Foto’s en video’s versturen via de WeTransfer-app

Met de gratis WeTransfer-app voor iOS (iPhone en iPad) of Android kun je snel foto’s en video’s versturen. Tot 10 GB in één keer, in de hoogste kwaliteit. Naar anderen, maar ook naar jezelf om vervolgens schijfruimte vrij te maken om weer nieuwe foto’s en video’s op te nemen.

Tijdens het aantikken van te versturen foto’s en video’s zie je direct hoeveel schijfruimte de bestanden innemen. Is de thumbnail te klein om de juiste foto of video te kiezen? Wijs dan wat langer met je vinger om even in te zoomen. Om meerdere aangrenzende foto’s of video’s in één keer te selecteren tik je de eerste aan en vervolgens dubbel op de laatste.

Als je veel foto’s op je filmrol hebt staan dan is het handig dat je met twee vingers  kunt slepen om door de maanden te bladeren. De laatste foto is ook snel te vinden: sleep met drie vingers.

Het uploaden kun je pauzeren. Handig als je even buiten bereik van een wifi-netwerk bent waardoor het uploaden ten koste van je dure 3/4G-data-abonnement  komt. WeTransfer pauzeert automatisch als je de app minimaliseert en geeft dan een badge (1) weer om je te herinneren de upload af te ronden.

De app heeft natuurlijk toegang tot je filmrol nodig. Verder kun je toegang tot je contactpersonen geven zodat je snel e-mailadressen kunt opzoeken. In de voorwaarden staat dat WeTransfer alleen de namen gebruikt die nodig zijn om het bericht af te leveren. WeTransfer kan meldingen weergeven om je te attenderen op een gepauzeerde upload of het verbreken van de verbinding met je wifi-netwerk.

Onder Android kun je via de standaard manier van delen (share) bestanden naar WeTransfer sturen.

WeTransfer bestanden downloaden op een smartphone of tablet

Smartphones en tablets – Android en iOS (iPhone, iPad) – kunnen standaard niet overweg met zip. Als iemand meerdere bestanden verstuurt via WeTransfer dan biedt WeTransfer deze verzameling aan bestanden als één zipbestand aan ter download. In het e-mailbericht waarin staat dat iemand je een bestand heeft gestuurd kun je zien of het één of meerdere bestanden betreft – de verzonden bestandsnamen staan er opgesomd.

Op iOS (iPhone, iPad) kun je een zipbestand openen met de gratis app WinZip.  De link in de e-mail van WeTransfer opent Safari. Vanaf daar kun je kiezen voor Open met WinZip of Open met… > WinZip als een andere app de voorkeur heeft gekregen. WinZip heeft een viewer waarmee je veel bestanden direct kunt inzien. Kies anders via Open In… voor een andere app.

Hoewel WinZip ook beschikbaar is op Android zou ik daar ASTRO File Manager / Browser installeren. Daarmee kun je naast zipbestanden openen ook bestanden hernoemen. Op Android kun je een enkelvoudig bestand vanuit de standaard webbrowser Internet niet direct openen doordat het bestand de extensie .bin meekrijgt. Om het bestand te openen op Android:

 1. Volg de link naar WeTransfer vanuit de e-mail
 2. Download het bestand via de webbrowser Internet
 3. Sluit Internet en open ASTRO File Manager / Browser
 4. Blader naar My Files > download

Als het een enkel bestand betreft:

 1. Wijs het gedownloade bestand lang aan en kies onderaan voor Rename
 2. Verander de laatste drie letters van bin de oorspronkelijke extensie (zie e-mail), bevestig met Continue

Open het bestand vervolgens in ASTRO File Manager, of tik door naar een app die met het bestand overweg kan.

WeTransfer Plus

Voor €120 per jaar kun je een abonnement afsluiten met WeTransfer. Je kunt dan bestanden versturen tot 20GB (via een moderne webbrowser zoals Google Chrome, Firefox (vanaf versie 4) of Safari (vanaf versie 6).

Bij WeTransfer Plus krijg je een eigen URL zoals https://blyk.wetransfer.com/ heeft. Op je eigen kanaal verschijnen er geen advertenties van anderen en kun je doorlinken naar je eigen website. Je kunt zelf drie achtergronden uploaden, linken naar je website en de notificatiemailtjes personaliseren met een foto of logo en achtergrond. Zo kun je je eigen producten of diensten onder de aandacht brengen.

Je kunt een standaard e-mailadres voor ontvangst instellen en een wachtwoord zetten op een download. Bestanden worden bewaard zolang je zelf wilt. Je kunt ze automatisch laten vervallen of bewaren totdat je ze zelf weggooit. Hiervoor staat je 100GB schijfruimte ter beschikking. Om bestanden terug te vinden kun je zoeken en sorteren op bestandsnaam, datum en ontvanger(s).

Je kunt het bericht om te downloaden versturen naar 100 ontvangers en werken met een adresboek. Daarnaast kun je gemakkelijk delen via Twitter en Facebook.

WeTransfer Plus geeft een overzicht van het aantal downloads van bestanden die je deelde als Link transfer.

WeTransfer API

Ontvang je vaak bestanden via WeTransfer? Overweeg dan een link op je eigen website naar WeTransfer te maken waarin jouw e-mailadres en een bericht al zijn voorgedefinieerd:

 • https://wetransfer.com/?to=helpdesk@bedrijfsnaam.nl&msg=Logfiles en database

Adverteren op WeTransfer

WeTransfer verdient geld met de mooie foto’s van adverteerders (editorials) die op de achtergrond worden getoond. Bezoekers kunnen klikken op deze roulerende foto’s en de foto’s kunnen leuke trucs uithalen door je muiscursor te volgen.

Zie meer voorbeelden van mooie foto’s die gebruikt zijn op Flickr.

Toekomstige ontwikkelingen

Als je op de hoogte wilt blijven van de verdere ontwikkelingen van WeTransfer.com dan kun je ze volgen via Facebook, TwitterLinkedIn of Instagram.

Alternatieven voor WeTransfer

Gett (http://ge.tt/) is een interessant alternatief waar bestanden al kunnen worden gedownload terwijl je zelf nog aan het uploaden bent. Handig voor grote bestanden zoals video – de korte URL kun je direct al doorgeven via Twitter, Facebook of mail en daarna zelf gewoon doorgaan met iets anders. Ge.tt bewaart de bestanden 30 dagen. Als je webbrowser Google Chrome gebruikt dan kun je zelfs gemakkelijk uploaden, onder andere attachments via Gmail en Outlook.

Met de Facebook-app Pipe kun je bestanden tot 1GB uitwisselen met vrienden die online zijn. Voor offline vrienden bewaart Pipe bestanden van maximaal 100MB. Met ShareDrop.io deel je via webbrowser Chrome, Opera of Firefox snel bestanden tussen twee PC’s of laptops die zich op hetzelfde netwerk bevinden.

Bij concurrenten van WeTransfer zoals Hightail en Digital Pigeon moet je voor het versturen van bestanden vaak een account aanmaken. Dat is net even te omslachtig om iemand snel uit te leggen. Daarnaast zijn er bij concurrerende diensten vaak limieten zoals 100MB.

Heb je een Google-account? Dan kun je bestanden eenvoudig versturen via Google Drive. Vanuit Gmail kun je bestanden uploaden en zelfs invoegen als Drive-link (in plaats van als bijlage meesturen). Bestanden op Google Drive kun je openbaar delen, met mensen die de link kennen of met specifieke e-mailadressen. Hoewel downloaden altijd mogelijk is kan de ontvanger de meeste bestanden rechtstreeks online bekijken met de vele viewers die Google heeft (tekstbestanden, foto’s, video’s). In tegenstelling tot WeTransfer blijft het bestand zo lang beschikbaar als je zelf wilt.

WeTransfer – the easy way to send big files

, , , ,

11 reacties op Alles over het delen van bestanden met WeTransfer

 1. Chantal woensdag, 7 januari 2015 at 23:27 #

  Bedankt voor deze uitleg en toelichting! Ik ben vooral blij met de uitleg over het gedownloade bestand toch kunnen openen.
  Ik was al een tijd opzoek naar de oplossing, dankzij jou is het nu gelukt! Bedankt!
  De overige informatie is trouwens ook goed en duidelijk beschreven! Top.

 2. Claes Brantjes dinsdag, 13 januari 2015 at 12:29 #

  Beste Heer Patrick Mackaaij, ik zocht info om als gebruiker van een Apple Mac Book met
  OSX 10.6.8 via “wetransfer” foto’s naar familie te versturen, dat gaat prima, maaaaar ik vind het als 77-jarige erg vervelend en lastig om al die wachtwoorden, adressen etc. etc. te onthouden.Mijn vraag aan U is: Bestaat er een mogelijkheid om een we transfer icoontje van het programma op mijn Bureaublad te zetten zodat ik wanneer ik iets wil verzenden dat direct heel simpel door aanklikken kan doen.
  Via iOS kan dat wel, maar mijn processor en Intel Core Duo met 2.33 GHz is IOS te zwaar en te belastend, waarbij komt dat ik verder heerlijk uit de voeten kan met mijn “snow leopard” programma, want ik ben geen zware video en film of video spelen gebruiker.

  • Patrick Mackaaij dinsdag, 13 januari 2015 at 21:49 #

   Hoewel ik zelf de laatste versie van OS X gebruik denk ik dat de werkwijze hetzelfde is. Versleep het icoon van de adresbalk van de webbrowser naar het bureaublad. Deze video laat in de eerste 15 seconden het slepen al zien:

   (de rest van de video is om een mooi plaatje aan het icoon toe te kennen)

   Om verschillende wachtwoorden en adressen te onthouden is LastPass een handige tool:
   https://www.eenmanierom.nl/lastpass/

 3. Fred Wildeman zondag, 31 januari 2016 at 12:22 #

  Ik heb een vraag. Een bestand via We transfer kan maximaal naar 20 adressen gestuurd worden.

  Maar hoe krijg ik deze e-mailadressen vanuit het adressenbestand overgebracht naar We transfer ?

  • Patrick Mackaaij zondag, 31 januari 2016 at 12:37 #

   Tenzij je van iedereen een individuele downloadbevestiging wilt hebben kun je ervoor kiezen om de link via e-mail te versturen. Om de link op te vragen tik je links onderin op het deel-knopje. Wil je wel een downloadbevestiging, dan vrees ik dat je meerdere keren moet uploaden om de e-mailadressen in batches van 20 toe te voegen.

 4. Petra Stevens donderdag, 8 december 2016 at 17:51 #

  Kan ik een nog niet gedownloade transfer verwijderen en zo ja hoe?

 5. Bert Noorderijk dinsdag, 7 februari 2017 at 08:41 #

  Als We Transfer naar een buitenlands email adres worden gestuurd , ontvang je dan als verzender ook automatisch een bevestiging als de ontvanger de bestanden heeft gedownload?

Trackbacks/Pingbacks

 1. WeTransfer bestanden downloaden op een smartpho... - woensdag, 6 april 2016

  […] Hoe werkt WeTransfer: gratis en eenvoudig bestanden delen tot 2GB en 20 ontvangers per upload.  […]

Geef een reactie