Wake my PC remotely

Je eigen PC op afstand aanzetten en bedienen

In een aantal situaties is het handig om op afstand bij je PC te kunnen. Bijvoorbeeld omdat je een specifiek document nodig hebt, de PC aan het downloaden wilt zetten of omdat je iets wilt opnemen via Windows Media Center. Via een tool als Ultra VNC SC kun je een PC op afstand bedienen waarbij je alleen op je eigen PC iets moet installeren. In mijn geval staat de PC uit als ik deze niet gebruik waardoor ik deze ook graag via Internet wil kunnen inschakelen.

Vanaf vandaag kan ik de volgende stappen doorlopen:

  1. PC aanzetten via Wake-on-LAN (WOL) – navigatie en inloggen via RoboForm;
  2. Even wachten tot de PC is opgestart;
  3. PC overnemen via een tool als Ultra VNC SC;
  4. Doen wat ik wilde doen en de PC als deze niet meer nodig is direct afsluiten.

Tip: De eerste stap is ook handig als het even duurt voordat je PC is opgestart en je deze onderweg naar huis alvast aan het werk wilt zetten.

Ik heb eerder geschreven over een manier om hulp op afstand te bieden.

Technische inrichting voor het activeren en overnemen van je PC via Internet

De stappen die het mogelijk maken om je PC op afstand over te nemen omvatten het activeren van Wake-on-LAN, het instellen van portforwarding op de router en het installeren van een programma op de over te nemen PC. Niet voor beginnende PC gebruikers.

Wake my PC remotely

Activeer Wake-on-LAN op de PC

Wake-on-LAN is een principe waarmee je een PC kunt laten starten doordat deze via het netwerk een bepaald commando ontvangt. Deze mogelijkheid bestaat al een aantal jaren dus ik vermoed dat Wake-on-LAN inmiddels met vrijwel alle machines mogelijk is. Vaak moet Wake-on-LAN worden ingeschakeld in het BIOS van het systeem. De BIOS instellingen kun je aanpassen als je je PC net hebt opgestart, vaak door ofwel DEL, F2 of F10 in te drukken (het opstartscherm geeft dat aan).

Er is ook een Wikipedia artikel over Wake-on-LAN. Wake-on-LAN wordt vaak afgekort tot “WOL”. Je kunt ook meer informatie vinden op de zoekterm “Magic Packet”.

Stel Wake-on-LAN portforwarding in van de router naar de PC

LAN staat voor Local Area Network en Wake-on-LAN is dan ook bedoeld om via het interne netwerk (dus je thuisnetwerk) je PC in te kunnen schakelen. En niet via Internet. Op je router kun je wel instellen dat je verkeer dat op poort 9 binnenkomt door wilt sturen naar een specifieke machine in je thuisnetwerk. Mocht je nog niet helemaal thuis zijn in het menu van je router dan kun je de portforwarding instellingen van jouw router opzoeken.

Op mijn Thomson SpeedTouch ST780 router kon ik via het menu Toolbox>Game & Application Sharing kiezen voor “Create a new game or application”. Na het aanmaken van de portforward kon ik deze via “Assign a game or application to a local network device” koppelen aan de PC die ik op afstand wilde kunnen opstarten.

Via DSLReports.com kun je een Magic Packet versturen

Door een account aan te maken bij DSLReports.com hoef je maar één keer het MAC adres van de op te starten machine in te voeren. Een gratis “Free Basic Account” voldoet.

Voer vervolgens als IP adres het IP adres in dat je thuisnetwerk op Internet heeft. Je kunt dit externe IP adres achterhalen via What Is My IP Address. Als je van jouw Internet provider geen vast extern IP adres krijgt toegekend dan kun je ook gebruikmaken van een Dynamic DNS Service zoals DynDNS. Een dergelijke dienst kent je een hostnaam toe. Op je router kun je vervolgens instellen dat deze het, verandelijke, externe IP adres doorstuurt naar deze dienst. Bij mijn Thomson SpeedTouch ST780 kan dat via het menu Toolbox>Dynamic DNS.

Voer vervolgens het MAC adres van de over te nemen PC in bij “Wake my PC remotely”. Het MAC adres achterhaal je ofwel via je router of door het volgende commando in te typen in een command box in te typen (die je opent via Start>Uitvoeren, “cmd” in te typen):

ipconfig /all

Het MAC adres van 12 karakters moet achter elkaar worden ingetypt, dus zónder dubbele punten of steepjes.

Installeer Ultra VNC SC voor het overnemen van je machine op afstand

Om je PC op afstand over te kunnen nemen kun je het gratis Ultra VNC SC installeren.

Gebruik LastPass om snel te navigeren naar een website en automatisch in te loggen met complexe wachtwoorden

Voor het navigeren naar de de websites maak ik gebruik van LastPass. In een extra balkje in mijn webbrowser type ik dan een deel van de naam van een website. LastPass navigeert dan naar de website én voert mijn inloggegevens in.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.