Ga naar de inhoud

Verlanglijstje online met Mijn Verlanglijst

  • 1 reactie

Ken je dat? Het hele jaar door zie je dingen die je graag kado zou willen hebben. Of als mensen vragen wat je cadeau wilt hebben voor je verjaardag. Met welk geschenk maakt Sinterklaas goede sier? Welke wens wil je vervuld hebben met Kerst? Op dergelijke momenten kun je daar niet zo snel een antwoord op geven. Had je nu maar een verlanglijstje aangelegd.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je je als gever het beste aan een verlanglijstje kunt houden (bron: Waarom we verlanglijstjes vaak negeren van Roos Vonk in Intermediar). Cadeaus uit het lijstje worden hoger gewaardeerd en gezien als meer persoonlijk. Bij twijfel: denk goed na over de laatste keer dat jij een cadeau kreeg waar je niet om had gevraagd.

Om een online verlanglijst te delen met vrienden en familie kun je natuurlijk gewoon Evernote gebruiken. Een online verlanglijstje heeft extra mogelijkheden, zoals het afstrepen van gekochte cadeaus om dubbele aankopen te voorkomen. Ik heb een aantal verlanglijstjes met elkaar vergeleken en gekozen voor Mijn Verlanglijst.

Mijn Verlanglijst

Op Mijn Verlanglijst stel je snel en gratis een online wensenlijst samen.

Gratis en universeel

Het gebruik van digitale verlanglijstjes is eigenlijk altijd gratis. Het verdienmodel achter de website is vaak (een combinatie van) zichtbare reclame of inkomsten van artikelen die rechtstreeks vanaf het verlanglijstje gekocht worden (affiliate).

Mijn Verlanglijst ondersteunt meerdere webwinkels. Voor de site zelf is dat belangrijk want zo krijgen ze inkomsten binnen. Voor jou is de ondersteuning handig omdat Mijn Verlanglijst de gegevens van de webpagina inleest waardoor je foto, omschrijving en prijs met een druk-op-de-knop overneemt. En daardoor kan een gever weer gemakkelijker kiezen. Win-win-win dus :)

Er zijn webwinkels die een eigen verlanglijst aanbieden. Deze is dan functioneel gezien toegespitst op de eigen catalogus en ondersteunt alleen de eigen producten optimaal. Deze insteek zadelt je op met meerdere verlanglijstjes. Een beetje zoals de cadeaubonnen die je alleen bij een specifieke winkel kunt inwisselen. Ik wil dingen toe kunnen voegen van willekeurige webwinkels en hoewel de catalogus van Mijn Verlanglijst is toegespitst op Bol.com is de verdere werking universeel.

Toevoegen aan de lijst met foto, (korte) omschrijving en prijs

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Gevers bladeren veel gemakkelijker door een lijstje met foto’s. Hieronder zie je een voorbeeld verlanglijstje waarvan al twee cadeaus zijn gekocht.

Mijn Verlanglijst - Voorbeeld

Alleen een foto is weer te kort door de bocht, je moet een (korte) toelichting kunnen geven, bijvoorbeeld waar het voor is of welk specifiek model/kleur. En de prijs natuurlijk, die helpt de gever te dure cadeaus overslaan.

Als je met je muis een afbeelding aanwijst, dan laat Mijn Verlanglijst de tekstuele titel zien. Bij doorklikken opent een pop-up met de extra gegevens.

Aan Mijn Verlanglijst voeg je eenvoudig een foto, naam, korte omschrijving en prijs toe. Bijvoorbeeld door het webadres van een site als Bol.com door te geven. Hoewel het onderstaande screenshot anders suggereert kun je wel degelijk op trefwoorden zoeken waarna Mijn Verlanglijst een aantal afbeeldingen suggereert.

Mijn Verlanglijst - Artikel toevoegen

Zoals je in bovenstaand screenshot ziet kun je een bookmarklet toevoegen aan je webbrowser. Daarmee stuur je vanaf de website van een webwinkel eenvoudig het webadres door naar Mijn Verlanglijst. Als je Pinterest gebruikt dan herken je dit vast, het toevoegen van een pin aan een bord werkt hetzelfde.

Meerdere lijsten aanleggen

Je kunt zoveel lijstjes aanleggen als je nodig hebt. Zo kun je aparte verlanglijsten aanleggen voor bijvoorbeeld:

  • wensen voor je eigen verjaardagen (en cadeausuggesties voor de overige gezinsleden als je daar geen apart account voor aan wilt maken);
  • speciale gebeurtenissen zoals Sinterklaas en Kerst;
  • een uitzet voor een baby of voor een huis; dit is een speciaal geval want voor een uitzet is het van belang dat je alle artikelen van je verlanglijst daadwerkelijk in huis hebt voor een bepaalde datum.
  • generieke lijsten aanmaken met cadeau ideeën voor anderen, bijvoorbeeld “zakelijk”;
  • andere mensen die je regelmatig iets cadeau doet en zelf geen verlanglijstje hebben aangemaakt.

Verlanglijstje delen

Mijn Verlanglijst heeft een eenvoudige interface om het webadres van een lijstje via e-mail of social media te versturen. De inhoud van het e-mailbericht kun je inzien voordat je het verstuurt. Daarnaast kun je de URL opvragen en zelfs inkorten zodat je deze zelf kunt versturen via e-mail of op een kaartje kunt afdrukken.

Gevers komen in een eenvoudige interface terecht en kunnen artikelen afstrepen. Hiervoor laten zij hun e-mailadres achter zodat het afstrepen weer ongedaan gemaakt kan worden. Soms grijp je mis in de winkels of bestel je iets in een webwinkel en blijkt het na een paar dagen toch niet leverbaar.

Als je zelf bent ingelogd dan kun je niet zien wat er al gekocht is. Natuurlijk kun je daaromheen werken door de link te volgen die je normaliter met vrienden en familie deelt. Ná de gelegenheid is het verstandig het lijstje even te bezoeken om te kijken of je lijstje nog klopt. Als je items op je lijstje had staan die je bij een volgende gelegenheid graag weer ontvangt, dan moet je die weer even opnieuw toevoegen.

Mijn Verlanglijst-vrienden

De pagina Vrienden is gevuld met mensen die je kent via bijvoorbeeld Facebook. Je ziet lijstjes van vrienden terug als er minimaal één artikel op staat en de zichtbaarheid van de lijst is ingesteld op vrienden.

Je wordt ook automatisch vrienden met de mensen aan wie je je verlanglijstje verstuurt. En met wie je samen lootjes trekt.

Lootjes trekken

Met Mijn Verlanglijst trek je gemakkelijk en eerlijk lootjes voor Sinterklaas of Kerst. Geef de trekking een naam en vul de namen en e-mailadressen van de deelnemers in. Vervolgens kun je bepaalde combinaties uitsluiten zodat partners elkaars lootje niet kunnen trekken.

Mijn Verlanglijst stuurt de uitslag van de trekking via e-mail en nodigt iedereen uit om een online verlanglijstje aan te maken. De inhoud van het e-mailbericht kun je inzien voordat je het verstuurt.

Alternatieven voor Mijn Verlanglijst

Voor dit artikel heb ik op Google gezocht naar een universeel verlanglijstje. Als je zoekt op specifieke termen zoals bruidslijst, huwelijkslijst, trouwlijst of geschenkenlijst dan kom je nog meer websites tegen, vaak gerelateerd aan een specifieke winkel. Aan dergelijke websites heb ik minder aandacht besteed.

Ik heb de gevonden sites in eerste instantie snel beoordeeld op basis van de uitstraling. Om de verschillende aanbieders qua functionaliteit naast elkaar te leggen heb ik gebruik gemaakt van de aangeboden informatie op de website, bijvoorbeeld in de FAQ. Ik heb dus niet voor iedere website een apart account aangemaakt en de verschillende mogelijkheden uitgebreid getest.

Amazon en Bol.com vielen af want die zijn teveel geënt op verkoop via de eigen site – je ziet bijvoorbeeld geen afbeelding bij producten van een andere leverancier.

Het universele verlanglijstje Wishpot viel af omdat het traag is en soms ineens dagenlang niet beschikbaar. WishList (jarenlang in beta), WhatToGive en MijnVerlanglijstje.com, wilgraaghebben.nl, verlanglijstjesweb.nl, gimmegimme.nl en gratisverlanglijstje.nl vielen af wegens de uitstraling van de website. Denk aan foutmeldingen, een drukke, niet werkende layout of oubollige uitstraling.

Wishlistr lijkt me een goed alternatief als je een Engelstalige lijst zoekt. Omdat het Nederlandse aanbod van online verlanglijstjes al goed is, heb ik hier verder niet naar gekeken. Gratislijstje.nl ziet er verzorgd uit maar is teveel op alleen Bol.com georiënteerd.

Ik heb uiteindelijk een account aangemaakt bij kadolijst.nl maar vond het omslachtiger om cadeaus toe te voegen en het lijstje heeft een kinderachtig uiterlijk. Bij lijstje.nl zag ik zo snel niet hoe je een afbeelding kunt toevoegen.

Mijn Verlanglijst dus!

1 reactie op “Verlanglijstje online met Mijn Verlanglijst”

  1. Als er cadeautjes zijn die je meer dan eens wil ontvangen, kun je aanduiden dat ze niet afstreepbaar zijn! Dit doe je door na het toevoegen van het item, het item te bewerken. Dan verschijnt die optie ?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php