Blind Typen met Visie

Typecursus “blind typen met visie” leert je snel typen

Snel typen lukt me al jaren. Blind typen zelfs, zonder op het scherm te kijken dus. Doordat ik geen tien vingers gebruik en mijn vingers over het hele toetsenbord bewegen had ik het vermoeden dat het beter kon. Beter leren typen had ik altijd in het achterhoofd maar een online typecursus kwam er steeds niet van. In een opleidingsboekje las ik een enthousiaste recensie van een collega over de cursus “Blindtypen met visie!” van Patrick Smolders die je in een halve dag op weg helpt. Voor mij het moment om aan te sturen op een nieuwe In-Company typeles van PC-Basis.

Tijdens de training “Blind typen met visie” (BTMV) kwam mijn stijl van typen aan bod: razendsnel en imponerend als je ernaar luistert. Als je echter op het scherm ziet wat er gebeurt, dan valt je op dat ik toch vaak terug moet om fouten in woorden te verbeteren. Met backspace of delete. Ook tijdens het schrijven van dit artikel. En dat kost tijd. Als je ziet hoeveel tijd we tegenwoordig achter het toetsenbord doorbrengen dan is een typecursus een investering die zich snel terugverdient. Zéker als je nog met het 2-vinger-systeem typt.

Na de training kun je daadwerkelijk blind typen. De snelheid voer je met dagelijkse oefeningen in de vier tot zes weken na de training op.

Hoe vaak gebruik jij de backspace?

Om te ervaren hoe vaak je de backspace gebruikt kun je in onderstaand vlak een tekst typen. Zodra je de backspace (of delete) gebruikt, gaat de teller omhoog. Gebruik de knop “Blind typen” om de tekstkleur tussen zwart en wit te wisselen zodat je niet ziet wat je typt.


Aantal keren backspace of delete gebruikt:

Training Blind Typen met Visie!

De insteek van de BTMV-training is in meerdere opzichten interessant. Je leert niet alleen je vingers goed plaatsen en wat oefeningen. Het is een goed gebalanceerde training die mentaal, tastzin en motoriek combineert.

De typeles begint met de basis. Wijsvingers op de letters F en J en duimen op de spatiebalk. De toetsen F en J zijn er speciaal voor gemarkeerd, kijk maar eens op je toetsenbord. Patrick stuurt er vanaf het begin op aan dat je je toetsenbord op de tast leert herkennen. Niet spieken waar de F en de J zijn dus, maar met je vingertoppen de markering op de tast voelen. Uiteindelijk betekent blindtypen dat je 100% op je tastzin kunt vertrouwen.

Vervolgens concentreert de typecursus zich op 30 toetsen. Naast de 26 letters van het alfabet de toetsen die in lijn liggen: ; , . en /. Stiekem komen toch meer toetsen aan bod: Enter, Backspace, Spatie en de cijfers.

Patrick koppelt iedere letter aan een woord. Het woord past bij keuken of weiland – corresponderend met je linker- en rechterhand. Ieder door een vinger te bedienen gebied krijgt een eigen kleur. Bijvoorbeeld “aanrecht” voor de letter “a” en “blauw” voor toetsen die je met je pink bedient.

De woorden en bijbehorende kleur leer je te onthouden door ze actief te visualiseren met een bijbehorend verhaal. Je krijgt er een rijk beeld bij. Een beetje zoals de Roman Room-techniek waarmee wereldkampioen geheugen Dominic O’Brien bijvoorbeeld binnen een minuut een stok kaarten memoriseert.

Geconcentreerd luisteren naar de audiofragmenten maakt de training wat ‘zweverig’ en de woorden hadden beter gekozen kunnen worden. Maar het werkt wél.

Het verhaal is opgedeeld in zes audiofragmenten, behorend bij de delen van het toetsenbord:

  1. Middelste rij A-G
  2. Middelste rij H-;
  3. Bovenste rij Q-T
  4. Bovenste rij Y-P
  5. Onderste rij Z-B
  6. Onderste rij N-/

Na het audiofragment controleert Patrick of de groep de ruimte, woorden en kleuren inderdaad heeft onthouden. Dit werkt inderdaad voor iedereen goed. Vervolgens ga je aan de slag met oefeningen blind typen die zich concentreren op het zojuist behandelde deel van het toetsenbord. Rijtjes met lettercombinaties of korte woorden die je misschien wel eens gezien hebt. Door het bijbehorende woord te “horen” of het voorwerp te “zien” maak je de koppeling in je hersenen sterker.

Tijdens de training loopt Patrick langs om vragen te beantwoorden en tips te geven over bijvoorbeeld houding van lichaam en handen. Er bestaan overigens kleine hulpmiddelen voor laptopgebruikers om de ergonomie te verbeteren.

Naast de nodige rustmomenten zorgt Patrick voor oefeningen tussendoor. De nieuwe vingerzettingen zorgen voor spanning in je spieren dus het is belangrijk dat de vier-urige training goed is gebalanceerd.

Natuurlijk val je voor je gevoel enorm terug in snelheid als je typt zoals je tijdens de typeles hebt geleerd. In het begin zul je relatief veel concentratie kwijt zijn aan mentaal, tastzin en motoriek. Volgens Patrick kun je het typen in vier tot zes weken automatiseren, trefzeker en al behoorlijk snel. Het is daarbij niet nodig om de hele dag te oefenen, dagelijks 6 x 5 minuten oefenen volstaat. Uiteindelijk automatiseer je de beweging (zoals autorijden) waardoor je bijna geen typfouten meer maakt. Volgens hem blijft, gedurende de eerste maanden na het moment van automatiseren, je snelheid nog verder toenemen.

Na afloop van de typecursus krijg je een certificaat van deelneming.

Als je na de training vragen hebt dan mag je die twee maanden lang onbeperkt via e-mail stellen. Ter ondersteuning krijg je na de training een aantal e-mailberichten met bijvoorbeeld linkjes naar gratis oefenprogramma’s.

Blindtypen met visie! zelf volgen

Neem om zelf de typecursus “blind typen met visie” te volgen contact op met de trainer (bijvoorbeeld via LinkedIn).

Voor de mensen die het nodig hebben is er een optionele ‘stok-achter-de-deur’-sessie: De Follow-up. Precies 4 weken na de training, een bijeenkomst die 60 minuten duurt voor € 50,-.

Iedere variant kost ongeveer hetzelfde: €249 per deelnemer. Omdat het aanbod in de oren van veel mensen te mooi klinkt, geeft Patrick de Niet-Goed?-Geld-100%-Retour!-Garantie. In-company kan per persoon iets duurder of juist goedkoper uitvallen, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Het gebruik van de Nederlandse woorden en de gekozen woorden in het verhaal maken de training geschikt voor Nederlandstalige gebruikers van het QWERTY-toetsenbord. Een QWERTY-toetsenbord herken je aan het feit dat het de eerste vijf letters op je toetsenbord zijn. Franstaligen hebben bijvoorbeeld een AZERTY-toetsenbord.

Je typediploma halen

Als je wilt dan kun je een typetest afnemen. Bedoeld voor secretariële ondersteuners meet de test het aantal aanslagen per minuut (APM).

Na een warming-up krijg je genoeg tekst om 15 minuten te typen. Na afloop krijg je altijd een typediploma. Het type-diploma vermeldt jouw Effectief APM. Dat is het effectief aantal Aanslagen Per Minuut dat je gedurende de toetsing scoort – het aantal zónder fouten.

Je krijgt dus altijd een diploma. Het maakt niet uit hoeveel woorden je typt en op welke manier.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.