Tynt

Grip op gekopieerde tekst en afbeeldingen van je website met Tynt Publisher Tools

Heb je een eigen website of weblog? Met Tynt Publisher Tools kun je veel over je bezoekers te weten komen door de afbeeldingen en teksten die zij van jouw website kopiëren. Hoewel tegenwoordig veel onder de Creative Commons licentie wordt gepubliceerd waarbij je een deel van je auteursrechten (copyright) bewust af staat blijft het interessant om te zien welke tekst blijkbaar kopieer-waardig is. Volgens de statistieken van Tynt wordt er in 6% van de bezoeken iets van een pagina gekopieerd.

Na het toevoegen van een klein stukje programmeercode aan je website of weblog kun je op de website van Tynt zien welke afbeeldingen en tekst mensen kopiëren. Daarnaast voegt Tynt een link naar de website toe aan de gekopieerde tekst. Als de persoon die de afbeelding of tekst kopieert deze link laat staan dan vergroot dat de kans dat iemand die het gekopieerde materiaal onder ogen krijgt alsnog het oorspronkelijke materiaal komt bekijken.

Een door Tynt gekopieerde link ziet er als volgt uit:

https://www.eenmanierom.nl/tynt/#axzz2dN9eAg1s

Daarnaast kopiëren mensen ook tekst van je website om daar vervolgens verder op te zoeken in Google. Tynt biedt inzicht in deze trefwoorden zodat je de teksten op de website kunt aanscherpen om beter aan te sluiten bij de behoefte van je bezoekers.

Er is ook een rapport over het gebruik van de door Tynt gegenereerde links in social media. Hoeveel links zijn er gedeeld en hoe vaak zijn die gebruikt?

Om de rapportages niet te beïnvloeden met je eigen bezoek- en kopieeracties kun je Tynt uitschakelen voor je eigen webbrowser via Account Settings. Ook bezoekers kunnen Tynt uitschakelen.

De periode kan bij ieder rapport worden ingesteld op dag, 7 dagen of 30 dagen. Tynt kan de rapporten ook dagelijks of wekelijks via e-mail toesturen. Ontwikkelaars kunnen de trefwoorden waarmee bezoekers de website benaderen of juist verlaten opvragen via de Tynt publisher API.

In onderstaande video worden de mogelijkheden in een minuut of drie toegelicht.

Tynt heeft ook een script SpeedShare: bezoekers krijgen na het kopiëren van tekst (met Ctrl+C of de muis) een kleine pop-up om de tekst te delen via Twitter of Facebook. Delen – of de pop-up uitschakelen – kan met een druk op de knop.

Analyseer bezoekers via gekopieerde tekst

Het cirkeldiagram geeft het aantal kopieeracties vanaf de website weer. De kopieeracties zijn onderverdeeld in:

 • Attributed Copies: kopieën van meer dan zeven woorden tekst waaraan een Tynt link is toegevoegd.
 • Search Copies: kopieën van minder dan zeven woorden tekst.
 • Image Copies: kopieën waarbij alleen een afbeelding is gekopieerd.

Tynt CopyPaste rapporteert vervolgens over bezoekers via de door Tynt gegenereerde links.
Tynt Insight Link Report

 • Gold zijn links die daarwerkelijk zo gebruikt zijn op een andere webpagina. Tynt ziet dit aan de referrer-informatie.
 • Silver zijn gegenereerde links die nog niet zijn gevolgd.
 • Bronze zijn links die wel zijn gevolgd maar geen referrer-informatie hebben, dit komt ook voor in e-mailclients.

Inzicht in trefwoorden

Het Tynt Keywords rapport geeft inzicht in de trefwoorden die bezoekers hebben gebruikt om jouw website te vinden. Aan de rechterkant zie je trefwoorden die bezoekers hebben geselecteerd om daarna in een zoekmachine te plakken. Ze verlieten daarmee dus jouw website.

Tynt Keywords

Je kunt 1, 4, 8, 12 of 24 uur terug in de tijd.

Gedetailleerde rapportage van gekopieerde tekst en afbeeldingen

Ook dit rapport begint met het cirkeldiagram van Tynt CopyPaste. Het Content Report toont verder het aantal kopieeracties. Daarnaast worden onder “Most Engaging Content” per pagina kengetallen vermeld:

 • Increase
  De toename van het aantal bezoekers op de pagina door gebruik van Tynt. Dit percentage wordt berekend door het volgen van een gegenereerde link af te zetten tegen bezoekers die op een andere manier de pagina bereiken.
 • Generated Views
  Het aantal paginaweergaven dat aan de door Tynt gegenereerde links te danken is.
 • Page Views
  Het aantal keren dat een pagina totaal is bezocht.
 • Copies
  Het aantal keren dat tekst is gekopieerd vanaf een pagina.

Tynt Content

De lijst is te sorteren op elk van deze kengetallen door te klikken op de kolomkop. Doorklikken naar een specifieke pagina brengt je bij de detailinformatie over de webpagina.

In het onderdeel “Top Images” worden de meest gekopieerde afbeeldingen getoond.

Gedeelde links via social media

Tynt social geeft een grafiek weer van het aantal links dat gedeeld is via social media (“Successful social share events”) en het aantal bezoekers dat die links hebben opgeleverd (“Visitors from social share events”).

Vervolgens zie je het medium dat daarvoor gebruikt is waarbij e-mail een verrassend sterk aandeel heeft.

Het rapport sluit af met wereldkaarten van bezoekers die je links delen (“Who shared your content?”) danwel hebben gevolgd (“Where have people been influenced by your content?”).

Script plaatsen op je website of weblog

Om Tynt op een website of weblog te activeren roep je een stukje JavaScript code aan dat er als volgt uit ziet:

<script type=”text/javascript”>
if(document.location.protocol==’http:’){
var Tynt=Tynt||[];Tynt.push(‘<unieke code>’);Tynt.i={“ap”:”Meer lezen: “};
(function(){var s=document.createElement(‘script’);s.async=”async”;s.type=”text/javascript”;s.src=’http://tcr.tynt.com/ti.js’;var h=document.getElementsByTagName(‘script’)[0];h.parentNode.insertBefore(s,h);})();
}
</script>

<script type=”text/javascript”>if(document.location.protocol==’http:’){ var Tynt=Tynt||[];Tynt.push(‘<unieke code>’);Tynt.i={“ap”:”Meer lezen: “}; (function(){var s=document.createElement(‘script’);s.async=”async”;s.type=”text/javascript”;s.src=’http://tcr.tynt.com/ti.js’;var h=document.getElementsByTagName(‘script’)[0];h.parentNode.insertBefore(s,h);})();}</script>

Jouw exacte, unieke, code kun je terugvinden onder “script”. Je kunt de taal kiezen voor de tekst “Meer lezen:” of “Read more:”. Als je publiceert onder Creative Common Licence dan kun je dat ook vermelden waardoor er ook een link naar de uitleg van de van toepassing zijnde licentie wordt gekopieerd.

Tynt stelt voor een aantal weblogs waaronder WordPress gedetailleerde instructies voor het toevoegen van de JavaScript code beschikbaar. Het script is ongeveer 12Kb groot.

Op de hoogte blijven van Tynt

Tynt is te volgen op Twitter. Bugs en nieuwe functionaliteiten kun je doorgeven via het support formulier.

Tynt is al sinds juli 2009 actief op dit weblog en heette destijds (tijdens de beta periode) Tynt Tracer. Later is de naam Tynt Insight een tijd gebruikt.

Tynt

Tynt – Leverage the benefit of copy/paste

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *