Twools logo

Twools: Ontsluit je tweets op Twitter via RSS

Twools (Twitter Tools) maakt het mogelijk om van alles te doen met gegevens in Twitter op basis van RSS. Zo kun je tweets en privéberichten archiveren, doorplaatsen naar andere sociale netwerken of monitoren op trefwoorden. Voordat Twools de gegevens aanlevert in RSS-formaat kun je ze beperken met krachtige filters.

Twools kan automatisch Twitter-lijsten aanvullen met interessante Twitter-gebruikers, spamberichten verwijderen en inzicht geven in je limieten.

Ontwikkelaar Ian Anderson Gray stelt Twools gratis “as is” beschikbaar. Je moet het wel zelf ergens installeren. Als WordPress-plugin is dat een fluitje van een cent.

Twools logo

Het ontstaan van Twools

Twitter was vroeger een heel toegankelijk platform. Je kon zelf tweets opvragen via RSS en daar vervolgens van alles mee doen. Bijvoorbeeld via RSS op de hoogte blijven van tweets met een bepaald trefwoord erin. Of tweets archiveren in een tool als Evernote, als een soort dagboek, backup of om alles op één plek terug te kunnen vinden. Andere mensen willen hun tweets van Twitter automatisch doorplaatsen op andere sociale netwerken.

IFTTT en Twitter

IFTTT maakt het koppelen met Twitter eenvoudig: met een paar klikken maakte je “Als ik iets tweet bewaar het dan als notitie in het notitieboek tijdlijn in Evernote” mogelijk.

Als je niet zozeer op zoek bent naar het volgen van Twitter via RSS dan kun je met IFTTT uit de voeten. Twools heeft wel extra mogelijkheden, zo kun je tweets van je lijsten en privéberichten gebruiken. Ook kun je Twitter-gebruikers die je zijn gaan volgen of een interessante tweet verstuurden toevoegen aan een lijst.

Twitter API 1.1: Geen RSS meer en inloggen nodig

Op 11 juni 2013 introduceerde Twitter een nieuwe versie van de manier waarop ontwikkelaars met de dienst kunnen communiceren. Met deze nieuwe “API 1.1” kun je Twitter niet meer via RSS uitlezen. Bovendien moet je voor iedere aanroep ingelogd zijn wat de drempel om zelf gegevens uit Twitter te halen verhoogt.

Ian Anderson Gray introduceerde Twools op 5 juli 2013 om Twitter weer via RSS toegankelijk te maken. Vanuit RSS kun je weer aan de slag met tools zoals IFTTT en zo berichten doorsturen naar Evernote of andere sociale netwerken. Twools voegt daar krachtige filters en wat extra functionalteiten aan toe.

Twools als WordPress-plugin of PHP-installatie

Bij een webhoster zoals Antagonist installeer je binnen een minuut WordPress – een goede basis voor een website. Daarop installeer je Twools als WordPress-plugin. Vervolgens registreer je bij Twitter een nieuwe applicatie. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld maar het is niet meer dan een kort formulier invullen. De gegevens van de Twitter-applicatie vul je in de instellingen van Twools in waarna je aan de slag kunt. WordPress kan zichzelf inmiddels updaten dus in principe heb je er weinig omkijken meer naar.

Als je je weg kunt vinden bij je webhoster dan kun je Twools zonder WordPress installeren. Als je webhoster een recente versie van PHP draait dan komt de installatie neer op het uitpakken van een map met bestanden, het invoeren van configuratiegegevens in één bestand en de bestanden uploaden.

Praktische toepassingen van Twools

Concrete toepassingen waarvoor je Twools kunt inzetten zijn:

 • Tweets doorplaatsen (cross posting) naar een ander sociaal netwerk. Bijvoorbeeld je favorieten of op basis van hashtag: #li naar LinkedIn en #fb naar Facebook.
 • Specifieke tweets van gebruikers doorplaatsen, bijvoorbeeld op hashtag. Zo kun je samen twitteren en een groeps- of bedrijfsaccount aanvullen met privétweets.
 • Tweets archiveren naar een tool als Evernote, Delicious of Pinboard.
 • Twitter in de gaten houden (monitoren) op een trefwoord, link of afzender. Bijvoorbeeld tweets waarin je bedrijfsnaam voor komt of een artikel van de website.
 • Twitter-gebruikers die je zijn gaan volgen of een interessante tweet verstuurden toevoegen aan een lijst.

Twools: Streams en Feeds

Twitter levert Twools diverse invoermogelijkheden (Input). Voorbeelden zijn je favoriete tweets of tweets die voldoen aan een zoekopdracht. Het resultaat van Twitter kun je vervolgens filteren (Filter), zodat je alleen tweets van een specifieke verzender over houdt. De overgebleven gegevens (Output) kun je nog verder “opschonen”, bijvoorbeeld van hashtag ontdoen. Tenslotte genereer je het adres van je RSS-feed.

Twools: Twitter feeds

De instellingen kun je bewaren als recept (recipe) om met andere Twools-gebruikers te delen. Op de startpagina van Twools kun je een aantal recepten vinden die je zo in Twools kunt plakken om input, filters en output in te stellen.

Twools leunt voor de acties op tools zoals IFTTT. Twools levert de gegevens aan in RSS-formaat. Een tool als IFTTT kan daar vervolgens dingen mee doen zoals de tweet doorsturen naar een ander sociaal netwerk.

Twools input

Twools kan de volgende gegevens uit Twitter halen:

 • Tweets van je eigen tijdlijn (Home Timeline)
 • Tweets van de tijdlijn van een willekeurige Twitter-gebruiker (User Timeline)
 • Tweets die aan jou gericht zijn (Mentions)
 • Jouw favoriete tweets (Favorites)
 • Tweets van een van je lijsten (List Timeline)
 • Privéberichten (Direct Messages): ontvangen of verstuurd – als je hiervoor kiest dan moet je voor gebruik e.e.a. expliciet inschakelen.
 • Tweets op basis van een (geavanceerde) zoekopdracht zoals trefwoorden, Twitter-gebruikers, hashtags, links, sentiment of locatie.

Om uit te sluiten dat privéberichten (Direct Messages) via het openbare RSS onbedoeld op straat komen te liggen leest Twools deze pas uit als je daar expliciet voor kiest. Op zich is de kans dat iemand jouw RSS-feed ontdekt klein als je gebruik maakt van de Twools Secret String. Binnen Twools vink je “Allow Twools to access your Direct Messages” aan. De Twitter-applicatie heeft er ook extra rechten voor nodig: Read, Write and Access direct messages.

Via de menu-optie Streams kun je deze gegevens als HTML weergeven op het scherm. Twools fungeert dan als een soort TweetDeck of HootSuite met geavanceerde filtermogelijkheden. Het scherm ververst niet automatisch.

De menu-optie Feeds maakt RSS aan. Hierbij heb je bovendien de mogelijkheid om nieuwe volgers en vrienden (wederzijdse volgers) van een willekeurige Twitter-gebruiker op te vragen.

Twools Filters

Tweets kun je filteren op:

 • Het al dan niet bevatten van een of meerdere trefwoorden, hashtags of Twitter-gebruikersnamen.
 • Applicaties die mensen gebruiken om tweets in te plannen of specifieke applicaties.
 • Retweets en favorieten.
 • Twitter-gebruikers kun je filteren op basis van Twitter-gebruikersnaam, locatie, bio of taal.

Twools Output

Als je hebt gekozen voor Streams dan verschijnt de output direct op het scherm. Feeds kun je verder bewerken en opschonen:

 • Een eerder benoemde hashtag of alle hashtags verwijderen.
 • Alle Twitter-gebruikersnamen verwijderen.
 • Linkjes (URL) verwijderen, langer maken (unshorten) of gebruiken.

In plaats van tweets kun je de Twitter-gebruikersnaam doorsturen. Met IFTTT kun je dan deze Twitter-gebruiker(s) automatisch toevoegen aan een lijst.

Tenslotte kun je als output kiezen voor een recipe. Twools genereert dan een stuk tekst die je aan andere Twools-gebruikers kunt doorsturen zodat zij jouw input, filter en output kunnen gebruiken.

Twools Spam Filter

Gevorderde gebruikers die veel spam ontvangen via privéberichten kunnen met het experimentele spamfilter aan de slag. De trefwoorden op basis waarvan je privéberichten wilt verwijderen configureer je handmatig in config-wp.php (WordPress) of config.php.

Twools heeft dan natuurlijk wel toegang nodig tot je privéberichten.

Twitter API limiet

Het gebruik van Twitter is aan banden gelegd. Je kunt bijvoorbeeld maar een beperkt aantal keren per uur tweets of privéberichten versturen. De Twools menu-optie Limits geeft je inzicht in de huidige status van limieten. Tenzij je over het limiet van het opvragen van de limieten bent gegaan :)

Twools: Twitter API limits

Een tool als IFTTT vraagt regelmatig een RSS-feed op. Twools kan zuinig omspringen met je API-limiet (Caching) en bijvoorbeeld resultaten een uur bewaren. Met quiet time pauzeer je Twools, bijvoorbeeld ‘s nachts als je slaapt. IFTTT krijgt dan de resultaten wel vertraagd door.

Twools installeren

De installatie van Twools is het meest eenvoudig onder WordPress. Je kunt kiezen voor een installatie onder PHP, zonder WordPress.

Op het moment van schrijven is Twools alleen te downloaden nadat je een formulier hebt ingevuld op de website van Twools. Vervolgens kun je de WordPress-plugin downloaden en uploaden naar WordPress.

Bij Twitter moet je eenmalig een nieuwe applicatie registreren via welke Twools kan inloggen:

 1. Log in op http://dev.twitter.com.
 2. Open via je profiel “My Applications”.
 3. Maak een nieuwe applicatie aan.
 4. Geef de app een wereldwijd unieke naam, bijvoorbeeld het adres van je website of “Twools” gevolgd door je Twitter-gebruikersnaam. Vul omschrijving en website in en laat de Callback URL leeg.
 5. Maak een access token aan en geef Twools de benodigde rechten. Als je alleen RSS-feeds wilt gebruiken zonder toegang tot je privéberichten dan is Read only genoeg.
 6. Kopieer Consumer Key, Consumer Secret, OAuth Access Token en OAuth Access Token Secret. Met deze gegevens geef je Twools straks toegang tot je account. Deel deze gegevens met niemand – dat is hetzelfde als je inlognaam en wachtwoord weggeven.

Volg eventueel How to create a Twitter app in 8 easy steps voor begeleidende screenshots.

Twitter-oAuth-Settings

In WordPress voer je onder Instellingen > Twools de gegevens in die je net hebt genoteerd. Vul ook je Twitter-gebruikersnaam in. Als je Twools zelf installeert dan voer je de instellingen in het bestand config.php in.

Genereer direct een “Twools Secret String”. Zonder deze string kunnen andere internet-gebruikers jouw Twools aanroepen. Dat belast jouw server en Twitter-API-limiet. Afhankelijk van je instellingen geef je zelfs toegang tot je privéberichten. Twools blijft je prominent waarschuwen als je nog geen Secret String hebt ingesteld.

Met de knop “Launch Twools” open je de applicatie.

Toekomstige ontwikkelingen van Twools

Mogelijk volgt op termijn ondersteuning voor andere sociale netwerken. Zo kon je zoekopdrachten op openbare berichten op Facebook tot de July 2013 breaking changes volgen via RSS – daarvoor moet je sindsdien inloggen. Een dergelijke uitbreiding heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde maar mogelijk kan de ontwikkelaar daar hulp bij krijgen van andere ontwikkelaars op GitHub.

Twools kan ook uitbreiden van een read-only tool en bijvoorbeeld je tweets opschonen, tweets versturen of Twitter-gebruikers blokkeren. Verder zijn er ideeën over het uitbreiden van de filters (bijvoorbeeld op datum) en het opschonen van de output (bijvoorbeeld alle tekst achter een “>” verwijderen).

Volg Ian Anderson Gray op Twitter om op de hoogte te blijven.

Twools: social media unleashed – get your Twitter Data Back

Alternatief voor Twools

Digital Inspiration stelt een Google-script beschikbaar via welke je een RSS-feed kunt aanmaken. Het script kan standaard de tijdlijn of favorieten van een gebruiker omzetten naar RSS. Je kunt ook een Twitter-lijst of een zoekopdracht volgen. Het Google-script heeft een stuk minder functionaliteit maar misschien vind je het gemakkelijk om in gebruik te nemen.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.