Een professionele en interactieve stream van tweets op trefwoord (hashtag) met TwitterStreams

Tijdens evenementen wordt Twitter door bezoekers en anderen geïnteresseerden van een evenement gebruikt om kennis en ervaringen uit te wisselen. De organisatie van het evenement verstuurt via Twitter informatie over de sprekers en programma-onderdelen. Door iedere tweet van één gemeenschappelijk trefwoord te voorzien (een hashtag) kunnen alle berichten worden gevolgd. Voor, tijdens en na een evenement is het dan ook handig om de hashtag van het evenement te volgen – ook voor mensen die er niet bij konden zijn. Organisaties kondigen de hashtag steeds vaker al van tevoren aan zodat twitteraars elkaar kunnen vinden en er geen verwarring op de dag zelf is.

Met de Zoekwidget van Twitter kun je de aan het evenement gerelateerde tweets weergeven. De kleuren en breedte van de widget zijn instelbaar. Met zo’n widget maak je de stream aan berichten gemakkelijk te volgen. Ook leuk om op een eiland met PC’s te draaien.

De widget moet je natuurlijk ergens publiceren. Vervolgens wil je de pagina waarin je de widget gebruikt vormgeven, anders ziet het er erg kaal uit. Misschien in de huisstijl van het evenement? Of andere social media kanalen toevoegen? Met TwitterStreams besteed je de benodigde tijd hiervoor uit. TwitterStreams heeft ook een Engelstalige site: TweetStreams.org.

Wil je meer een dashboard samenstellen van gegevens uit meerdere sociale netwerken? Kijk dan eens naar SocialWally, daarmee stel je zo’n dashboard eenvoudig zelf binnen een paar minuten samen.

TwitterStreams logo

Voor een laag bedrag (TwitterStreams Premium kost op het moment van schrijven €195 exclusief BTW) heb je binnen een werkdag een pagina met:

 • tweets waarop mensen direct kunnen reageren (reply) – ook retweeten of als favoriet aanmerken is mogelijk;
 • header, logo en banner in huisstijl;
 • socialize widget (iconen en links naar LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube, SlideShare, Scribd en/of links naar RSS feed en website);
 • count down widget die aftelt naar het evenement;
 • HTML zodat deze ook werkt op machines zonder Flash.

TwitterStreams Premium blijft drie maanden actief. De advertenties en de horizontale navigatie van TwitterStreams zelf vervallen natuurlijk zoals de TwitterStream Showcases laten zien. De TwitterStream blijft zo lang online staan als je wilt. Vergelijk de prijzen en mogelijkheden van TwitterStreams Basis, Basis+ en Premium. Hieronder zie je de eerste pagina die ik door TwitterStreams heb laten maken.

TwitterStreams interface

Vanaf de aangeklede TwitterStreams-pagina kunnen bezoekers en andere geïnteresseerden ook direct berichten via Twitter versturen die al handig zijn voorzien van de hashtag (en link naar de TwitterStreams pagina). En TwitterStreams pauzeert handig als je de stream met de muis aanwijst!

Tips:

Aanvullingen op TwitterStreams – extra packages

Voor evenementen die het team van TwitterStreams zelf graag volgt maken ze zelf al een pagina aan. Deze pagina kun je als organisatie tegen een nog lagere prijs upgraden naar een TwitterStreams Premium pagina met een Upgrade-package. Het is ook mogelijk om op zo’n gratis door TwitterStreams aangemaakte pagina te adverteren met een Sponsor-package. Zie ook de streams die via de TwitterStreams homepage op te vragen zijn over TV-shows, actualiteitenprogramma’s, sport, politiek en durftevragen.

Het TV-package levert een aparte pagina op die is geoptimaliseerd om de stream weer te geven op een monitor. Naast vaste monitoren is het leuk om deze in de zalen te laten zien voordat de presentaties beginnen. TwitterStreams biedt met de professionele uitstraling van de eigen huisstijl en de mogelijkheden tot finetuning een fraai alternatief voor het tot medio 2012 gratis beschikbare TwitterFountain (tot “De Ondernemers” failliet ging).

Tip: Laptops willen de cursor van de muis wel eens midden in het beeld plaatsen als je ze dichtklapt. Dat staat niet fraai op een grote monitor. Sluit in dat geval even een externe muis aan via USB om de aanwijzer uit beeld te slepen.

Je kunt het pakket uitbreiden met een TweetRedacteur die voor, tijdens en na het event verslag legt en reageert op tweets. Ook het tweeten voor en na het event kan los worden uitbesteed met het Tweet-package.

Hashtag-spam

Als veel mensen hetzelfde woord twitteren dan ziet Twitter dat al snel als een “Trending Topic”. Bij wat grotere evenementen krijg je dat al snel voor elkaar. Spammers hebben ook in de gaten dat veel mensen de stream aan berichten volgen en maken de stream onbruikbaar met veel reclameberichten. TwitterStreams filtert een deel van de spam uit door te zoeken op berichten uit Nederland met de toevoeging “lang:nl”. Met het oog op spam kun je deze toevoeging die ook gewoon in Twitter Search (en dus in iedere Twitter applicatie) werkt samen met de hashtag verspreiden.

Andere varianten van social media pagina’s

Via TweetStreams.org kun je meer layouts kiezen om social media samen te brengen op een pagina:

 • Social Wall (demo)
  Blokjes content van tal van sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, YouTube, Google+, Pinterest, Flickr, Vimeo of eigen RSS feeds.
 • Twangout (demo)
  Een TwitterStream waarbij een Google+ Hangout centraal staat.
 • Social Homepage (demo)
  Een dynamische online business card waarin op een enkele pagina (en URL) alle informatie van een persoon of bedrijf samenkomt.

Samenwerking met TwitterStreams voor finetuning

Na een kort telefonisch contact levert TwitterStreams al snel een basisversie op die er prima uit ziet. Alle opmerkingen die je vervolgens doorgeeft om de layout naar je zin te krijgen worden snel verwerkt. TwitterStreams geeft daarbij ook advies of neemt even telefonisch contact op als dat handiger is. Een advies op de pagina met veelgestelde vragen voor bedrijven is bijvoorbeeld: “Houdt er ook rekening mee dat indien u niet zelf het voortouw neemt om te communiceren over uw event op sociale media, de bezoekers dit waarschijnlijk voor u gaan doen. […] Zorg dat u zelf de lead neemt!”

Ook kun je op de dag zelf contact opnemen om bepaalde tweets te filteren, alleen tweets van de dag zelf weer te geven (zelfs “realtime” zodat de stream reageert zodra iemand een bericht met de hashtag plaatst), retweets te negeren en de countdown timer te laten verwijderen.

De communicatie verloopt prima en heeft ons doen besluiten om naast het evenement ook een permanente pagina in te richten. Deze wordt gebruikt om alle tweets met de bedrijfsnaam erin te laten zien op reeds bestaande monitoren in het bedrijf.

Download ook zeker de gratis ePaper ”Inzet van Sociale Media bij evenementen”. Deze ePaper geeft veel tips, ideeën en aandachtspunten om Twitter en andere sociale netwerken in te zetten ter ondersteuning van een evenement.

Alternatieven voor TwitterStreams

TweetBeam rouleert ook tweets. Met TweetBeam kun je eenvoudig bepaalde Twitter-gebruikers of trefwoorden blokkeren. Daarnaast kun je een Twitterlijst aanwijzen – TweetBeam geeft berichten van deze gebruikers wat groter weer.

LiveTweetApp geeft je controle over de tweets die je laat zien.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *