Ga naar de inhoud

Twitterrific: De meest elegante Twitter-client voor iPhone, iPad, iPod Touch en Mac

Twitterrific is een overzichtelijke, snelle en tegelijkertijd krachtige Twitter-client. De krachtige functionaliteit is op een zeer elegante manier verwerkt in de gebruikersinterface. Zonder dat je er last van hebt heb je opgeslagen zoekopdrachten, lijsten, tweet-opties en schakelen tussen accounts onder handbereik.

Op 13 januari 2023 heeft Twitter zonder nare toelichting de mobiele versie van populaire clients zoals Twitterrific en TweetBot uitgeschakeld. Op 19 januari 2023 volgde Twitterrific voor macOS. Twitterrific is vervolgens helaas verwijderd uit de app stores.

Met Twitterrific kun je zelfs offline berichten plaatsen, favorieten en anderen volgen. Zodra je weer online komt voert Twitterrific de acties daadwerkelijk voor je uit. Twitterrific ondersteunt VoiceOver zodat visueel gehandicapten de app op basis van gehoor kunnen gebruiken.

Twitterrific is er voor iOS (iPod touch/iPhone/iPad) en macOS.

TweetBot is een andere veelgebruikte app voor iPhone en iPad. Twitterrific is een universele app voor iPhone én iPad, bij TweetBot betaal je dubbel. Ik stapte destijds van TweetBot over om lijsten direct onder handbereik te hebben (één tik en wachten minder) en werd verrast door de elegante interface van Twitterrific. Never looked back.

Op de Mac kun je Twitterrific gratis proberen. Bij betaalde versie vervalt de reclame, kun je meerdere vensters naast elkaar open hebben en tweets vertalen. Twitterrific voor Mac ondersteunt Growl en vele sneltoetsen.

Dit artikel gaat verder over de iOS-versie maar gezien de Mac-versie daar weer op gebaseerd is zul je indien nodig veel herkennen. De iOS-app van Twitterrific krijgt veel vaker updates zodat je gebruik kunt maken van nieuwe functionaliteiten van iOS. Op de desktop gebruik ik zelf liever de krachtige kolommen van TweetDeck.

Twitterrific voor iOS is gratis. Met een in-app aankoop haal je de reclame weg. Je kunt per maand of jaar betalen. Of eenmalig de huidige versie afkopen – die kan maar zo meer dan 5 jaar mee gaan. Zelf heb ik gekozen voor jaarlijks betalen. Je kunt de aankoop (ook de abonnementsvorm) delen met je gezin.

Twitterrific is met liefde ontwikkeld. Dat zie je aan de interface en dat merk je in het dagelijks gebruik. Zelfs met mobiel datagebruik is rekening gehouden, 12x minder dan de concurrent!

De interface van Twitterrific

Twitterrific laat je één lijst met tweets zien. Het huisje Tweets geeft de tijdlijn weer van Twitter-gebruikers die je volgt. Via de tabjes open je je replies/mentions (@), direct messages (envelop) en favorieten (sterretje). De tabjes geven een subtiel puntje weer als je ongelezen berichten hebt. Je kunt de laatste drie tabjes naar wens veranderen naar een zoekopdracht, Twitterlijst of je eigen tweets door het tabje wat langer aan te wijzen. Via de instellingen kun je de tabjes onderaan weergeven in plaats van bovenaan.

Direct onder de tabjes staat een teller van het aantal tweets in de huidige weergave die je nog niet hebt gezien.

Twitterrific interface

Helemaal bovenaan een tijdslijn is een zoekvakje waarmee je de huidige weergave snel kunt doorzoeken.

Linksboven kun je via je avatar de zijbalk openen of door de avatar langer aan te aanwijzen schakelen tussen meerder Twitter-accounts. Wisselen tussen accounts kan ook door met twee of drie vingers over de tijdlijn te slepen.

Rechtsboven met de veer stel je een nieuwe tweet op. De handige zijbalk is altijd maar één tik of swipe (veeg vanuit de linkerkant van het scherm) weg. Op de iPad en iPhone 6+ kun je de zijbalk vastzetten met de optie “Show Sidebar in Landscape”. Dit vind ik zelf de meest prettige manier om tweets te lezen. Tenzij ik veel tweets teruglees, dan draai ik het scherm om wat meer tweets tegelijkertijd te zien.

Rechtsboven in de zijbalk kun je met “(i)” je eigen profiel openen en bewerken, inclusief het voorzien van een nieuwe profielfoto.

In het geval van retweets zie je via wie de tweet in je tijdlijn terecht is gekomen. Als iemand vaak retweets stuurt waar je niet op zit te wachten dan kun je doortikken op de naam van deze gebruiker en via de instellingen kiezen voor “Turn Off Retweets”.

Via Search kun je Twitter doorzoeken. Twitterrific opent met de huidige Trends die je kunt aantikken en ze zijn toegespitst op je locatie als je Twitterrific daar toegang toe geeft. Je kunt gericht zoeken op tweets en mensen (People). Met History doorzoek je tweets in al je tijdlijnen.

Onder Muffles stel je gebruikersnamen, hashtags, URL’s, domeinnamen of zinsnedes in die je wilt filteren. Je ziet nog wel dat er een tweet is maar de inhoud blijft verborgen. Een stapje verder kan ook, met een swipe zet je een muffle om in een mute. Kun je met reguliere expressies omgaan? Dan kun je hele slimme filters maken! Met reguliere expressies kun je zelfs op {emoji} filteren. Deel je Muffles met anderen via een URL door ze langer aan te wijzen. Zo kun je bijvoorbeeld ESF-tweets mufflen.

Als je vaker op dezelfde trefwoorden zoekt, zoals een hashtag of de naam van een product of merk, dan kun je zoekopdrachten bewaren. Twitterrific somt eventuele opgeslagen zoekopdrachten – alfabetisch – op in de zijbalk onder Saved Searches zodat je ze onder handbereik hebt.

Als je gebruik maakt van Twitter-lijsten om Twitter-gebruikers te volgen dan somt Twitterrific deze – alfabetisch – in de zijbalk op onder Lists. Wederom lekker snel onder handbereik.

Twitterrific ondersteunt iPad Split Screen en Slide Over voor multitasken. Je kunt dan bijvoorbeeld je tijdlijn lezen terwijl je naar Netflix kijkt.

Center Stage

Blader een tijdslijn snel grafisch door met Center Stage.

Center Stage

Met Center Stage actief laat Twitterrific alleen tweets zien met een foto, video of animated gif. Met een veegbeweging naar links of rechts blader je tussen de tweets. Er is een knopje om terug te bladeren naar de eerste tweet die er ook voor zorgt dat je tussenliggende tweets als ongelezen gemarkeerd blijven.

In Center Stage kun je een tweet liken of retweeten. De bedieningsknopjes op de media verdwijnen als je op de grafische uiting tikt. De tweet verdwijnt als je naar beneden veegt. Center Stage sluit je af met een tik op de tekst van de tweet.

Meldingen op relevante berichten

Twitterrific kan je helaas niet in-app attenderen op:

 • Privéberichten (Direct Messages);
 • Antwoorden (Replies);
 • Vermeldingen (Mentions);
 • Favorieten (Favorites);
 • Retweets;
 • Nieuwe volgers (Followers).

Twitter heeft het verwerken van notificaties in augustus 2018 zo duur gemaakt dat derden deze functionaliteit niet kunnen bieden. Twitterrific tipt in de toelichting de notificaties via de officiële Twitter-app te laten verlopen.

Weergave van tweets veranderen

Via de instellingen van Twitterrific kun je veranderen hoe de interface eruit ziet:

 • Blader door beschikbare lettertypes;
 • Stel in hoe groot je een profielfoto in de tijdlijn wilt weergeven;
 • Stel de lettergrootte in;
 • Kies een donker of licht thema;
 • Stel de witruimte tussen de regels in.

Terug naar de standaardwaarde? Houd de knop voor thema-instellingen even ingedrukt.

Twitterrific tweet display settings

De instelling “Dark Theme at Night” schakelt ‘s avonds automatisch over op een donker kleurschema. Hiervoor heeft Twitterrific toegang tot je locatie nodig om zonsop- en ondergang te berekenen. Je kunt met twee vingers tegelijkertijd over het scherm slepen om het kleurschema te veranderen.

Als verborgen functionaliteit kun je de avatars vierkant-, cirkel- of eivorming weergeven door je iPhone te schudden.

https://vine.co/v/M1htVnXtd9l

Al je berichten bij elkaar met de Unified Timeline

Met de instelling Unified Timeline laat Twitterrific replies (antwoorden), mentions (vermeldingen) en messages (berichten) samen met tweets van mensen die je volgt in één tijdlijn zien onder Tweets.

Tweets die jou vermelden springen eruit in oranje. Tweets die aan jou zijn gericht vallen nog meer op door gebruik van de kleur rood. Direct Messages zijn opvallend blauw.

Twitterrific Unified Timeline

Je kunt deze berichten alsnog los raadplegen op de tabjes. Het puntje waarmee Twitterrific aangeeft dat je ongelezen berichten hebt verdwijnt als je in je unified timeline langs het bericht scrollt. Als de unified timeline handig voor je werkt dan kun je overwegen de tabjes mentions en direct messages te gebruiken voor zoekopdrachten of Twitterlijsten die je vaak gebruikt.

Linkjes volgen in Twitterrific

Op alles wat een link hoort te zijn kun je doortikken: Twitter-gebruikersnamen, e-mailadressen, hashtags, foto’s en de eventuele tweetlocatie. Of tik vanuit een profiel op de profielfoto of achtergrondafbeelding voor een grote weergave. Vanaf een profielpagina kun je een Twitter-gebruiker ook gemakkelijk een Direct Message sturen, blokkeren of rapporteren als spammer.

Als een tweet linkt naar een foto dan zie je daar een miniatuur van. Foto’s van Twitter openen snel, foto’s van Flickr opent Twitterrific helaas in lijn met de eisen van deze diensten via de ingebouwde webbrowser.

Als iemand een locatie heeft meegestuurd met een tweet dan zie je rechtsonder in een tweet een GPS-pictogram. Tik je daarop, dan open je een kaart ingezoomd op die locatie.

Als je een linkje wat langer aanwijst dan opent Twitterrific een menu waarin je kunt kiezen om:

 • De link te kopiëren;
 • De link te openen in Safari of Google Chrome.
 • De tweet door te sturen naar een Bookmark Service zoals Pocket.

Twitterrific ondersteunt meerdere services om linkjes snel te bewaren. De Bookmark Services die je kunt instellen zijn Instapaper, Pocket, Pinboard en Safari Reading List. Zelf gebruik ik Pocket waarbij het fijn is dat Twitterrific de oorspronkelijke tweet meestuurt zodat ik bij het lezen van het artikel kan herleiden waarom ik het wilde lezen en via wie ik het gevonden heb.

Om artikelen beter te maken leesbaar in Twitterrific zelf kun je ze naar wens openen in de Reading Service Instapaper.

Op een ander apparaat verder lezen waar je gebleven was

Volg je een beperkt aantal mensen juist zodat je alles kunt lezen? Met Twitterrific kun je op meerdere apparaten verder lezen waar je gebleven was in je tijdlijn. Twitterrific synchroniseert naar wens je tijdlijn tussen iPhone, iPad en Mac via iCloud. Via de instellingen geef je aan of je de tweet die je het laatst hebt gelezen wilt markeren met een klein vaantje en of je er automatisch naartoe wilt scrollen. Als je tikt op het tabje van de tijdlijn waar je naar kijkt, dan schakel je over-en-weer tussen de marker en de top van de tijdlijn.

Twitterrific kan, afhankelijk van de hoeveelheid geheugen van je apparaat, werken met tijdlijnen tot 600 tweets. De gap detection detecteert of er tweets ontbreken in je huidige weergave die je vervolgens met “Load More” kunt aanvullen.

Twitterrific ververst op logische momenten automatisch. Bijvoorbeeld als je een tijdlijn, zoekopdracht of lijst aantikt of een tweet danwel bericht verstuurt. Sleep de tijdlijn naar beneden om het scherm handmatig te verversen. Twitterrific vertelt je dan hoeveel nieuwe tweets er zijn.

Met de instelling “Stream Timelines on WiFi” laat Twitterrific nieuwe tweets in je tijdlijn automatisch binnenkomen. Nieuwe tweets rollen alleen naar binnen als je de bovenste tweet in beeld houdt. Twitter legt de beperking WiFi op waardoor de functionaliteit niet beschikbaar is op 3G of 4G. Streamen werkt niet voor Twitterlijsten wat je ziet aan de animatie die verschijnt als je de huidige lijst naar beneden trekt.

Gebruikers, hashtags of linkjes verbergen met muffle

Sommige onderwerpen of websites overheersen je tijdlijn. Twitterrific kan die subtiel verbergen.

Twitterrific laat in plaats van de tweet een lichtgrijze regel zien met de afzender van de tweet en eventueel de hashtag of het domein (de reden van het onderdrukken). Dit is handig als je je ergert aan sites zoals Foursquare of hashtags rondom evenementen of TV-uitzendingen.

Twitterrific Muffle

Tweets die je verborgen hebt met muffle blijven dus altijd subtiel zichtbaar. Tik op de regel om de tweet alsnog te lezen. Of wijs langer om het verbergen te annuleren (Cancel Muffle).

Muffles beheer je via de zijbalk. Twitterrific synchroniseert je Muffle-instellingen via iCloud met je andere apparaten.

Interacties met een tweet

Naast een goede leeservaring heeft Twitterrific alle functionaliteit om dingen met tweets te doen. Tik kort op de tekst van een tweet om extra opties weer te geven:

 • Reply (Reageer) Als je die gebruikt dan staan alle Twitter-gebruikersnamen uit de tweet alvast voor je klaar. Sleep met je vinger over een tweet te slepen (naar rechts) om Reply uit te voeren zonder het menu in te duiken.
 • Quoting: Tekst toevoegen aan een retweet
 • Retweet;
 • Like.
Twitterrific primaire acties

Naast het knopje voor retweet en like laat Twitterrific het aantal retweets en likes van die tweet zien. Als je meerdere Twitter-accounts gebruikt kun je direct vanuit een ander account reageren door deze acties langer aan te wijzen.

Naast deze opties is er een submenu bereikbaar. Deze heeft de opties:

 • Show Discussion
  Geeft eventuele reacties op deze tweet weer. Sleep met je vinger over een tweet (naar links) om reacties op een tweet op te vragen zonder het menu in te duiken. De discussie kun je vervolgens delen via e-mail of je klembord.
 • Message: privébericht sturen
 • Manage in Lists: Twitter-gebruiker in een lijst opnemen
 • Muffle: Twitter-gebruiker of domein van een link onderdrukken
 • Share: Bericht delen via iOS. Deze optie kun je ook direct oproepen door de tweet langer aan te wijzen.

Als je een tweet langer aanwijst kun je deze ook vertalen (Translate)  of de link kopiëren. Als je tikt op de datum/tijd dan zie je met welk programma de tweet is verzonden.

Eigen tweets kun je verwijderen (Delete Tweet) of bewerken (Delete and Edit Tweet). Dat laatste is niet mogelijk met Twitter – Twitterrific verwijdert de tweet en opent het compose-scherm opnieuw.

Naar links slepen voor de discussie en naar rechts om te reageren kun je in het begin natuurlijk wel eens door elkaar halen. Daarom zie je terwijl je sleept duidelijk een reply of discussie-pictogram zodat je tijdig de andere kant op kunt slepen.

Twitterrific swipe-reply

Via de instellingen kun je Favstar toevoegen aan het submenu. Dan open je door lang te wijzen naar een avatar via Show User on Favstar het profiel van een gebruiker en met Show Tweet on Favstar de tweet met statistieken van deze dienst.

Als je een tweet langer aanwijst dan opent een ander submenu, daarmee kun je:

 • De tekst van de tweet kopiëren;
 • De link naar de tweet kopiëren;
 • De tweet in de interne webbrowser openen;
 • De tweet zelf doorsturen naar een Bookmark Service.

Tweet opstellen met Twitterrific

Met het veer-pictogram rechtsboven stel je een nieuwe tweet op. Tijdens het opstellen van de tweet telt Twitterrific natuurlijk af van 140 naar 0 zodat je ziet hoeveel tekens je nog kwijt kunt. Tijdens het typen kun je door met één vinger over het scherm te slepen de cursor een positie naar links of rechts verplaatsen.

Als je reageert op een tweet dan zie je deze in je scherm staan. Als je reageert op een tweet waarin meerdere Twitter-gebruikers zijn genoemd dan selecteert Twitterrific de extra namen zodat je ze eventueel kunt verwijderen door gewoon te gaan typen.

Twitterrific reply to tweet

Twitterrific zoekt automatisch Twitter-gebruikersnamen op die je aan het intypen bent. Tik op spatie of tab om de eerste Twitter-gebruikersnaam te kiezen of tik een andere aan. Soms is het automatisch aanvullen niet handig – typ dan een @ in plaats van een spatie om door te gaan met wat je zelf wilde intypen. Met het loepje kun je expliciet gebruikernamen opzoeken.

Als je tijdens het typen een fout maakt dan kun je je iPhone of iPad schudden om de laatste handeling ongedaan te maken. Soms wil je juist even opnieuw beginnen – dat kan door de teller tweemaal aan te tikken. De pop-up even afsluiten om iets op te zoeken kan, Twitterrific blijft je tekst onthouden.

Je kunt zelfs expliciet een concept-tweet bewaren om later af te maken. Tik tijdens het opstellen op Close en kies voor Save Draft. Met het draft-pictogram haal je een lijstje met al je concept-tweets naar voren. Vanuit het lijstje kun je een concept-tweet kopiëren of verplaatsen naar het compose-scherm. Lang aanwijzen van het draft-pictogram voegt het laatste concept in.

Met Twitterrific kun je foto’s uploaden. Als je op de camera tikt dan kun je de laatste foto meesturen, een foto nemen of een foto van je filmrol kiezen. De laatste foto kun je nog sneller kiezen door het camera-pictogram langer aan te wijzen. Na het uploaden kun je de foto aantikken om een beschrijving mee te geven voor slechtziende mensen die Twitter gebruiken via Voice Over.

Tijdens het opstellen van een tweet kun je je locatie meesturen. Hiervoor tik je kort op het pijltje. Twitterrific heeft hiervoor toegang tot je locatie nodig via de iOS-app Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Mocht je altijd je locatie mee willen sturen, wijs dan het pictogram voor locatie wat langer aan.

Twitter-lijsten beheren

Naast het snel openen van Twitter-lijsten via de zijbalk Twitterrific kun je ze ook gemakkelijk beheren. Bovenaan een lijst kun je tikken op “List Options” om de lijst te hernoemen, beschrijven, privé te maken of verwijderen.

Wijs een avatar lang aan om deze toe te voegen of verwijderen van lijsten. Via deze pop-up kun je ook een nieuwe lijst aanmaken.

Twitterrific URL Schemes

Power-users kunnen Twitterrific aansturen vanuit andere apps met URL Schemes. Als je ooit iets geks hebt qua verversing dan kun je je account lang aanwijzen en tikken op het kruisje. Daarna kun je kiezen voor “Clear Cache”.

Twitterrific Easter eggs: Lunar Lander en Flappy Bird

Ollie’s Arcade open je door het pictogram om te tweeten lang aan te wijzen.

Het eerste spel is Lunar Lander (omgedoopt naar Tranquility Touchdown). Zachtjes landen op het vlak met het vlaggetje is de bedoeling. Je kunt naar links/rechts draaien met je linkerduim en gas geven met je rechterduim.

Begin 2014 was Flappy Bird een populair spel waarin je met een tikje op het scherm moest voorkomen dat een vogeltje tegen pijpen aan zou vliegen. De ontwikkelaar trok Flappy Bird terug uit de App Store omdat mensen er massaal verslaafd aan raakten. Je kunt een nóg moeilijkere variant spelen in Twitterrific. Ollie Soars als easter egg in Twitterrific! Trek je tijdlijn naar beneden om te verversen maar trek ‘m extreem ver door.

Op de hoogte blijven van Twitterrific

Voor nieuws over Twitterrific en voor support volg je @Twitterrific op Twitter. Of doorzoek de Twitterrific knowledge base.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php