The Curator's Code logo

The Curator’s Code: sierlijk je bronnen toeschrijven met via en hat tip

Alle informatie die je via internet tot je neemt is er gekomen doordat iemand het maakte, ontdekte of onder je aandacht bracht. The Curator’s Code (Web Archive want de oorspronkelijke site is opgeheven) stelt twee sierlijke standaardsymbolen voor om het toeschrijven onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Je hebt ze vast al eens ergens gezien: ᔥ (via) en ↬ (hat tip).

Een vriendelijke en respectvolle manier van omgaan met creatief materiaal op internet is:

  1. De maker benoemen
  2. Jouw bronnen benoemen
  3. Een link naar een van beiden plaatsen
The Curator's Code logo

The Curator’s Code: korter en sierlijker dan /via

Mensen gebruiken op Twitter vaak /via of laten de naam van de bron staan achter RT: om deze mensen op z’n minst te bedanken. The Curator’s Code suggereert het teken ᔥ te gebruiken voor materiaal wat je via iemand anders 1-op-1 doorstuurt.

Vaak brengt materiaal zoals een tekst, foto, video of presentatie je op ideeën. The Curator’s Code suggereert het teken ↬ te gebruiken als hat tip / HT.

The Curator’s Code suggereert dus deze twee sierlijke symbolen toe te passen:

  1. via: ᔥ
  2. hat tip: ↬

Helaas is het lastig om deze sierlijke symbolen overal in te voegen. De website van The Curator’s Code ziet er op het eerste gezicht mooi uit. Helaas is daar geen praktische manier te vinden om de symbolen snel in te voegen in de teksten die je dagelijks schrijft. Het is zelfs lastig om op de website de essentie van de symbolen snel te doorgronden.

Omdat ik de gedachte onderschrijf én het feit dat deze sierlijke symbolen minder van de 140 tekens op Twitter afsnoepen dan bijvoorbeeld “/via” heb ik naar een praktische manier van gebruik gekeken.

Natuurlijk is de gedachte van überhaupt toeschrijven belangrijker dus als je na het lezen van dit artikel /via of /ht weet te gebruiken, prima!

Via en hat tip op de iPhone / iPad

Op iPhone en iPad kun je Trefwoorden toevoegen die uitklappen naar een hele zin. Bijvoorbeeld “izjz” naar “Ik zie je zo!”. Of een teken zoals ᔥ of ↬. Zelf begin ik de trefwoorden altijd met een komma zodat ik ze niet per ongeluk intyp. Je wilt nog wel “via” kunnen typen zonder dat er ᔥ komt te staan.

Stappenplan voor het toevoegen van Trefwoorden op iPhone of iPad:

  1. Open de app Instellingen
  2. Kies Algemeen > Toetsenbord > Trefwoorden
  3. Tik rechtsboven op het plus-icoon
  4. Geef als zin ᔥ
  5. Geef als trefwoord ,via
  6. Tik rechtsboven op de knop Bewaar

Doorloop de stappen nogmaals vanaf stap drie. Geef nu ↬ als zin en ,ht als trefwoord.

Je kunt trefwoorden bewerken door ze aan te tikken in de lijst. Verwijderen kan ook vanuit de lijst, sleep over het trefwoord en tik op de knop Verwijder die dan tevoorschijn komt.

Trefwoorden zijn beschikbaar vanaf iOS 5. Trefwoorden synchroniseren tussel al je iDevices via iCloud sinds iOS 6. Als het synchroniseren niet werkt, controleer dan onder Instellingen > iCloud of Documenten / gegevens aan staat.

Via en hat tip op de desktop

Op de PC gebruik ik Fingertips voor het uitklappen van teksten. Helaas maakt Fingertips vraagtekens van de symbolen ᔥ en ↬. De ontwikkelaar kijkt of dit kan worden opgelost.

Tot die tijd gebruik ik bookmarklets. Ik gebruik de tekens toch vaak in de webbrowser.

The Curator's Code bookmarket

De bookmarklet van Curator’s code zelf is gericht op gebruik in WordPress. Met één druk op de knop genereer je HTML code in het veld waar de cursor nu in staat (zie ook onderstaande video):

via: <a href="http://www.curatorscode.org" target="_blank" style="font-family:sans-serif;text-decoration:none" >ᔥ</a>
hat tip: <a href="http://www.curatorscode.org" target="_blank" style="font-family:sans-serif;text-decoration:none" >↬</a>

Deze HTML-code is niet bruikbaar in bijvoorbeeld Twitter waar ik de tekens vaak gebruik. Nu kun je in de pop-up van de bookmarklet de tekens of HTML kopiëren (eenmaal erop klikken, Ctrl+C) maar helaas werkt het kopiëren om een of andere reden niet op Twitter én moet je heel precies richten. Maar probeer de bookmarklet vooral eens uit. Start de bookmarklet, klik het veld om te testen aan en voeg de code in door op de knop in de bookmarklet te klikken:

Veld om te testen:

Vlak voordat ik zelf knopjes wilde maken in de webbrowser vond ik de site Pastemark.ru (lijkt niet meer bereikbaar) waarmee je snel tekst kunt plakken in de webbrowser. Na het aanklikken van de bookmarklet verandert je muiscursor in een kruisje. Klik daarmee op een veld waarin je het symbool wilt gebruiken. Probeer het maar eens uit door op de bookmarklet te klikken en daarna op het veld om te testen.

Veld om te testen:

Helaas werkt dit ook niet 100%. Zo werkt het op Twitter.com niet in het veld waarin je een tweet opstelt. Wél waar je zoekopdrachten uitvoert. Daarom hieronder nog een eenvoudig alternatief van mij. Deze bookmarklets openen een pop-up met het teken geselecteerd. Je moet het dan nog wel zelf kopiëren en plakken met Ctrl+C en Ctrl+V.

Oh en let op Twitter even op als je een tweet wilt doorsturen en tegelijkertijd iemand onder de aandacht wilt brengen.  Het verschil tussen @reply en @mention gaat nog regelmatig mis. Tweets die je begint met een Twitter gebruikersnaam worden alleen gelezen door de geadresseerde en wederzijdse volgers.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.