TED logo

TED en TEDx: ideas worth spreading

De doelstelling van de organisatie TED is het verspreiden van goede ideeën. Van oorsprong vertellen inspirerende sprekers in begrijpelijke taal in maximaal 18 minuten over uiteenlopende onderwerpen. Dankzij de videoregistraties verspreiden ideeën van geselecteerde TED talks wereldwijd. Er zijn inmiddels duizenden TED talk video’s in zo’n honderd talen beschikbaar. Door de onafhankelijk georganiseerde TEDx-evenementen komen er dagelijks video’s bij. Daarnaast komen er ieder jaar zo’n 10 korte boeken uit die de onderwerpen verder uitdiepen.

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel eens een TED Talk gezien, bijvoorbeeld het idee om één-op-één gesprekken lopend te voeren:

Nilofer Merchant: Vergaderen? Ga wandelen

TED staat voor Technology, Entertainment, Design – de thema’s waar de conferentie zich oorspronkelijk op concentreerde. Inmiddels zijn de onderwerpen breder en gaan de ideas worth spreading over onderwerpen zoals technologie, entertainment, design, wetenschap, zaken doen, kunst en wereldproblematiek.

TED logo

Er is ieder jaar een centraal georganiseerde officiële TED Conference. TED kiest uit (zichzelf) genomineerde sprekers. De organisatie begeleidt de sprekers om met een presentatie van maximaal 18 minuten de boodschap goed over te brengen. TED neemt alle presentaties op en publiceert een selectie van deze videoregistraties openbaar als TED talk. Voor sommige sprekers is spreken vanuit passie, potentieel bereik, de begeleiding en accommodatie onvoldoende vanuit de gedachte TEDx is just another organisation asking me to work for free.

Naast TED Conference organiseert TED jaarlijks op een wisselende locatie het vierdaagse TED Global. Kleinere conferenties zoals TED Women en TED Youth worden in samenwerking met de lokale TEDx organisaties gelijktijdig gepland.

Onafhankelijk, maar onder licentie, worden lokaal TEDx-evenementen georganiseerd. Onderdeel van de licentie is dat alle video-opnames openbaar worden gemaakt.

De aanwezigen ervaren de grote diversiteit aan onderwerpen die tijdens een TED(x) de revue passeren als een breinfeest. Je merkt hoeveel je wel niet weet en ontmoet inspirerende sprekers en andere deelnemers.

TED-video’s en TED-books

Op het YouTube-kanaal van TED kun je gratis video’s van TED talks bekijken. Op de homepage van TED en in de apps op je smartphone of tablet kun je de talks vinden op basis van populariteit of thema. Of zelfs automatisch een reeks video’s opzoeken op basis van de hoeveelheid tijd die je hebt.

Op de website kun je de catalogus doorbladeren op evenement en ondertiteling, spreker of gebruik maken van handmatig samengestelde afspeellijsten. Er zijn al meer dan 1.500 video’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Naast TED Talks verspreid TED onder de noemer TED-Ed-lesmateriaal – Lessons Worth Sharing.

TED-books zijn korte electronische boeken die je in één ruk kunt uitlezen om je te verdiepen in een onderwerp. Je koopt ze via een jaarabonnement van $14,99 of voor $1,99 per boek. Er komen ongeveer 10 boeken per jaar uit.

TED-Community

Door het aanmaken van een gratis TED-account kun je via de website talks bewaren, afspeellijsten maken, je voortgang in TED-Ed lessen bewaren en meedoen aan gesprekken.

TEDCred is een puntensysteem om leden te waarderen voor het bijdragen aan discussies, vertalen van ondertiteling, TED Live gebruiken of bijdragen aan een evenement. Naast punten zijn er ook badges voor mensen die een specifieke rol vervullen of hebben vervuld zoals spreken tijdens TED of het organiseren van een TEDx.

De profielgegevens van de TED-Community zijn openbaar.

Dé TED Conference

Om de kwaliteit te waarborgen is persoonlijke aanwezigheid bij de jaarlijkse TED Conference niet zonder meer mogelijk. De betalende leden moeten een aanwinst voor de community zijn en er is een wachtlijst. Voor toegang tot alle video-opnames betaal je lidmaatschap, niet iedere presentatie komt beschikbaar voor de wereld als TED talk.

Foto: TEDxAmsterdam door Maurice Mikkers

Foto: TEDxAmsterdam door Maurice Mikkers

Voor persoonlijke aanwezigheid bij de TED Conference in Amerika betalen leden $7.500 per jaar. Er is slechts ruimte voor meer dan duizend mensen.

Meer betalen mag, als TED Conference Donor krijg je voor $15.000 eerder toegang tot de zaal om een plekje uit te zoeken of er is een plekje voor je vrijgehouden. En je kunt je toegang overdragen. Daarnaast krijg je toegang tot een diner met sprekers en andere genodigden en een profiel in de programmagids en website.

Als TED Conference Patron betaal je $125.000 voor persoonlijke begeleiding en de mogelijkheid vergaderruimte te reserveren. Je mag bij de bijeenkomst van sprekers vooraf aan het evenement zijn.

Leden die kiezen voor TED Active kijken voor $3.750 per jaar samen naar de live-presentaties via videoschermen op een andere locatie. Terwijl de video’s aanstaan werken de leden samen aan van alles en nog wat.

TED Live geeft je toegang om via internet te kijken naar de presentaties van TED en TED Global, live en achteraf. Op individuele basis betaal je $995 per jaar (bedoeld voor maximaal 10 kijkers), educatieve instellingen en bedrijven betalen $2.500 per jaar (bedoeld voor maximaal 50 kijkers). Je krijgt er één iPad mini bij.

Ieder jaar nodigt TED een aantal getalenteerde jonge mensen (TED Fellows) uit. Zij mogen op kosten van de organisatie naar de TED Conference of TED Global, inclusief reis- en verblijfskosten.

Alle leden hebben toegang tot een besloten Facebook-groep en TED-community om kennis te delen en van gedachten te wisselen met andere leden.

TEDx: lokaal en onafhankelijk georganiseerde evenementen

De eendaagse TEDx-evenementen zijn onafhankelijk georganiseerde evenementen. TEDx-evenementen zijn heel divers, bijvoorbeeld op thema, aan universiteiten, bij bedrijven of in steden. Aan de basis van TEDx staan de bekende korte, kwalitatief goede, presentaties zonder commerciële, religieuze of politieke agenda.

In principe staat het iedereen, na akkoord, vrij om een TEDx-evenement te organiseren tot 100 deelnemers. Van grotere evenementen moet de organisator zelf een TED Conference hebben bijgewoond. De TEDx-organisatie moet zich aan aardig wat regels houden om de uitstraling te behouden, bijvoorbeeld:

  • Een video afspelen om het verschil tussen TED en TEDx duidelijk te maken;
  • Een paar video’s van officiële TED Talks afspelen;
  • Video-opnames maken en openbaar beschikbaar stellen.

Een organisatie mag met TEDx geen winst maken, je aanwezigheid kost je daarom hooguit $100 om de kosten te dekken. Of je zomaar een kaartje kunt kopen hangt van de organisatie af.

Jim Stolze haalde TEDx in 2009 naar Nederland met een licentie voor TEDxAmsterdam. Kwalitatief doen TEDx-presentaties niet onder, zie bijvoorbeeld:

Kijk eens op de kaart of er binnenkort een TEDx bij jou in de buurt is!

TED Prize

Sinds 2005 keert TED de TED Prize uit. Tegenwoordig stelt TED, naast de inzet van de community, één miljoen dollar ter beschikking om een ambitieuze wens (van iemand) in zo’n één tot drie jaar te vervullen. Je kunt jezelf of iemand anders nomineren voor de TED Prize. Omschrijf naast je wens wie je wilt bewegen, op welk onderwerp en op welke manier om tot een betere wereld te komen.

Geschiedenis van TED

De eerste TED-conferentie werd in 1984 georganiseerd door Richard Saul Wurman die opmerkte dat technologie, entertainment en design naar elkaar toe groeit. Vanaf 1990 werd de conferentie jaarlijks georganiseerd en het aantal thema’s uitgebreid tot het brede “Ideas worth spreading”. Het extra evenement TED Global kan sinds 2005 door leden worden bezocht op wisselende plaatsen in de wereld. Sinds 2006 verspreid TED video’s van de hoogst gewaardeerde TEDtalks. De onafhankelijke TEDx-evenementen die sinds 2009 zorgen dat er inmiddels zo’n vijf TEDx-evenementen per dag plaatsvinden in meer dan 100 landen.

Blijf op de hoogte van TED via het blog, Twitter of Facebook. Of volg nieuwe TED Talks via Twitter.

2 gedachten over “TED en TEDx: ideas worth spreading

  1. Ludo G schreef:

    Een organisatie, die werkt naar een nieuwe wereld orde van gelijk gezinde, voor behoud van natuur, dier en mens. Hier kan ik mezelf goed in vinden, jammer dat de conferenties zo duur zijn om te bezoeken… Een idee om een s avonds op een zender een half uur, iets uit te zenden via RTL Z of SBS6

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.