Table of Contents Plus voorbeeld inhoudsopgave

Table of Contents Plus voor WordPress

Met een inhoudsopgave boven je artikel help je bezoekers aan een beknopt overzicht van je artikel. Google gebruikt de inhoudsopgave om bezoekers vanuit zoekresultaten direct naar de juiste alinea te verwijzen.

In plaats van al je artikelen (eventueel met terugwerkende kracht) te voorzien van een inhoudsopgave is er voor WordPress natuurlijk een handige plugin. Table of Contents Plus (TOC+) voor WordPress maakt op basis van je bestaande tussenkopjes automatisch een inhoudsopgave.

Je kunt de inhoudsopgave ook in de zijbalk (sidebar) opnemen. TOC+ heeft hier een widget voor. Daarnaast kan de een sitemap weergeven op basis van (alle of gecategoriseerde) artikelen op je website.

De plugin Table of Contents Plus is vertaald naar het Nederlands.

Table of Contents Plus voorbeeld inhoudsopgave

Table of Contents (inhoudsopgave) in WordPress

Table of Contents Plus maakt automatisch een inhoudsopgave op basis van de kopjes in een bericht op WordPress. In WordPress voeg je kopjes toe via de toolbar. Selecteer tekst en kies uit Paragraaf voor een van de kopteksten. In principe begin je met “Koptekst 2” want “Koptekst 1” hoort één keer voor te komen en de titel van je artikel te zijn.

WordPress paragraaf kopjes toevoegen

Dat resulteert bijvoorbeeld in onderstaande inhoudsopgave.

Table of Contents Plus inhoudsopgave

Standaard verschijnt de inhoudsopgave boven het eerste kopje dat je in een artikel gebruikt. Net zoals op Wikipedia. Zo kun je zorgen dat de bezoeker eerst een inleiding ziet waarin je het artikel zelf samenvat of introduceert.

Google “Spring naar” of “Jump to”

Google maakt slim gebruik van de inhoudsopgave die Table of Contents Plus genereert. Bezoekers kunnen direct vanuit de zoekresultaten doorklikken naar een tussenkopje in een artikel.

Google zoekresultaat met Spring naar

In het Nederlands klik je op “Spring naar”, Engelstalig noemt Google het “Jump to”.

Instellingen van Table of Contents Plus

Via Instellingen > TOC+ geef je aan waar je de inhoudsopgave ingevoegd wilt zien:

  • Voor eerste koptekst (standaard);
  • Na eerste koptekst;
  • Bovenkant (helemaal bovenaan de pagina);
  • Onderkant (helemaal onderaan de pagina).

Een inhoudsopgave is pas handig als er daadwerkelijk kopjes in de tekst te vinden zijn. Je kunt daarom instellen hoeveel kopjes een tekst minimaal moet hebben voordat de inhoudsopgave erbij komt te staan.

De inhoudsopgave kun je laten genereren voor pagina’s, berichten of zogenaamde “Custom posts” van WordPress.

De titel van de inhoudsopgave is instelbaar. Als title kun je ook %PAGE_TITLE% meegeven, TOC+ verandert dit in de titel van het huidige bericht. Daarnaast kun je de mogelijkheid tonen/verbergen in- of uitschakelen.

De inhoudsopgave kan een platte lijst zijn of de hierarchie van de pagina laten zien en bijvoorbeeld kop 3 inspringen ten opzichte van kop 2. Daarnaast kun je de nummering aan- en uitzetten.

Het “Smooth scroll effect” is een animatie die ervoor zorgt dat de pagina soepeltjes naar het door de bezoeker gekozen kopje toe scrollt.

Met tekstterugloop bepaal je of je tekst om de inhoudsopgave heen wilt laten lopen. En zo ja: de inhoudsopgave links of rechts van de tekst uitlijnen.

Verder kun je de breedte, font grootte en kleurstelling (presentatie) bijsturen.

Geavanceerde instellingen stellen je onder andere in staat om bepaalde kopjes uit te sluiten, op basis van niveau of naamgeving.

Shortcodes voor inhoudsopgave en sitemap

Table of Contents Plus voor WordPress werkt volledig automatisch. In principe hoef je dus niets meer te doen dan de plugin inschakelen.

Het kan zijn dat er soms net iets niet naar je zin is. Dan kun je met een shortcode in het bericht zelf precies regelen hoe je het hebben wilt. De shortcodes gebruik je tussen blokhaken in je artikel.

toc

Met toc genereer je de inhoudsopgave precies op de plek waar je ‘m hebben wilt. Vooral bedoeld voor websites die standaard géén inhoudsopgave willen gebruiken. Schakel het automatisch invoegen van de inhoudsopgave uit via Instellingen >TOC+ en regel het per artikel handmatig in.

Je kunt onderstaande parameters meegeven:

  • “label” (koptekst): de titel van het blokje voor de inhoudsopgave.
  • “no_label”: “true” of “false”: laat de titel wel of niet zien.
  • “wrapping” (tekstterugloop): “left” of “right”.
  • “heading_levels” (koptekst niveaus): de niveau’s die je mee wilt nemen in de inhoudsopgave. Bijvoorbeeld: heading_levels=”3,4,5″.
  • “class”: om de technische opmaak van de inhoudsopgave te beïnvloeden kun je, kommagescheiden, één of meerdere CSS-classen meegeven met de container.

Als je geen parameters meegeeft dan valt TOC+ terug op de instellingen van de plugin zelf.

no_toc

Met no_toc geef je aan dat je in het huidige artikel juist géén inhoudsopgave wilt zien.

sitemap

Een lijst van alle pagina’s en categorieën op je website maak je met sitemap. Hier staan geen berichten (posts) tussen, daarvoor gebruik je sitemap_posts.

Via Instellingen > TOC+ stel je op het tabblad Sitemap in hoe deze shortcode zich gedraagt.

sitemap_pages

Om een lijst met alleen maar pagina’s op te sommen gebruik je sitemap_pages. Je kunt het volgende meegeven:

  • “heading”: aantal tussen 1-6, gebruikt als niveau voor het kopje van de lijst.
  • “label”: de titel van het blokje voor de lijst.
  • “no_label”: “true” of “false”, laat de titel wel of niet zien.
  • “exclude”: ID’s van de pagina’s of categorieën die je niet in te lijst wilt opnemen.
  • “exclude_tree”: ID’s van de pagina’s of categorieën die je niet in te lijst wilt opnemen, inclusief onderliggende pagina’s.

sitemap_categories

Om een lijst met alleen maar categorieën op te sommen gebruik je sitemap_categories. Dezelfde parameters als sitemap_pages zijn beschikbaar.

sitemap_posts

Een lijst van alle gepubliceerde berichten op je website krijg je met sitemap_posts. Standaard alfabetisch gesorteerd op de eerste letter maar je kunt een andere volgorde kiezen:

  • “order” (op- of aflopend): “ASC” of “DESC”.
  • “orderby” (sorteervolgorde): “title”, “date”, “ID” of “rand”. Zie WP_Query voor alle mogelijkheden.
  • “separate”: “true” of “false”. De lijst wel of niet scheiden op basis van de eerte letter.

Met deze CSS-classen kun je de opmaak verder naar je hand zetten:

  • toc_sitemap_posts_section
  • toc_sitemap_posts_letter
  • toc_sitemap_posts_list

Vragen en opmerkingen over Table of Contents Plus

Als de plugin net niet doet wat je wilt dan kun je met vragen terecht op de WordPress Plugin-pagina van Table of Contents Plus.

Als je een beetje kunt programmeren dan kun je de ankers en opmaak verder naar je hand zetten. Zie hiervoor de Help bij de plugin.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.