Spotify logo

Overal legaal muziek afspelen met Spotify

Spotify is een Zweeds/Britse muziekdienst met een enorme bibliotheek (allerlei genres) die je snel via internet kunt doorzoeken en vervolgens beluisteren (streamen). De dienst heeft contracten met bijna alle grote platenmaatschappijen en bijvoorbeeld Buma/Stemra. De verzameling bestaat inmiddels uit zo’n 18 miljoen nummers en volgens Spotify komen daar dagelijks zo’n 10.000 nummers bij. Je kunt je favoriete artiest (ook DJ’s!) volgen en zo op de hoogte blijven van nieuwe muziek. Doordat Spotify artiesten betaalt voor ieder geluisterd nummer is het een goed alternatief voor het illegaal downloaden van muziek.

Spotify logo

Spotify begon op 1 april 2006 in Zweden. Tot oktober 2008 was de dienst beperkt beschikbaar (beta) waarna uitbreiding in Europese landen volgde. Sinds 18 mei 2010 is Spotify beschikbaar in Nederland, Amerika volgde 14 juli 2011. In december 2012 rapporteerden ze 20 miljoen actieve gebruikers waarvan meer dan 5 miljoen een betalend account hebben.

Studenten (hogeschool) hebben een streepje voor, zij krijgen 50% korting op Spotify Premium. De korting geldt maximaal vier jaar en je moet jaarlijks aantonen dat je nog student bent.

Met een model van toegang tot muziek in plaats van eigendom wil Spotify de muziekindustrie vernieuwen en de kluwen van rechten ontwarren. Spotify wil consumenten overtuigen een betaald abonnement te nemen en zo alle muziek overal ter wereld legaal beschikbaar te maken. Lijkt me fantastisch: geen eigen collectie van cassettebandjes, singles, LP’s, CD’s, DVD’s of MP3 meer nodig! Artiesten en platenmaatschappijen krijgen een vergoeding per keer dat hun werk wordt afgespeeld en krijgen toegang tot statistische informatie zoals aantal keren geluisterd en demografische gegevens (leeftijd, geslacht, locatie). Artiesten kunnen ook merchandise aan de man brengen via hun artiestenpagina.

Vooralsnog is Spotify bedoeld voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Zoals je ziet timmeren ze hard aan de weg met contracten met de muziekindustrie dus wie weet!

Als nummers niet beschikbaar zijn dan komt dat ofwel doordat artiesten hun muziek (nog?) niet op deze manier beschikbaar willen stellen of doordat de rechten verspreid zijn over verschillende landen/platenmaatschappijen. Via Discogs kun je het label van een artiest achterhalen en vervolgens kijken er al een contract met dit label is afgesloten.

Spotify interface

Naast Spotify Web zijn er clients voor laptops/PC’s met Windows (XP/Vista/7 etc.), macOSLinux (experimenteel) en PlayStation..

Spotify clients

Muziek zoeken

Met de zoeker kun je de muziekbibliotheek doorzoeken. De app vult tijdens het typen aan zodat je direct al een goede een keuze kunt maken tussen Top Hit, Track, Playlist, Artist en Album. In de zoekresultaten zie je afspeellijsten, artiesten, albums en tracks (nummers) die de zoekterm bevatten. De witte verticale streepjes achter een nummer geven aan hoe vaak het is geluisterd door gebruikers (populariteit).

Bij het zoeken kun je specifieke zoekopdrachten gebruiken om in titels of juist in namen van artiesten te zoeken. De volgende opdrachten kun je gebruiken én combineren:

 • title
 • album
 • artist
 • year
 • genre
 • label

Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar de eerste tracks van de Jackson 5: artist:”jackson 5″ year:1958-1969. Of muziek zoeken voor het samenstellen van een afspeellijst met House uit de jaren 90: genre:house year:1989-1994. Als je een typfout maakt dan geeft Spotify een suggestie zoals Google: “Did you mean …?”. Er is een lijst van genres beschikbaar.

Bladeren door muziek

Via Bladeren serveert Spotify je muziek voor ieder moment. Er staan afspeellijsten klaar op genre, stemming en momenten zoals reizen, feesten, trainen en vakantie. Daarnaast kun je de nieuwste albums en tracks vinden, plus wat nú populair is in landen zoals Nederland.

Ook in lijsten kun je op namen van artiesten en albums doorklikken. De pagina van een artiest geeft achtergrondinformatie via All Music Guide en Wikipedia. Op de pagina van een artiest staan de meest beluisterde nummers zodat je bijvoorbeeld snel op verzoek “iets van …” kunt draaien. Vergelijkbare artiesten (Related Artists) zijn gebaseerd op muziek die andere gebruikers naast deze artiest luisterden.

Songteksten lezen

Met een druk op de knop SONGTEKSTEN kun je de songtekst meelezen. De tekst loopt gesynchroniseerd in de tijd mee. Het partnership tussen Musixmatch en Spotify liep in 2016 stuk en werd in 2021 weer actief.

Muziek ontdekken

Via Ontdekken (Discover) schotelt Spotify je op basis van muziek die je luisterde persoonlijke aanbevelingen voor. Denk aan nieuwe albums of nummers van artiesten die je volgt en muziek en afspeellijsten die vrienden of trendsetters (zoals DJ’s) die je volgt deelden. Via Songkick achterhaalt Spotify of een artiest waar je naar luisterde een concert bij je in de buurt geeft.

Je kunt kort naar een ander nummer luisteren (Audio Preview) door een nummer aan te klikken en de muisknop ingedrukt te houden. De app zorgt voor een herkenbaar fragment. Op mobiel werkt dat ook en heet het Touch Preview.

Probeer MagicPlaylist eens – deze dienst stelt op basis van één van je favoriete nummers een afspeellijst samen.

Spotify kan wekelijks een afspeellijst “Discover Weekly” aanmaken – onderbeluisterde tracks op basis van wat je eerder hebt beluisterd. Spotify-gebruikers stellen de suggesties op deze lijst op prijs en zien uit naar updates. Aangezien de lijst wekelijks ververst wil je de suggesties wellicht veiligstellen. Dat kan met IFTTT (If This Then That).

“Release Radar” is een selectie van nummers die net zijn verschenen op Spotify, toegesneden op jouw luistergedrag. “Daily Mix” deelt je muziek in in maximaal zes afspeellijsten, op artiesten die bij elkaar passen en voegt daar vergelijkbare nieuwe nummers aan toe. “New Music Friday” is een wekelijks door curatoren bijgewerkte lijst met nieuwe muziek.

Spotify Radio

Met Spotify Radio selecteer je een of meerdere decennia gevolgd door een of meerdere genres. Je krijgt automatisch een afspeellijst om naar te luisteren.

Vanaf een de pagina van een album, artiest of afpeellijst kun je ook een “Radiozender voor … beginnen” (Start … Radio) waarbij de dienst automatisch een afspeellijst samenstelt.

Vrienden of artiesten volgen

Hier zie je al je Facebook-vrienden terug zodat je muziek met ze kunt delen en ze kunt volgen. Aan de rechterkant van de applicatie kun je vrienden waar je vaak muziek mee deelt weergeven. Ook geeft Spotify hier muziek weer die je Facebook-vrienden afspelen.

Het megafoon-icoon somt de nieuwe gebruikers onder je vrienden als Mededelingen op, plus eventuele aanpassingen in gezamenlijke afspeellijsten en aankondigingen van nieuwe muziek.

Via Spotify kun je muzieknummers naar vrienden sturen en daar vervolgens over chatten.

Afspeelwachtrij

De Afspeelwachtrij (Play Queue) geeft aan welke muziek Spotify gaat afspelen. Als je een nummer of reclame nog eens wilt horen of er meer van wilt weten dan kun je via Geschiedenis (History) zien wat je sinds het opstarten van Spotify hebt afgespeeld.

Extra mogelijkheden van Windows- en Mac-clients

Via de clients voor Windows- en Mac kun je de lokale bestanden (Local Files) van je eigen MP3-muziekcollectie gebruiken in Spotify. De bibliotheek (Library) geeft alle muziek weer die je met een ster hebt gewaardeerd, zelf toegevoegd aan Spotify, hebt aangekocht of toegevoegd aan een afspeellijst. Je kunt je lokale muzieknummers herkennen in lijsten van Spotify aan het muzieknootje ♫.

Onder Apparaten (Devices) je muziek synchroniseren naar je iPod, iPhone/iPad (zonder iTunes!) en Android.

Voor mensen die graag met het toetsenbord werken is er een lijst met sneltoetsen van Spotify. Zo kun je bijvoorbeeld lijsten met tracks filteren door op Ctrl+F/Cmd+F te drukken en in te typen wat je wilt zien.

Tips:

 • Spotify zal nummers standaard afspelen zonder pauzes (gapless playback). Via de instellingen kun je dit eventueel uitschakelen.
 • Spotify kan nummers in elkaar over laten lopen (crossfade). Via de instellingen kun je dit inschakelen en de overgangstijd (1-12 seconden) instellen.

Jouw muziek

Nummers die je onder handbereik wilt houden geef je eenvoudig een plusje. Via “Jouw muziek” kun je deze nummers terugvinden op nummer, album of artiest.

Afspeellijsten /  playlists

Daarnaast kun je vanaf alle Spotify clients je muziek indelen in afspeellijsten (playlists) en deze vervolgens afspelen met Shuffle en Repeat. Afspeellijsten kun je ook nog eens onderverdelen in mappen.

Als je veel afspeellijsten hebt dan kun je ze van elkaar scheiden met een horizontale lijn. Maak hiervoor een afspeellijst met de naam – (minteken) aan.

Tot april 2014 was Favorieten is een speciale afspeellijst. Deze gaf alle tracks weer die je met een ster waardeerde. Tijdens het afspelen kon je tracks (of alle tracks van een album) eenvoudig met een ster waarderen om later snel terug te vinden.

Afspeellijsten kun je delen met andere Spotify-gebruikers zodat die naar jouw lijst kunnen luisteren. Stuur de Spotify URI of HTTP Link die je achterhaalt via het rechtermuisknop menu. Of publiceer de lijst (“Publish”) op je Spotify-profiel.

Je kunt afspeellijsten met andere mensen samenstellen. Klik met de rechtermuisknop op een afspeellijst en kies voor Gezamenlijke afspeellijst (Collaborative Playlist). Er verschijnt nu een klein stipje voor het icoon van de lijst. Je kunt nu de URL van deze afspeellijst naar iemand anders sturen. De ontvanger kan de lijst nu openen en kiezen voor “Subscribe”. Alle gebruikers van de lijst kunnen deze afspeellijst wijzigen. Handig om snel nummers met een bepaald thema (Kerst, Valentijnsdag) of van een bepaald genre samen te stellen en leuk tijdens een verjaardag! Spotify stuurt  je een melding via de iOS app (iPhone, iPad) als iemand zich op een van je afspeellijsten abonneert of, in geval van een gezamenlijke, er een wijziging in aan brengt. Als je later besluit de lijst niet meer te delen dan blijft deze wel read-only beschikbaar voor mensen die eraan mee hebben gewerkt.

Heb je een lange afspeellijst en wil je dubbele nummers eruit filteren? Remove duplicates from Spotify playlists somt de dubbele tracks voor je op.

Er zijn websites die het gemakkelijk maken afspeellijsten van anderen te vinden en je eigen afspeellijsten te delen. Bijvoorbeeld van nieuwe muziek die op Spotify verschijnt. Of de Top 40, jaarlijsten of muziek van festivals zoals Pinkpop en Lowlands. Doordat de Top 40 afspeellijst steeds door een Spotify gebruiker wordt bijgehouden heb je zo altijd de nieuwste hits onder handbereik. Een voorbeelden van een dergelijke websites is ShareMyPlayLists. Of de eerdergenoemde Soundmatch en SpotiBot die afspeellijsten voor je genereren op basis van een Last.fm profiel.

Met een Spotify Premium abonnement kun je je afspeellijsten offline beschikbaar maken zodat je de tracks ook zonder internetverbinding kunt luisteren. Tijdens feestjes kun je gasten via de app Festify laten stemmen op het volgende nummer dat je speelt.

Per ongeluk een afspeellijst verwijderd? Via het web kun je een Spotify-afspeellijst terughalen.

Als je wilt overstappen naar (of van) Spotify dan wil je vast je afspeellijsten meenemen. Dat kan met FreeYourMusic of SongShift.

Spotify mobiele clients voor smartphone of tablet

Ik heb de iPhone/iPad en de Android client bekeken en deze hebben mij verrast qua performance en mogelijkheden. De app voor iPhone/iPad is een universal binary dus op de iPad maakt de app gebruik van de extra schermruimte om bijvoorbeeld album art groter weer te geven. De  ondersteunen airplay zodat je bijvoorbeeld via Apple TV geluid kun streamen.

Spotify app

Om zelf te bepalen wat je luistert uit de muziekbibliotheek van Spotify heb je een tablet of Spotify Premium nodig. De gratis versie van Spotify op een smartphone is beperkt in het vrij luisteren tot een radiostation of een afspeellijst van een artiest. Die afspeellijst moet dan wel minimaal 20 verschillende nummers bevatten die van minimaal 3 verschillende albums af komen. Met de functie radiostation kies je als uitgangspunt een nummer, artiest, album, genre of afspeellijst waarop Spotify voortborduurt. Daarnaast kunnen artiesten ervoor kiezen sommige muziek (bijvoorbeeld het nieuwste album) alleen voor Premium-gebruikers beschikbaar te stellen.

Door muziek een duim omhoog of omlaag te geven leert Spotify welke muziek je graag luistert. Muziek met een ‘Tumbs up’ bewaart Spotify in een aparte afspeellijst “Playlist Radio-favorieten”. Na een ‘Thumbs down’ speelt Spotify direct het volgende nummer af. Ook voor Premium-gebruikers een leuke functionaliteit want de suggesties zijn prima! Je kunt wel gewoon je eigen MP3-collectie beluisteren.

Je kunt Spotify Premium 30 dagen gratis proberen. Niet doen hoor, werkt verslavend! ;)

Met Spotify Premium en een internetverbinding kun je zoeken op naam van de track, artiest of het album en de muziek direct afspelen en delen met anderen. Het afspelen van muziek werkt goed met een 3G verbinding (Spotify adviseert minimaal 256 kbit/s). Werkt dus prima op de snelweg in de auto, geen CD of MP3 meer nodig via Bluetooth of met een kabeltje tussen je mobiel en je autoradio. Met je mobiel de hele verzameling van Spotify in goede kwaliteit onder handbereik! Verzeker je er wel van dat je een flat-fee abonnement (zonder datalimiet) hebt want de muziek neemt natuurlijk wel bandbreedte in.

Je kunt tracks met een ster waarderen en toevoegen aan een afspeellijst. Deze wijzigingen worden direct doorgevoerd in alle Spotify clients (als je de schermen open hebt staan dan zie je dat de afspeellijsten direct worden bijgewerkt). Afspeellijsten kun je offline beschikbaar maken zodat je ook zonder internetverbinding naar deze muziek kunt luisteren (bijvoorbeeld in het buitenland of om de batterij te sparen). Verder kun je nieuwe albums, populaire tracks en Spotify nieuws volgen via “What’s New”. Muziek die je luistert kun je scrobblen naar Last.fm.

Onder iOS kun je via Instellingen > Afspelen > Equalizer het geluid inregelen.

Spotify heeft mobiele clients voor iPhone/iPad (universal binary), Android, Symbian, Windows Phone, Palm, een aantal BlackBerry-modellen op een GSM-netwerk en Amazon Kindle Fire.

N.B.:

 • Je kunt maar op één apparaat tegelijk muziek via Spotify afspelen. Als je muziek afspeelde op een andere computer dan verschijnt daar de melding “Spotify has been paused because your account is used somewhere else.”. Via het muzieksysteem Sonos kun je met één Spotify-account wél naar verschillende muziek in verschillende “zones” luisteren.
 • Spotify Premium heeft iedere 30 dagen kort verbinding nodig met de servers van Spotify zodat kan worden geverifieerd dat je nog steeds een abonnement hebt.

Scrobblen naar Last.fm voor aanbevelingen

Spotify kan de muziek die je afspeelt doorsturen naar Last.fm, dit heet scrobblen. Last.fm rapporteert je vervolgens naar welke tracks en artiesten je het meest luisterde. Ook beveelt Last.fm je op basis van hetgeen je luisterde interessante muziek aan. Deze aanbevelingen worden beter naar mate je meer scrobbelt, vandaar dat ook de mobiele clients van Spotify kunnen scrobblen.

Na het aanmaken van een profiel op Last.fm vul je je inloggegevens van Last.fm in de instellingen van Spotify in (Edit>Preferences in de Windows client).

Vervolgens krijg je na het luisteren van muziek aanbevelingen van Last.fm. SpotiBot werkt deze aanbevelingen automatisch voor je bij in een Spotify afspeellijst en kan aanbevelingen maken op basis van de naam van een artiest/band.

Met de Last.fm scrobbler kun je ook scrobblen vanaf iTunes, Windows Media Player en WinAmp.

Hardlopen met Spotify

Tijdens hardlopen met muziek is het fijn als het muziektempo (BPM) past bij je hardlooptempo. De populaire app Runkeeper kan Spotify-muziek afspelen, Nike+ Running kan net als de Spotify-app zelf muziek afstemmen op je looptempo. Werkt helaas niet met offline afspeellijsten!

Muziek delen via Spotify

Muziekstukken, albums en afspeellijsten kun je delen met andere Spotify gebruikers. Zo deelt het Twitter account @Spotify3FM alle muziek die wordt afgespeeld op 3FM.

Je kunt niet alle muziek delen wegens licentiebeperkingen over landsgrenzen heen. Ook muziek die Spotify nog niet heeft kan niet worden gedeeld, tenzij de ontvanger deze MP3-bestanden ook zelf in bezit heeft. Spotify probeert een ander nummer met dezelfde titel/artiest te vinden en speelt anders niets af.

Als je met de rechtermuisknop klikt op naam van een artiest, album, track of afspeellijst dan kun je een link daarnaar kopiëren om te delen met andere Spotify gebruikers. Er zijn twee soorten links: “Spotify URI” of “HTTP link”. Een Spotify URI opent direct Spotify, een HTTP link opent eerst een webpagina. De HTTP link is een workaround voor e-mail en instant-messaging programma’s die nog geen Spotify URI kunnen herkennen. Als het goed is worden dat er steeds minder en kun je dus beter de Spotify URI gebruiken.

Tip: je kunt ook meerdere tracks selecteren en kopiëren. Of juist plakken (via het menu Edit>Paste of met de sneltoets Ctrl+V).

Je kunt ook een Spotify URI naar een zoekopdracht maken: spotify:search:michael+jackson of naar een specifiek gedeelte van een nummer linken door het starttijdstip achter de Spotify URI te plaatsen, zoals deze link naar de gitaar-solo in Beat It van Michael Jackson: spotify:track:6n5BpBMLfOy4uOLzmmZaEf#2:35

Spotify en Facebook

Als je Spotify verbindt met Facebook dan verschijnen vrienden die ook Spotify aan Facebook hebben gekoppeld aan de rechterkant onder “People”. Je kunt nu ook met deze mensen 1-op-1 muziek uitwisselen. Als je klikt op een van de namen dan zie je naar welke artiesten en tracks deze gebruiker vaak luistert en eventuele afspeellijsten die gedeeld zijn. Klik rechtsboven op je eigen naam om te zien welke informatie mensen op deze manier over jou kunnen vinden. Met “Edit” kun je instellen of jouw meest beluisterde artiesten en tracks zichtbaar mogen zijn. Ook kun je instellen welke afspeellijsten zichtbaar zijn en of afspeellijsten die je nieuw aanmaakt standaard zichtbaar mogen zijn of juist niet.

Via de iOS app (iPhone, iPad) kan Spotify je een melding sturen als iemand met wie je op Facebook verbonden bent Spotify is gaan gebruiken.

Spotify stuurt standaard álle muziek die je afspeelt naar je Facebook Timeline. Op de profielpagina van vrienden op Facebook zie je welke muziek ze op dit moment luisteren (via de ticker). Als je liever niet hebt dat alles wat je luistert zichtbaar is, schakel dan dit vinkje uit: Edit>Preferences>Facebook “Get personal recommendations by sending music you play to your Facebook Timeline”. Als je alleen af en toe iets luistert dat je liever niet naar Facebook stuurt, schakel dan deze functionaliteittijdelijk uit door onder het menu File te kiezen voor “Private Listening” – als je opnieuw inlogt in Spotify stuurt het weer muziek naar Facebook.

Muziek die via Spotify links in je Facebook newsfeed worden gedeeld kun je direct afspelen. Op het Music Dashboard in Facebook kun je ontdekken naar welke nummers je vrienden graag luisteren (Topnummers/Top Songs) en welke nummers vaak in je netwerk worden geluisterd (Muziek van vrienden/Trending). Als vrienden muziek ontdekken via jouw profiel dan krijg je daar een notificatie van in het Dashboard. In Facebook Messenger kun je Spotify als app toevoegen om snel een nummer op te zoeken en door te sturen.

Share to… Facebook, Spotify, Twitter, Tumblr, WhatsApp

Als je de gebruikersnaam van een Spotify-gebruiker weet dan kun je deze aan de rechterkant van Spotify onder “People” toevoegen door te zoeken naar “spotify:user:username”. Je kunt dan snel muziek uitwisselen met specifieke vrienden door de track(s) op de naam van de ontvanger te slepen. Spotify geeft je de mogelijkheid om een kort bericht mee te sturen en zorgt er vervolgens voor dat de track(s) bij de ontvanger te vinden zijn in de Inbox aan de linkerkant.

Het is ook mogelijk om een link naar Spotify als statusupdate via Facebook te delen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de naam van een artiest, album, track of afspeellijst en kies voor “Share to…” en vul op het tabblad Facebook een korte toelichting in. Spotify herkent muziek die je vrienden op deze manier hebben gedeeld op Facebook, je kunt deze zien via “What’s New” op het tabblad Feed. Via “Share to…” kun je ook muziek delen via Twitter of Tumblr status.

Tips:

 • Mocht je muziek ontvangen van mensen waar je geen prijs op stelt dan kun je rechtsklikken op hun naam en kiezen voor “Block from inbox”.
 • Spotify mailt je ook periodiek de top tracks en top playlists van je vrienden.

Heb je een eigen website? Met de Spotify URI kun je ook een Spotify Play button op je eigen website plaatsen zodat bezoekers direct kunnen luisteren of, als artiest, Spotify Follow zodat mensen je activiteiten op Spotify kunnen volgen. Deze embed-code kun je ook met de rechtermuisknop uit de Mac- en Windows clients halen met “Kopieer ingebouwde code” (Copy Embed Code).

Spotify muziek downloaden

Spotify bood tijdelijk muziek ter download aan vanaf €0,60 per track. Hiervoor kocht je bundels in van tien, vijftien, veertig of honderd nummers. De muziek was van hoge kwaliteit (320kbps of 256kbps) en niet beschermd (dus zonder DRM) en kon dus naar wens op CD of DVD worden gebrand of worden meegenomen op een iPod. Blijkbaar was de muziekindustrie hier toch niet gelukkig mee want het aankopen is niet meer mogelijk.

Downloaden kan natuurlijk wel, met een tool als Replay Music Audio Recorder of de virtuele geluidskaart Total Recorder.

Apps

Spotify is door ontwikkelaars van andere applicaties aan te sturen waardoor integraties mogelijk zijn. Het blog Spotify Classical Playlists brengt klassieke muziek in kaart.

Met Shazam en SoundHound kun je een track die je bijvoorbeeld hoort in een café nuriet herkennen en vervolgens afspelen. Teveel omgevingsgeluid waardoor het nummer niet herkend kan worden?

Spotify Connect

Met Spotify Connect verbind je je muziekapparatuur met elkaar. Verbonden apparaten kunnen het afspelen van muziek van elkaar overnemen. Met PC, tablet of smartphone als afstandsbediening bepaal je wat je waar afspeelt.

Bij de lancering van Spotify Connect zijn merken betrokken zoals Argon, Bang & Olufsen, Denon, Marantz, Philips, Pioneer, Revo, Teufel en Yamaha.

Abonnementen

Spotify somde het verschil met Premium-abonnement op in een tabel:

De gratis variant is gelimiteerd om aan de wensen van de muziekindustrie tegemoet te komen:

 • de muziek wordt af en toe onderbroken door een reclameboodschap of handige tip van ongeveer 30 seconden;
 • de interface van laat reclames zien, soms blijven die een paar seconden staan voordat je iets kunt doen zoals een volgend nummer afspelen;
 • de geluidskwaliteit is iets minder (160kbps) dan die van de betaalde abonnementen (320kbps).

De reclameboodschappen worden door adverteerders naast muziekgenre of afspeellijst gericht op gegevens die je in je profiel hebt ingevuld zoals land, adres, geslacht en geboortedatum. Om deze reden kun je muziek maar op één plek tegelijk luisteren – je kunt dus niet zowel op het werk als thuis onder hetzelfde account draaien. EZBlocker is een tool die de reclameboodschappen vervangt door een stilte of een eigen MP3’tje.

Spotify Premium biedt toegang tot exclusieve content (zoals albums eerder kunnen luisteren of deelnemen aan prijsvragen). Ook kun je dan afspeellijsten die je hebt samengesteld uit de bibliotheek van Spotify offline beluisteren wat handig is met een mobiel apparaat of je laptop op reis. De andere abonnementsvormen laten alleen offline gebruik van muziek die je zelf bezit (je eigen MP3-verzameling, of muziek die je kocht via iTunes) toe.

Spotify Family is bedoeld voor gezinnen: zes accounts voor €14,99 per maand. Ieder gezinslid gebruikt dan een eigen inlognaam en wachtwoord.

Tip: Als je voorheen samen één account deelde wil je vast je afspeellijsten verplaatsen. Dat kan met de Spotify-app op Windows of macOS:

 1. Zoek het hoofdaccount op en open de afspeellijst die je wilt overnemen
 2. Selecteer alle nummers (Ctrl/Cmd + A)
 3. Kopieer alle nummers (Ctrl/Cmd + C)
 4. Maak een lege afspeellijst in je eigen account
 5. Plak alle nummers (Ctrl/Cmd +V)
 6. Verwijder de afspeellijst in het hoofdaccount
 7. Volg indien gewenst vanuit het hoofdaccount de nieuwe afspeellijst

Je kunt Spotify betalen met iDEAL, PayPal (ook aan je bankrekening te koppelen) of Visa/Mastercard. Let op: via iTunes betaal je 30% meer omdat Spotify dat percentage aan Apple afdraagt – bestel dus bij Spotify zelf.

Tip: Je kunt iemand 1, 3, 6 of 12 maanden Spotify Premium cadeau doen (en een e-card versturen of e-mailen). Winkels zoals Intertoys, Bart Smit, Kruidvat, Primera, Dixons en Albert Heijn verkopen de Spotify Gift Card in 10, 30 en 50 euro.

Spotify Gift Card cadeau Albert Heijn

Met zo’n gift-card kan een Spotify Open abonnement worden omgezet naar Spotify Premium of kan de lopende abonnementsperiode worden verlengd.

Alternatieven voor Spotify

Alternatieven voor het streamen van muziek zijn Apple Music (Migreren? Exporteer je afspeellijsten met Exportify en importeer met STAMP), Google Music, Amazon Music UnlimitedYouTube en Deezer. De concurrenten zijn deze veelal kleinschaliger, ze bieden minder tracks, laten je alleen op artiest zoeken, zijn alleen webbased te gebruiken of hebben geen contracten met platenmaatschappijen.

Google Music is een serieuze concurrent. Je kunt er tot 20.000 eigen muzieknummers naar uploaden die vervolgens op al je apparaten beschikbaar zijn. De tool Portify helpt met overstappen van Spotify naar Google Music. Migreren gaat met vallen en stoten doordat Google Music nog geen API heeft waar ontwikkelaars zich op aan kunnen sluiten. Google Music is ook beschikbaar op Sonos!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom Spotify

Op de Spotify website zijn veelgestelde vragen te vinden. Daarnaast kun je vragen via de Spotify Community stellen, andere gebruikers kunnen daar ook op reageren.

Naast nieuwe functionaliteiten in de clients blogt Spotify over nieuwe albums die n.a.v. contracten worden toegevoegd en Premium aanbod zoals pre-releases en wedstrijden. Je kunt Spotify ook op Twitter of Facebook volgen.

Om bovenop nieuwe releases te zitten kun je nieuwe singles/albums en top 100 lijsten per land vinden onder de gebruiker Spotify. Er is ook een site die de nieuwe releases doorzoekbaar maakt.

Spotify concentreert zich momenteel op het uitbouwen van de muziekbibliotheek. In de toekomst volgen dan mogelijk songteksten, video’s, podcasts en audiobooks.

Ontwikkelaars met een Spotify Premium abonnement kunnen zelf een programma schrijven met de libspotify C API of de Metadata API.

Daarnaast zijn er apparaten die handig gebruik maken van Spotify zoals de muzieksystemen SonosOnkyo, Bang & Olufsen, Denon, LG, Marantz, Western Digital TV Media Players en het Samsung Smart TV’s platform. Ford en Volvo integreren Spotify met spraakbesturing in de auto.

Spotify: All the music, all the time

2 gedachten over “Overal legaal muziek afspelen met Spotify

 1. Piet-Hein van der Ploeg schreef:

  Hoi Patrick,

  Ik kan na thuiskomt van vakantie mijn favoriete artiest niet meer vinden op Spotify: de Dave Matthews Band. Niet leuk, maar ik kan dan altijd nog mijn lokale bestanden in Spotify zetten. Dacht ik. Op een of andere manier lukt het me niet om mijn lokale bestanden op mijn PC zichtbaar te krijgen in Spotify (lukte vroeger wel). Mijn PC zegt nu bij vrijwel alle bestanden van Dave Mathhews (ik probeerde het met de CD Live in Rio) dat deze niet beschikbaar zijn en dat ik ze kan importeren van mijn PC. Maar dat lukt dus niet. Vreemd genoeg kan ik de meeste nog wel horen op mijn iPhone, terwijl ze daar niet lokaal staan. Ken je dit verschijnsel en weet je wat er aan te doen is?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.