Speeches app

Cue cards (systeemkaartjes) met steekwoorden van je presentatie op je iPhone

Speeches is een app voor iPhone en iPad waarmee je je aantekeningen voor een speech of presentatie bij de hand hebt. Speeches is daarmee een alternatief voor de fysieke tekstkaartjes die je op volgorde moet houden. Vroeger schreef men wat steekwoorden met de hand op systeemkaartjes die ook wel cue cards worden genoemd. Allemaal mooie woorden voor een handig spiekbriefje.

PowerPoint en Keynote kunnen zelf al notities op het scherm van je laptop laten zien terwijl het publiek naar je presentatie kijkt, Prezi niet. Met Speeches hoef je niet met beeldscherminstellingen in de weer en ben je flexibeler met je iPhone in de hand. De interface van Speeches past zich automatisch aan in Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Chinees.

Je kunt Speeches ook gebruiken voor flashkaartjes (indexkaartjes) om te studeren.

Meer over presenteren zelf lezen? Lees Meestersprekers – een bijzonder kijkje in de keuken van de écht goede sprekers om goed spreken binnen handbereik van iedereen te krijgen.

iTunes: Speeches

Presentaties voorbereiden

In Speeches kun je meerdere presentaties voorbereiden. Iedere speech krijgt zijn eigen set kaartjes (deck). Je kunt zoveel speeches aanmaken als je wilt, de volgorde aanpassen en een speech weer verwijderen. Ik gebruik de spreekkaartjes om snel altijd een presentatie bij de hand te hebben over artikelen waarover ik presentaties heb gegeven.

Speeches lijst met presentaties

Iedere speech kun je een aantal eigenschappen meegeven:

  • Titel
  • Duur
  • Lettertype en -grootte
  • Categorie (icoon voor Pitch, Graduation, School, Wedding, …)

De categorie en (korte) titel maken een speech herkenbaar in de lijst. Het lettertype stel je natuurlijk zo in dat je tekst goed leesbaar is.

Tijdens het bewerken van kaartjes blader je gemakkelijk door de kaarten met de pijltjes rechtsboven. Lange teksten kun je splitsen door even met je vinger op de plek te wijzen waar je wilt splitsen. Kies dan voor Splits.

Cue cards (systeemkaartjes) aanmaken en ordenen

Binnen een speech kun je ook zoveel kaartjes aanmaken als je wilt, de volgorde veranderen, en ze weer verwijderen.

Speeches lijst van cue cards

Zicht houden op je spreektijd

Om de verstreken tijd tijdens je presentatie (of tijdens het oefenen) in de gaten te houden druk je op de knop Play. Speeches maakt dan de verstreken tijd onderaan het scherm inzichtelijk met een rood balkje. Bovenaan kun je exact aflezen hoeveel minuten je al aan het woord bent.

Speeches cue card

De groene balk onderaan volgt de kaartjes die je opent. Zo kun je snel inschatten hoeveel kaartjes er nog volgen. Ook hier kun je bovenaan het scherm weer exact aflezen bij welk kaartje je bent (bijvoorbeeld “2 of 10”).

Als het groene en rode balkje onderaan bij elkaar in de buurt blijven dan lig je goed op schema en blijft je presentatie netjes binnen de tijd. In het screenshot hierboven ligt de presentatie exact op schema.

Het rode balkje blijft de tijd volgen als je door je kaartjes bladert. Als je met ‘x’ teruggaat naar het overzicht van alle kaartjes ín de speech dan stopt de tijdsmeting.

Rechtsboven zie je ook altijd hoe laat het is.

Speeches exporteren en importeren

Met een druk op de knop kun je een speech naar iemand e-mailen of via “Open met” exporteren naar een app als Dropbox of Writing Kit. Speeches hanteert een eenvoudige opmaak. Met drie mintekens (—) op een regel geeft het het begin van een nieuw kaartje aan. Speeches stuurt de tekst ook als bijlage mee.

Door deze opmaak te volgen kun je ook speeches schrijven op een ander apparaat om vervolgens te importeren in Speeches. Maak je kaartjes met notities op een computer of laptop met een eenvoudige tekstverwerker als Notepad en bewaar het bestand met de extensie .txt. Zo’n bestand kun je op iPhone en iPad weer openen in Speeches. Bijvoorbeeld door het naar jezelf te mailen. Of door het bestand tussen de apparaten te delen met Dropbox.

Hoewel Speeches op iPhone én iPad werkt worden je speeches niet onderling gesynchroniseerd. Als je zoiets wilt dan kun je je presentatie voorbereiden in een .txt bestand in Dropbox. Vanuit Dropbox open je het bestand dan zowel op je iPhone als op je iPad om je aantekeningen aan Speeches toe te voegen. Helaas moet je dan bij wijzigingen de oude versie van je presentatie weer uit Speeches verwijderen. En de nieuwe presentatie opnieuw van titel, duur, lettertype en categorie voorzien.

Download Speeches voor iPhone

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.