Sonos Surround Set

Sonos: Draadloos homecinema en HiFi-systeem voor thuis

Het geluid van de meeste TV’s is niet zo goed. Als je eenmaal geluid via een versterker hebt gehoord dan wil je niet anders. Maar een versterker neemt veel ruimte in, heeft veel snoeren en is lastig te configureren en bedienen. Hier heeft Sonos een oplossing voor bedacht die soepel samenwerkt met Spotify en er mooi uit ziet. In dit artikel lees je hoe Sonos werkt.

Sonos heeft speakers die je los kunt kopen en later kunt toevoegen aan je systeem. Voor gebruik met een televisie vormt de Sonos Arc het hart van het Sonos-systeem. Dat is een soundbar die je voor je TV legt – of eronder hangt aan de muur met een los verkrijgbaar Sonos-muurbevestigingspakket.

Naast goed geluid voor bij je TV kun je via de Arc muziek luisteren via meer dan honderdduizend digitale radiostations (waaronder de reguliere radiozenders die je ook via de kabel of ether luistert). Hiervoor heb je een snelle internetverbinding nodig die je als het goed is al hebt: via ADSL, kabel, satelliet of glasvezel. Je kunt ook je eigen digitale muziekcollectie afspelen, vanaf mappen op de PC, iTunes of een netwerkschijf (NAS).

Sonos-componenten zijn draadloos met elkaar verbonden. Voor internettoegang maak je in principe gebruik van je bestaande draadloze netwerk (wifi).

Installatie Sonos Arc

Net als de Apple-TV waarmee je handig TV-series en films van Netflix kunt afspelen is de installatie van de Sonos Arc een fluitje van een cent.

  1. Sluit alle apparaten zoals kabelontvanger (mediabox), Blu-Ray-speler, spelcomputer en Apple-TV rechtstreeks aan op je TV.
  2. Sluit je TV met de meegeleverde HDMI-kabel aan op de ARC- of eARC-poort van je TV. Als je TV geen ARC- of eARC-poort heeft dan sluit je ook de optische audiokabel aan.
  3. Sluit de Sonos Arc via wifi aan op internet. Of met de meegeleverde netwerkkabel voor je router, dat kastje van je internetprovider. Als je je TV of een ander component al bekabeld had dan kun je die weer doorlussen vanaf je Sonos.
  4. Stop de stekker in het stopcontact.

Als je al een ander component van Sonos in gebruik hebt dan heb je het Sonos-systeem al aan internet gekoppeld. De Arc hoeft dan niet nog eens met internet verbonden te worden.

Sonos Beam

De Beam is een mini-versie van de Arc. Je kunt de Beam optisch of via HDMI ARC verbinden met het geluid van je TV. De Beam heeft microfoons ten behoeve van spraakbesturing. Door het kleine formaat zitten er minder speakers in dus de geluidskwaliteit van de Arc is beter.

Sonos Ray

Ray is de kleinste soundbar van Sonos, bedoeld voor kleinere TV’s en een kleiner budget. De geluidskwaliteit van de Arc is beter.

Sonos Playbase

Sonos onderhoudt contacten met klanten via een community. Zij vroegen klanten om foto’s van hun TV en Sonos in te sturen. De grote meerderheid blijkt de Arc niet op te hangen maar gewoon voor de TV neer te zetten. Dat bracht Sonos tot de Playbase.

De Playbase kun je onder een TV van maximaal 35 kg zetten; dit zijn vrijwel alle tv’s die met een standaard worden geleverd. Daarnaast is er een subwoofer ingebouwd in de Playbase waardoor het geluid de Arc overtreft.

Sonos Bridge

In drie gevallen is het nodig om ten minste één Sonos-apparaat bekabeld met internet te verbinden:

  1. De performance van je wifinetwerk is onbetrouwbaar, bijvoorbeeld slechte ontvangst in ruimtes waar je met Sonos wilt luisteren;
  2. Je wifinetwerk is overbelast doordat huisgenoten veel video kijken via internet of downloaden.
  3. Je wilt een 3.1 (subwoofer) of 5.1 (surround speakers) thuistheater bouwen.

De Sonos Arc kun je zowel via wifi als bekabeld met internet verbinden. Als het niet haalbaar of niet mooi is om een netwerkkabel naar de plek van de Sonos Arc te trekken dan kun je de Sonos Bridge kopen. Dat kastje sluit je dan aan op je router waarna andere Sonos-componenten zoals de Arc draadloos op internet kunnen.

Met Sonos Boost kun je het signaal van je draadloze wifi-netwerk verbeteren.

Sonos bedienen

Om Sonos te bedienen gebruik je een app op iPhone, iPad, Android, PC of Mac die je met een druk op het apparaat koppelt. Op die manier kun je (eenmalig) inloggen op muziekdiensten zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music, Qobuz, SoundCloud en Last.fm (scrobblen) instellen en bass/treble naar wens inregelen.

Sonos app

In het dagelijks gebruik pak je de app er vooral bij om digitale muziek af te spelen. Op knoppen drukken om een andere geluidsbron te kiezen (zoals TV of digitale muziek) is niet nodig: Sonos regelt dit automatisch. Als je in de app kiest om muziek af te spelen terwijl Sonos geluid van de TV ontvangt dan krijg je daar eerst netjes een waarschuwing van.

Met de app zet je eenvoudig muziek van diverse bronnen in de wachtrij van Sonos. Je kunt de app op al je apparaten installeren om Sonos te bedienen. Radiostations zijn te vinden op titel of genre. In je eigen muziekcollectie en Spotify kun je zoeken en bladeren. De afspeellijsten van Spotify kun je bewerken.

Google Play Music heeft als voordeel ten opzichte van Spotify dat je 20.000 eigen muzieknummers kunt toevoegen. Dat kan zelfs in de gratis variant van Google Play Music. Sonos laat je zoeken en bladeren door je bibliotheek. Daarnaast kun je je nummers willekeurig laten afspelen. De betaalde versie van Google Play Music laat je luisteren naar miljoenen nummers, een radiostation op maat samenstellen op basis van een nummer of artiest en geeft slimme aanbevelingen om nieuwe nummers te ontdekken. De Android-app van Google Play Music kan – in tegenstelling tot die van Spotify – Sonos zelf aansturen.

Muziek in de wachtrij van Sonos kun je herhalen, shuffelen en crossfaden. Deze optie zit wat verstopt in de apps. Op iPad moet je tikken op de albumhoes van het nummer welke Sonos nu afspeelt, op iPhone op de titel/artiest/albumnaam van het nummer. Om voor- en achteruit te spoelen in een nummer houdt je je vinger wat langer op de knop om naar een volgend danwel vorig nummer te gaan. Als je wilt dan kun je een nummer delen via Twitter, Facebook of een andere app die je hebt geïnstalleerd.

Op de apparaten kun je het volume harder of zachter zetten of dempen. Tijdens het streamen van muziek fungeert de knop dempen als pauzeren/afspelen. Tweemaal op dempen drukken speelt het volgende nummer in de wachtrij af.

Sonos is ook te bedienen via IFTTT – de dienst waarmee je webservices aan elkaar kunt koppelen.

Je kunt de meest belangrijke functies van Sonos bedienen met een universele afstandsbediening zoals de Logitech Harmony: harder, zachter en mute. Sonos heeft mooie functies om spraak beter uit te laten komen (spraakversterking) en om geluid ‘s avonds minder hard door te laten klinken (nachtgeluid). Deze functies kun je helaas niet met de Logitech Harmony bedienen. Ze zijn wel snel toegankelijk in de app.

Spotify app via Apple TV

Als je Apple TV hebt dan kun je de app van Spotify via AirPlay gebruiken. Het nadeel daarvan is dat je je TV moet aanzetten en de batterij van je iOS-apparaat leeg loopt.

Sonos werkt samen met Spotify Premium en Spotify Free.

Subwoofer en extra speakers

Het Sonos-systeem kun je verder uitbreiden met Sonos SUB of Sonos Play speakers. Dit kan altijd nog dus als je twijfelt: gewoon beginnen met de Sonos Arc.

Een reden om uit te breiden is de bas. Sonos levert immers de schitterende losse subwoofer Sonos SUB. Draadloos natuurlijk. De bas van de voorloper van de Arc (de Playbar) heeft mij positief verrast, ik ga mijn buren niet lastigvallen met de Sonos SUB ;)

Sonos Sub

Een andere reden om uit te breiden is surround geluid. Daarmee lijkt het geluid achter je vandaan te komen, mooi als er bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt. Hiervoor kun je twee Sonos Play:1, Play:3 of Sonos Five speakers toevoegen aan je systeem. Let wel dat niet alle TV’s het benodigde 5.1-geluid doorsturen via de optische uitgang. Op de website van de fabrikant van je televisie kun je daar hopelijk meer informatie over vinden.

Andere Sonos-componenten

Je kunt je Sonos-systeem ook uitbreiden om in andere kamers in huis óók muziek via Sonos af te spelen. Je kunt dan door het hele huis heen synchroon naar dezelfde muziek luisteren. Of in iedere ruimte wat anders opzetten. Bij het afspelen kies je naar welke speaker het geluid moet gaan. Hoewel je Spotify normaliter maar op één apparaat tegelijk kunt gebruiken is daar met Sonos een uitzondering voor – je kunt op ieder Sonos-component een ander nummer luisteren.

Sonos-componenten

Als je ergens al een versterker hebt staan dan kun je Sonos Port daarop aansluiten. Heb je geen versterker maar wel goede speakers dan kun je Sonos Amp overwegen, daar zit een versterker in.

Heb je geen versterker staan en geen boxen dan kun je kiezen tussen de Play:1 (twee speakers: tweeter en midwoofer), Play:3 (drie speakers: tweeter en midwoofers) of het grotere broertje Sonos Five (vijf speakers: twee tweeters, twee midwoofers en een subwoofer). Dit zijn de speakers die je ook kunt combineren met de Sonos Arc om een surroundsysteem te maken.

De Sonos One is er met en zonder (SL) meeluisterende spraakassistent. En er is een speaker voor buiten (wifi/bluetooth) – de Sonos Move.

De Sonos Five heeft een lijningang waar je bijvoorbeeld een smartphone of Apple Express router (voor het draadloos afspelen van muziek via AirPlay) op kunt aansluiten. Ook is er een uitgang voor een hoofdtelefoon. Tenslotte kun je de netwerkverbinding van de Sonos Five doorlussen.

Sonos Roam is de draagbare speaker.

In de lijn “Sonos Architectural” biedt Sonos muur- en plafondspeakers aan. En er zijn buitenspeakers.

Sonos bestellen

De componenten van Sonos kun je online bestellen. Snelle gratis verzending. 30 dagen niet goed, geld terug. Snelle levering. Telefonische ondersteuning bij de installatie als je dat nodig hebt.

Sonos logo

Eerst luisteren kan ook, zoek bijvoorbeeld een BCC op bij jou in de buurt. De aankoopprijs verschilt niet.

Tenslotte kun je onder de naam Sonos Flex de speakers in diverse combinaties leasen.

Op de hoogte blijven van Sonos

Volg Sonos op Twitter, Facebook, LinkedIn of het blog. Sonos is met hun oogstrelende producten natuurlijk ook actief op de visuele netwerken YouTube, Pinterest en Instagram.

Met vragen of suggesties kun je terecht op het Sonos Customer Community.

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.