fool proof egg timer - kookwekker voor eieren

Snijden en pellen: ei, banaan, kiwi en taart

Twee manieren om een gekookt ei te pellen en een manier om een eieren met één hand te breken. En als bonus een manier om een banaan te pellen en kiwi te schillen.

Je kunt al deze video’s over het efficiënt pellen en snijden van ei, vruchten en groenten op YouTube bekijken. Daar staat ook tomaat en paprika tussen!

Gekookt ei pellen

In onderstaand filmpje zie je hoe je een gekookt ei na het aftoppen zo uit de schil kunt blazen. Hoewel men dat blijkbaar ook op kantoor doet (bij Macaw) vind ik het zelf minder fris. Daarbij lukt het ook niet altijd direct zoals het filmpje laat zien.

Van collega Thijs Verhoef leerde ik een andere manier om een gekookt ei handig te pellen: de schil breken door het ei rond te rollen. Daarbij oefen je lichte druk uit. Op de een of andere manier pelt het ei nu een stuk gemakkelijker. De gebroken stukjes schil blijven netjes bij elkaar, probeer het maar eens!

Eieren precies lang genoeg koken is ook tot kunst verheven en met een speciale kookwekker voor eieren te begeleiden.

Fool proof egg timer - kookwekker voor eieren

Ei met één hand breken

Voor het bakken van eieren of het gebruiken in een recept van cake is er ook een handige truc om een rauw ei met één hand te breken. Je klopt het ei kapot waarna je de twee helften tussen de duim en middel- en wijsvinger uit elkaar duwt. Het onderstaande instructiefilmpje geeft als tip even te oefenen met golfballetjes.

Eiwit scheiden van eigeel

De gele eierdooier kun je eenvoudig van het eiwit scheiden door hem eruit te zuigen met een waterflesje. Zie onderstaande video.

Banaan pellen

In dezelfde categorie van kleine handigheidjes is er ook een handige manier om een banaan te pellen. De meeste mensen proberen een banaan te pellen door de lange steel te buigen en regelmatig levert dat gedoe op. Terwijl je ook eenvoudig in het uiteinde kunt knijpen waarna je ‘m zo uit elkaar trekt. Zie onderstaande video.

Kiwi uit de schil halen

Een kiwi kun je mooi uit de schil halen door de boven- en onderkant eraf te snijden. Vervolgens snij je over de lengte de schil door waarna je de kiwi er met een lepen uit kunt halen. Zie onderstaande video.

Taart aansnijden

De manier waarop we taart aansnijden is niet goed, schreef de Britse wiskundige Sir Francis Galton al in 1906 in een brief aan Nature. Snij het midden van de taart er in een rechte lijn uit. Dat eet gemakkelijker dan zo’n driehoekspuntje. Daarnaast kun je de twee helften weer tegen elkaar drukken zodat het gebak langer goed blijft. Of snij het volgende stuk taart er op dezelfde manier uit.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.