Ga naar de inhoud

Snel selecteren, kopiëren, knippen en plakken met het toetsenbord

  • 4 reacties

Ik schreef eerder over sneltoetsen. Sneltoetsen hebben een groot voordeel boven de muis:

Uit het boek “175 Lifehackingtips – om slimmer en efficiënter te werken”: Je vingers kunnen wel toetsaanslagen onthouden, maar geen muisbewegingen. Dat is belangrijk. Als je alles op de computer met je muis doet, heb je voor iedere opdracht aan je computer je volledige bewustzijn nodig, dus ook voor het uitvoeren van verder vrij simpele opdrachten.

Als je je toetsenbord consequent gebruikt, kan je geheugen in de loop van de tijd de bewegingen opslaan die je nodig hebt. Net zoals een pianiste niet bij elke beweging bedenkt waar zij haar vingers exact neer moet zetten, zo hebben ook jouw vingers een zogenaamd spiergeheugen. En dat kun je trainen. Om zover te komen moet je eenzelfde sneltoets regelmatig gebruiken en dat doe je het best door hem eerst uit je hoofd te leren.

Het Windows-programma Fingertips helpt je met het toetsenbord sneller standaardteksten typen, programma’s opstarten en e-mail versturen. macOS gebruikers kunnen kijken naar applicaties als Alfred en TextExpander.

Ook zonder extra programma’s te installeren kun je bepaalde basishandelingen zoals het selecteren, kopiëren, knippen, plakken en verwijderen flink versnellen.

copy cut paste

Selecteren

Voordat je tekst kunt kopiëren of knippen moet je deze eerst selecteren. Dan kan door met de muis te slepen over de tekst die je wilt selecteren. Klik ergens met je muis in de tekst, houdt de muisknop ingedrukt en sleep.

Het is zo lastig om precies een woord te selecteren. Dat kan gelukkig iets gemakkelijker door op een woord te dubbelklikken – sommige programma’s selecteren helaas ook een eventuele spatie achter het woord mee. Probeer het maar eens door te dubbelklikken op woorden in deze alinea.

Je kunt ook meer dan één woord in één keer selecteren. Klik driemaal achter elkaar om een hele alinea te selecteren. En gebruik de sneltoets Ctrl+A om álles te selecteren. Probeer vooral Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (Mac) maar eens!

Als de tekst die je selecteert bewerkbaar is, dan kun je een nieuwe tekst direct over de geselecteerde tekst heen typen of plakken. Dat is handig in bijvoorbeeld de adresbalk van de webbrowser. Met de sneltoets Alt+D (Windows) of Cmd+L (Mac) selecteer je de tekst in de adresbalk, daarna type je het adres in van de website waar je naartoe wilt.

Als je typt terwijl je bewerkbare tekst hebt geselecteerd dan vervang je de bestaande tekst dus met wat je intypt. Een vergissing maak je snel ongedaan met de toetscombinatie Ctrl+Z (Windows) of Cmd+Z (Mac). En als je je weer bedenkt dan kun je met Ctrl+Y (Windows) of Cmd+Shift+Z (Mac) het ongedaan maken weer ongedaan maken… Probeer in het onderstaande tekstvak maar eens tekst te selecteren, eroverheen te typen en het weer ongedaan te maken.

Tips:

  • In de adresbalk van de webbrowser hoef je geen http:// te typen, iets als eenmanierom.nl werkt ook prima.
  • Als je webbrowser een apart zoekvakje heeft dan kun je die bereiken met Ctrl+E, anders kun je direct zoekopdrachten intypen in de adresbalk. De zoekmachine die dan wordt gebruikt kun je instellen.
  • Met Alt+Enter (Windows) of Cmd+Enter (Mac) in plaats van Enter open je de webpagina in een nieuw tabblad. Lees ook hoe slim gebruik te maken van alle drie de muisknoppen.

Door een bewerkbare tekst kun je je snel verplaatsen met het toetsenbord. Vaak zie ik mensen die een typefout in een woord hebben gemaakt ofwel vaak op Backspace drukken, ofwel vaak op de pijltjestoets. Als je daarbij de toets Ctrl (Windows) of Alt (Mac) ingedrukt houdt, dan verspringt de cursor per woord. Probeer maar eens in het onderstaande tekstvak.

In bewerkbare tekst spring je snel naar het begin van de regel met de toets Home (Windows) of Cmd+pijltje naar links (Mac). De combinatie Ctrl+Home (Windows) of Cmd+pijltje omhoog (Mac) plaatst de cursor helemaal aan het begin van de tekst.

Op eenzelfde manier spring je met de toets End (Windows) of Cmd+pijltje naar rechts (Mac) naar het einde van de regel en met Ctrl+End (Windows) of Cmd+pijltje naar rechts (Mac) naar het einde van de tekst.

Met deze manier van navigeren spring je snel door de tekst. Dat scheelt enorm veel tijd tijdens het bewerken van tekst.

Je kunt met het toetsenbord ook tekst selecteren. Daarbij houdt je tijdens het springen door de tekst de knop Shift ingedrukt. Als je bijvoorbeeld Ctrl+Shift (Windows) of Alt+Shift (Mac) ingedrukt houdt dan kun je met de pijltjes snel woorden selecteren. En met de pijltjes omhoog en naar beneden selecteer je zo hele regels tekst.

Met de Shift-toets en de pijltjes selecteer je letter voor letter. Je kunt zo ook de extra spatie die je vaak mee selecteert als je op een woord dubbelklikt deselecteren: Shift+pijltje naar links.

Tip: Er is nog een handigheidje om tekst te selecteren met de muis. Klik aan het begin van de tekst die je wilt selecteren met de muis. Houdt vervolgens Shift ingedrukt terwijl je klikt aan het einde van de tekst.

N.B.: Het selecteren met een dubbelklik, het springen tussen woorden met Ctrl (Windows) of Alt (Mac) en het over geselecteerde tekst heen typen is alleen van toepassing op tekst. De andere opties werken ook met bestanden. Of met stukjes van een afbeelding in een tekenprogramma. Of met notities in Evernote. Of met hele mailtjes in Outlook.

Kopiëren, knippen en plakken

Geselecteerde tekst kun je kopiëren naar het klembord om vervolgens op een andere plek te plakken. Bijvoorbeeld om tekst van een webpagina naar iemand door te sturen via e-mail.

Voor het kopiëren van tekst (Copy) druk je op Ctrl+C (Windows) of Cmd+C (Mac). Tekst plakken (Paste) doe je met Ctrl+V (Windows) of Cmd+V (Mac).

Tijdens het bewerken van tekst wil je vaak woorden, zinnen of alinea’s verplaatsen. Na het selecteren kun je die dan knippen (Cut) met Ctrl+X (Windows) of Cmd+X (Mac). Op de juiste plek plak je de tekst weer met Ctrl+V (Windows) of Cmd+V (Mac).

Gewoon oefenen, went snel!

Oh nog een losse tip voor Windows-gebruikers die vaak het hele bestandspad kopiëren om door te sturen via e-mail of chat. Klik met de Shift-toets ingedrukt met de rechtermuisknop op een bestand en kies voor “Als pad kopiëren”.

4 reacties op “Snel selecteren, kopiëren, knippen en plakken met het toetsenbord”

  1. Bestaat de mogelijkheid om meerdere blokken tekst uit verschillende bestanden naar het klembord te zetten en deze later een voor een te plakken. Al of niet in verschillende bestanden?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php