Ga naar de inhoud

Snel en eenvoudig accenten en speciale tekens zoals smileys invoeren

 • 4 reacties

Regelmatig zie ik mensen nog met alt-codes of het Windows-programma “Speciale tekens” werken om letters met accenten of speciale tekens in te voeren. Of op een iPhone/iPad geen gebruik maken van accenten danwel andere woorden kiezen. Dat kan gelukkig veel gemakkelijker en is eenvoudig in te stellen en te gebruiken.

Accenten en speciale tekens invoeren met Microsoft Windows

Met de toetsenbordindeling “Verenigde Staten (internationaal)” kun je in Microsoft Windows snel accenten op een letter zetten. Je kunt nagaan of deze toetsenbordindeling actief is doordat er dan niets gebeurt als je op één van deze toetsen drukt:

apostrof
`accent grave
aanhalingsteken
^accent circonflexe
~tilde

Als je nog eens op een zogenaamde ‘dode’ toets drukt dan verschijnt het teken dubbel.

Het idee achter deze toetsenbordindeling is dat je het teken combineert met een volgende toetsaanslag om gemakkelijk accenten te plaatsen. Een ñ is dus heel gemakkelijk te maken door een ~ (tilde) aan te slaan, gevolgd door de letter ‘n’. Zo kun je ook bijzondere leestekens é, è, ë, ê maar ook ç zonder moeite maken. Alt-codes onthouden of opzoeken of gebruik maken van het programma “Speciale tekens” hoeft dus niet!

Als je na het aanslaan van een accent-toets een letter typt waar het accent niet bij past, zoals ~e, dan laat Windows beide tekens zien. Als je iets tussen aanhalingstekens of quotes wilt zetten dan plaatst Windows dus afhankelijk van het eerste teken een accent of geeft het beide tekens weer. Je kunt jezelf beter aanleren om na een aanhalingsteken of quote een spatie te typen óf dubbel aan te slaan en de tekst direct tussen beide tekens in te voegen.

Activeer alleen de toetsenbordindeling “Verenigde Staten (internationaal)”

Na installatie van Windows zijn er in Nederland altijd twee toetsenbordindelingen aanwezig. Hier kun je dan tussen schakelen door de Windows- en spatietoets tegelijkertijd in te drukken (voor Windows 11 was het de combinatie linker-alt en de shift-toets). De meeste Windows-gebruikers hebben hier niets aan maar maken het wel mee dat ze op de een of andere manier die toetscombinatie per ongeluk aanraken. De toetsenbordindeling is dus onverwachts veranderd. Het gevolg is dat het lijkt alsof sommige toetsen op een andere plek zitten. Het apenstaartje boven de twee is verwisseld met een aanhalingsteken. Daarnaast werkt de dode toets niet meer.

De slimste oplossing om dit te voorkomen is om de toetsenborddefinities die je niet gebruikt te verwijderen. Je laat dan alleen Nederlands staan met als toetsenbordindeling ‘Verenigde Staten (internationaal)’. De vermelding ‘internationaal’ is belangrijk omdat die de dode toets ondersteunt. De toetsenborddefinities kun je hier vinden:

 • Windows 10/11
  Klik op Start > Instellingen > Tijd en taal > Regio en Taal.
 • Windows 7
  Klik op Start>Configuratiescherm en kies onder “Klok, taal en regio” voor “Toetsenborden of andere invoermethoden wijzigen”. Klik op het tabblad “Toetsenborden en talen” op de knop “Toetsenborden wijzigen”.
 • Windows XP
  Klik op Start>Configuratiescherm en kies voor Landinstellingen. Klik op het tabblad Talen op de knop Details.

De instellingen zien er dan als volgt uit.

tekstservices en invoertalen op Nederlands - Verenigde Staten (internationaal)

En als je toch in het instellingenscherm bent dan kun je de Taalbalk net zo goed verbergen. Deze is gemaakt om het schakelen tussen talen gemakkelijk te maken en dus ook voor de meeste Windows gebruikers overbodig.

Microsoft ondersteunt ook Emoji om snel smileys en andere leuke symbolen in te voegen vanaf Windows 8. Voor Windows 7 met Emoji is er update die je handmatig moet installeren. Druk op de Windows-toets en de “.” om de emoji’s te openen.

Speciale tekens met de rechter-alt toets

Met de rechter-alt toets, welke op sommige toetsenborden “Alt Gr” heet, kun je ook snel een aantal speciale tekens aanslaan. De meest gebruikte zijn:

Rechter-alt + 5
®Rechter-alt + r
©Rechter-alt + c
ßRechter-alt + s
§Rechter-alt + Shift + s

Dit zijn naar mijn mening de meestgebruikte tekens, mocht je er meer nodig hebben lees dan meer over de toetsenbordindeling ‘Verenigde Staten – internationaal’ gebruiken in Windows XP.

Soms zijn de tekens die je met “Alt Gr” kunt maken aangegeven op het toetsenbord zoals het euro-teken ‘€’ bij de 5.

Accenten en speciale tekens invoeren op de iPhone of iPad (iOS)

Op de Apple iPhone en iPad is een soortgelijke slimmigheid bedacht. Daar wijs je wat langer naar bijvoorbeeld de letter ‘a’ waarna er een pop-up verschijnt waarin je kunt kiezen uit de accenten.

Accenten invoeren op iOS - iPhone of iPad

Toets “.?123” om sneller cijfers en wat speciale tekens in te voeren. Vanaf die toetsenbordindeling kun je met “#+-” minder vaak gebruikte tekens zoals de underscore (_) invoeren.

Je kunt meerdere toetsenbordindelingen toevoegen. Naast typen in andere talen is er een handig toetsenbord voor emoticons: Emoji. Instellen gaat via Instellingen>Algemeen, Toetsenbord, Internationale versies. Tijdens het typen kun je schakelen tussen toetsenborden door linksonder op de wereldbol te tikken. Bij lang aanwijzen verschijnt er een menu met alle geïnstalleerde toetsenborden.

Accenten en speciale tekens invoeren op een Macbook of extern iPad-toetsenbord

Om nog sneller te typen kun je een via BlueTooth een draadloos toetsenbord bij je iPad gebruiken. Op zo’n toetsenbord, en vermoedelijk ook op een Macbook, voer je speciale tekens helaas wat omslachtiger in met de Alt-toets die je moet onthouden. In tegenstelling tot onder Windows is de “dode” toets namelijk niet vanzelfsprekend.

Het idee achter deze toetsenbordindeling is wel hetzelfde. Je combineert het teken met een volgende toetsaanslag om accenten te plaatsen. Een ñ is dus heel gemakkelijk te maken door een speciale versie van de ~ (tilde) aan te slaan, gevolgd door de letter ‘n’. Zo kun je ook bijzondere leestekens é, è, ë en ê maken.

Alt+eapostrof
Alt+``accent grave
Alt+uaanhalingsteken
Alt+i^accent circonflexe
Alt+n~tilde

De meest gebruikte andere speciale tekens zijn:

Alt + 2
®Alt + r
©Alt + g
ßAlt + s
§Alt + 6

Emoji kun je op iPad alleen gebruiken via het virtuele toetsenbord. Het externe toetsenbord heeft een sneltoets om het virtuele toetsenbord op te roepen (en weer te verbergen). Meestal iets met “fn” ingedrukt houden en de toets met het toetsenbord aanraken, bijvoorbeeld fn + 3.

Accenten en speciale tekens invoeren op de macOS

Net als op de iPad en iPhone kun je op de Mac je vinger wat langer op het toetsenbord houden. Na een tijdje verschijnt er een pop-up met alle mogelijke accenten op een letter. Je kiest door het cijfer dat erbij staat te typen, er met de pijltjes heen te navigeren óf – maar dat is omslachtiger – er met je muis op te klikken.

Accenten invoeren op macOS

Druk Ctrl+Cmd+Spatie in om Emoji en andere tekens in te voegen.Dan verschijnt een kleine pop-up waarin je direct door de symbolen kunt bladeren.

Emoji (smileys) op macOS

Compose-key voor Windows en macOS

Besturingssysteem Linux heeft een speciale toets toegewezen voor het “samenvoegen” van twee of meer letters, schreef Jan Ouwens. Deze zogenaamde compose-key, gevolgd door bijvoorbeeld ‘e’ en ‘=’ maakt ‘€’. Onder Windows is compose vooral handig voor ontwikkelaars omdat zij vaak de aanhalingstekens en quotes nodig hebben. Onder macOS is compose voor iedereen handig: de toetscombinaties zijn bijna niet te onthouden.

4 reacties op “Snel en eenvoudig accenten en speciale tekens zoals smileys invoeren”

 1. ik heb een chesterkeys&case voor mijn Ipad 2.
  in de spaanse taal komt de tilde en andere accenten veel voor.
  kunt u mij vertellen hoe ik die tevoorschijn haal.
  ik heb al het een en ander geprobeerd maar het lukt mij niet om deze boven de gewenste letters te krijgen.
  alvast mijn dank.
  j. van liempt

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php