Ga naar de inhoud

Smartphone als barcodescanner voor je PC of laptop

  • 6 reacties

Daar zat ik dan achter mijn PC met een stapel boeken om te koop te zetten bij Bol.com. Om een boek te koop te zetten kun je het beste zoeken op het ISBN-nummer door de barcode over te typen. Na een half nummer overgetypt te hebben keek ik nog eens naar het volle krat met boeken en dacht: dat moet slimmer kunnen. Een smartphone heeft een camera. Een camera kan QR-codes en barcodes scannen. Zou je de smartphone via WiFi aan de PC kunnen koppelen en zo als draadloze barcodescanner gebruiken? En dat kan, anders las je dit artikel nu niet :)

Een QR-code is zo’n zwart/wit vlak met blokjes en een barcode is een streepjescode. De streepjescode ken je van de supermarkt of het zelfscannen. Een QR-code kan meer informatie kwijt, zelfs een heel visitekaartje.

Als je een paar boeken, CD’s of DVD’s te koop zet dan loont het koppelen de moeite natuurlijk niet. Voor mij was het zeker de moeite waard, al was het maar om typefouten te voorkomen. Maar er zijn vast meer toepassingen te bedenken om je smartphone als barcodescanner aan je PC of laptop te koppelen. Als je juist heel veel gaat scannen dan loont het de moeite een losse (draadloze) barcodescanner te kopen zoals de meneer in bovenstaande foto heeft.

Als je een webcam hebt dan kun je daarmee scannen en heb je theoretisch gezien geen smartphone nodig. bcWebCam werkt prima onder Windows. Je moet de barcode dan wel precies goed voor de webcam houden wat erg lastig is in spiegelbeeld.

Smartphone als barcodescanner, scan boeken
© Tyler Olson

Waar ik op uit kwam was een barcodescanner-app op mijn smartphone in combinatie met een app die het klembord van de smartphone synchroniseert met laptop of PC. Op de laptop of PC moet je daarvoor ook een applicatie installeren. De volgende handeling die ik vaker moest uitvoeren was plakken (Ctrl+V) en op ENTER drukken dus die heb ik ook maar geautomatiseerd.

Installeer een barcodescanner-app op je smartphone

Er zijn vast honderden apps waarmee je barcodes kunt scannen. Op het scherm van je smartphone zie je precies wat je scant. Belangrijk is dat de app een barcode kan scannen en de nummers gemakkelijk of direct op het klembord zet.

Smartphone als barcodescanner scan doos
© kiko

Op de iPhone gebruik ik al een tijd naar tevredenheid de gratis app QR code scanner. Deze blijkt naast QR-codes ook barcodes te kunnen scannen. Na het scannen tik ik op de iPhone het nummer aan en kies voor “Copy to clipboard”.

Android heb ik niet geprobeerd. iScan.it belooft codes direct op het klembord te plaatsen. De beschrijving van de app geeft helaas niet aan of het ook voor barcodes werkt. Heb je een betere app gevonden? Laat het me dan weten, dan noem ik jouw tip op deze plek.

Installeer clipboard-synchronisatie op smartphone en PC/laptop

Om het barcodenummer snel van smartphone naar PC of laptop te kopiëren is het synchroniseren van het klembord het meest handig. Er zijn apps die het klembord van je smartphone en PC/laptop synchroon houden. Kopieer tekst op je smartphone en plak het op je PC, of vice versa.

Als je alleen Apple-apparaten gebruikt, kun je de feature Universal Clipboard gebruiken om te kopiëren en plakken tussen Macs, iPhones en iPads. Voor Windows en Android kun je Magic Copy eens proberen.

Start ClipboardPassthroughPaster op PC/laptop

Met bovenstaande apps heb je het al mooi voor elkaar. Na het scannen van een barcode op de smartphone kun je deze plakken op de PC of laptop met Ctrl+V (Mac: Cmd+V). Daarna druk je op ENTER of klik je op de knop. Het kan nog iets mooier door dat te automatiseren.

Voor Windows vond ik een voorbeeld van een AutoIt-script die het klembord in de gaten houdt en laat zien wat er op het klembord staat. Daar heb ik twee regels code aan toegevoegd:

  1. Stuur de inhoud van het klembord door als invoer;
  2. Stuur ENTER door als invoer.

Download ClipboardPassthroughPaster of bekijk de broncode van ClipboardPassthroughPaster.

De interface kun je er natuurlijk uithalen door de programmacode aan te passen maar voor mijn doel was het zo al prima.

Smartphone als barcodescanner voor je PC of laptop

Na deze installatie was het verkopen van boeken via Bol.com een eitje.

De cursor staat standaard al in het veld om te zoeken op ISBN-nummer. Vervolgens scan je de barcode, voer je de conditie van het boek in en stel je een prijs vast. Volgende boek. Doordat het scherm van je smartphone de hele tijd actief is gaat de batterij natuurlijk wel sneller leeg.

Misschien een idee voor een losse app van Bol.com? Ik zie het reclamespotje al helemaal voor me. Iemand met veel te verkopen boeken, CD’s en DVD’s die er even voor gaat zitten om ze te koop te zetten via Bol.com. Met een lekker opruimmuziekje. Scan, fill, price, repeat.

6 reacties op “Smartphone als barcodescanner voor je PC of laptop”

  1. Als je een iphone heb kan je beter de app “Bar-Code reader” van pw2.it gebruiken.
    Je kan daarmee de lijst barcodes aan jezelf mailen.
    Die lijst kan je dan in het verkopersgedeelte van bol.com invoeren.

    1. Ik heb de app gevonden voor iOS en Android. Het nadeel van het eerst verzamelen van een lijst op je smartphone is dat de webinterface van Bol.com op het moment van schrijven maar één barcode per keer verwerkt. Dus zit je nog te hannesen om vanuit de lijst stuk-voor-stuk barcodes te kopiëren en plakken. Of je moet de barcodes eerst in Excel plakken en dan uploaden. Maar voor de liefhebber hierbij de links.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php