slim zoeken op internet van maarten sprenger

Slim zoeken op internet van Maarten Sprenger (boek)

Slim zoeken op internet – voor thuis, op school en waar je ook bent van Maarten Sprenger leert je 246.000.000 vage zoekresultaten terug te brengen naar 24 bruikbare resultaten. Informatie vinden en beoordelen op betrouwbaarheid is belangrijk in het alsmaar uitdijende web.

Typ je zomaar wat in een zoekmachine als Google in en krijg je dan een groot aantal zoekresultaten voorgeschoteld waar je niets aan hebt? Dan heb je waarschijnlijk naar iets gezocht waar je nog niet veel vanaf weet. Of naar een onderwerp waar weinig andere mensen naar zoeken. Het boek Slim zoeken op internet van zo’n 100 pagina’s is dan iets voor jou. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

De brochure “Slimmer zoeken, informatievaardigheden op de basisschool” van Kennisnet, Stichting Mijn Kind Online en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken laat ook zien dat zoeken op internet meer is dan alleen googelen.

Zoekstrategieën

Onderstaande video over zoekstrategieën van Common Craft licht een tipje van de sluier op. In het boek The Art of Explanation vertelt Common Craft hoe je een goede uitleg opbouwt.

Hoe eerder je leert omgaan met een zoekmachine hoe beter, je hebt er je hele leven lang profijt van. Zelf voer ik ten tijde van dit schrijven zo’n 100-200 zoekopdrachten per dag via Google uit.

Wanneer je iets doorvertelt wat niet klopt, kan dat trouwens ook vervelend zijn voor je eigen geloofwaardigheid. Dan wordt er minder naar je geluisterd en geloven mensen de anderen dingen die je zegt misschien ook niet meer.

Opzet van het boek Slim zoeken op internet

In Slim zoeken op internet leer je hoe je informatie zoekt op het internet, maar het boek gaat verder dan de mogelijkheden van zoekopdrachten in een zoekmachine uitleggen. Naast instructies zijn er ook opdrachten om met je eigen zoekwoorden te oefenen. Neem daar ook echt de tijd voor en leer je zoekmachine kennen.

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken. Het boek opent met een toelichting van het belang van beter leren zoeken: betere zoekresultaten en tijdsbesparing. Vervolgens leer je een zoekopdracht opbouwen, handige sneltoetsen en verschillende soorten websites om informatie te zoeken beoordelen op betrouwbaarheid.

Een sterk voorbeeld uit het boek die je zoekopdracht beter maakt is het meegeven van een soortwoord of plaatsnaam. Het boek noemt bijvoorbeeld kever aanvullen met auto of dier.

Een ander voorbeeld is het voorspellen van antwoorden, oftewel denken als een document. In plaats van wat eet een dolfijn kun je zoeken op de manier waarop dat in een tekst beschreven zou zijn: een dolfijn eet. Zoek op de manier waarop je verwacht dat de tekst is geschreven.

Specifieke commando’s voor de zoekmachine komen vanaf hoofdstuk vier tot en met zes aan bod, inclusief meer geavanceerde zoekopdrachten en het vinden van afbeeldingen en video’s.

In Nederland gebruiken we Google voor meer dan 90% van de zoekopdrachten. Er zijn ook andere zoekmachines, allemaal doen ze hun best gebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn en personaliseren zoekresultaten op diverse manieren. Wat je leert in het boek kun je gebruiken in zowel Google, Bing, Yahoo! als YouTube.

Adresbalk en omnibox

Eén aspect wil ik zelf nog wat aanvullen. Het boek schrijft hierover:

Veel mensen zoeken ook via Google naar sites die in de *adresbalk* hadden kunnen staan. Bijvoorbeeld **jeugdjournaal.nl**. Makkie voor Google en leuk ook, want de zoekmachine vult het adres aan terwijl je typt. Handiger eigenlijk dan typen in de adresbalk. Sommige browsers hebben daarvan geleerd en doen het nu ook, aanvullen.

In de adresbalk van je webbrowser kun je direct het adres van een website (de URL) intypen. Zoals jeugdjournaal.nl, www.jeugdjournaal.nl of https://jeugdjournaal.nl/. In het screenshot van webbrowser Google Chrome hieronder staat https://www.google.nl in de adresbalk.

Google Chrome - adresbalk - omnibar

Google helpt je met het zoeken van adressen die je niet weet. Zelf de URL intypen is iets sneller dan eerst naar Google gaan en dan zoeken. Bovendien kán het zijn dat Google deze specifieke website nog niet kent! Via Google bestaat de kans dat je nergens of heel ergens anders terecht komt. Als je het adres weet: intypen in de adresbalk.

De adresbalk kan automatisch adressen van websites aanvullen. Op basis van jouw eerdere bezoeken of op basis van populariteit op het web. Vroeger had een webbrowser alleen een adresbalk, later kwam er een apart zoekvakje bij. Misschien heeft jouw webbrowser dat zoekbalkje nog wel: je kunt er direct mee zoeken in de zoekmachine van jouw keuze. Bijvoorbeeld Google.

De nieuwste ontwikkeling is de integratie van de adresbalk en het zoekvakje, dit heet omnibar of omnibox. Als je een adres van een website invoert dan opent de webbrowser de website. Als je trefwoorden intypt, dan stuurt de webbrowser je trefwoorden door naar de instelde zoekmachine.

Zelf gebruik ik Google Chrome, daar kun je met de sneltoets Ctrl+L (Windows) of Cmd + L (Mac) de adresbalk activeren. Zo hoef ik niet eens mijn muis erbij te halen. Je hoeft dus nooit eerst naar https://www.google.com/ te gaan om een zoekopdracht uit te voeren, handig toch?

Krijg je met een zoekopdracht vanuit de zoek- of omnibox een andere zoekmachine te zien zoals Ask? Zoek dan even op internet of vraag iemand met handigheid met computers jouw favoriete zoekmachine in jouw webbrowser goed in te stellen.

Mocht je overigens zelf een website hebben: verzeker je ervan dat deze te vinden is door het adres in Google in te typen. Voor heel veel mensen bestaat je website anders niet. Mensen gaan eerst naar Google, zelfs als dat niet de startpagina van hun webbrowser is.

8-12.info (voor kinderen van acht tot twaalf jaar)

Op Start zijn een aantal websites handmatig door Maarten gerubriceerd. Andere websites zijn handmatig verwerkt in een eigen selectie op Google via Google Aangepast zoeken.

Eerder schreef ik al over de Engelstalige cursus Power Searching with Google, het boek Slim zoeken op internet is een goede eerste stap om te zetten.

“Slim zoeken op internet” volgen

Blijf op de hoogte van Slim zoeken via de website.

Slim Zoeken op internet van Maarten Sprenger

Bestel bij – Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *