Handigheidjes

SimpleNeat: Eenvoudig foto’s doorsturen

SimpleNeat is een alternatief voor het “Stuur je de foto’s even door?”. Deze vraag hoor je vaak na een uitje, feestje of officiële gelegenheid. En dan maar hopen dat de fotograaf van het doorsturen is want het is tijdrovend en voelt opdringerig om erachteraan te gaan.

Krijg je de foto’s wel binnen dan zijn ze vaak verkleind zodat ze bij alle ontvangers in de mailbox passen. Vragen om de orginele foto’s doe je dan alleen als het écht een mooie foto is.

Waar mensen vroeger kozen voor CD-ROM, DVD of USB voor het uitwisselen van foto’s kun je nu als bruid en bruidegom je foto’s van de Facebook-tijdslijn afschrapen. Niet álle foto’s, want niet iedereen gebruikt social media. Foto’s delen via WhatsApp is ook in zwang, helaas verkleint deze de foto’s ongevraagd met een factor vier.

SimpleNeat-Photo-Sharing

SimpleNeat is een verzamelplek waar mensen foto’s delen in oorspronkelijk formaat. Je kunt SimpleNeat zo instellen dat iedere bezoeker gewoon kan uploaden. Zo kun je tijdens en na een uitje eenvoudig alle foto’s verzamelen. En aan iedereen beschikbaar stellen, want een ieder wil zelf uitzoeken welke foto’s het bewaren waard zijn.

De interface van SimpleNeat

Vanaf de homepage maak je met een druk op de knop (“Create A Photo Album”) een nieuwe verzamelplek voor foto’s aan.

Nieuwe foto’s kun je toevoegen met de knop “Bestanden kiezen” of door ze op de pagina te slepen. Dat is dan ook alles wat andere mensen hoeven te doen. SimpleNeat werkt zelfs op mobiel. Iedere foto heeft een eigen downloadknop.

SimpleNeat Add Photos

De link naar het album onder “Share Album” stuur je door naar anderen. De URL van een foto-album is op zich al een “beveiliging” want die is niet zomaar te raden. Mocht je willen voorkomen dat willekeurige mensen op de foto’s stuiten dan kun je een wachtwoord op het album zetten.

SimpleNeat Share Album

Je kunt bepalen of anderen foto’s kunnen toevoegen. Als je bang bent dat mensen die je de link stuurt foto’s verwijderen dan kun je de link ook eerst met een select gezelschap delen en vervolgens het album op view-only zetten. Je kiest dan bij “Allow others to add photos to this album?” voor “No”.

Je kunt het album een naam geven. Per foto kun je een titel en omschrijving meegeven. Het is zelfs mogelijk de volgorde van foto’s te veranderen (“Reorder Photos”).

Je hebt geen SimpleNeat-account nodig. Maar het is wel handig om er eentje te hebben. Met “Claim Album” voeg je een album toe aan je SimpleNeat-account zodat je het album later terug kunt vinden om te beheren.

Onder beheer vallen de genoemde instellingen, het eventuele verwijderen van het album (“Delete Album”) of het opwaarderen van free naar event.

SimpleNeat Free, Event of Pro?

De basisfunctionaliteit van SimpleNeat is gratis. Je krijgt er dan wel advertenties bij. En na een maand kost het een bezoeker van het album $0,99 om foto’s te downloaden.

Wil je geen reclame, foto’s twee jaar lang beschikbaar stellen en een mooie URL? Dan betaal je eenmalig $29,95.

Ben je fotograaf? Dan kun je voor $4,95 per 20GB zoveel albums aanmaken als je nodig hebt. 20GB komt neer op zo’n 4.000 foto’s van 5MB per stuk.

Betalen kan alleen met een creditcard.

Fotografen attent maken op de verzamelplek

Doordat bijna iedereen beschikt over een digitale camera waarmee foto’s maken eenvoudig en goedkoop geworden is, zijn er bij een evenement vaak meerdere fotografen aanwezig.

Hieronder heb ik een aanzet meegegeven voor (visite)kaartjes die je kunt verspreiden om mensen attent te maken op je fotoverzamelplek.

Visitekaartjes Foto's delen

Op deze kaartjes vraag ik de fotografen de datum/tijd van de camera te controleren zodat foto’s chronologisch worden weergegeven. Mocht je de kaartjes (Microsoft Word-sjabloon) gebruiken, zoek en vervang dan (met blokhaken):

  1. de naam van het evenement [EVENEMENT];
  2. de eerste URL naar de pagina van je online album.
  3. de URL onderaan het kaartje naar deze pagina: http://bit.ly/simpleneat

Tips:

  • Als je heel enthousiast aan de slag gaat met een andere opmaak, breng dan alleen het kaartje linksboven op orde en kopieer het eindresultaat over de overige negen heen;
  • Ik zou per huishouden minimaal één kaartje afdrukken (zowel fotografen als mensen die de foto’s willen opvragen hebben interesse in het online album);
  • Pols tijdens het evenement of de fotografen een kaartje hebben opgepikt.
  • Als het belangrijk is om aan te geven wie welke foto’s heeft gemaakt dan kan de fotograaf (voor het uploaden!) een naam opnemen in een .JPG bestand. In Windows selecteer je hiervoor de foto(‘s) en klik je erop met de rechtermuisknop>Eigenschappen. Vul op het tabblad Details je naam in het veld “Auteurs” in. Zie screenshot hieronder.

 

Een auteur toevoegen fotograaf in Windows

Verdere ontwikkelingen van SimpleNeat

De ontwikkelaar kondigde de dienst aan op Hacker News en heeft mijn eerste feedback vrijwel direct verwerkt.

Grotere dingen zoals betalen via iDEAL mogelijk maken, albums in één keer kunnen downloaden, video’s toestaan en notificaties op een album zijn op de lange baan geschoven. Daarvoor moet SimpleNeat eerst voet aan de grond krijgen.

Je kunt SimpleNeat bereiken via e-mail.

Alternatieven voor SimpleNeat

Natuurlijk kun je binnen Google+, Facebook en Dropbox albums delen maar mensen hebben dan nog altijd een account en handigheid in die omgevingen nodig.

,

Nog geen reacties. Jij mag het ijs breken!

Geef een reactie

css.php