Ga naar de inhoud

Mindmaps maken met SimpleMind

  • 1 reactie

SimpleMind helpt je overzicht te krijgen over een project, artikel, presentatie of training met een mindmap. In een mindmap staat één woord centraal, omringt door woorden die je naar wens met elkaar kunt verbinden. Smartphones en zeker tables zijn hier erg fijn voor. Je typt wat woorden, koppelt ze aan elkaar en als je je bedenkt over de groepering dan versleep je de boel weer. De woorden die je typt, zijn het gevolg van een brainstorm of bijvoorbeeld een online onderzoek.

In het geval van een artikel staat een (verkorte) titel centraal. Op het volgende niveau kom je uiteindelijk de tussenkopjes tegen. En een laag verder de kern van alinea’s. Sommige mensen bouwen zo’n structuur liever als een lijstje op waarbij ieder niveau een stukje inspringt – een outline.

Er zijn legio apps om een mindmap mee te maken, zoals bubbl.us en iThoughts. De gratis apps werken niet echt lekker, de betaalde apps zijn met hun maandelijkse abonnementsvorm te duur om even te proberen of het iets is.

SimpleMind is een app voor iOS (iPhone en iPad), Android en macOS / Windows om een mindmap te maken. En vice versa. Een voordeel van SimpleMind is dat de app voor mobiele apparaten maar een paar euro kost.

Werken met SimpleMind

Een iPhone of iPad werkt prettig voor het maken van een mindmap. Je typt korte teksten en kunt de woorden gemakkelijk met je vingers verslepen op het scherm.

Via hiërarchie rechtsboven zet je de mindmap om naar een overzicht (outline), zie onderstaand screenshot.

Nieuwe onderdelen toevoegen

Om nieuwe onderdelen toe te voegen, tik je op het plusje. SimpleMind opent een pop-up waar je een titel kwijt kunt. Tik naast de pop-up om deze te sluiten.

Via styling kun je kiezen uit verschillende weergaven. In plaats van in bolletjes staat de tekst dan bijvoorbeeld vrij.

Onderdelen verplaatsen of koppelen

Om onderdelen te verplaatsen of aan elkaar te koppelen moet je ze eerst selecteren. Het eerste onderdeel dat je aantikt selecteer je. Tik nogmaals om de selectie ongedaan te maken. Geselecteerde onderdelen kun je over het scherm verplaatsen door ze met je vinger te verslepen.

Als je één onderdeel geselecteerd hebt en je sleept deze op een tweede onderdeel, dan legt SimpleMind een ouder-kind-link tussen beiden.

Geselecteerde onderdelen verwijderen kan door op het prullenbakje te tikken. Wees niet bang om een fout te maken, er is voorzien in ongedaan maken (undo).

Om door het onderliggende vlak (canvas) te bladeren sleep je met twee vingers. In- en uitzoomen kan door je vingers samen te knijpen of te spreiden.

Meerdere onderdelen selecteren en verbergen

Om meerdere onderdelen te selecteren, wijs je ze wat langer aan. Er is een trucje om gekoppelde onderdelen te selecteren: blijf het hoofdonderdeel wat langer aanwijzen. Als je het centrale onderwerp langer aanwijst, selecteert SimpleMind álle onderdelen op het scherm.

SimpleMind Pro

SimpleMind staat tweemaal in de App Store. Met de gratis versie kun je geen mindmaps bewaren. Met een in-app aankoop zet je de app om naar een betaalde versie. Je kunt beter de betaalde versie SimpleMind Pro nemen. Als je je Apple-aankopen deelt met familieleden dan kunnen zij de app vervolgens ook gebruiken. Een in-app aankoop kun je niet delen.

Met SimpleMind Pro kun je links, afbeeldingen en onderlinge relaties (niet ouder-kind) toevoegen aan de nodes. Daarnaast kun je je mindmaps exporteren als PDF of afbeelding.

Als je zowel een iPhone als een iPad hebt, dan vind je het vast handig mindmaps tussen apparaten te delen. SimpleMind Pro ondersteunt hiervoor Dropbox en Google Drive.

SimpleMind downloaden

SimpleMind is beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad), Android en macOS / Windows.

1 reactie op “Mindmaps maken met SimpleMind”

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php