Schaamteloos delegeren - Taco Oosterkamp

Schaamteloos delegeren van Taco Oosterkamp

In Schaamteloos delegeren drukt Taco Oosterkamp je met de neus op de feiten. Je doet te veel zelf. Het boek staat boordevol praktische tips die soepel delegeren door zowel werknemer en leidinggevende blokkeren.

Zoals ik eerder opmerkte toen ik mijn invulling aan de rol teamleider beschreef, rol je vaak in een leidinggevende positie. Er is niet echt een training om teamleider te worden dus je gaat gaandeweg op zoek naar informatie. Goed delegeren is typisch iets dat je over het hoofd kunt zien maar je enorm veel tijd bespaart. Werk dat je delegeert geeft je teamleden de mogelijkheid verder te groeien in hun ontwikkeling.

In de ondertitel – de belangrijkste geheimen voor groei door je team te professionaliseren – het voorwoord en het eerste hoofdstuk benoemt Taco de doelgroep van het boek als ondernemer, directeur en manager. Ik kan me goed vinden in de referentie van Bas Brekelmans in het boek: “Het maakt niet uit op welke positie je in jouw bedrijf zit, je kunt altijd een paar tips uit dit duidelijke boek gebruiken.”

Schaamteloos delegeren is een boek waar iedere professional iets aan heeft. Al is het maar om soepeler samen te werken door heldere afspraken te maken.

Het boek is vlot leesbaar maar kan in minder dan 200 pagina’s natuurlijk niet de diepte ingaan. Sommige onderwerpen stipt Taco enkel even aan. Je kunt op basis van de trefwoorden verder op onderzoek via internet.

Schaamteloos delegeren - Taco Oosterkamp

Bestel bij – Bol.comManagementboek.nl

Training/masterclass Schaamteloos delegeren met Taco Oosterkamp zélf

Als je medewerkers in dienst neemt of promotie maakt, ben je opeens de leider van een team. Maar niemand leert je vervolgens hoe je dat team soepel kunt laten draaien. Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die moderne leiders, directeuren, managers en ondernemers nodig hebben. Maar er ligt door onze “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”-cultuur een taboe op.

Taco Oosterkamp on stage

Taco in actie bij de Sprout Challengerday voor 600 ondernemers

Taco Oosterkamp is een energieke ervaren trainer die zaken glashelder kan overbrengen. Taco geeft je dat zetje wat je nodig hebt. En hij maakt het ongelofelijk praktisch. Na deze training houdt niets je meer tegen. Hij leert je in een dag alles wat er in het boek staat – en meer. Zoals delegeerversnelling, een eenvoudig tooltje wat niet alleen jou, maar ook je teamleden meteen inzicht geeft. En het boek Schaamteloos Delegeren is natuurlijk inbegrepen.

Leer je gemakkelijker tijdens een training dan uit een boek? Wil je extra achtergrondinformatie van Taco horen?

De training is geënt op het bouwen aan een sterk team op de langere termijn. De oefeningen zijn daarom minder interessant voor professionals en projectmanagers. Die kunnen beter het boek lezen.

Delegeren: de basis van goed leiderschap

Door niet goed te delegeren halen leidinggevenden zich meer werk op de hals. In plaats van meer tijd en ruimte voor zichzelf te creeëren. De mindsets die daarbij horen zijn “Mijn medewerkers doen het werk niet snel genoeg” en “mijn medewerkers doen het werk niet goed genoeg”.

Deze veelvoorkomende mindsets zorgen ervoor dat je naast de werkzaamheden – die je toch zelf bent blijven doen – juist éxtra werk op de hals haalt doordat je meer medewerkers “moet” managen. Het werk dat je eigenlijk zou moeten doen, blijft daarmee liggen. Daarnaast kan het toch niet zo zijn dat álle teams bestaan uit slechte, onbetrouwbare medewerkers?

Verantwoordelijkheden beleggen waar ze thuishoren, loslaten en terugkoppeling krijgen wanneer er een kink in de kabel komt. Dat maakt dat mensen op het juiste niveau kennis opdoen, zelf beslissingen nemen en ruimte krijgen om te professionaliseren. Een team dat professioneel samenwerkt is minder afhankelijk van één leidinggevende wat gezond is voor zowel het bedrijf als de leidinggevende.

Geld verdienen met delegeren

Taco helpt je in het tweede hoofdstuk aan een objectieve bedrijfseconomische maatstaf om te bepalen wat je zou moeten delegeren die je helpt voorbij te gaan aan cultuur, verwachtingen en emoties.

Schaamteloos delegeren is ingegeven door de terughoudendheid die mensen hebben om werk over te dragen aan anderen. “Even” iets opzoeken in de computer, ophalen met de auto of een klein of vervelend klusje doen we daarom vaak zelf. Als je daar mensen voor in dienst hebt kan het zelfs respectloos overkomen om je te goed te voelen om deze werkzaamheden te delegeren. Of omdat je als ondernemer een bedrijf zelf hebt opgezet en alle werkzaamheden zelf kúnt verrichten…

Ondernemers kiezen er vaak voor zelf werkzaamheden op te pakken om salariskosten uit te sparen. Daarmee verliezen zij dan wel tijd die geïnvesteerd had kunnen worden om op termijn het veelvoudige op te leveren.

Binaire e-mails

Dagelijks ontvangen we tientallen e-mailberichten van collega’s. Vaak zijn het ook nog eens e-mailberichten die om een doordachte reactie vragen.

Binaire e-mails zijn e-mailberichten waarop je eigenlijk alleen nog maar met “ja” of “nee” hoeft te reageren. De medewerker of je collega heeft al het denkwerk al uitgevoerd en legt een helder voorstel voor. Dat scheelt jou veel tijd met het verwerken van e-mail en de verzender groeit in professionaliteit.

Natuurlijk zul je soms iets langer reageren of willen overleggen maar kort bijsturen of op de agenda zetten kost je veel minder tijd. Het derde hoofdstuk legt je uit hoe je binaire e-mails introduceert binnen jouw bedrijf/team.

De methode van zes woorden

Simpele taken lopen vaak uit waardoor ze veel meer tijd kosten dat je in eerste instantie dacht. Taco suggereert een verzachtend leugentje om ieders bestwil die je helpt schaamteloos te delegeren: “Ik weet niet hoe dat moet”.

Doe urgente dingen nooit als eerste

Belangrijke taken blijven vaak liggen door de waan van de dag. Door iedere dag te beginnen met twee belangrijke taken die je de dag ervoor al hebt klaargelegd, boek je wél vooruitgang. En dat geeft je energie.

Delegeer wat je vermijdt

Kleine irritaties zoals dingen die niet goed meer werken vallen je op een gegeven moment niet meer bewust op. Ze blijven echter onbewust knagen en kosten je daardoor energie. Laat ze oplossen!

Ken jezelf

Als je jezelf goed kent dan weet je waar je energie van krijgt. En waar je het juist verliest. Taco tipt onder andere persoonlijkheidstestjes die een tipje van de sluier oplichten. Je zelfkennis deel je met je team zodat ook zij weten hoe ze het best met jou kunnen samenwerken.

Je team gemotiveerd laten werken

Het achtste hoofdstuk gaat in op de motivatie van medewerkers. Een duidelijke rolverdeling, aandacht voor in- en extrinsieke motivatie (Drive van Daniel Pink) en mogelijk het herverdelen van taken binnen het team.

Prioriteiten en heronderhandelen

Het is de verantwoordelijkheid van de leider om taken te prioriteren. Dat schept duidelijkheid waardoor iedereen lekker aan de slag kan. Bij de medewerker ligt de verantwoordelijkheid tijdig aan de bel te trekken als bepaalde taken buiten de planning opgeleverd gaan worden.

Hoe je iets delegeert aan een teamlid

Helderheid over verwachtingen is voor medewerkers een van de voorwaarden om goed te kunnen werken. Taco geeft in dit hoofdstuk een kort stappenplan waarin je in vijf minuten een opdracht glashelder delegeert en opvolgt.

Meer vertrouwen krijgen in je team

Dit hoofdstuk gaat over het langzaamaan geven van vertrouwen zodat mensen kunnen groeien in verantwoordelijkheid. Taco schetst tien concrete niveaus van delegeren, van geen (“Doe wat ik zeg”) tot alle verantwoordelijkheid (“Jij beslist waar iets gedaan moet worden en regelt alles zelf”).

Taco geeft veel tips over het overdragen van werkzaamheden. Waaronder een test om er af en toe eens een paar weken tussenuit te gaan om te zien wat er spaak loopt. Wat goed liep en wat je zelf deed, doe je vervolgens natuurlijk nooit meer zelf!

Teambuilding houdt nooit op

In een hoofdstuk over teambuilding geeft Taco vingerwijzingen om je continu bewust te zijn van de samenstelling van je team en hoe jouw mensen hun werk uitvoeren. Zo kun je stapsgewijs toewerken naar een A-team. Daar hoort de omgang met moeilijke mensen bij.

Om te ontdekken of jij je team voldoende ondersteunt zodat A-spelers bij je wíllen werken, kun je gebruik maken van de twaalf vragen van “First, break all the rules”.

De beste mensen vinden voor je team

Mensen goed inschatten is lastig, we zijn te goed van vertrouwen en hebben haast door tijdsdruk of doordat sollicitatiegesprekken geen favoriete bezigheid zijn. Het is echter wel belangrijk om de beste mensen aan te nemen, dat bespaart iedereen een hoop tijd en energie.

Taco geeft tips om het sollicitatieproces te optimaliseren. Werk bijvoorbeeld met een auditie (ja, zoals in de theater- en filmwereld) aan de hand van concrete functie-eisen. Zo kun je zien hoe iemand daadwerkelijk zal functioneren.

Het sollicitatietraject hoeft niet volledig door leidinggevenden ingevuld te worden, een groot deel kun je juist delegeren aan medewerkers. Dat vergroot je capaciteit om mensen aan te nemen ook nog eens aanzienlijk.

Van pull naar push

Van pull naar push slaat op het laten brengen van informatie in plaats van het ophalen ervan.

In plaats van ad-hoc op de hoogte te blijven van lopende zaken kun je een dashboard inrichten met daarop de belangrijkste cijfers (KPI’s). Dat geeft rust.

Zo’n dashboard kan volledig geautomatiseerd uit systemen komen, maar begin eens eenvoudig met kijken wat werkt door handmatig wekelijks gegevens in te laten voeren.

Het dashboard doorlopen is ook een goede tijdsbesteding om tijdens een kort wekelijks individueel overleg met mensen op terug te komen.

Je natuurlijke manier van werken

Conatie is een vrij onbekend woord voor de manier waarop je van nature in actie komt. Het is de ontbrekende schakel in het rijtje IQ (cognitie) en EQ (affectie).

Om inzicht in je conatie te krijgen kun je de (betaalde) Kolbe-A-test doen op de website van Kathy Kolbe. Het gaat om vier manieren waarop je van nature problemen oplost en uitdagingen aangaat: feiten onderzoeken, plannen maken, kansen opvolgen of mouwen opstropen.

Dagelijks heb je voor iedere manier beperkt energie. Daarom is het handig als je mensen om je heen zoekt die pieken op de manieren waar jij niet sterk in bent. Daarnaast kun je misschien taken die je uitvoert bijbuiten zodat ze meer in bij je conatieve profiel passen.

De invloed van cultuur

De invloed van de cultuur van een bedrijf of medewerker bepaalt hoe soepel Schaamteloos delegeren werkt. In sommige culturen voelt het als afstaan van macht. In Nederland kan het aanvoelen als lui en kun je je ervoor schamen. Schaamteloos delegeren kan overal maar soms is het meer wennen.

Taco legt uit hoe cultuur werkt en geeft tips om een cultuur geleidelijk om te buigen.

Waar je jezelf in de weg zit

Mensen zijn ingewikkelde wezens. Praktische en emotionele blokkades zoals perfectionisme of uitstelgedrag kunnen een stevige invloed hebben op je werk en of je wel of niet delegeert. Taco geeft voorbeelden van zelfsabotage en tips om het aan te pakken.

Vaak is de bron van zelfsabotage angst (afwijzing, teleurstelling, angst dat het niet goed genoeg of anders gebeurt) die je kunt onderzoeken op plausibiliteit.

Laatste tips

Taco sluit af met een paar losse tips.

Zo is er in Vlaanderen een mooi woord voor het optimaliseren van werk: werkvereenvoudiging. Werkvereenvoudiging levert op termijn meer tijd op en het is gemakkelijker om het werk aan nieuwe mensen uit te leggen.

Een andere tip is om 20-30 mensen die je goed kennen eens te vragen wat je voor hen hebt betekend, hoe je waarde hebt toegevoegd. Dat helpt met je zelfkennis. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor anderen helemaal niet.

Schaamteloos delegeren - Taco Oosterkamp

Bestel bij – Bol.comManagementboek.nl

Een gedachte over “Schaamteloos delegeren van Taco Oosterkamp

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.