fake

Hoffelijke militair of romance-scammer?

Gebruikers zetten mijn dienst IP-valstrik voor veel verschillende doelen in. Een vrouw zette de dienst bijvoorbeeld in om te achterhalen of de hoffelijke militair waarmee ze contact had wel echt uit Amerika kwam. Of was het datingfraude en betrof het een oplichter?

Op een dag opende Isabel Instagram. Rechtsboven stond het verslavende rode pictogram met een ‘1’ erin. Verrast dat je via de Instagram-app berichten kunt ontvangen van willekeurge gebruikers tikte zij het bericht aan.

Instagram - Chat notification

Dennis opende het gesprek met “Hello”. In de dagen en weken die volgden had hij als charmante militair veel aandacht voor Isabel. Hij wilde al snel de chat van Instagram inruilen voor de chat Google Hangouts en concentreerde zich daarna op het winnen van haar vertrouwen.

Om dat vertrouwen vroeg hij rechtstreeks. En vaak. Bij Isabel bleef mede daardoor een onderbuikgevoel hangen dat er iets niet in de haak was.

Isabel verifieert regelmatig de verhalen die Dennis aan zijn “honey” vertelt. Zij zocht op zijn naam, adres, identiteitsbewijs en militaire missies. Over veel was helemaal niets te vinden. Zijn moeder is bij z’n geboorte gestorven en z’n vader toen hij 7 jaar oud was… Geen ooms, tantes of wat dan ook… Zijn enige vriend die zijn verhaal kon bevestigen was ook een militair, dus ook niet bereikbaar. De militaire missies strookten wel met de nieuwsberichten uit betrouwbare nieuwsbronnen.

Isabel, getrouwd, nam haar dochter in vertrouwen. Die geloofde het verhaal van Dennis absoluut niet en introduceerde het woord “scammer” bij Isabel. Hoewel Dennis nog niet om geld had gevraagd was Isabel nu wel erg op haar hoede.

Ze ging op zoek naar nieuwsberichten over de onfortuinlijke dood van de vrouw van Dennis. De vrouw vond de dood omdat de remmen van de auto niet werkten. De familie van de vrouw verweet Dennis nog altijd dat hij de remvloeistof niet had bijgevuld. Daarom was hij in de steek gelaten door zijn schoonfamilie. Over het auto-ongeluk was geen enkel nieuwsbericht te vinden.

Als Isabel verhaal haalt bij Dennis vraagt hij haar waarom zij zo geïnteresseerd is in zijn overleden vrouw. Het doet hem pijn die herinneringen op te halen. Enige tijd later vertelt hij in het ziekenhuis beland te zijn met hartklachten. Dat wil Isabel niet op haar geweten hebben!

Dennis wil naar Nederland komen. Hiervoor vereist het Amerikaanse Ministerie van Defensie volgens Dennis borg. Het bedrag van €1500 krijg je terug als de militair weer terug op Amerikaans grondgebied is.

Isabel staat gelukkig nog op scherp door het gesprek met haar dochter. Ze vindt het formulier op internet en vertelt Dennis dat hij nu echt als scammer door de mand is gevallen. Dennis blijft volhardend en doet na het blokkeren op Google Hangouts en Instagram vrolijk nog een vergeefse poging via e-mail.

SCAM Department of Defence - Leave Request Form

Eenmaal in gesprek doorbreek je een contact minder makkelijk. Ook al weet je rationeel dat je bedonderd bent. Isabel doet zelfs nog een poging om Dennis zo ver te krijgen zijn echte naam te geven. Of in ieder geval de naam van de man op de foto. “Nice try”, zegt Dennis.

Isabel heet in het echt anders. Isabel is bereid om haar ervaringen te delen via media die met groot bereik veel mensen kunnen waarschuwen. Neem contact met mij op voor haar contactgegevens. Dennis heet ook anders. Maar zijn échte naam komen we vast nooit te weten.

Romance scam

Het “Romance scam”-patroon dat de scammers volgen is vrij eenvoudig te herkennen. Zij maken op social media nepprofielen aan. Op die profielen gebruiken ze foto’s van mensen die er niet té opvallend goed uitzien.

Vervolgens nemen ze contact op met mannen of vrouwen via het sociale netwerk. Ze maken hun slachtoffers het hof door ze aandacht te geven. Sommige scammers, zoals die van Isabel, beheersen de Engelse taal erg goed.

De slachtoffers lijken veelal vrouwen van middelbare leeftijd te zijn. Op websites die proberen de scammers in kaart te brengen lees je echter ook verhalen van om de tuin geleide mannen. De Engelstalige Wikipedia-pagina Romance scam bevestigt dat beeld. In Nederland is het dichtstbijzijnde dat ik er zo snel over kon vinden Voorschotfraude.

Het militaire tintje maakt het wat spannender. Het geeft ook een goed verhaal over waarom er weinig informatie te vinden is – en waarom het slachtoffer weinig informatie moet delen.

Slachtoffers die nattigheid voelen en op zoek gaan naar informatie zoeken op de gegevens die de scammers hebben opgegeven. Zoals naam, e-mailadres, woonplaats en feiten uit het dagelijks nieuws. In het geval van Isabel was er niets te vinden op bijvoorbeeld (familie)naam en e-mailadres. Maar als Isabel een goed vindbare website inricht om de scam van Dennis te ontmaskeren, dan heet Dennis natuurlijk volgende week gewoon John.

Uiteindelijk vraagt de scammer om geld over te maken. Dat zou het moment kunnen zijn waarop slachtoffers gaan zoeken op internet. De naam van het formulier komt vaak voor met het woord “scam” erbij.

Blijkbaar zoeken weinig slachtoffers het formulier op voordat ze geld overmaken. Volgens diverse websites die de nepprofielen in kaart proberen te brengen werkt deze scam heel erg goed. Slachtoffers die hun verhalen delen op de sites hebben zich vaak voor tientallen duizenden euro’s in de schulden gewerkt om hun “geliefde” te helpen.

Mocht je zelf denken slachtoffer te zijn, de FBI adviseert de gebruikte profielfoto te zoeken op internet (“Reverse Image Search”). Op het Engelstalige forum ScamWarners staan mensen je bij.

De aanpak werkt natuurlijk prima op diverse sociale netwerken, zoals Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en LinkedIn. Er zijn natuurlijk al diverse varianten op het formulier te vinden. De enige bescherming van toekomstige slachtoffers die Isabel en ik konden bedenken is het delen van dit verhaal. Andere initiatieven zijn het bezighouden van scammers door mensen of zelfs chatbots, zodat ze in die tijd geen anderen kunnen bedriegen.

Mocht je overigens de zaken slim omdraaien en zelf met een zielig verhaal om geld vragen dan noteert de scammer graag je adresgegevens. Handig om te chanteren met uitgewisselde berichten of foto’s. Of om iets onder rembours op te sturen.

Blijft de vraag waarom de scammer zo snel wilde overschakelen van Instagram naar Google Hangouts. Isabel merkte op dat het bij Google lastig of onmogelijk is een profiel te rapporteren. Isabel heeft inmiddels diverse scammers bij Instagram gerapporteerd maar die accounts waren weken later nog gewoon actief.

Scammers lokaliseren met IP-valstrik

Aan de hand van een ip-adres kun je in veel gevallen iemands locatie achterhalen. Het achterhalen van een ip-adres via een e-mailbericht of chat is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden.

Daarom heb ik het met IP-valstrik mogelijk gemaakt om een lokpagina aan te maken. Als je je scammer op zo’n link weet te laten klikken, dan heb je een ip-adres.

Soms is het resultaat van een ip-adres “slechts” tot provincie-niveau nauwkeurig. Maar je weet in ieder geval het land én de betrokken internetprovider. Zonder dat de grote sociale netwerken zoals Facebook of e-mailleveranciers zoals Outlook mee hoeven te werken. Het ip-adres van Dennis leidde naar Lagos (Nigeria) en níet naar Detroit (Amerika).

Telecom- en internetbedrijven sturen dagelijks de persoonlijke gegevens die bij ip-adressen horen door naar het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Die zorgt ervoor dat de adresgegevens bij de opsporingsdiensten terecht komen voor het onderzoeken van misdrijven. Wanneer de politie een zaak nu wel of niet onderzoekt weet ik niet. En grensoverschrijdend is natuurlijk helemaal een lastige zaak.

9 gedachten over “Hoffelijke militair of romance-scammer?

 1. Mirella schreef:

  Zelfde recent meegemaakt, bijna zelfde verhaal. Hij was enige overlevende van een auto ongeluk en door een tante meegenomen naar Amerika en zat nu in iraq voor vredes missies. Door op foto’s te zoeken bevestigd dat het fake was en hem geconfronteerd. Enige wat hij schreef was speechless en i’m sorry. Hij gebruikte foto’s van Kris paronto. Profiel gerapporteerd aan Instagram en ook de degene waarvan de foto’s zijn geïnformeerd dat de foto’s misbruikt worden.

 2. Monique schreef:

  Ik ben bang dat ik er ook bijna ingetuint ben. Bijna zelfde verhaal met een amerikaanse millitair genaamd clifford arrington. Vraagt aan mij om geld over te maken nu naar een koeriersbedrijf om zijn spullen alvast naar nl te brengen. Hij is op missie in syrie zegt hij en komt over twee weken naar nl. Ik wil zo graag er achter komen waar hij echt zit en wie het is.

 3. Sabine vd laak schreef:

  Nou mij is vandaag hetzelfde overkomen. Gelukkig ben ik er niet ingetrapt omdat m.n gevoel zei dat het niet klopte. Het was een Amerikaanse militair genaamd Michael Alex mcculoch hij woont in de USA in New York new York city . Hij was op vredesmissie in West africa (nigeria) hij vroeg om een iphone 8 500dollar voor zijn ticket naar nederland en 200 dollar aan steam gift cards.. Hij stuurde zijn id en die was ook nep . Ik had m door en vertelde hem dat hij een scammer was. Hij bedreigde me met de dood en hij zou me opzoeken…

 4. Julia schreef:

  Ik ook helaas,
  Ene Henry Madsen,militair met 2 kinderen,vrouw overleden na geboorte laatste kind,zijn moeder was Nederlands en hij zoekt een Nederlandse vrouw
  Eerst heel vriendelijk en flirterig, dan overlijd zijn vriend door een aanslag,en heeft hij ineens geen contact met zijn dochters, of ik voor hem een steam wallet card wil kopen?!…ik ben gaan zoeken op het internet,al een week lang en er is helemaal niets te vinden over die Henry Madsen
  Toen ik dus intypte militair gebruikt steamcard, kwam ik hier terecht,god zij dank!!

 5. Tessa schreef:

  Ik heb juiste hetzelfde meegemaakt kan het nog altijd niet geloven heb wel geen geld gestuurd
  Ben wel diep beschaamd
  En kan het niet geloven want dit gebeurt op een hele slimme manieren ze winden je helemaal rond je vinger vragen geen geld en na 2 maanden zegt hij dat hij een pakket wil verzenden met zijn bezittingen voor de verzending moet ik 1000 euro betalen via geldtransactie ben zeer teleurgesteld en bedroefd

 6. Margit schreef:

  Het stikt van die ratten .
  Ik had er ook 1 Oliver gabe op Facebook
  Allemaal heel gezellig en wilde een huis kopen in Nederland of ik even een mail naar zijn geldschieter wilde sturen. Nou niet dus
  Toen dat onderwerp verviel kwam hij hoor na een week of ik geld kon overmaken voor zijn kinderen voor kerstinkopen .
  Ik zei al tegen hem dat ik al zat te wachten wanneer die vraag kwam …..
  Toen ik verder ging vragen moest het via bitcoin die dacht echt dat hij een maf voor zich had denk ik.
  Maar goed er is gelukkig geen schade geleden maar meneer was toch wel net te slim om in de link te trappen helaas .
  Maar er zijn meerdere wegen naar Rome en je kan altijd achter iets van info komen .
  Deze man deed zich ook al voor als iemand van NATO en dat hij zich op dit moment op zee begaf bij Bodrum turkije .
  Echt een gekke wereld met die markezen bah

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *