Ga naar de inhoud

Hoffelijke arts/militair of romance-scammer?

 • 31 reacties

Gebruikers zetten mijn dienst IP-Trap (valstrik) voor veel verschillende doelen in. Een vrouw zette de dienst bijvoorbeeld in om te achterhalen of de hoffelijke militair waarmee ze contact had wel echt uit Amerika kwam. Of was het datingfraude en betrof het een oplichter?

Op een dag opende Isabel Instagram. Rechtsboven stond het verslavende rode pictogram met een ‘1’ erin. Verrast dat je via de Instagram-app berichten kunt ontvangen van willekeurge gebruikers tikte zij het bericht aan.

Instagram - Chat notification

Dennis opende het gesprek met “Hello”. In de dagen en weken die volgden had hij als charmante militair veel aandacht voor Isabel. Hij wilde al snel de chat van Instagram inruilen voor de chat Google Hangouts en concentreerde zich daarna op het winnen van haar vertrouwen.

Om dat vertrouwen vroeg hij rechtstreeks. En vaak. Bij Isabel bleef mede daardoor een onderbuikgevoel hangen dat er iets niet in de haak was.

Isabel verifieert regelmatig de verhalen die Dennis aan zijn “honey” vertelt. Zij zocht op zijn naam, adres, identiteitsbewijs en militaire missies. Over veel was helemaal niets te vinden. Zijn moeder is bij z’n geboorte gestorven en z’n vader toen hij 7 jaar oud was… Geen ooms, tantes of wat dan ook… Zijn enige vriend die zijn verhaal kon bevestigen was ook een militair, dus ook niet bereikbaar. De militaire missies strookten wel met de nieuwsberichten uit betrouwbare nieuwsbronnen.

Isabel, getrouwd, nam haar dochter in vertrouwen. Die geloofde het verhaal van Dennis absoluut niet en introduceerde het woord “scammer” bij Isabel. Hoewel Dennis nog niet om geld had gevraagd was Isabel nu wel erg op haar hoede.

Ze ging op zoek naar nieuwsberichten over de onfortuinlijke dood van de vrouw van Dennis. De vrouw vond de dood omdat de remmen van de auto niet werkten. De familie van de vrouw verweet Dennis nog altijd dat hij de remvloeistof niet had bijgevuld. Daarom was hij in de steek gelaten door zijn schoonfamilie. Over het auto-ongeluk was geen enkel nieuwsbericht te vinden.

Als Isabel verhaal haalt bij Dennis vraagt hij haar waarom zij zo geïnteresseerd is in zijn overleden vrouw. Het doet hem pijn die herinneringen op te halen. Enige tijd later vertelt hij in het ziekenhuis beland te zijn met hartklachten. Dat wil Isabel niet op haar geweten hebben!

Dennis wil naar Nederland komen. Hiervoor vereist het Amerikaanse Ministerie van Defensie volgens Dennis borg. Het bedrag van €1500 krijg je terug als de militair weer terug op Amerikaans grondgebied is.

Isabel staat gelukkig nog op scherp door het gesprek met haar dochter. Ze vindt het formulier op internet en vertelt Dennis dat hij nu echt als scammer door de mand is gevallen. Dennis blijft volhardend en doet na het blokkeren op Google Hangouts en Instagram vrolijk nog een vergeefse poging via e-mail.

SCAM Department of Defence - Leave Request Form

Eenmaal in gesprek doorbreek je een contact minder makkelijk. Ook al weet je rationeel dat je bedonderd bent. Isabel doet zelfs nog een poging om Dennis zo ver te krijgen zijn echte naam te geven. Of in ieder geval de naam van de man op de foto. “Nice try”, zegt Dennis.

Isabel heet in het echt anders. Isabel is bereid om haar ervaringen te delen via media die met groot bereik veel mensen kunnen waarschuwen. Neem contact met mij op voor haar contactgegevens. Dennis heet ook anders. Maar zijn échte naam komen we vast nooit te weten.

Romance scam

Het “Romance scam”-patroon dat de scammers volgen is vrij eenvoudig te herkennen. Zij maken op social media nepprofielen aan. Op die profielen gebruiken ze foto’s van mensen die er niet té opvallend goed uitzien. De foto’s laten één persoon zien, weinig vrienden of omgeving. Vaak volgen de profielen alleen vrouwen.

Vervolgens nemen ze contact op met mannen of vrouwen via het sociale netwerk. Ze maken hun slachtoffers het hof door ze aandacht te geven. Sommige scammers, zoals die van Isabel, beheersen de Engelse taal erg goed.

De slachtoffers lijken veelal vrouwen van middelbare leeftijd te zijn. Op websites die proberen de scammers in kaart te brengen lees je echter ook verhalen van om de tuin geleide mannen. De Engelstalige Wikipedia-pagina Romance scam bevestigt dat beeld. In Nederland is het dichtstbijzijnde dat ik er zo snel over kon vinden Voorschotfraude.

Het militaire tintje of de arts maakt het wat spannender. Het geeft ook een goed verhaal over waarom er weinig informatie te vinden is – en waarom het slachtoffer weinig informatie moet delen.

Slachtoffers die nattigheid voelen en op zoek gaan naar informatie zoeken op de gegevens die de scammers hebben opgegeven. Zoals naam, e-mailadres, woonplaats en feiten uit het dagelijks nieuws. In het geval van Isabel was er niets te vinden op bijvoorbeeld (familie)naam en e-mailadres. Maar als Isabel een goed vindbare website inricht om de scam van Dennis te ontmaskeren, dan heet Dennis natuurlijk volgende week gewoon John.

Ik ontvang regelmatig nieuwe namen en verhalen naar aanleiding van dit artikel. Die reacties plaats ik niet omdat de namen niets toevoegen – ze wisselen immers steeds.

Uiteindelijk vraagt de scammer om geld over te maken. Dat zou het moment kunnen zijn waarop slachtoffers gaan zoeken op internet. De naam van het formulier komt vaak voor met het woord “scam” erbij.

Blijkbaar zoeken weinig slachtoffers het formulier op voordat ze geld overmaken. Volgens diverse websites die de nepprofielen in kaart proberen te brengen werkt deze scam heel erg goed. Slachtoffers die hun verhalen delen op de sites hebben zich vaak voor tientallen duizenden euro’s in de schulden gewerkt om hun “geliefde” te helpen.

Mocht je zelf denken slachtoffer te zijn, de FBI adviseert de gebruikte profielfoto te zoeken op internet (“Reverse Image Search”). Op het Engelstalige forum ScamWarners staan mensen je bij.

De aanpak werkt natuurlijk prima op diverse sociale netwerken, zoals Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en LinkedIn. Er zijn natuurlijk al diverse varianten op het formulier te vinden. De enige bescherming van toekomstige slachtoffers die Isabel en ik konden bedenken is het delen van dit verhaal. Andere initiatieven zijn het bezighouden van scammers door mensen, zodat ze in die tijd geen anderen kunnen bedriegen.

Mocht je overigens de zaken slim omdraaien en zelf met een zielig verhaal om geld vragen dan noteert de scammer graag je adresgegevens. Handig om te chanteren met uitgewisselde berichten of foto’s. Of om iets onder rembours op te sturen.

Blijft de vraag waarom de scammer zo snel wilde overschakelen van Instagram naar Google Hangouts. Isabel merkte op dat het bij Google lastig of onmogelijk is een profiel te rapporteren. Isabel heeft inmiddels diverse scammers bij Instagram gerapporteerd maar die accounts waren weken later nog gewoon actief.

Scammers lokaliseren met IP-valstrik

Aan de hand van een ip-adres kun je in veel gevallen iemands locatie achterhalen. Het achterhalen van een ip-adres via een e-mailbericht of chat is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden.

Daarom heb ik het met IP-Trap mogelijk gemaakt om een lokpagina aan te maken. Als je je scammer op zo’n link weet te laten klikken, dan heb je een ip-adres.

Soms is het resultaat van een ip-adres “slechts” tot provincie-niveau nauwkeurig. Maar je weet in ieder geval het land én de betrokken internetprovider. Zonder dat de grote sociale netwerken zoals Facebook of e-mailleveranciers zoals Outlook mee hoeven te werken. Het ip-adres van Dennis leidde naar Lagos (Nigeria) en níet naar Detroit (Amerika).

Telecom- en internetbedrijven sturen dagelijks de persoonlijke gegevens die bij ip-adressen horen door naar het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Die zorgt ervoor dat de adresgegevens bij de opsporingsdiensten terecht komen voor het onderzoeken van misdrijven. Wanneer de politie een zaak nu wel of niet onderzoekt weet ik niet. En grensoverschrijdend is natuurlijk helemaal een lastige zaak.

Betrek de Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk voerde in 2020 een voorlichtingscampagne “Verlies je hart niet aan datingfraude” en kan je verder helpen.

Mogelijk leest u dit artikel omdat er sprake is van enig wantrouwen. Een vervelend gevoel dat blijft sluimeren. Als dat het geval is, belt u dan alstublieft met een van onze medewerkers via 088 – 786 73 72. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd en kunnen u helpen de situatie te beoordelen. Samen met u kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn;

Fraudehelpdesk, december 2020

31 reacties op “Hoffelijke arts/militair of romance-scammer?”

 1. Zelfde recent meegemaakt, bijna zelfde verhaal. Hij was enige overlevende van een auto ongeluk en door een tante meegenomen naar Amerika en zat nu in iraq voor vredes missies. Door op foto’s te zoeken bevestigd dat het fake was en hem geconfronteerd. Enige wat hij schreef was speechless en i’m sorry. Hij gebruikte foto’s van Kris paronto. Profiel gerapporteerd aan Instagram en ook de degene waarvan de foto’s zijn geïnformeerd dat de foto’s misbruikt worden.

 2. Ik ben bang dat ik er ook bijna ingetuint ben. Bijna zelfde verhaal met een amerikaanse millitair genaamd clifford arrington. Vraagt aan mij om geld over te maken nu naar een koeriersbedrijf om zijn spullen alvast naar nl te brengen. Hij is op missie in syrie zegt hij en komt over twee weken naar nl. Ik wil zo graag er achter komen waar hij echt zit en wie het is.

 3. Nou mij is vandaag hetzelfde overkomen. Gelukkig ben ik er niet ingetrapt omdat m.n gevoel zei dat het niet klopte. Het was een Amerikaanse militair genaamd Michael Alex mcculoch hij woont in de USA in New York new York city . Hij was op vredesmissie in West africa (nigeria) hij vroeg om een iphone 8 500dollar voor zijn ticket naar nederland en 200 dollar aan steam gift cards.. Hij stuurde zijn id en die was ook nep . Ik had m door en vertelde hem dat hij een scammer was. Hij bedreigde me met de dood en hij zou me opzoeken…

 4. Hoi ik ben ik denk sinds een maand in contact met een scammer. Na 2 wk wist ik het zeker maar heb hem dat niet verteld. Er zou een pakketje vanuit Afghanistan voor mij liggen bij de douane in milaan maar er moet €5000 belasting betaald worden om het nederland in te krijgen. Heb hem via scampolice.com ontdekt en contact met hen opgenomen maar helaas nog steeds niets van hen gehoord. Sinds ik hem door heb ben ik de rollen om gaan draaien door het spelletje mee te spelen. Hij weet niet beter dan dat ik er hier alles aan het doen ben om het geld bij elkaar te krijgen. Ik blijf contact met hem houden omdat ik denk dat hij zo makkelijker op te sporen is. En hoop dat zolang ik in contact blijf hij/hun geen anderr potentieel slachtoffer vinden.Maar weet nu niet zo goed wie mij daar bij kan helpen om hem op te sporen. Ik hoop dat jullie mij daar in kunnen helpen

 5. Ik zit nu met een Amerikaan die in Syrië zit! Hij vraagt niet om geld bij mij. Ik heb hem op instagram leren kennen en zijn overgaan op Hangouts! Hij wil wel dat ik een mail stuur naar zijn werkgever om hem uit dienst te krijgen. Hij heeft al zijn inlog codes gegeven. Terwijl ze zelf ontslag kunnen nemen om uit dienst te komen. Zijn naam is John Ward. Woont in Florida en heeft een dochter van 12. Ik heb hem een aantal keren aan de telefoon gehad. Maar hij klinkt niet Amerikaans. Ik gaat hem ook nu blokken. Het is jammer dat je nooit achter de persoon komt waar je foto,s van hebt gekregen.

 6. Ik denk dat ik er ook mee te maken heb.
  Als naam gebruikt hij abbot Aaron. Zegt een Nederlandse moeder te hebben. Ouders dood toen hij 7 was. Daarna in thuis in America dus schuldgevoel naar de start en daarom in dienst. Zelf getrouwd maar vrouw overleden toen jongste werd geboren. Schoonmoeder woont in Mexico. Is bijna klaar in Afghanistan maar mag alleen via hangouts contact hebben. Is onlangs neergeschoten. Week eerder zijn beste maat dood geschoten. Heeft vervroegd verlof gevraagd. Foto paspoort en badge nummer. Foto’s van zijn kids en hem en veel van het leger. Wil in Nederland gaan wonen. Stuurde foto van zijn dochter met daarop een tekst gericht aan mij. Zag dat foto met fotoshop bewerkt is. Toen ik eerder aangaf dat ik achterdochtig was werd hij best wel boos want hij heeft me alles laten zien, heeft overal antwoord op een vindt het naar dat ik hem hiermee confronteer terwijl hij herstelde van een schotwond.
  Vanaf begin zei hij ook dat wanneer ik benaderd zou worden door het leger ik niets mocht zeggen omdat dit ‘de verkeerden” zouden zijn en het kamp zo gevonden zou worden…
  Hij gebruikt ook een Nederlandse naam en daarmee heeft hij op fb en account waarop wat foto’s van die kinderen staan en alleen op 10sept dingen geplaatst zijn.
  Wanneer ik vragen stel over door soort dingen heeft hij overal verklaring voor.
  Wel wel eens weten hoe ik er achter kan komen wat zijn echte naam is en van waar hij chat en wie er dan reageert op de mail die ik naar zijn zgn schoonmoeder gestuurd heb…

  1. De persoon waarop dit artikel is gebaseerd heeft een link gestuurd waar de scammer op klikte. Via die link konden we het ip-adres achterhalen en zo het land. In het land zelf kan meer achterhaald worden, in Nederland kan de politie bijvoorbeeld de adresgegevens via de internetprovider van het ip-adres achterhalen. Maar zelfs in Nederland moet de politie het begrijpen en het vergrijp (of wat de technische term dan ook is) ernstig genoeg zijn. Laat staan over landsgrenzen heen. Daarom vrees ik dat alleen brede bewustwording van deze praktijken helpt…

   1. Hoi Wendy

    Ik had ook een paar weken contact met een usa millitair in Jemen zogenaamd.
    Daar zijn alle troepen echter in 2021 al terug getrokken.
    Ouders’ verongelukt met 15 jaar
    Zijn ex vrouw zogenaamd overleden en nu dus alleenstaande vader die naar NL wilde komen.
    En de liefde maar verklaren!
    Ik heb face id check gedaan en hem geconfronteerd
    Ik snap niet hoe mensen zo n falend geweten kunnen handelen en zichzelf in de spiegel nog recht aankijken

 7. Ik ook helaas,
  Ene Henry Madsen,militair met 2 kinderen,vrouw overleden na geboorte laatste kind,zijn moeder was Nederlands en hij zoekt een Nederlandse vrouw
  Eerst heel vriendelijk en flirterig, dan overlijd zijn vriend door een aanslag,en heeft hij ineens geen contact met zijn dochters, of ik voor hem een steam wallet card wil kopen?!…ik ben gaan zoeken op het internet,al een week lang en er is helemaal niets te vinden over die Henry Madsen
  Toen ik dus intypte militair gebruikt steamcard, kwam ik hier terecht,god zij dank!!

 8. Ik heb juiste hetzelfde meegemaakt kan het nog altijd niet geloven heb wel geen geld gestuurd
  Ben wel diep beschaamd
  En kan het niet geloven want dit gebeurt op een hele slimme manieren ze winden je helemaal rond je vinger vragen geen geld en na 2 maanden zegt hij dat hij een pakket wil verzenden met zijn bezittingen voor de verzending moet ik 1000 euro betalen via geldtransactie ben zeer teleurgesteld en bedroefd

 9. Het stikt van die ratten .
  Ik had er ook 1 Oliver gabe op Facebook
  Allemaal heel gezellig en wilde een huis kopen in Nederland of ik even een mail naar zijn geldschieter wilde sturen. Nou niet dus
  Toen dat onderwerp verviel kwam hij hoor na een week of ik geld kon overmaken voor zijn kinderen voor kerstinkopen .
  Ik zei al tegen hem dat ik al zat te wachten wanneer die vraag kwam …..
  Toen ik verder ging vragen moest het via bitcoin die dacht echt dat hij een maf voor zich had denk ik.
  Maar goed er is gelukkig geen schade geleden maar meneer was toch wel net te slim om in de link te trappen helaas .
  Maar er zijn meerdere wegen naar Rome en je kan altijd achter iets van info komen .
  Deze man deed zich ook al voor als iemand van NATO en dat hij zich op dit moment op zee begaf bij Bodrum turkije .
  Echt een gekke wereld met die markezen bah

 10. Ik ook contact met ene edwin oakle,hou hem aan t lijnte en doe alsof ik hem wil helpen.vraagt inderdaad ook naar een steamcard of ik die wil kopen.Als ik vraag om foto’s vd omgeving waar hij zit(hij zegt op missie in polen)dan meld hij dat dit uit veiligheidsoverwegingen niet mag.Word boos omdat t zo lang duurd eer ik die kaart koop hahaha.

 11. Ook ik heb met een scammer te maken gehad. Dit was een Danny Johnson uit San Diego. Dokter en marinier. Ik had al twijfels en gisteren zijn mijn vermoedens bevestigd. Ik heb gelijk alles geblokkeerd en wachtwoorden veranderd ook apps heb ik maar verwijderd. Ik vind het vreselijk, want zo iemand maakt je helemaal gek in je hoofd. Het begon als een gewoon babbeltje en werd steeds meer persoonlijk.. De foto’s hij gebruikte zijn van een echtte dokter en marinier uit San Diego, het is zelfs een bekend figuur. Wat ik niet hoor in de verhalen hier boven is hoe de vrouwen zich voelen. Want ik ben gewoon compleet de weg kwijt. Na 2,5 maand dagelijks contact val je in een gat. Er is mij nooit geld gevraagd, al had hij dat toch nooit gekregen want ik heb niets. Het is een vreselijk gevoel van stomheid, verslagen en verdriet dat iemand je zoiets aan wil doen. ik vind het vreselijk voor al de vrouwen die dit mee hebben gemaakt. Je gaat zwaar aan jezelf twijfelen, toch was er altijd wel een gevoel van is dit echt. Maar hij praatte mij mijn onzekerheden hierover altijd weer weg. Zelfs gefacetimed, en toch blijkt er niets van waar te zijn. Heel naar. Ze kunnen dus filmpjes maken met vragen en dan net doen alsof je echt met hem praat. Ongelooflijk. Nou als het goed is, is hij nog op Instagram. Ik wil even helemaal niets meer op social media. Voorlopig ben ik genezen.

 12. Ik ben er ook denk ik ingetuind, zijn naam waar ik op hangouts contact mee heb is Ray Conor hij is een Amerikaan en hij zit Momenteel en Libië. Hij heeft mij via Instagram benaderd via een privé bericht. Al snel vertelde hij dat hij opgenomen was in een ziekenhuis daar en dat hij niet fatsoenlijk eten kreeg waardoor hij nog zieker was geworden, ik heb hem Toen twee keer via video bellen gezien maar was heel kort omdat de verbinding slecht was maar het was dezelfde persoon als op de foto’s. Kort daarna vroeg hij om geld omdat hij zieker werd en hij had mij al helemaal om zijn vinger, natuurlijk moest ik er goed over nadenken en uiteindelijk had hij mij zover gekregen het ging om €1000 euro die ik over moest maken ik vertelde hem dat ik het niet had maar dat ik € 700 over kon maken, uiteindelijk van hem de bankgegevens gekregen en overgemaakt. Niet lang daarna vroeg hij of ik een telefoon voor hem kon kopen zodat we privé konden bellen als hij op zijn kamer zou zitten, en wat doe ik met mijn stomme kop een telefoon kopen en opsturen, maar het moest eerst naar de Philipijnen gestuurd worden en vandaar uit wordt het dan naar hem gebracht. Tot nu toe is de telefoon nog niet aangekomen want ik track het na en staat nog steeds bij de DHL in de Philipijnen op wacht en controle. Ondertussen vertelde hij mij dat hij heel graag naar Nederland wilde komen en dat ik een e-mail moest versturen met daarin de vraag of hij zijn exit kaart kon krijgen omdat hij heel graag met mij wilde trouwen dat moest er dan in komen te staan. Kort nadat ik de e-mail had verstuurd kreeg ik mail terug van dat ze de mail in behandeling namen en dat ze er zo snel mogelijk op terug zouden komen. Twee dagen later kreeg ik ook een mail terug met de voorwaardes die ze hadden en als ik hem dan daar weg wilde halen moest ik daarvoor €3500 euro betalen zodat hij 2 maanden naar mij zou kunnen komen. Ik ben er zo instonken omdat ik zo verliefd ben op iemand die ik niet ken. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb dat geld overgemaakt 😔
  Nu vroeg hij of ik iets wilde bewaren voor hem en hij stuurde een foto met daarop een kist met goudstaven erop, die wilt hij nu naar mij opsturen zodat ik het moet bewaren voor hem totdat hij in Nederlands is. Ik heb geen adres gegevens van mij gegeven want nu had ik zoiets van dat het echt mijn ogen opende. Ik ben er zo hard ingetuind dat ik niet meer weet hoe ik uit kan komen en ik durf het niemand te vertellen😔

 13. Ook ik heb er eentje “aan de haak” . Vanaf dag 1 had ik een hmmm.. gevoel. To good to be true. Ondanks dat ik hem daar mee confronteerde bleef hij mailen. Nog niet om geld gevraagd. Sinds gisteren niets meer gehoord. Waarschijnlijk omdat ik hem vertelde dat in Jemen geen Taliban actief was maar daar een andere oorlog heerst.
  Betreft een man, Ted Wong, uit Canada, chirurg, nu uitgezonden in Jemen. Hij is opgegroeid als wees. Hij heeft een zoon van 10. Weduwnaar. Wil graag naar Nederland komen. Hij zegt dat hij eens in Bareveld is geweest (noord drenthe) Waarschijnlijk de woonplaats van een ander slachtoffer. Ik heb de trap erop gezet in de hoop te weten te komen waar dit nu vandaan komt.
  En wat ik hierboven ook zag staan. Je trapt er in. Ze weten je zo te vleien. Dat voelt best goed. Gelukkig hier geen blijvende schade.

 14. Pas geleden was ik via ablo, deze app is makkelijk te chatten in andere talen. Dus ik dacht even nieuwsgierig zijn. Tot mijn verbazing was er militaire usa david avalos brian gechat. Begon vriendelijk, niks bezonders.. totdat ik vroeg ik wil video calling doen. Hij zei kan niet. Hij is on a mission. Now ja zeg, dat dacht ik ook dus niet, want tegenwoordig de militaire kunnen gewoon videobellen. Toen had hij gebeld, wel voor een mexican american had hij wel een vreemde accent. Na enkele dagen vroeg hij voor een streamingcard voor zijn zoon in afrika. Raar verhaal toch? Ik zei nee, verbaasd was ik niet toen hij me had geblokkeerd. Na een beetje onderzoek kwam ik de echte militaire tegen. Kijk naar website https://youtu.be/QdH0V8xdr60

 15. Wat herkenbaar dit. Hier ook een dokter die bij het Amerikaanse leger zit en nu in Afghanistan is uitgezonden. Geboren in België en op zijn 5e overleed zijn vader tijdens een uitzending en is hij met zijn moeder naar US verhuisd. Vanwege schuldgevoel zelf ook het leger in gegaan. Vrouw is tijdens een auto ongeluk overleden, kindje van 3 jaar is in de US bij een nanny zolang hij uitgezonden is.

  Er wordt verder niet om geld o.i.d. gevraagd. Wel is hij geïnteresseerd in de lonen in NL en huizenprijzen. Gebruikte snel een koosnaampje voor me en zoekt meerdere malen per dag contact via Whatssap. Heb alleen een voornaam Nelson en woont in LA.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php