Ga naar de inhoud

Koppensnellen met Reeder

Reeder is een app voor iPhone en iPad of macOS om snel te zien of er nieuws is op websites die je in de gaten wilt houden. Bij het opstarten loopt Reeder naar wens tientallen of honderden websites langs en somt de nieuwe artikelen zonder afleiding voor je op.

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt of het belang van de kop die je aantreft besluit je het artikel direct of later te lezen.

In de achtergrond maakt Reeder gebruik van de techniek RSS. Dankzij RSS hoef je niet zelf langs alle websites. Net zoals je mensen volgt op Twitter, Facebook, Google+ of LinkedIn kun je websites volgen via RSS. Superhandig, vooral voor sporadisch of onregelmatig bijgewerkte websites. RSS is gemeengoed, bijna iedere website heeft wel een zogenaamde “feed” waarvan je gratis gebruik kunt maken. Er zijn naast Reeder talloze andere apps om RSS-feeds te lezen, Reeder vind ik zelf het meest prettig werken.

Reeder 2

Reeder stand-alone of met webservice

Reeder leunde tot 1 juli 2013 sterk op het uitgefaseerde Google Reader. Inmiddels kun je Reeder stand-alone gebruiken. Als je al ergens een verzameling van feeds hebt dan kun je die waarschijnlijk wel exporteren naar het zogenaamde OPML-formaat. Reeder kan deze importeren – en als je over wilt stappen vanaf Reeder dan kun je je RSS-feeds ook weer netjes exporteren.

Reeder - Add Account

Reeder is krachtiger in combinatie met een webservice die de RSS-feeds voor je beheert en je een webinterface geeft. Op deze manier kun je Reeder op verschillende apparaten gebruiken en verder lezen waar je bent gebleven. Reeder ondersteunt de volgende:

Per dienst kun je instellen hoe lang Reeder gelezen artikelen moet bewaren. Bij mij voldoet één dag. Ik blader alleen terug als ik te snel alles als gelezen heb gemarkeerd en toch nog even de koppen terug wil zien.

Ik gebruik zelf Feedly en heb daar sites ingedeeld in categorieën zoals “ICT”, “Marketing” en “Productiviteit”. Deze categorieën maken dat ik net even sneller door Reeder blader doordat ik de nieuwskoppen in bepaalde categorieën zorgvoldiger lees.

Vanuit Reeder kun je je RSS-feeds beheren. Klik op het plusje om een nieuwe feed toe te voegen. Vaak kun je hier gewoon een website invoeren (zoals eenmanierom.nl) waarna je een specifieke feed kunt kiezen en bewaren in een Folder (categorie). Door een RSS-feed langer aan te wijzen kun je de folder wijzigen of stoppen met het volgen van deze feed (Unsubscribe).

Artikelen lezen in Reeder

Zelf vind ik het fijn om door de lijst te bladeren en interessante artikelen ongelezen door te zetten naar Pocket. Als ik wat meer tijd heb of het artikel ziet er tijdkritisch of heel erg interessant uit dan wil ik het nog wel eens aantikken om direct te lezen. Daarna markeer ik de rest van de titels als gelezen met het vinkknopje linksonderin. Tenslotte synchroniseer ik nog even door de lijst artikelen naar beneden te trekken. Je kunt de knop “Mark All as Read” via de instellingen om een bevestiging laten vragen zodat je ‘m niet per ongeluk aantikt.

Je kunt ook bladeren door alle artikelen. Met de knoppen onderaan of door een artikel naar boven of beneden te slepen (tenzij je dit hebt uitgeschakeld in de instellingen). Rechtsboven kun je de sorteervolgorde van artikelen schakelen tussen chronologisch of per feed.

Als tussenweg kun je een deel van de artikelen gelezen markeren door met je vinger een artikel wat langer aan te wijzen. Je kunt dan alles boven of beneden dat artikel als gelezen markeren.

Als je het artikel aantikt dan maakt Reeder gebruik van Mercury web parser voor een weergave zonder afleiding. Geen navigatie-elementen etc. Afhankelijk van de aangeboden RSS-feed kun je het hele artikel of slechts een deel lezen. De kleurstelling, grootte van de letters en ruimte tussen de regels is instelbaar met de knop “aA”.

Reeder - layout

Bij doortikken opent Reeder het artikel naar wens met Instapaper of Google. Links die je aantikt in het artikel zelf kun je ook laten openen met webbrowser Safari of Chrome.

Later lezen of delen vanuit Reeder

Je kunt via de instellingen aangeven dat je een artikel expliciet als gelezen wilt markeren. In de praktijk zul je dan een kop of artikel lezen, besluiten dat je er nog iets mee wilt en het als ongelezen laten staan. Nieuwe ongelezen artikelen die je nog niet hebt gezien stapelen zich daar vervolgens bij op wat niet zo overzichtelijk is. Hopelijk herken je deze werkwijze niet van de inbox van je e-mail ;)

Later lezen kan door het artikel een ster te geven. Onderaan het scherm kun je schakelen tussen alle artikelen met een ster, ongelezen artikelen en alle artikelen.

Reeder - Mark All as Read - starred - unread - all

Als het artikel interessant is voor iemand anders dan kun je vanuit Reeder direct twitteren, op Facebook plaatsen of e-mailen.

Reeder laat je snel interessante berichten delen of bewaren voor later via het standaard “share-sheet”.

Sommige diensten zijn te koppelen aan het naar links of naar rechts vegen over de kop van een artikel in de lijst. Zo kun je een artikel als (on)gelezen markeren, een ster geven of doorsturen naar bijvoorbeeld Pocket. Zelf heb ik voor zowel naar links als naar rechts slepen gekozen voor Pocket zodat ik niet hoef te onthouden of het naar links of naar rechts was. Voeg daarvoor Pocket eerst als service toe.

Ik parkeer parkeer artikelen die ik later wil lezen met een veeg (swipe) in Pocket. Daar staat het artikel samen met interessante linkjes van Twitterrific of video’s op YouTube. Vanuit Pocket deel ik verder met anderen.

Op de hoogte blijven van Reeder

Blijf op de hoogte van Reeder via Twitter.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php