Quix-logo

Webbrowsers snel bedienen met sneltoetsen en een overzichtelijke toolbar via Quix

Als je snel wilt werken met een PC dan maak je gebruik van sneltoetsen. Eerder schreef ik hoe je met Fingertips razendsnel Windows applicaties kunt bedienen met het toetsenbord. Het grote voordeel van het toetsenbord ten opzichte van de muis is dat je kunt aanleren om het toetsenbord zonder nadenken precies goed te raken. Bij de muis moet je steeds je aandacht erbij hebben om te zien of je aanwijzer wel op de juiste plek staat. Vergelijk het sluiten van een tabblad op de webbrowser (nu even niet uitproberen!) met Ctrl+W ten opzichte van het precies raken van het kleine kruisje op een tabblad.

Windows is met Fingertips goed te bedienen en je kunt ook sneller webbrowsen met Fingertips. Als je eenmaal de webbrowser hebt opgestart dan gebruik je Fingertips om andere applicaties op te starten maar niet bínnen de webbrowser.

Binnen de webbrowser kun je snel werken door de Quix bookmarklet te installeren en te koppelen aan een sneltoets.

Zonder bookmarklet voer je binnen de webbrowser taken omslachtig uit. Denk bijvoorbeeld aan het doorsturen van interessante websites of artikelen via Twitter, Facebook of LinkedIn. Of aan het opzoeken van informatie via websites als Google, Twitter, YouTube etc. Wat betreft het doorsturen van webpagina’s is op veel websites wel een share knopje te vinden. Het knopje staat echter altijd ergens anders en soms ontbreekt jouw favoriete sociale netwerksite. Dus kopieer je het adres uit de adresbalk, navigeer je naar je sociale netwerksite en plak je het door te sturen adres in een statusupdate. Iets dergelijks doe je als je een YouTube video opzoekt: eerst naar YouTube, dan zoeken.

Grote websites hebben vaak een manier om jouw webbrowser uit te breiden met een knopje waardoor je snel kunt doorsturen via of zoeken in die website. Zo’n knopje heet een extensie of bookmarklet.

Extensies en bookmarklets

Alle webbrowsers zijn uit te breiden met extensies om bepaalde taken sneller uit te voeren. Zo is er bijvoorbeeld een extensie om wachtwoordbeheerder LastPass te bedienen vanuit de webbrowser. Sommige extensies zouden ook als bookmarklet kunnen werken. Het nadeel van een extensie is dat deze computercapaciteit (geheugen) verbruikt. Een extensie maakt de webbrowser traag ook als je de extensie niet gebruikt.

Ook met een bookmarklet breid je de mogelijkheden van een webbrowser uit. Een bookmarklet verbruikt geen computercapaciteit als er niet op is geklikt. Ten opzichte van een extensie is er functioneel gezien net iets minder mogelijk.

De term “bookmarklet” is een samentrekking van “bookmark” en “applet”. Een applet is een klein (Javascript)-programma dat in een webbrowser draait. Een bookmark is een favoriet (bookmarkets werden ook favlets genoemd toen de term favorites meer in trek was).

Quix-logo

Stel dat je nu gebruik maakt van zowel Twitter, Facebook, LinkedIn, Google en YouTube… Dan zijn er wel erg veel extra knoppen om op te klikken in de webbrowser. De toolbar met bookmarklets laat ook standaard een icoon zien (helaas niet het logo van bijvoorbeeld het sociale netwerk) plus tekst. Het aantal bookmarklets dat je gelijktijdig ziet is daardoor beperkt. Via een submenu kun je er dan meer uitklappen. Zie het screenshot hieronder voor een aardig volle toolbar.

Internet Explorer favorites bar bookmarklets

Niet echt ideaal, toch?

Eén bookmarklet: Quix

In bookmarklet Quix heeft Joost de Valk meerdere bookmarklets geïntegreerd. Als je op de bookmarklet van Quix klikt dan opent een pop-up waarin je een opdracht kunt typen.

Quix pop-up in Google Chrome

De huidige pagina stuur je vanuit de pop-up met enkele letters door: Twitter (tn), Facebook (fb) of LinkedIn (li). Door je zoekterm in de pop-up vooraf te laten gaan met een opdracht zoek je snel in Google (g), Twitter (s) en Youtube (yt). In het filmpje hieronder zie je een demonstratie van een minuut of twee.

Je moet dus inderdaad wat afkortingen leren maar zoals ik aan het begin van het artikel zei gaat dat na een paar keer gebruiken vanzelf.

Bookmarklets en bookmarks toevoegen aan Quix

Quix kent standaard al meer dan 100 opdrachten die je op kunt vragen door help als opdracht in te typen. De basis en sociale opdrachten (Basic & Social commands) zijn voor iedereen interessant om pagina’s door te sturen en informatie op te zoeken. Kijk ook even naar de URL verkorters (waaronder bit.ly en goo.gl) en applicaties zoals Evernote. Daarnaast zijn er opdrachten voor gevorderde WordPress-gebruikers, zoekmachine specialisten (SEO) en webmasters.

Je kunt de standaard Quix opdrachten zelf uitbreiden door bookmarks en bookmarklets in een tekstbestand te plaatsen. Per bookmark(let) voeg je één regel toe met de opdracht, de URL of JavaScript-code en de omschrijving (voor de help pagina). In de URL kun je gebruik maken van variabelen zoals de titel en het (ingekorte) adres van de webpagina waar Quix werd aangeroepen.

Je kunt ook de standaard opdrachten van Quix bekijken. Door het tekstbestand te beginnen met #kill-defaults kun je zelfs deze standaard opdrachten verwijderen en beginnen met een schone lei.

N.B.: type de naam van de opdracht in kleine letters. Tijdens testen voor dit artikel begon ik wel eens per ongeluk met een hoofdletter en dan is het lang zoeken wat er aan de hand is.

Vervolgens plaats je het tekstbestand op internet en maak je de Quix bookmarklet aan.

Tekstbestand op internet plaatsen

Om een tekstbestand op internet te plaatsen zodat Quix erbij kan moet dit bestand op een webserver staan. Vrijwel iedere internet provider stelt ruimte beschikbaar waarnaar je via bijvoorbeeld FTP bestanden kunt kopiëren.

Joost Plattel schreef al eerder kort over Quix op Lifehacking.nl en somde later nog wat handige bookmarklets op die ik heb toegevoegd aan mijn Quix configuratiebestand.

Let op: je kunt niet iedere bookmarklet toevoegen voor generiek gebruik. Zo zijn de bookmarklets van LastPass en Instapaper (Read Later) individueel afgestemd op de gebruiker. Bij LastPass zou iemand die jouw Quix-configuratiebestand wil gebruiken nog in moeten loggen om bij je gegevens te kunnen, Read Later van Instapaper plaatst gewoon pagina’s op jouw individuele leeslijst.

Door Quix ondersteunde webbrowsers

Ik gebruik Quix in Google Chrome en in Safari op de iPad (lees meer van mijn iPad tips in een eerder artikel). Firefox en Opera werken volgens het de maker van Quix ook prima.

In Internet Explorer werkt Quix minder goed omdat deze webbrowser steeds met een pop-up vraagt of je Quix wel vertrouwt. Je moet dan steeds op de gele balk klikken (zie screenshot hieronder), dan op OK en dan wéér op Quix.

Internet Explorer script toolbar

Gebruik je Google Chrome? Dan kun je de bookmarklets die je op de PC of laptop gebruikt aanroepen onder iOS door de naam in de adresbalk te typen. Wat niet werkt is ze kiezen via Instellingen > Bladwijzers, dan verschijnt alleen de JavaScript-code van de bookmarklet in de adresbalk. Je kunt dus “Quix” als adres intypen.

De installatie van Quix is per webbrowser prima gedocumenteerd, inclusief de mogelijkheid om de pop-up van Quix met een sneltoets te openen.

Blijf op de hoogte van Quix!

Door @quixapp te volgen op Twitter blijf je op de hoogte van nieuwe toevoegingen. Je kunt daar ook ideeën aandragen.

Quix – Your Bookmarklets, On Steroids!

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *