Ga naar de inhoud

Pushberichten in- en uitschakelen

Alle grote webbrowsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari en Microsoft Edge ondersteunen pushberichten van websites. De pushberichten die websites versturen verschijnen vervolgens al snel, los van de webbrowser, kort op het scherm en gaan vervolgens naar het berichtencentrum. Gebruikers die het pushbericht aantikken komen terecht op een met het pushbericht meegestuurde webpagina.

Voor het versturen van pushberichten moet een website jou als bezoeker eerst om goedkeuring vragen. Pushberichten komen direct op het scherm van gebruikers. Het is voor beheerders van websites belangrijk ze alleen voor echt belangrijke dingen in te zetten. Spam of onnozele berichten wekt irritatie op. Gebruikers zullen dan het ontvangen van pushberichten uitzetten, precies waarom je op deze pagina bent beland.

De kracht van een pushbericht

De kracht van een pushbericht voor een website is:

  • Direct zichtbaar, ook als de webbrowser of website niet open staat;
  • Trekt de aandacht;
  • Te versturen op ieder gewenst tijdstip;
  • Micromarketing met gerichte acties;
  • Haalt bezoekers terug naar de website;
  • Gemakkelijk te abonneren – 10-15% van de bezoekers staat pushberichten toe.
Roost macOS Mavericks Push Notification

Safari pushberichten accepteren en beheren

macOS-bezoekers met Safari krijgen een verzoek zoals hieronder te zien in een pop-up:

Safari Push Notification

Als gebruiker kun je je altijd per website afmelden voor pushberichten via de voorkeuren in Safari (Cmd+, of menu Safari > Voorkeuren > Meldingen). Als je op een pop-up verzoek van een website hebt gekozen voor “Sta niet toe” (of het verzoek wegklikt) dan staat deze op “Weiger”.

Safari Push Notification - Meldingen

Je kunt websites uit deze lijst verwijderen. Bij een volgend bezoek krijg je dan opnieuw het verzoek om pushberichten toe te staan.

Met het uitvinken van de optie “Sta toe dat websites toestemming vragen voor het versturen van pushmeldingen” kan de gebruiker ervoor kiezen geen enkele pop-up meer te krijgen.

Via “Berichtenvoorkeuren…” kun je de weergave van de melding naar wens instellen. Standaard laat macOS een pushbericht maar een paar seconden zien (Stroken). Gemiste meldingen kun je terugvinden door rechtsboven in macOS het berichtencentrum te openen.

Safari Push Notification - Berichtenvoorkeuren

Kies je voor de stijl “Meldingen” dan laat macOS het pushbericht in een pop-up zien. De pop-up blijft dan staan tot deze handmatig door de gebruiker wordt gesloten. Met de stijl “Geen” verschijnt een melding niet op het scherm maar alleen in het berichtencentrum.

Chrome pushberichten accepteren en beheren

In Google Chrome ziet een verzoek om push-notificaties van een website toe te staan er als volgt uit:

Google Chrome Allow Block Web Push

Je kunt kiezen voor Blokkeren (Block) of Toestaan (Allow).

Google Chrome-notificaties bereiken de gebruiken op ieder willekeurig apparaat waar de webbrowser in gebruik is. Dus zowel Windows, macOS als Android. Op macOS blijft de melding rechtsboven hangen en kun je de melding aanklikken om te volgen of verbergen met het kruisje. De Chrome-meldingen sluiten niet aan bij het standaard berichtencentrum van macOS dus meldingen kunnen elkaar in de weg gaan zitten.

Chrome verzamelt meldingen in het Chrome Notification Center. Daar kun je ook instellingen beheren. Chrome Notification Center kun je terugvinden met het klok-pictogram zoals onderstaand screenshot laat zien.

Google Chrome Web Push Bell icon

Het klok-pictogram verschijnt alleen als er meldingen zijn die je nog niet hebt verwerkt (weggeklikt). Onder Windows in de taakbalk onderaan het scherm, onder macOS in de menubalk bovenin het scherm. Als je het Chrome Notification Center niet kunt vinden, vink dan onder macOS via menu Chrome > Meldingenpictogram verbergen (Hide Notifications Icon) aan. Onder Windows kun je de instellingen veranderen via de taakbalk.

Via Chrome Notification Center beheer je de meldingen. Het doorgestreepte klok-pictogram pauzeert meldingen. Het pictogram met de schuine strepen verwijdert alle meldingen. Het tandwiel-pictogram opent instellingen waar je meldingen per website kunt uit- en inschakelen zoals onderstaand screenshot laat zien.

Google Chrome Web Push Settings

Firefox pushberichten accepteren en beheren

In Firefox ziet het verzoek om pushberichten te mogen versturen er als volgt uit.

Roost - Firefox accept

Met de knop “Notificaties altijd ontvangen” kies je voor notificaties van deze website. Met het driehoekje kun je het verzoek afwijzen of de keuze uitstellen.

Via het icoon in de adresbalk kun je de instelling van deze specifieke website weer veranderen.

Roost - Firefox change

In plaats van de website bezoeken kun je ook via de voorkeuren van Firefox onder Inhoud “Kiezen welke websites u notificaties mogen sturen” websites die notificaties sturen beheren.

De notificaties zelf zien eruit zoals hieronder. Ook in deze pop-up heb je weer eenvoudig de mogelijkheid je uit te schrijven.

Roost - Firefox notification

Edge pushberichten accepteren en beheren

Microsoft Edge vraagt met een balk onderin het scherm om goedkeuring voor pushberichten.

Microsoft Edge pushberichten

Om de pushberichten te beheren klik je erop met de rechtermuisknop. Je kunt dan pushberichten uitschakelen voor die website. Of de instellingen van pushberichten in het algemeen beheren.

Via de instellingen van Edge > Geavanceerd kun je in toestemmingen die websites hebben de pushberichten in- en uitschakelen.

Via de algemene instellingen van Windows (Settings > “Notifications and actions”) kun je de notificaties finetunen. Of bijvoorbeeld helemaal uitschakelen voor Microsoft Edge.

Afbeelding Push notifications and messaging van Tsahi Levent-Levi.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php