Basisvaardigheden

Beveiligingsproblemen met verouderde software voorkomen met Personal Software Inspector voor Windows

Misschien wel belangrijker dan het gebruik van virusscanners en firewalls is ervoor zorgen dat de software op je computer up-to-date is. Personal Software Inspector zorgt ervoor dat je onder Windows op één plek kunt zien welke software verouderd is. Beveiligingsfouten in software zijn aan de orde van de dag. Als je een oude versie van een webbrowser gebruikt dan bestaat de kans dat je door het bezoeken van een website automatisch kwaadaardige software binnenhaalt. Soms wordt deze kwaardaardige software verspreid door een gehackte website en dat kan er zo maar eens eentje zijn die jij dagelijks bezoekt.

Dergelijke “drive-by download-aanvallen” maken naast beveiligingslekken in de browser ook gebruik van fouten in populaire plugins zoals Adobe Reader, Flash Player of Java. Google rapporteerde dat drive-by download-aanvallen gevaarlijker zijn dan websites die aansporen tot het installeren van malware. 9 februari 2012 werden weer twee malware-campagnes ontdekt. Op 14 maart 2012 werden bezoekers van Nu.nl geïnfecteerd met malware waarbij de analyse wijst op aanvallen op verouderde versies van Adobe Reader en Java.

Java is niet alleen de populairste manier om  systemen met verouderde software te infecteren, in de toekomst zal het ook de motor van veel malware zijn, iets waar virusscanners nog moeite mee hebben. Microsoft waarschuwt dat 50 procent van alle malware mikt op gaten in Java en F-Secure adviseert Java te verwijderen tenzij je het écht nodig hebt. Daar zijn al wel nieuwe versies (patches) voor, maar die blijken in de praktijk nauwelijks geïnstalleerd. In deze opsomming alleen al zie je vier software producten die je up-to-date moet houden en op je computer draai je er meer dan 100.

Er zijn bijna altijd al nieuwe versies van de software die je gebruikt, maar die blijken in de praktijk nauwelijks geïnstalleerd. Vaak omdat je niet eens weet dat je een verouderde versie gebruikt – sommige leveranciers vertellen je dat namelijk niet eens. En soms maak je de installatie niet af omdat je je machine bijna nooit meer opnieuw opstart maar kiest voor de slaapstand (hibernate). En dat is waar de Personal Software Inspector van Flexera Software je bij helpt – met patch management. Gratis voor privé gebruik.

Flexera Software - Personal Software Inspector

Als je Google Chrome als webbrowser gebruikt dan hoef je je over je webbrowser en Adobe Reader minder zorgen te maken – Google werkt deze snelle van een PDF-reader voorziene webbrowser automatisch bij.

Personal Software Inspector scant je PC. Na de scan zie je van welke software een nieuwe versie bekend is. Personal Software Inspector somt ook op welke software nooit meer zal worden bijgewerkt door de leverancier (end-of-life). Vervolgens dien je er zelf voor te zorgen dat je de software bijwerkt naar een nieuwere versie of een versie die wel door de fabrikant verder ontwikkeld zal worden. Voorkomen is beter dan genezen. Na het toepassen van een patch scan je je systeem opnieuw om te zien of je nu wel helemaal up-to-date bent.

Let wel: Personal Software Inspector detecteert niet of je systeem besmet is met een virus of malware. Blijf daarom zeker anti-virus software en een firewall gebruiken.

Voor zakelijk gebruik heeft Flexera Software om meerdere machines te beheren. Deze software kan ook overweg met Apple’s macOS.

Personal Software Inspector

Je kunt Personal Software Inspector installeren op een Windows-computer. Personal Software Inspector kan automatisch opstarten met Windows en in de gaten houden of je nieuwe software installeert of software bijwerkt. Je kunt er ook voor kiezen alleen periodiek het hele systeem te scannen.

Op het Dashboard kun je zien of je systeem up-to-date is of niet. Als je systeem up-to-date is dan is je System Score 100%, en niet 96% zoals in het onderstaande screenshot. Er zijn ook historische gegevens beschikbaar over je score in de afgelopen periode.

Secunia Personal Software Inspector (PSI) - Dashboard

Als er een nieuwe versie van de software die je gebruikt beschikbaar is dan kun je bij Scan Results zien welke software dat betreft, zie onderstaand screenshot. Als je vervolgens dubbelklikt op de software die moet worden bijgewerkt dan krijg je meer informatie over de update. Ook krijg je instructies over hoe je de software kunt updaten en soms kun je met een druk op de knop de software vanaf daar al bijwerken. Na de update kun je een re-scan doen om te zien of je systeem weer 100% up-to-date is.

Secunia Personal Software Inspector (PSI) - Scan Results

Personal Software Inspector kan sommige programma’s automatisch bijwerken, zie daarvoor de Configuration-instellingen.

Remember: Patching is more important than having an anti-virus program and a personal firewall.

, , ,

Nog geen reacties. Jij mag het ijs breken!

Geef een reactie

css.php