Prezi logo (square)

Overzichtelijke en verbluffende presentaties maken met Prezi

Prezi is een nieuwe manier van presenteren waarbij je in plaats van met losse dia’s (slides) werkt met een oneindig groot doek (canvas). Op dit canvas plaats je teksten, afbeeldingen en filmpjes. De hele presentatie vormt zo één compleet beeld, waar je al dan niet volgens een vooraf bepaald pad door navigeert. Je kunt tijdens de presentatie naar believen inzoomen en uitzoomen, stukken overslaan of snel terug en zo meegaan met je eigen invallen en de reacties uit het publiek waardoor de presentatie heel dynamisch wordt. Nooit meer heen en weer scrollen door je slides om ergens op terug te komen of dieper op in te gaan, maar je verhaal in hoofdlijnen weergeven en met in- en uitzoomen schakelen naar de details.

In oktober 2012 gebruiken 15 miljoen mensen Prezi, inclusief 75% van de Fortune 100 bedrijven. De manier waarop een prezi eruit ziet wordt wel eens vergeleken met een mindmap doordat je in een prezi ook visueel door gerelateerde informatie heen wordt geleid. Doordat je met Prezi vrij in- en uit kunt zoomen op de grafische elementen maak je vaker gebruik van afbeeldingen. En zoals men zegt: een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Buiten dat een prezi overzichtelijk is, is het ook mooi om naar te kijken en (voorlopig nog) vernieuwend/verrassend. Meer voorbeelden kun je vinden onder het kopje Gallery (met onderverdeling in populair en keuze redactie). Het betreft hier presentaties die ofwel expliciet beschikbaar zijn gesteld ofwel gemaakt zijn door mensen met een gratis (Prezi Public) licentie.

Zelf een prezi maken? Lees dan verder. Want hoewel Prezi eenvoudig te bedienen is ben je sneller op weg met de kennis die ik hieronder deel naar aanleiding van mijn ervaring met Prezi. Je kunt ook een cursus volgen, bijvoorbeeld van de handmatig geselecteerde lijst met Prezi Experts. Of The Emprezzing Prezi Song eens doorklikken.

Begin bij het begin en maak direct een gratis Prezi-account aan!

Prezi logo

Bekijk het demonstratiefilmpje (anderhalve minuut) van Prezi hieronder waarin je in sneltreinvaart ziet hoe de prezi met tekst, afbeeldingen en frames (objecten) wordt vormgegeven en vervolgens gepresenteerd.

Prezi vs Powerpoint

Bij de gangbare Powerpoint presentaties zie je vaak dat de structuur van de presentatie op een van de eerste dia’s is weergegeven. Soms is de voortgang dan zichtbaar doordat men op iedere dia een indicator heeft opgenomen. Met Prezi kun je het publiek volledig overzicht over de presentatie laten houden. Als presentator vind ik dat overzicht ook erg prettig werken, ik heb geen behoefte aan aantekeningen of een afdruk van hetgeen ik ga vertellen. Het overzicht kun je gebruiken om de samenhang van de materie aan te geven.

Lisanne van Hal heeft in augustus 2012 aan de Tilburg University onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van Prezi en PowerPoint. Uit het onderzoek bleek dat leerlingen creatiever werden na het bijwonen van de presentatie die ondersteund was met Prezi, dan na het bijwonen van de presentatie die ondersteund was met Powerpoint. Het leek alsof de rechterhersenhelft meer gestimuleerd werd door de Prezi-presentatie. Daarnaast bleek dat leerlingen zich het gepresenteerde model beter herinnerden in de Prezi-conditie dan in de Powerpoint conditie. Prezi laat het verschil met PowerPoint zien in een video over het importeren van PowerPoint slides in Prezi.

Waar Death by Powerpoint verwijst naar het in slaap vallen bij presentaties bestaat er ook een Death by Prezi (video). In geval van Prezi gaat het over het zeeziek maken van je publiek door het ongecontroleerd gebruiken van de functionaliteiten in- en uitzoomen en draaien. De video legt het fenomeen haarfijn uit en vertelt hoe je de functionaliteiten van Prezi goed kunt inzetten om het grote plaatje van je verhaal over te brengen. Of bekijk deze vier concrete voorbeelden van Prezi vs PowerPoint.

Liever wél tekstkaartjes bij de hand? Kijk dan eens naar tekstkaartjes (cue cards, speakers  notes) op je iPhone met de app Speeches.

Prezi somde op het blog ooit het verschil met slides als volgt op:

“Prezi takes advantage of the way people’s memories work in a way that slides can not. We are much better at remembering visual and spatial information than we are at remembering bullet points. […]

By arranging the main points in a circle around the central topic and grouping related points into smaller clusters, the creator of this prezi immediately establishes a visual hierarchy that helps us remember the information being presented.

This prezi also makes use of effective zooming. At the “big picture” level, we see a collection of bold images. Zooming into the details establishes the connection between each of those images and a specific presentation tip – so when we zoom out again, we see that image of a colorful magnet and remember the point about audience retention.”

Leer een presentatie te maken met Prezi

De basiswerkingen zoals het invoegen van tekst/afbeeldingen/foto’s, het verplaatsen/vergroten/draaien van objecten, en het bepalen van de weergave en volgorde van objecten kun je leren aan de hand van de Academy: Prezi Workflow in 15 minutes.

Meer inzicht in het opbouwen van een goede prezi kun je leren in Academy: 10 ways to say it with prezi. Het gaat dan om het gebruik maken van in- en uitzoomen en een tijdslijn (timeline) om een goed overzicht op de verhaallijn te houden. Tip: de tijdslijn is eenvoudigweg gemaakt door een tekstobject in te voegen met puntjes: “…”. Een ander mooi voorbeeld van het gebruik van een tijdslijn en zoomen is de prezi Putting Time In Perspective.

De “Step-by-Step Tutorial on Prezi Basics” toont in zes minuten hoe je een presentatie kunt opbouwen door eerst grofweg de woorden te plaatsen en daar vervolgens afbeeldingen bij te zoeken. Prezi’s Ultimate Presentation Prep Checklist helpt je nadenken over je presentatie.

Alle bovenstaande opties zijn gebaseerd op de interface van voor oktober 2012. Het bubble-menu linksboven is sindsdien vervangen door menu’s aan de boven- en zijkant.

Proces voor het maken van een presentatie met Prezi

Het is handig als je ongeveer voor ogen hebt hoe je wilt dat de presentatie eruit gaat zien en alvast wat visueel materiaal in gedachten hebt (of zelfs al verzameld). Start je nieuwe presentatie met de knop “New prezi”. Bij het aanmaken van een nieuwe prezi geef je een titel (title) en korte omschrijving (description) op. De pop-up Templates verschijnt.

Prezi templates

In de pop-up Templates kun je kiezen uit tientallen templates die Prezi beschikbaar stelt om jou snel op weg te helpen. Er zijn sjablonen voor het presenteren van een onderwerp, een business plan, een project, een strategie of een idee. Deze sjablonen kun je naar wens aanpassen. Sommige templates maken gebruik van een of meerdere 3D-achtergronden om visuele diepgang aan je presentatie te geven.

Je kunt met een leeg (Blank) canvas beginnen, je kunt altijd nog overschakelen naar een template via het menu Template. De interface ziet er met een leeg canvas als volgt uit.

Prezi Editor

Als je een bewerking ongedaan wilt maken gebruik je de knoppen linksboven met de pijltjes, of de bekende toetscombinaties: Ctrl+Z voor undo en Ctrl+Y voor redo. Het ongedaan maken laat een aantal seconden op zich wachten. Undo/redo werkt alleen in de huidige sessie, dus niet meer als je de presentatie of webbrowser hebt afgesloten.

Tijdens het bewerken slaat Prezi regelmatig automatisch op zodat je hier niet aan hoeft te denken. Prezi bewaart ook de huidige status als je de editor netjes afsluit met de knop Exit helemaal rechtsbovenin. Met de disketteknop kun je Prezi forceren nú op te slaan.

Via Insert voeg je inhoud toe aan je prezi. Bestanden zoals afbeeldingen kun je er ook gewoon naartoe slepen.

Via het menu aan de zijkant kun je snel door je presentatie navigeren. Op de andere menuknoppen en Edit Path kom ik later terug.

Het is nog wel even handig om de knopjes aan de rechterkant op te merken. Ze verschijnen als je je muis in de editor beweegt. Met het huisje kun je uitzoomen zodat je hele presentatie in beeld is. Met de loepjes kun je in- en uitzoomen.

Verzeker je ervan dat rechtsboven de sneltoetsen zijn ingeschakeld (Enable shortcuts). Ik noem ze in de tekst zodat je handelingen veel sneller uit kunt voeren. De sneltoetsen voor in- en uitzoomen zijn de cijfers 1 en 2 op je toetsenbord, en met Ctrl+spatiebalk zoom je uit, net alsof je op het huisje klikte.

Prezi - Enable shortcuts

Om het uiterlijk van je presentatie te bepalen kun je bovenaan het scherm via Customize een thema (Theme) kiezen. Een thema bepaalt de grafische vormgeving van de Prezi (kleur en lettertype). Via de knop Advanced onderin kun je je eigen kleur/lettertype voor alle Prezi objecten instellen (achtergrond, teksten, frames en shapes).

Je kunt ook tot drie achtergronden uploaden die Prezi naar 3D omzet – meerdere achtergronden lopen tijdens het presenteren vanzelf mooi in elkaar over. De Theme Wizard biedt tientallen voorgedefinieerde kleuren en laat het effect van een wijziging direct aan je zien. Betalende gebruikers kunnen het Prezi vervangen door een eigen logo.

Leuk om te onhouden: Voor een leuk grafisch effect kun je ook een afbeelding als achtergrond van je Prezi gebruiken. Het PDF-bestandsformaat werkt hier goed omdat je die groot kunt weergeven zonder dat het blokkerig wordt. Zie deze gedetailleerde tutorial voor het gebruiken van een PDF als achtergrond voor een Prezi van ~6 minuten op YouTube.

Je kunt het thema ook later nog wijzigen en dus gerust experimenteren met de verschillende “looks”.

Vervolgens ziet de werkwijze er ongeveer als volgt uit:

 1. Voorbewerken (converteren) en uploaden van het bronmateriaal zoals afbeeldingen (foto’s), video’s en geluid.
 2. Bronmateriaal groeperen met frames.
 3. Bronmateriaal uitlijnen op het canvas met de Transformation Tool.
 4. Pad aanbrengen tussen de objecten.
 5. Presentatie downloaden (je kunt ook online presenteren maar wat als de internetverbinding weg valt?).

Voorbewerken en uploaden van bronmateriaal: Media- en bestandstypen uploaden naar Prezi

Prezi ondersteunt de media- en bestandstypen uit onderstaande tabel. Met diensten als Zamzar of cometdocs kun je bestanden voor het uploaden converteren naar PDF. Als je vaker bestandstypen zoals Word, PowerPoint of Excel documenten naar PDF converteert dan kun je beter PDF Creator lokaal installeren.

In plaats van op de menuknoppen klikken adviseer ik je gebruik te maken van sneltoetsen (in dit geval ‘L’ voor “Load File”). In het dialoogvenster dat verschijnt om bestanden te uploaden kun je meerdere bestanden selecteren (gebruik Shift) om te uploaden naar Prezi.

Afbeeldingen gebruiken

Je kunt snel afbeeldingen vanuit Google toevoegen aan je prezi via Insert > Image… > From Google Images… Daar kun je zoeken met trefwoorden en ervoor zorgen dat je alleen afbeeldingen commercieel gebruikt waarvoor geen licentie nodig is. Deze afbeeldingen kun je direct importeren, scroll door de lijst en klik op Insert om in te voegen.

Eigen afbeeldingen upload je naar Prezi via Insert > Image… > Select files…

Tip voor scherpe screenshots: Beamers projecteren meestal op een resolutie van 1024×768, niet meer. De beste screenshots maak je dan ook in deze resolutie. Zet dus ofwel je hele scherm in deze resolutie ofwel het venster van de applicatie of de webbrowser waarvan je een screenshot maakt.

Je kunt afbeeldingen in Prezi bijsnijden (crop): dubbelklik op de afbeelding en versleep de hoekpunten naar binnen toe.  Het bijsnijden kun je weer ongedaan maken door te dubbelklikken op de afbeelding.

Prezi Photo Editor

Via Effects open je de Prezi Photo Editor om afbeeldingen te verbeteren. Kies uit verschillende (filter)effecten en frames, verbeter de kleuren of maak de foto zelf iets mooier. De verbeteringen werken intuïtief en goed.

Als je graag tegeltjeswijsheid in je presentaties verwerkt dan kun je online een Delfst Blauw tegeltje maken en een screenshot daarvan uploaden naar Prezi.

Kopieer maskers uit deze prezi om ronde hoeken om een afbeelding te krijgen zonder Photoshop of iets dergelijks te gebruiken.

Meerdere links in een “afbeelding” zijn mogelijk via PDF. Neem bijvoorbeeld een screenshot van een website via web2pdf – de links blijven actief in Prezi.

Grafieken toevoegen

Via Insert > Charts maak je een grafiek aan in Prezi. Je kunt kiezen uit een cirkeldiagram, lijn- of staafgrafiek. Op het tweede tabblad voer je de gegevens in. Op het tabblad Style kun je de kleurstelling beïnvloeden.

https://www.youtube.com/watch?v=iJDVRtL0spg

Video gebruiken

Als je een YouTube video wilt gebruiken dan moet je eerst het adres daarvan achterhalen in YouTube. In Prezi voeg je deze in via Insert > YouTube video… Let wel: als je op deze manier video invoegt dan moet deze ook tijdens je presentatie beschikbaar zijn. Dus je hebt een internetverbinding nodig, óók als je de offline player gebruikt.

Je kunt de URL van een YouTube video ook invoeren als tekst, Prezi tovert dan vanzelf de video tevoorschijn.

Video upload je via Insert > From file (PDF, video)… Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je YouTube video’s eerst downloaden en dan uploaden naar Prezi. Je kunt YouTube video’s als volgt downloaden:

 1. Converteer een video online
  Kopieer de link van een YouTube video en plak deze in een website zoals
   KEEPVID. Je kunt ook in je adresbalk de domeinnaam veranderen naar ssyoutube (dubbele ‘s’), pwnyoutube (‘pwn’ ervoor) of er deturl.com voor zetten. Na een korte bewerkingstijd kun je het filmpje downloaden. Vervolgens kun je deze uploaden naar Prezi.
 2. Download de video
  Installeer een Windows programma zoals aTube CatcherFreemake Video Downloader of YouTube Downloader waarmee je video’s vanaf diverse websites kunt downloaden. Vervolgens kun je deze uploaden naar Prezi.

N.B.: De bestandslimiet voor video uploads met Public en (Edu) Enjoy licenties is 50MB. Kies FLV of MP4 als uitvoerformaat.

Audio gebruiken

Je kunt op twee manieren geluid gebruiken in je Prezi:

 1. Als achtergrond in een loop (speelt continu af). Dit is bedoeld om met voice-over een presentatie op het web te begeleiden. Hiervoor upload je via Insert > Add Background Music…
 2. Op een bepaald punt in je presentatie. Klik daarvoor het nummer in het pad aan waarop je het geluid wilt starten. Het geluid stopt als je naar een volgende stap gaat. Voeg het bestand vervolgens in via Insert > Add Voice-over to Path Step #…

Door Prezi ondersteunde bestandsformaten

MediatypeBestandstypeOpmerkingen
AfbeeldingenJPG, PNG, GIFMaximaal 2880×2880 pixels.
VideoFLV, F4V, AVI, MOV, WMV,F4V, MPG, MPEG, MP4, M4V of 3GPTot en met HD formaat.
FlashFLV, SWFSWF bestanden worden continu afgespeeld.
Vereist ActionScript 3.
GeluidMP3, M4A, FLAC, WMA, WAV, OGG, AAC, MP4, 3GPContinu afspelen in een loop óf bij het bereiken van een stap in het pad.
TekstPDFIedere pagina wordt een los object.
PresentatiePPT, PPTXAlleen tekst en afbeeldingen.

PowerPoint-presentatie importeren

PowerPoint presentaties kun je via Insert > PowerPoint… importeren in Prezi. Vanuit de zijbalk kun je de te importeren slides in de prezi slepen of ze allemaal importeren. Prezi importeert PPT en PPTX bestanden, het laatste (nieuwere) bestandsformaat heeft de voorkeur. Tekst en afbeeldingen worden geïmporteerd, autovormen en diagrammen niet. Prezi kan bij het importeren ook een pad leggen tussen de slides.

Ieder onderdeel van de presentatie kun je zien als een object. Naast afbeeldingen, video, flash, geluid en tekstdocumenten kent Prezi zelf de volgende objecttypen.

Tekst

Klik gewoon op het canvas met de muis waar je tekst wilt hebben om daar tekst in te voeren. Of plak tekst die je hebt gekopieerd op het klembord (Ctrl+C) in Prezi met Ctrl+V. Het volgende vakje verschijnt.

Prezi tekst editor

Prezi kan tijdens het bewerken van tekst je spelling controleren. Deze functionaliteit activeert automatisch na ongeveer 10 woorden als je in een door Prezi herkende taal schrijft (momenteel alleen U.S. English). Je kunt de spellingscontrole ook in- en uitschaken door met de rechtermuisknop te klikken op je Prezi. Een uitgeschakelde spellingscontrole blijft inactief totdat je ‘m zelf opnieuw activeert.

Er is keuze uit drie lettertypes: Title, Subtitle en Body. Daarnaast kun je de tekst kleiner en groter maken, woorden een kleur meegeven of vet/cursief maken. De opties opsommingstekens (bullets) gebruiken, tekst centreren, uitlijnen en uitvullen zijn verborgen achter het kleine knopje.

Klik buiten het vakje als je klaar bent met de tekst. En dubbelklik om de tekst toch weer te bewerken. Mocht je een regel tekst toch apart willen verplaatsen dan kun je deze met de muis uit het tekstvak slepen. Dat is vooral handig als je ergens anders een blok tekst vandaan haalt, bijvoorbeeld iets wat je hebt voorbereid. Meerdere regels tekst verslepen werkt ook, selecteer ze dan eerst even.

Prezi herkent webadressen (links) in tekstonderdelen als die beginnen met http://. De links worden pas actief als je Prezi opnieuw inlaad (sla eventueel tussentijds op met ‘Ctrl+S’). Als je daarna een link wilt selecteren om aan te passen sleep er dan met de muis omheen terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt.

Shapes: symbolen, vormen, lijnen en arcering

Vaste figuren zoals vlaggen, lampjes, spreekballonnen en kleurige getallen voeg je in via Insert > Symbols & shapes… Er verschijnt een zijbalk aan de rechterkant waar je kunt bladeren en zoeken door de verschillende stijlen Simple Dark, Simple White, Photographic, Sketched, Cute, Etched en Stickers. Onder Shapes zijn vormen te vinden zoals een rechthoek, driehoek en cirkel. Hieronder zie je een aantal symbolen in de stijl Stickers.

Prezi Symbols

Ook een pijl, lijn of markeerstift kun je invoegen via Insert.

Als je op de sneltoets “s” drukt dan verandert Prezi de cursor van je muis zodat je weet welke vorm je tekent als je met de muis sleept. Je kunt dan ook snel een driehoek, rechthoek of cirkel tekenen.

Getekende vormen kun je aanpassen door erop te klikken. Om een lijn of pijl te buigen versleep je het middelste punt. Dikker en dunner maken kan met de knoppen op de Transformation Tool.

Tip: Als je objecten zoals tekst of afbeeldingen op een rechthoek, driehoek of cirkel sleept dan verplaatsen die vervolgens mee als je de vorm versleept, tenzij je Alt ingedrukt houdt.

Charts: cirkel-, lijn- of staafdiagram (Prezi Plus)

Via Insert > Chart voeg je eenvoudig een grafiek in. Op het tabje Data kun je de onderliggende gegevens kwijt. Op het tabje Style bepaal je het uiterlijk van de grafiek verder.

Prezi Charts

Vergeet niet dat je eenvoudig kunt inzoomen om extra uitleg aan opvallende punten in een grafiek toe te lichten!

Frames: Bronmateriaal groeperen

Met frames kun je objecten binnen een presentatie groeperen om structuur aan te brengen. Je kunt straks door je presentatie heen zoomen waarbij het frame het middelpunt van het scherm vormt. Via de zijbalk aan de linkerkant (of via Insert) kun je een vierkant- of cirkelvormig frame invoegen. De rechthoekige vorm is er ook onzichtbaar en juist opvallen als egaal vlak. Frames worden automatisch aan het pad waar ik later op terug kom toegevoegd.

Als je op de sneltoets “f” drukt dan verandert Prezi de cursor van je muis zodat je weet welke vorm frame je tekent als je met de muis sleept.

Prezi - Frames

Een frame met ingesloten objecten plaats je door te slepen met de muis. Als je alleen het frame wilt verplaatsen, houdt dan de Alt-knop ingedrukt tijdens het slepen. De frames hoeven dus niet zichtbaar te zijn zoals in bovenstaand screenshot, kies dan voor Draw Invisible Frame. Bij het verplaatsen van een verborgen frame blijven de ingesloten objecten altijd staan.

Als je dubbelklikt op een frame dan kun je het nauwkeurig vergroten en verkleinen door de hoeken te verslepen.

Je kunt tijdens het maken van je presentatie al rekening houden met de verhouding van de beamer of projector. Tegenwoordig zijn beeldschermen steeds vaker widescreen uitgevoerd, de beamers (projectors) die tijdens presentaties worden gebruikt zijn dat misschien nog niet. Via het tandwieltje rechtsboven kun je “Screen Ratio” instellen – of rouleer tussen de opties met de sneltoets Ctrl+Shift+M. Prezi tekent frames in de gekozen verhouding als je de Shift-knop op het toetsenbord ingedrukt houdt tijdens het plaatsen van een frame. Tijdens het bewerken geeft Prezi in de zijbalk weer wat je zult zien, in Present-mode verbergen zwarte balken alles wat weg valt.

Via Insert > Diagram kun je snel basiselementen voor de opbouw van je presentatie toevoegen. Denk aan weergaven als proces, circulair proces, tijdslijn, perspectief, funnel, balans, ijsberg en wolken. De vorm krijgt een eigen frame en is vervolgens helemaal naar wens aan te passen. Zie onderstaand screenshot.

Prezi - Insert a diagram

De layout-frames worden tijdens het invoegen automatisch precies even groot gemaakt als een naastgelegen frame, handig!

Met frames kun je ook een specifiek deel van een foto of PDF document uitlichten. Plaats om het deel van het document dat je beeldvullend wilt weergeven een frame. Tijdens het definiëren van een pad waar ik verderop over vertel kun je verwijzen naar een frame.

Bewerken, verplaatsen, schalen, draaien en verwijderen met de Transformation Tool

Met de Transformation Tool kun je objecten verplaatsen, vergroten/verkleinen (schalen), draaien en verwijderen. Prezi kent dan ook geen instelling voor een tekstobject, de lettergrootte regel je met de Transformation Tool.

De Transformation Tool verschijnt vanzelf als je een object aanklikt in “Edit mode”.

Prezi Transformation Tool

De Transformation Tool past zich aan het object aan en kent opties als:

 1. Het handje in het midden
  Sleep het handje om het object te verplaatsen. Als je sleept met de Shift-toets ingedrukt dan lijnt Prezi de versleepte objecten uit met het ruitjespapier (grid). Pixel-voor-pixel positioneren kan door objecten te verplaatsen met de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Als je tijdens het verplaatsen met het toetsenbord de Shift-toets gebruikt schuif je 10 pixels op in plaats van één.
 2. De plus- en min knoppen
  Door op de plus- en minknoppen te klikken schaalt Prezi de vergrote/verkleinde objecten trapsgewijs waardoor je ze eenvoudiger even groot kunt krijgen. Je kunt een object ook schalen door de hoeken naar binnen of buiten te slepen.
 3. Draairondje (verschijnt als je met de muis bij een hoek in de buurt komt)
  Je kunt een object bij de hoeken pakken om het te draaien. Sleep het rondje met de klok mee of tegen de klok in. Prezi draait objecten in stappen van 15 graden als je de Shift-toets ingedrukt houdt. Hierdoor kun je objecten eenvoudig onder eenzelfde hoek plaatsen.
 4. Prullenbak
  Als je op de prullenbak klikt verwijder je het object of het frame met alle objecten erin. Als je een frame hebt geselecteerd dan heeft de Transformation Tool een extra knop om alleen het frame te verwijderen.

Als je tekst selecteert dan heeft de Transformation Tool een knop “Edit Text” om de tekst aan te passen. Je kunt ook op tekst dubbelklikken om te bewerken, dat is net iets sneller.

Voor afbeeldingen heeft Transformation Tool een knop “Crop Image” om de afbeeldingen bij te snijden.

Om alleen de rand van een frame te schalen zonder de inhoud klik je eerst op “Open Frame” in de Transformation Tool en versleep je daarna de hoeken.

Tips:

 • De Esc-toets op je toetsenbord de-activeert de Transformation Tool, je kunt ook gewoon ergens op het canvas klikken.
 • Je kunt objecten naar een ander deel van het canvas slepen door ze naar de zijkant van je scherm te slepen.

Als de Transformation Tool actief is dan kun je door met de rechtermuisknop op het handje te klikken een aantal opties vinden (Ctrl+klik op de Mac).

Prezi Transformation Tool options

Als je een afbeelding hebt geselecteerd dan kun je deze verkleinen door te kiezen voor Crop.

Met “Add to Path” neem je een object op in het pad van je presentatie.

Afbeeldingen en video’s die je vaker gebruikt kun je met “Add to My Collection” in je collectie plaatsen. Zo kun je ze in iedere Prezi via Insert > From My Collection… eenvoudig toevoegen.

De volgorde van objecten die in lagen over elkaar heen liggen kun je bepalen met opties als “Bring Forward” en “Send Backward”.

Ook kun je objecten knippen (Ctrl+X), kopiëren (Ctrl+C), plakken (Ctrl+V) en verwijderen (Delete of Backspace). Dan kan dus ook sneller met de sneltoetsen die ik erachter heb gezet. Kopiëren en plakken van objecten  is handig om objecten op een andere plek op het canvasdoek plakken of in een andere Prezi. Met de sneltoets Ctrl+D kun je direct een object klonen (kopiëren en plakken ineen).

Als je gelijksoortige objecten die bij elkaar in de buurt staan roteert of vergroot dan licht Prezi het andere object op als je dezelfde hoek of omvang hebt bereikt. Bij het verplaatsten van gelijksoortige objecten geeft Prezi een blauw lijntje weer. Daarnaast voel je een kleine weerstand als je een uitlijning hebt bereikt (“snap-to-grid”). Met deze hulpmiddelen kun je objecten snel netjes uitlijnen.

De bewerkingen van de Transformation Tool kun je ook op meerdere objecten gelijktijdig uitvoeren. Hiervoor selecteer je eerst meerdere objecten. Dit kan door een kader om de objecten heen te slepen of door verschillende objecten aan te klikken terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Je kunt de geselecteerde objecten ook groeperen met het slotje op de Transformation Tool zodat je ze in het vervolg met één druk op de knop kunt verplaatsen, draaien, kopiëren, en verwijderen.

Tips:

 • Overtuigd van sneltoetsen? Ze staan overzichtelijk weergegeven op http://prezi.com/learn/keyboard-shortcuts/
 • Met de spatiebalk schakel je snel tussen presentatie (Present) en bewerk (Edit) modus.
 • Soms is het handig een geselecteerd object te kopiëren, bijvoorbeeld om extra tekst onder precies dezelfde hoek en met precies dezelfde font grootte elders op het canvas te plaatsen.
 • Bereid een deel van de presentatie op een ander deel van het canvas voor, selecteer en verklein de betrokken objecten en sleep ze in een eerder gemaakt frame. Houdt tijdens het verplaatsen de toets ‘X’ ingedrukt om het object ook buiten het actieve venster slepen.
 • Meerdere objecten selecteren gaat eenvoudiger als ze recht op het scherm staan. Gebruik de cijfers 3 en 4 op het toetsenbord om het canvas met de klok mee of er juist tegenin te draaien.
 • Het zijpaneel kun je verbergen door te klikken op het kleine ribbelige knopje wat eraan vast zit.
 • Je kunt ook een frame toevoegen via de optie Path die ik straks uitleg. Stel het scherm in zoals je het wilt presenteren – zoom in en draai met de cijfers 3/4 op het toetsenbord. Klik op “Edit Path” en dan onderin op “Add current view”.

Een pad tussen de objecten aanbrengen

Door van tevoren een pad uit te zetten hoef je tijdens de presentatie alleen op de pijltjestoetsen links/rechts van het toetsenbord te drukken (of op de knop Volgende rechtsonderin beeld). Tijdens je presentatie kun je altijd van het pad afwijken, als je weer op Volgende klikt dan ga je door waar je gebleven was.

Zonder pad kun je ook prima gebruik maken van Prezi. Je klikt dan afhankelijk van hetgeen het publiek vraagt op bepaalde objecten om deze in beeld te brengen.

Prezi - Path

Klik op Edit Path aan de linkerkant (of gebruik de sneltoets “p”) om het pad te bewerken.
In path modus kun je het pad bewerken met Add. Met een klik op “Clear all” verwijder je het hele pad.

Aan de linkerkant van het scherm (de “Path Sidebar”) zie je een overzicht van de hele prezi in miniatuur. Vanuit dat overzicht kun je snel naar een ander gedeelte van de prezi springen. Onder het overzicht zie je kleine afbeeldingen van objecten die je in een pad hebt opgenomen. Daar kun je ze eenvoudig van volgorde veranderen (slepen) en een nieuw frame toevoegen. De nummers van de miniaturen corresponderen met de nummers die je naast de objecten op het canvas ziet.

Een alternatieve methode voor het aanpassen van het pad is via de volgnummers in de cirkels op het canvas. Prezi geeft de volgorde van de objecten weer met een klein volgnummer in zo’n cirkel. Tussen twee objecten in een pad verschijnt een klein cirkeltje met een plusje erin. Deze kun je slepen op een object om deze als tussenliggende stap in het pad op te nemen. Als je je over de volgorde bedenkt dan kun je de cirkels met nummer erin op een ander object slepen. Een stap in het pad die je achteraf gezien niet nodig hebt sleep je gewoon op het canvas (dus niet op een object).

De optie “Add current view” legt de huidige weergave vast in een nieuw frame.

Tips:

 • Als de onderwerpen logisch gegroepeerd zijn in een frame dan kun je in het frame met grote letters het besproken onderwerp plaatsen. Neem dan in het pad na het behandelen van een subonderdeel het frame zelf op om het globale overzicht weer in beeld te brengen zodat het publiek de lijn van de presentatie goed kan volgen.
 • Objecten kunnen dus inderdaad meerdere keren in een pad voor komen.
 • Controleer een pad altijd! Misschien ben je objecten vergeten toe te voegen. Ook verwijdert Prezi gegroepeerde objecten (met het slotje) uit een pad als je de groepering ongedaan maakt.

Animaties gebruiken

Je kunt objecten in een frame een “fade-in” animatie effect meegeven. Het object verschijnt dan pas als je nog een keer op “volgende” hebt geklikt tijdens je presentatie. Je kunt een animatie toepassen op objecten binnen een frame die onderdeel zijn van een pad.

Klik op het sterretje bij een onderdeel van een pad om de animatie-editor te openen. Klik de objecten die je niet direct wilt laten zien aan in de volgorde waarin je wilt dat ze verschijnen. Als je meerdere objecten in één keer wilt laten verschijnen dan kun je ze groeperen. Prezi geeft de volgorde met nummers aan, deze kun je helaas alleen veranderen door opnieuw te beginnen (Clear). Klik op de afspeelknop (Play) voor een preview.

Transities goed inzetten

Onderstaande prezi legt goed uit hoe je de typische prezi-transities goed gebruikt:

 1. Afstand: Proximity
 2. Draaien: Rotation
 3. In- en uitzoomen: Scale/zoom

Presenteren met Prezi

Om te presenteren met Prezi start je via Present (rechtsbovenin) je presentatie. Het voordeel van het presenteren vanuit Prezi is dat je dan interactief met je publiek de prezi kunt aanpassen (editen).

Het nadeel van online presenteren is dat je afhankelijk bent van een netwerkverbinding met internet en de beschikbaarheid van de Prezi servers. Daarnaast heeft online presenteren het nadeel dat je in de fullscreen weergave van een webbrowser geen sneltoetsen kunt gebruiken (zoals de pijltjes naar links en naar rechts om het pad te volgen).

Om deze nadelen op te heffen kun je gebruik maken van de offline player.

Presenteren met de offline player

De offline player is er echt op gebouwd om zonder problemen overal te draaien (robuust). Geen browser, beveiligingsinstellingen of Adobe Flash installatie nodig dus! Let alleen wel even op als je links naar YouTube video’s hebt gebruikt – hiervoor is een internetverbinding noodzakelijk.

Om een prezi te downloaden sluit je eerst de editor af met Exit rechtsboven. Vanaf het startscherm van een presentatie klik je op de knop Download. Controleer direct na het downloaden of je het zip bestand ook daadwerkelijk kunt openen, soms gaat er iets mis met het versturen van zip bestanden via internet waardoor deze niet bruikbaar zijn. Na het uitpakken van het zip bestand dubbelklik je op Prezi.exe om de presentatie te starten. Klik ook even op het knopje voor fullscreen weergave rechtsonderin.

Met Ctrl+Spatie geef je nu je volledige presentatie schermvullend weer. Gebruik het pijlje naar rechts (of PgUp) voor de volgende stap in je aangelegde pad, met het pijltje naar links (of PgDn) ga je een stap terug.

Je kunt eenvoudig van je voorgedefinieerde pad afwijken. Deze mogelijkheid van Prezi maakt dat je snel een ander onderdeel van de presentatie erbij kunt pakken om een vraag uit het publiek te beantwoorden.

Uitzoomen kan door op het canvas, náást een object, te klikken (of gebruik het pijltje naar beneden). Prezi zoomt dusdanig uit dat het omvattende frame het scherm vult. Zoom schermvullend in op een object door erop te klikken. Prezi draait het object automatisch rechtop in beeld. Je kunt ook gebruik maken van de loepjes  rechts in beeld. Vrij in- en uitzoomen kan ook met het scrollwiel van de muis (of de toetsen 1 en 2). Doordat Prezi in Present-mode inzoomt op een object dat je aanklikt kun je een object zelf niet verslepen op het scherm. In plaats daarvan sleep je het canvas om te ‘pannen’ of gebruik je de pijltjestoetsen op het toetsenbord.

Met de pijltjestoetsen kun je Prezi het pad weer laten volgen. Als je ondertussen op een object hebt geklikt dat onderdeel is van je pad dan vervolgt Prezi het pad vanaf dat object.

Het scherm tijdelijk op zwart (black) zetten kan met de letter ‘B’ of de punt ‘.’ – dit werkt ook prima met de Logitech Presenter die ik verderop noem.

Terugspoelen naar het begin van de presentatie kan door de kleine pijl naar links (rechtsonder op het scherm) ingedrukt te houden.

Automatisch afspelen kan in stappen van 4, 10 of 20 seconden door de grote pijl naar rechts (rechtsonder op het scherm) ingedrukt te houden. Met de 20 seconden stand ondersteunt Prezi de snelle, beknopte presentatiestijl PechaKucha (20 afbeeldingen in 20 seconden, presentaties van 6:40).

Prezi Autoplay PechaKucha

Tip: Sommige ICT afdelingen schermen werkstations af van specifieke websites en uitvoerbare bestanden. Als je een strenge ICT afdeling hebt dan ben je hier vast van op de hoogte. Probeer in een dergelijk geval eerst of Prezi.com toegankelijk is vanaf de werkplek en probeer de offline player met een kleine testpresentatie. Zo voorkom je dat je uren aan een mooie presentatie hebt gewerkt die op kantoor niet toegankelijk blijkt te zijn. Als Prezi.com of de executable problemen oplevert, neem dan contact op met je ICT afdeling om ze te overtuigen Prezi toe te staan.

Prezi op je mobiel

Prezi heeft apps voor iPad en iPhone en Android. Daarmee kun je een op de PC gemaakte Prezi weergeven op je mobiel. Als je een link naar een Prezi aantikt dan kun je de presentatie via de Prezi downloaden. De eerste keer kan het inladen van een presentatie even duren, vervolgens werkt Prezi snel.

Je kunt door het pad van je prezi navigeren met de knoppen volgende en vorige maar ook met je vingers door de presentatie slepen en in- en uitzoomen door je vingers samen te knijpen.

Op je mobiel kun je alleen tekst en afbeeldingen invoegen (dus geen video’s). Verder is het automatisch uitlijnen (snap) van objecten niet mogelijk en kun je het pad van een prezi niet bewerken.

Je kunt de Prezi-app als remote clicker gebruiken. Log in op je eigen account op smartphone en computer. Open de presentatie op de computer in Edit-mode. Tik op de smartphone naast dezelfde presentatie op de drie puntjes en kies voor “Use as a clicker”. Klik op de computer op Join en op de smartphone op Start. Zodra je je presentatie begint, volgen de andere Prezi-computers jouw beweging door de presentatie.

Daarnaast kun je andere Prezi-gebruikers uitnodigen met een link naar je presentatie.

Prezi presenteren met de Logitech Presenter

De offline player van Prezi kun je ook met een remote presenter gebruiken.

Ik heb het zelf getest met de Logitech Presenter. De knoppen volgende en vorige van de Logitech presenter versturen respectievelijk PgUp en PgDn. De knop met het lege scherm erin verstuurt een punt ‘.’ om het scherm op zwart te zetten. De andere knop die de presenter heeft wordt niet gebruikt. In PowerPoint start je hiermee de presentatie (de knop verstuurt F5). Verder kun je met een groen lampje op afstand iets op het scherm aanwijzen.

In de presenter zit een kleine USB zender/ontvanger die je in een PC of Mac kunt stoppen waarna de presenter direct werkt. Nieuwere modellen zoals de Logitech Spotlight Wireless Presentation Remote kunnen met een extra app extra dingen zoals scrollen, uitlichten en volume regelen.

Tip: Als je gebruik maakt van video voeg deze dan als object toe aan het pad want met de presenter kun je alleen vooruit en achteruit bladeren en niet op de knop Play drukken. Video’s in het pad starten automatisch en mocht je ‘m toch over willen slaan dan druk je ‘m gewoon door.

Prezi werkt goed op een Smart Board

Op een Smart Board sleep je eenvoudig door een presentatie heen. Inzoomen op objecten, frames of groepen van objecten kan door erop te tikken.

Doordat de knop “Volgende” niet zichtbaar is op een smartboard moet je ofwel een presenter gebruiken of ervoor zorgen dat de frames elkaar deels overlappen zodat je door kunt tikken.

Om uit te zoomen tik je op een leeg stuk canvas. Smartzoom betekent tikken (of klikken met je muis) in een frame om daarop in te zoomen. Met de pijltjes op je toetsenbord kun je naar een volgend frame, Ctrl+spatie laat je volledig uitzoomen. Zie onderstaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=isimK9NoKk4&feature=youtu.be

Meer informatie over producten als Smart Board en Smart Table kun je vinden op de website van Smart Board.

Live Twitter resultaten uit de zaal opnemen in je presentatie

Presenteer je voor een interactief publiek met voldoende mensen die twitteren? Met PowerPoint Twitter Tools kun je in een PowerPoint presentatie reacties uit de zaal tonen – als tekst of verwerkt in een grafiek. Ook kun je automatisch twitteren vanaf specifieke dia’s. Er was een Prezi Twitter Tools, maar die is in maart 2015 verwijderd.

Een Prezi afdrukken (printen) naar PDF

Om een hand-out of PDF document van de prezi mee te geven kun je met de knop Share rechtsbovenin je prezi afdrukken (printen) naar PDF.

Als je nog geen pad hebt aangelegd dan bestaat de afdruk uit één A4 met het totaaloverzicht van je prezi. Als je wel een pad hebt afgedrukt dan is er voor iedere stap in het pad een bladzijde aan het PDF document toegevoegd.

Organiseren en Samenwerken

Als je meerdere presentaties hebt gemaakt dan is het overzichtelijk om ze in mappen (folders) in te delen. Folders maak je aan vanaf je profiel waarna je er presentaties in kunt slepen. Je kunt een map met meerdere presentaties in één keer met iemand delen. Als je een map verwijdert dan blijven de presentaties zelf bestaan.

Samenwerken met Prezi

Je kunt met 10 mensen tegelijk samenwerken in een prezi. Hiervoor stuur je ze een link toe die je kunt vinden onder de Share-knop rechtsbovenin je prezi (“Share prezi”). Je kunt samenwerken aan de presentatie (Add people > Editor) of de deelnemers alleen laten kijken (Add people > viewer).

Als je gelijktijdig met een andere editor aan de prezi werkt dan geeft Prezi de andere editor als avatar weer. Je kunt precies zien op welk gedeelte van het canvas de ander aan het werk is. Ook kun je meekijken met de handelingen van de andere editor door deze avatar aan te klikken en te kiezen voor “Take a look”. Als je begint aan een presentatie of wat ideeën wil bespreken dan wil je waarschijnlijk gebruik maken van een aanvullend communicatiekanaal voor geluid. Voor korte berichten is een chatfunctionaliteit handig. Prezi biedt hier nog geen functionaliteit voor waardoor je bent aangewezen op de telefoon of bijvoorbeeld een conference call via software zoals Zoom of Microsoft Teams.

Je kunt de presentatie overdragen aan een andere avatar door erop te klikken en te kiezen voor “Hand over presentation”. Of juist je eigen weg gaan en te kiezen voor “Explore freely”.

Verder kun je je prezi gelijktijdig aan maximaal 30 mensen presenteren via Share > Present remotely. De link vervalt 10 minuten nadat je de presentatie zelf hebt afgesloten.

Rechtenbeheer in Prezi

Via “Your prezis” kun je per prezi instellen of en hoe je deze wilt delen. Als je gebruik maakt van het licentie type Prezi Public dan kan iedere internet gebruiker standaard jouw prezi’s opvragen (ze zijn dan openbaar). Delen staat dan ook altijd minimaal op “Public”.

Standaard ben je zelf natuurlijk de enige die de presentatie mag bewerken “Who can edit?” geeft dan “You owner” aan. Je kunt mensen via e-mail rechten geven om jouw presentatie te bewerken. Als je vaker met meerdere, dezelfde mensen, samenwerkt aan een presentatie dan kun je deze mensen uitnodigen om mee te werken aan de prezi via “Invite editors”. Je kunt de link eventueel “resetten” en zo de toegang weer intrekken.

Verwijzen (linken) naar Prezi’s

Je kunt gemakkelijk verwijzen (linken) naar online presentaties. Iedere prezi krijgt bij het aanmaken een uniek webadres.

Maak een bookmark naar/favoriet van https://prezi.com/instant-prezi/ om snel een nieuwe prezi aan te maken.

Prezi’s delen via e-mail, Twitter, Facebook of publiceren (embedden) op je website of weblog: Prezi Embed

Vanaf de landingspagina van een prezi kun je mensen attenderen op de prezi via e-mail, Twitter of Facebook met de knop Share.

Je kunt een prezi ook integreren in een pagina op je website of weblog (embedden). De HTML code staat ook onder Share. Prezi Embed kan dan op twee manieren reageren:

 1. Let viewers pan & zoom freely
  Bezoekers mogen zelf door de presentatie heen slepen en zoomen.
 2. Constrain to simple back and forward steps
  De gebruiker klikt op de knoppen volgende en vorige om een voorgedefinieerd pad af te lopen.

Om Prezi Embed te gebruiken moet de presentatie publiekelijk beschikbaar zijn. Bij het licentie type Prezi Public is dat altijd het geval, als je gebruik maakt van een betaald account (Prezi Enjoy of Prezi Pro), stel dan minimaal “Public” in onder de presentatie in “Your prezis”. Vanaf de publieke URL die je hier ziet kun je de benodigde HTML code genereren om in je website of weblog op te nemen.

Live presenteren met Prezi

Je kunt live presentatie door mensen uit te nodigen vanuit een prezi. Je stuurt genodigden een link naar de presentatie via een persoonlijk bericht of social media. De aanwezigen kunnen de prezi op hun eigen apparaat volgen. Tijdens de presentatie kun je de bediening overdragen aan een andere deelnemer.

Je mobiel als clicker gebruiken om door je presentatie te bladeren? Open de presentatie eerst op je mobiel en kies voor “Use as a clicker”. Log op je computer in op hetzelfde account, kies “Edit” en “Join”.

Prezi’s openstellen voor hergebruik met Prezi Reuse / allow copy

Prezi’s van anderen die je opent kun je normaliter alleen lezen. De maker van een prezi kan er ook voor kiezen om de prezi beschikbaar te stellen voor hergebruik. Op de landingspagina van dergelijke prezi’s kies je dan in plaats van Public of Private voor “Public & reusable”. Andere Prezi gebruikers kunnen dan dus een kopie opslaan voor eigen gebruik. Als je gebruik maakt van het licentie type Prezi Public dan staat de optie “Public & reusable” standaard aan. Je kunt deze optie wel omschakelen naar “Public”. Voor “Private” is een betaald of educatief abonnement nodig.

Door een prezi te hergebruiken kun je van materiaal dat er al is snel een eigen presentatie maken. Je gebruikt de prezi dan als uitgangspunt of sjabloon voor jouw eigen prezi. Ook kun je onderzoeken hoe iemand een specifieke prezi heeft samengesteld en daarvan leren.

Reusable is ook handig om een prezi te kopiëren naar een ander account. Om de prezi te verplaatsen naar een ander account of voor jezelf veilig te stellen.

Prezi’s die open zijn gesteld voor hergebruik kun je vinden in de Prezi reuse library.

Prezi delen als bestand via de offline player

De presentatie die je via “Your prezis” download om offline af te spelen kun je natuurlijk ook in die bestandsvorm delen. Het gaat dan om het zip bestand met prezi.exe erin.

De download is alleen geschikt om af te spelen. Je kunt deze download bijvoorbeeld niet openen met het verderop genoemde Prezi voor PC/Mac om offline verder te bewerken of later opnieuw uploaden naar Prezi om daar weer te bewerken.

Prezi voor Windows PC en macOS (Pro)

Met een Prezi Pro abonnement kun je presentaties ook offline bewerken, op een Windows PC of een Mac. Als voordeel noemt Prezi het verder kunnen werken in een vliegtuig en de puntjes op de i zetten vlak voordat je presenteert. Met Prezi ben je dan onafhankelijk van een internetverbinding. Ook de servers van Prezi kunnen natuurlijk een keer down zijn, al is het maar voor aangekondigd onderhoud. Prezi werkt sneller dan doordat je alle bestanden lokaal hebt staan. Je kunt meerdere presentaties tegelijkertijd openen om een en ander te vergelijken of te kopiëren.

Offline met Prezi werken kan ook een keuze van een organisatie zijn om presentaties met het oogpunt op vertrouwelijkheid juist niet op internet te publiceren. Online en offline versies van presentaties worden in tegenstelling tot hoe de iPad-client werkt bewust niet gesynchroniseerd met het ook op de vertrouwelijkheid. Via het .pez bestandsformaat kun je de presentaties wel uitwisselen met Prezi online. Ook heb je zo grip op de schijfruimte die je online in gebruik neemt en kun je een backup van je presentaties maken. Vanuit diezelfde gedachte kunnen andere gebruikers van Prezi het .pez bestand wel openen maar niet zelf uploaden naar Prezi.com.

Prezi is een Adobe Air client. Om Prezi thuis en op kantoor bij de hand te hebben mag je de client installeren op drie machines.

Je kunt Prezi 30 dagen gratis proberen door je creditcardgegevens op te geven. Als Prezi je niet bevalt dan kun je de aanstaande betaling voor die tijd intrekken. Na 30 dagen kun je met de app alleen prezis bekijken. Je kunt wel exporteren en importeren en zo dus om de beperking van schijfruimte heen werken.

Prezi licentie type: Public, Enjoy, Pro

Prezi kent drie licenties voor zakelijk en privé gebruik:

 1. De Public licentie is voor iedereen gratis. Je “betaalt” doordat jouw presentatie (zodra Prezi deze als afgerond detecteert) beschikbaar komt onder het tabblad Gallery. In tegenstelling tot de andere licentievormen kun je jouw presentatie dus niet afschermen. Prezi laat dit duidelijk zien – als je de instelling “Publish” uit wilt vinken verschijnt in een popup “You cannot make this Prezi private, unless… you upgrade to Enjoy or Pro license.”. Een volgend nadeel van de gratis versie is dat je het Prezi logo dat tijdens de presentatie in beeld blijft staan niet aan kunt passen. Tenslotte is je schijfruimte gelimiteerd tot 100MB.
 2. De Enjoy licentie heft de nadelen van de Public licentie op en biedt 500MB schijfruimte.
 3. Met de Pro licentie heb je 2GB schijfruimte tot je beschikking en kun je ook gebruik maken van de offline editor.

De betaalde licenties, en dus ook de offline editor, kun je 30 dagen gratis uitproberen.

Hieronder staan de functies in tabelvorm per licentie type weergegeven waarbij de functies die in alle licentie types beschikbaar zijn bovenaan staan.

 PublicEnjoyEdu EnjoyProEdu Pro
Online Prezi’s beherenjajajajaja
Prezi’s downloaden (offline presenteren)jajajajaja
Prezi afschermen (private)neejajajaja
Prezi logo aanpasbaarneejajajaja
Prezi versleuteld over HTTPS gebruikenneeneeneejaja
Offline editor (PC of Mac)neeneeneejaja
Schijfruimte100MB500MB500MB2GB2GB
Publiek profielaltijdoptioneeloptioneeloptioneeloptioneel

Prezi Pro gebruik je als je onafhankelijk van een internetverbinding of de Prezi servers je presentatie wilt kunnen bewerken. Voor Prezi Enjoy kies je als je je presentaties niet voor iedereen toegankelijk wilt hebben, het Prezi logo aan wilt kunnen passen of meer schijfruimte nodig hebt. Maakt dit allemaal niet uit dan blijf je gewoon bij Prezi Public.

Je kunt je licentievorm opwaarderen via PayPal or met credit card door rechtsboven op je naam te klikken en te kiezen voor “Settings & License”. Klik daar op de knop Upgrade. Je betaalt per jaar en je inschrijving wordt automatisch verlengd. De eerste 30 dagen krijg je gratis.

Bedrijfsmatig/professioneel gebruik van Prezi

Als je Prezi professioneel gaat gebruiken dan zijn de onderstaande zaken van belang:

 • Bedrijven kunnen meerdere licenties in één keer kopen (multiple license) en toekennen aan Prezi-gebruikers.
 • Presentaties gemaakt onder de gratis Prezi Public licentie worden onderdeel van de publieke Prezi Gallery
  Prezi’s die gemaakt zijn onder de gratis licentie (Prezi Public) komen vrij beschikbaar op Internet terecht en zijn dus wereldwijd toegankelijk. Let er dus op om bedrijfsgeheimen (klantnamen?) buiten de presentatie te houden. Presentaties uit de Prezi Gallery kunnen overigens alleen online worden geopend. Ze kunnen niet worden gekopieerd om eenvoudig aan te passen en ook niet worden gedownload ten behoeve van offline presenteren.
 • De gratis Prezi Public toont het Prezi logo
  Tijdens de presentatie is continu het Prezi.com logo linksonderin zichtbaar.
 • Prezi in de eigen huisstijl
  Kleuren en lettertype van een prezi kunnen worden ingesteld. Gebruik maken van eigen lettertypes is niet zonder meer mogelijk, de kleur kan wel aansluiten bij de huisstijl van een bedrijf. Neem voor een specifiek lettertype contact op met sales@prezi.com. Hier heb ik zelf geen ervaring mee.
 • Offline bewerken met Prezi voor PC/Mac
  Ieder Prezi licentietype kan offline presentaties afspelen. Als je gekozen hebt voor het betaalde licentietype Prezi Pro dan kun je offline presentaties bewerken. Met Prezi ben je dan onafhankelijk van een internetverbinding. Offline met Prezi werken kan ook een keuze van een organisatie zijn om presentaties met het oogpunt op vertrouwelijkheid juist niet op internet te publiceren.

Met Prezi Business werkt Prezi aan een nieuwe manier van presenteren. Analytics, samenwerken met tools als Slack en live streamen.

Educatief gebruik van Prezi

Voor educatief gebruik zijn er twee extra licentiemogelijkheden. Onder educatief gebruik rekent Prezi studenten en docenten. Prezi controleert op basis van je e-mailadres of je in aanmerking komt voor een educatieve licentie. De Edu Enjoy licentie is gratis en de prijs van een Edu Pro licentie komt overeen met die van Enjoy. Daarnaast kun je presentaties en uitwisselen met andere educatieve gebruikers via https://prezi.com/pricing/edu/.

Volg @PreziEdu op Twitter om op de hoogte te blijven.

Over Prezi

Mocht je na het doorlezen van deze pagina nog vragen omtrent Prezi hebben bekijk dan de twee YouTube videos van Palm Breeze Cafe (8 minuten per stuk): Prezi – Part One en Prezi – Part Two, lees en bekijk de Prezi’s en YouTube videos van Prezy Learn.

Neem voor inspiratie ook de Prezi over Prezi van Arjan Broere eens door. En wil je feedback op de opzet van je Prezi? Publiceer ‘m dan in de #FeedbackFriday thread van de maand in de LinkedIn groep.

Via het Prezi blog blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en er is ook een Prezi Twitter account. Daarnaast kun je de nieuwe features teruglezen op het Prezi New Feature Log.

De ontwikkelaars van Prezi publiceren vakgerelateerde achtergrondinformatie het engineeringblog.

7 gedachten over “Overzichtelijke en verbluffende presentaties maken met Prezi

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Ik heb het niet helemaal uitgeprobeerd maar YouTube-video’s inkorten kan met ytcropper. Die link kun je vast opnemen in Prezi. Als je de video offline beschikbaar wilt hebben dan moet je ‘m toch eerst downloaden en dan met software voor videobewerking inkorten. Laten jullie even weten hoe het is gegaan?

 1. Bauke schreef:

  Goedemiddag,

  Ik ben zeer benieuwd of het mogelijk is om meerdere achtergronden te combineren in prezi. Ik wil bijvoorbeeld starten met een landkaart, waar ik op een aantal steden inzoom. Daarna wil ik overgaan naar een stappenplan met tijdlijn, hier heb ik de opmaak van de landkaart niet meer voor nodig. Is het mogelijk om dit te creeeren binnen prezi?

  Groet

 2. Mariette schreef:

  Goedendag,
  Ik ben opzoek naar de mogelijkheid om letters langzaam te laten verschijnen, soort handwriting en een afbeelding als schets te voor schijn te laten komen. Heb wel ergens gezien dat dit zou kunnen in Prezi, maar nog niet ontdekt waar de functie te vinden is.

  Groet,

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.