Prey logo

Met Prey contact opnemen met een gestolen of verloren PC, Mac of smartphone

Bang dat je laptop, smartphone, tablet of computer gestolen wordt of dat je ‘m een keer zelf hebt kwijtgeraakt? Als je het anti-diefstal programma Prey installeert kun je contact opnemen met het apparaat zodra het een verbinding met internet legt. Zo kun je informatie achterhalen en acties ondernemen (screenshot) die de kans vergroten op het terughalen of terugvinden van je apparaat.

Je kunt de volgende informatie achterhalen:

  • locatie via wifi of GPS achterhalen;
  • een screenshot maken (helpt met identificatie als iemand bijvoorbeeld inlogt in e-mail of Facebook);
  • een foto maken met de webcam;
  • netwerkinformatie zoals namen van wifi-netwerken en trace route;
  • hardware-informatie (naast algemene gegevens ook unieke identificatienummers zoals het UUID van een apparaat).

En je kunt deze acties ondernemen:

  • hard geluid afspelen;
  • bericht weergeven in een pop-up;
  • wachtwoorden verwijderen;
  • PC afsluiten voor gebruik tot een specifiek wachtwoord is ingevoerd.

Prey publiceert verhalen van mensen die hun apparatuur terug hebben gevonden met achtergrondinformatie over betrokken apparaten, tijdsduur en omgang met de politie. De Nederlandse Politie tipt geen specifieke software maar benoemt wel: “Installeer een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren.”.

Prey is beschikbaar voor Windows, Mac OS, Android, Debian en Ubuntu en op iPhone en iPad. Je kunt met Prey gratis tot drie apparaten beheren. Een betaald Prey Pro account maakt altijd gebruik van een versleutelde verbinding via HTTPS, kan meer dan drie apparaten bedienen en meer dan 20 rapporten bewaren. Daarnaast kun je 10 zones op de kaart definiëren (geofencing) waarna je een notificatie krijgt van Prey zodra je apparaat binnen of buiten deze zone(s) treedt.

Prey heeft tips om je mobiel te vinden of blokkeren als je Prey nog niet hebt geïnstalleerd (bellen, IMEI nummer opzoeken, eventuele remote software activeren, IP-adres achterhalen via Dropbox, Gmail of Facebook).

Camera zonder Prey kwijt? Probeer eens te zoeken of er per ongeluk foto’s op het web zijn gepubliceerd. Camera’s bewaren in het fotobestand een serienummer waar je met stolencamerafinder naar kunt zoeken.

Prey Project

Als je Prey op een laptop of PC installeert dan kijkt deze regelmatig even op internet om na te gaan of het apparaat als vermist is geregistreerd. Op mobiele apparaten werkt het iets anders. Op Android gebruikt Prey Google’s Push Notification service zodat je batterij niet de hele tijd wordt belast. Op iPhone/iPad worden iOS-pushberichten gebruikt. Op iOS is er helaas altijd een bericht zichtbaar. De tekst daarvoor is momenteel iets als “Your PIN code has been reset” waarna Prey een nep bankapplicatie laat zien om geen achterdocht te wekken.

Onderstaande video laat in iets meer dan een minuut de mogelijkheden van Prey zien. Meer video’s op het YouTube-kanaal van Prey.

Als je jouw apparaat als vermist hebt geregistreerd dan zal het rapporten gaan versturen, de inhoud van dit rapport kun je instellen.

De software van Prey is open source, dus geïnteresseerden kunnen zelf zien dat Prey de vergaarde informatie alleen gebruikt om jou op verzoek een rapport te sturen over je apparaten.

Prey installatietips

Om te voorkomen dat een dief een laptop of PC direct opstart vanaf een eigen CD/DVD/USB-stick en het bestaande besturingssysteem wist adviseert Prey om in het BIOS in te stellen dat het apparaat niet op die manier mag opstarten. Om te voorkomen dat deze instelling gemakkelijk kan worden aangepast beveilig je de instellingen van het BIOS met een wachtwoord. Om te voorkomen dat een dief Prey gemakkelijk kan deïnstalleren vraagt de uninstaller om je wachtwoord.

Onder Windows start Prey pas als iemand is ingelogd op de machine. Prey adviseert daarom een gastaccount te activeren waarmee een eventuele dief gemakkelijk met beperkte rechten kan inloggen. Op een iOS apparaat is er altijd een applicatie-icoon zichtbaar en is voorzien in een minder opvallen icoontje via Camouflage mode. Ook kan een iOS applicatie niet heimelijk een foto nemen, Prey toont een pop-up die de aandacht trekt waardoor de foto vast nog beter lukt ook.

Systeembeheerders kunnen Prey gemakkelijk op meerdere machines installeren met batch mode en op iOS met iTunes en Apple Configurator. Prey kan zichzelf automatisch bijwerken naar een nieuwe versie (auto-update).

Prey is zuinig met systeembronnen, zo verbruikt het weinig geheugen en bespaar je je batterij op een Android door Prey via SMS te activeren. Je kunt Prey via SMS bedienen: locatie opvragen, locken, unlocken, alarm af laten gaan, foto maken, Prey icoon verbergen of zichtbaar maken of je Android apparaat wipen.

Loop op iPhone en iPad de instellingen die Prey adviseert even na. Om het verwijderen van Prey te verhinderen kun je (voor alle apps) verwijderen uitschakelen via Instellingen > Algemeen > Beperkingen. Schakel in en schuif onder “Sta toe” de optie “Apps verwijderen” uit. Verder kun je een certificaat installeren zodat je via Prey je apparaat kunt wissen of uitschakelen.

De Nederlandse politie tipt om ook IMEI nummers van telefoons te noteren (op te vragen door *#06# in te geven) en mac-adressen van alle apparaten. De politie adviseert foto’s van eventuele dieven niet te publiceren op internet omdat veel veroordelingen hierdoor lager uitvallen.

What happens when you steal a hackers computer

Op 21 maart 2011 werd de laptop van Joshua Kaufman gestolen en deed hij direct aangifte bij de politie. Het bewijsmateriaal dat hij zelf verzamelde leverde hij op 25 april 2011 aan bij de politie. Na niets gehoord te hebben startte de hacker het weblog This Guy Has My MacBook welke na aankondiging op Twitter door de media werd opgepikt op 31 mei 2011. Die dag werd de dief opgepakt en op 1 juni 2011 was de laptop weer in het bezit van de rechtmatige eigenaar.

Joshua Kaufman vertelde het verhaal op Defcon 18 in de vermakelijke presentatie “What happens when you steal a hackers computer”.

Op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen van Prey

Prey bestaat sinds augustus 2009. Natuurlijk ga je na installatie zelf controleren of alles goed werkt en zodat je weet wat je moet doen als je een apparaat hebt verloren. Je kunt daarvoor de alarmen en het blokkeren vanaf het webbased control panel activeren (ook geoptimaliseerd voor mobiele apparaten). Werkt er iets niet zoals verwacht neem dan een kijkje in de uitgebreide Prey Knowledge Base.

Het Prey blog en via @PreyProject op Twitter informeert over nieuwe functionaliteiten. Bugs rapporteer je via GitHub.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.