Ga naar de inhoud

Pre-Publish Reminder plugin: publicatiechecklist voor WordPress

Met de plugin Genki Pre-Publish Reminder voor WordPress maak je eenvoudig een checklist zodat je niets meer over het hoofd ziet voordat je op publiceren klikt.

Een checklist voor publicatie kun je natuurlijk op een centrale plek van checklisten zetten maar voor mij werkte de Pre-Publish Reminder plugin voor WordPress beter. De plugin geeft je de mogelijkheid om snel een lijstje aan te maken welke het naast een artikel toont.

Zo wil ik zelf graag de artikelen consistent publiceren en daarbij niets over het hoofd zien, zeg maar de puntjes op de i. Sommige artikelen van dit weblog publiceer ik ook op Lifehacking.nl en daarbij wil ik niet vergeten om bepaalde instellingen van het artikel anders te zetten (conform de richtlijnen die Lifehacking.nl hanteert). Lifehacking hanteert bijvoorbeeld een andere indeling van artikelen op het gebied van tags en categorieën.

Voorbeeld werking Pre-Publish Reminder

More/Lees verder… scheiding aangebracht
Tag(s) toegevoegd
Categorie(ën) toegevoegd

Bij het aanvinken van de checkbox wordt de tekst doorgehaald. En bij het uitvinken is de tekstweergave weer normaal. Probeer het maar eens, de checklist hierboven is geen screenshot.

Instellingen van Pre-Publish Reminder (via Settings>Pre-Publish Reminder)

In WordPress 2.8 kun je eenvoudig plugins toevoegen aan WordPress via de menu optie Plugins>Add New. Zoek daar op de term Genki Pre-Publish Reminder.

Na het activeren van Pre-Publish Reminder kun je de positie, kleur en inhoud van het herinneringenblok van de plugin instellen via Settings>Pre-Publish Reminder.

Genki Pre-Publish Reminder screenshot
(klik voor een grotere weergave)

Positie van het Pre-Publish Reminder blok (To show the Reminder List in…)

Tijdens het schrijven van artikelen in WordPress bestaat het scherm uit twee kolommen. Eén brede kolom waarin je ook de artikelen zelf schrijft en één smallere kolom daarnaast.

Onder “To show the Reminder List in” stel je de kolom in waar je het blok met de reminders wilt hebben. Het brede blok (Below post textarea) of het smalle blok (Post sidebar). Ik vond het fijn werken om de reminders rechtsboven, naast het artikel, te hebben en heb gekozen voor “Post sidebar”.

Je zou ook kunnen beredeneren dat je na het schrijven van het artikel naar beneden scrollt en dus graag de reminders onder het artikel wilt zien.

Opmaak van het Pre-Publish Reminder blok (Style Reminder List)

De kleur van de rand en de kleur van de achtergrond kun je instellen via respectievelijk “Border Color” en “Background Color”. Zelf vond ik een rode rand (#ff0000) en witte achtergrond (#ffffff) opvallend fijn.

Als je liever andere kleuren gebruikt dan kun je hex codes van kleuren opvragen.

De inhoud van de reminders opstellen in Reminder List

De reminders zelf type je in het grote tekstveld in. Hier kun je eenvoudig je herinneringen, één per regel, intypen. Klik onderaan de pagina op “Update Options” en de Preview zal worden bijgewerkt zodat je direct kunt zien hoe het blok er uit komt te zien met de huidige instellingen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • More/Lees verder… scheiding aangebracht
 • Tag(s) toegevoegd
 • Categorie(ën) toegevoegd

Mooiere reminders: checkboxen

Tot nu toe was de plugin erg eenvoudig. De tekst boven het grote tekstveld bracht mij echter nog op een idee:

HTML tags will be rendered as erm… html while php codes will be executed as erm… php codes. To display unformatted html or php, enclose them in the <code></code> tag  e.g <code><a href=”http://code.com”>show as code</a></code>

Door gebruik te maken van HTML kun je, in plaats van een lijstje met tekst, een checkbox voor een item zetten. Zo kun je afvinken wat je hebt gedaan en dat werkt nét iets duidelijker. Let wel: de vinkjes worden nergens bewaard dus als je tussendoor het artikel waar je mee bezig bent opslaat, of je wisselt op een andere manier het scherm van WordPress, dan zijn alle vinkjes weer uit. Zelf gebruik ik het echt voor afrondende details en daar werkt het prima voor.

Om een vinkje voor het item te kunnen zetten voer je de reminders als volgt in:

 • <input type=”checkbox”>More/Lees verder… scheiding aangebracht
 • <input type=”checkbox”>Tag(s) toegevoegd
 • <input type=”checkbox”>Categorie(ën) toegevoegd
 • <input type=”checkbox”>…

En omdat er niets motiverender is dan dingen wegstrepen kun je ook de volgende code gebruiken:

 • <span><input type=”checkbox” onclick=”this.checked ? this.parentNode.style.textDecoration=’line-through’:this.parentNode.style.textDecoration=’none'”>More/Lees verder… scheiding aangebracht</span>
 • <span><input type=”checkbox” onclick=”this.checked ? this.parentNode.style.textDecoration=’line-through’:this.parentNode.style.textDecoration=’none'”>Tag(s) toegevoegd</span>
 • <span><input type=”checkbox” onclick=”this.checked ? this.parentNode.style.textDecoration=’line-through’:this.parentNode.style.textDecoration=’none'”>Categorie(ën) toegevoegd</span>
 • <span><input type=”checkbox” onclick=”this.checked ? this.parentNode.style.textDecoration=’line-through’:this.parentNode.style.textDecoration=’none'”>…</span>

Dit levert het Pre-Publish Reminder blok op zoals ik in het begin van het artikel liet zien.  Hieronder een screenshot waarin je ook doorgehaalde items ziet.

Genki Pre-Publish Reminder (checkbox doorgehaald)

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php