Ga naar de inhoud

Uitleggen en demonstreren met animatievideo’s van PowToon

  • 1 reactie

Met PowToon kun je eenvoudig animatievideo’lide (cartoons) maken. Bijvoorbeeld voor het uitleggen of demonstreren van producten, diensten en werkwijzen. Video’s werken goed voor het aankondigen, demonstreren of uitleggen van producten en diensten. PowToon heeft legio figuren en animaties klaar voor gebruik. Met een druk op de knop exporteer je jouw PowToon-filmpje naar YouTube.

Waarom PowToon?

Waarom zou je video’s willen maken? Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden en video bestaat uit meerdere beelden achter elkaar. Na Google is YouTube de grootste zoekmachine. Veel mensen kijken liever een video dan dat ze een tekst lezen. Video’s houden de aandacht beter vast dan presentaties.

En waarom animatievideo’s (cartoons)? Met animatievideo’s concentreert de kijker zich op het concept in plaats van afleidende details uit de werkelijkheid. Van jongs af aan hebben we (onder andere dankzij Disney!) positieve associaties met animaties. Mensen zijn meer op hun hoede en kijken minder graag andere video’s.

Stappenplan voor het maken van een video

Probeer met de totale video binnen 90 seconden te blijven, het is lastig om de aandacht langer vast te houden. Begin met het schrijven van het script. Zorg daarbij dat het de kijker binnen 7 seconden duidelijk is of de video voor hem/haar bedoeld is. Benoem bijvoorbeeld helder het probleem. Presenteer vervolgens de oplossing. Daarna leg je je oplossing uit waarna je afsluit met de eerstvolgende stap (call-to-action).

Onderstaande video leert je binnen 10 minuten hoe je een goede PowToon maakt.

In het kort samengevat:

  1. Schrijf het verhaal – zo’n 80 woorden per 30 seconden video.
  2. Spreek een script in.
  3. Maak de PowToon, voeg slides in en zorg dat ze qua lengte bij het verhaal passen.
  4. Voeg de visuele elementen in: tekst, karakters, pictogrammen en achtergronden.
  5. Laat de animaties precies op het juiste moment in en uit de video stappen.

Het e-book The Power of Cartoon Marketing licht de kracht van Cartoon Marketing toe en geeft een stappenplan om een kort maar krachtig verhaal (script) neer te zetten. Het bonuswerkboek neemt je stap-voor-stap aan de hand, van script tot eindresultaat. Op het PowToon-blog staan nog wat schrijftips in de serie Script Writing Mastery.

Qua geluid kun je zowel muziek op de achtergrond als een voice-over inspreken of uploaden.

PowToon heeft een aantal templates klaar waarin je eigenlijk alleen je eigen productnaam, sterke punten en logo hoeft te plakken. Je kunt deze naar wens aanpassen en gebruikmaken van de vele figuren en animaties die PowToon ter beschikking stelt. De zogenaamde “Simple Mode” vereenvoudigt de interface zodat je op basis van dergelijke templates snel een presentatie maakt. Je kunt het template helemaal naar wens aanpassen in “Enhanced Mode”.

Heb je een goed idee maar krijg je het niet goed in beeld? Huur via Fiverr.com een Powtoonist in en geef alles uit handen.

De interface van PowToon

Naast de gebruikelijke knoppen voor het aanmaken, opslaan, knippen, kopiëren, plakken kun je een raster (grid) in- en uitschakelen zodat je objecten goed kunt uitlijnen. Het raster komt niet in gepubliceerde video’s terecht. Daarnaast kun je dde schaduw van figuren verwijderen (edge) als je dat mooier vindt.

Verder kun je audiobestanden voor voice-over en achtergrondmuziek importeren. PowToon heeft een lijst met muziek beschikbaar. Daarnaast kun je tekst invoegen of de opmaak (lettertype, grootte, vet, cursief, onderstreept, uitlijnen) veranderen.

PowToon Interface

Via Publish maak je een landingspagina voor je video. Inclusief titel, omschrijving, tags en een transcript van al je tekst om de vindbaarheid via zoekmachines te verbeteren. PowToon geeft automatisch credits als je foto’s van derden hebt gebruikt die daarom vragen. Vanaf de landingspagina kun je HTML-code achterhalen om de video te embedden op je website. Daarnaast kun je je video downloaden (betaalde optie) of publiceren op YouTube of Wistia.

Aan de linkerkant navigeer je door je slides of versleep je ze van volgorde. De kleine knopjes linksboven kopiëren een slide of alleen de laatst zichtbare figuren zodat je daar in een volgende slide mee verder kunt. Met de knopjes +/- kun je slides toevoegen en verwijderen.

Aan de rechterkant kun je door de bibliotheek van layouts (standaard-scenes), figuren en animaties zoeken en bladeren. Om ze te gebruiken sleep je ze eenvoudig naar het toneel (het middengedeelte). Als je elementen met een slotje wilt gebruiken heb je een Premium-abonnement nodig. Achtergronden uit de stijl “Marker” zijn ervoor gemaakt om afbeeldingen die je erop plaatst weer te geven alsof ze erop getekend zijn. Bijvoorbeeld een whiteboard. Als je daar een afbeelding op plaatst dan maakt PowToon het wit in de afbeelding zelf doorschijnend. Als je dit effect juist niet wilt hebben, kies dan een achtergrond uit een andere stijl.

De afspeelknop linksonder kent vier manieren van afspelen:

  1. Alle slides afspelen vanaf het begin.
  2. Alleen de huidige slide afspelen vanaf het begin van de slide.
  3. Vanaf dit punt alles verder afspelen.
  4. Vanaf dit punt de huidige slide afspelen.

In de tijdsbalk onderin regel je de tijdsduur van de huidige slide van één tot 20 seconden. De limiet van 20 seconden is er om je te behoeden voor saaie filmpjes die te lang “stil” staan. De grote rode cursor geeft aan naar welk frame je nu kijkt. Deze cursor kun je verslepen om snel door je video te bladeren (scrubben).

Als je een figuur selecteert dan geeft de tijdsbalk aan wanneer deze figuur verschijnt en verdwijnt. Figuren selecteer je door ze aan te klikken op het toneel. Nauwkeuriger timen dan op de seconde kan niet, PowToon kiest hiervoor om de tool eenvoudig in gebruik te houden.

Omdat figuren niet altijd zichtbaar zijn en kunnen overlappen is het soms handiger een figuur onderaan de tijdlijn aan te klikken.

Door de tijdsbalk te verslepen kun je het tijdstip van verschijnen en verdwijnen naar wens instellen. Voor de manier waarop een figuur verschijnt en verdwijnt kun je kiezen uit inschuiven (boven, beneden, links, rechts), fade of pop. Zo zorg je ervoor dat nieuwe figuren die je introduceert de zichtbare niet overlappen. Of voor een bliktrekker. Daarnaast geef je aan of je daar een hand bij wilt zien. Met “Flip” draai je de figuur op (spiegelen).

Sommige figuren binnen PowToon zijn animaties. Je kunt zelf ook animaties maken door statische figuren in verschillende poses af te wisselen. Dan pas je geen effect toe bij verschijnen/verdwijnen.

Filmpje (Movie) of presentatie (slideshow)?

Met de schakelaar Movie / Slideshow linksboven schakel je tussen filmpje en presentatie. Rechtsonder krijg je er dan een extra knopje bij voor het invoegen van stoppunten in je presentatie. Zo kun je tijdens een presentatie een rustpunt inbouwen.

Als je je werk bewaart in “Slideshow”-mode dan krijg je op de pagina van de bewaarde PowToon een iets ander afspeelvenster zodat je met knoppen voor vorige/volgende door de stoppunten van de presentatie kunt springen.

Het lijkt helaas niet mogelijk om de slideshow te bedienen met het toetsenbord. Daardoor is het gebruik van een presenter zoals met Prezi wel kan niet mogelijk.

Grafiek toevoegen

Met een druk-op-de-knop voeg je een lijngrafiek of cirkeldiagram toe aan een slide. Gegevens invoeren in een tabel en klaar.

Audio in MP3-formaat

Klinkt jouw stem niet goed onder een video? Goed inspreken en überhaupt opnemen is een vak apart. Al kun je met de gratis tool Audacity ruis en tikken aardig opschonen. Met Audacity kun je ook geluidsfragmenten achter elkaar zetten. Handig, omdat je binnen PowToon slechts één audiotrack en één voice-over kunt toevoegen.

Overweeg via Fiverr of VoiceBunny iemand te vinden die de tekst enthousiast voor je inspreekt. De prijzen vallen erg mee!

Uploaden naar YouTube of Wistia

Als je klaar bent met je video dan kun je deze direct naar YouTube of Wistia uploaden. De video staat helaas wel direct live (openbaar) met niet-gerelateerde tekst. Omwille van de vindbaarheid van de video is het verstandig de titel, beschrijving, tags en ondertiteling toe te spitsen op de inhoud. Dus doe dat direct even of schakel de video snel om naar “verborgen” tot je dat geregeld hebt.

Exporteren naar PDF, PowerPoint of SlideShare

Als je je PowToon in Slideshow mode zet en exporteert dan kun je kiezen om een PDF-bestand te genereren. PowToon stuurt je een mailtje als het PDF-bestand voor je klaar staat. Of kies PPT (PowerPoint) of publiceer direct naar SlideShare.

PowToon Pro of Agency

De gratis versie van PowToon:

  • Laat altijd een watermerk zien;
  • Eindigt met “Created Using PowToon”;
  • Laat je de video alleen exporteren naar YouTube, niet downloaden;
  • Duurt maximaal 5 minuten;
  • Exporteert in SD-kwaliteit (480p vs 720p of 1080p);
  • Kan geen video’s verbergen (privé houden).

Voor zakelijk gebruik, meer kwaliteit en meer keuze in muziek en stijlen kun je een maandelijks opzegbaar abonnement nemen of een aantal video’s inkopen. De credits voor 5, 10 of 25 video’s die je los kunt inkopen vervallen als je ze niet binnen zes maanden gebruikt. Betalen kan met credit card of via PayPal.

Er zijn speciale tarieven voor studenten en educatieve instellingen.

PowToon richt zich met de aanschaf en abonnementen op grootverbruikers. Ik heb ze voorgesteld alle muziek en stijlen gratis te maken. Het watermerkje, de outro en SD-kwaliteit van het eindresultaat maken dat je best per export wilt betalen. Nu is het niet zo gek duur om vijf exports kopen maar doordat je de overige binnen zes maanden moet afnemen voelt het toch als zonde van je geld als je geen vervolgprojecten op de plank hebt liggen.

Betalende gebruikers krijgen gegarandeerd binnen 12 uur antwoord op hun vragen via een speciaal e-mailadres.

Op de hoogte blijven van PowToon

Volg PowToon op YouTube, Facebook, TwitterLinkedIn of het blog voor nieuwe ontwikkelingen. Met ideeën of vragen kun je terecht bij PowToon’s Customer Feedback.

Wil je meer leren over uitleggen als vaardigheid? Lees dan het boek The Art of Explanation. Daar leer je bijvoorbeeld the curse of knowledge te overbruggen.

1 gedachte over “Uitleggen en demonstreren met animatievideo’s van PowToon”

  1. Pingback: Powtoon | Database Onderwijstools FGw UvA

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php