Gadgets

Wegwijs in Pokémon Go – van beginner tot gevorderd

Als je mensen ziet stilstaan en staren naar hun smartphone en er regelmatig op tikken of swypen dan is de kans groot dat ze bezig zijn met Pokémon Go. De foto hieronder nam ik bij het Eemplein in Amersfoort – bijna iedereen in de foto is met het spel bezig.

Eemplein in Amersfoort - Pokémon Go-spelers

Als je van Pokémon Go hebt gehoord en globaal wilt weten waar het over gaat, lees dan het eerste onderdeel van dit artikel. Speel je zelf Pokémon Go, dan heeft dit artikel tips voor zowel beginners en gevorderden.

Pokémon Go in een notendop

Pokémon Go is een veelzijdig spel dat lopen en het ontdekken van de omgeving stimuleert. Veel mensen zien ineens meer mensen rondlopen of -hangen en vragen zich af wat die mensen uitspoken en wat er nu leuk aan is.

Het spel maakt gebruik van een plattegrond van de wereld (Google Maps) op een smartphone. Op de plattegrond zijn bepaalde plekken in kaart gebracht. Vaak zijn het kunstwerken, openbare gebouwen of herdenkingspunten. In het spel zijn dat Pokéstops (stops) of gyms. Hieronder zie je hoe het Eemplein in Amersfoort er op het moment van de foto uit zag.

Eemplein in Amersfoort - Pokémon Go

Als je je afvraagt of mensen die bij jou in de buurt blijven hangen het spel aan het spelen zijn, is het handig te weten of er stops of gyms in de buurt zijn. Dat kun je spelers natuurlijk vragen. Daarnaast zijn er mensen die het spel handmatig in kaart brengen, kijk maar eens op PokemonGoMap hoe het er bij jou in de buurt uit ziet.

Misschien zit er bij jou in de buurt wel een Pokéstop, waar spelers nieuwe balletjes ophalen om te gooien op de virtuele wezens. En eieren, om nieuwe exemplaren uit te broeden door veel kilometers te lopen.

Spelers kunnen in de loop gratis items bij een Pokéstop afhalen. Spelers kunnen in een stop ook een zogenaamde lure-module stoppen. Dan verschijnen er een half uur lang extra veel Pokémon om te vangen. Andere spelers zien op de kaart dat er een module actief is. Als bij een stop een lure-module actief is, komen er vast meer spelers op af die ook nog ’s even blijven hangen. De politie of horeca lokt op deze manier wel eens spelers naar plaatsen waar ze graag wat meer mensen zien. Op de kaart hierboven is in alle stops een lure-module actief.

Naast stops zijn er gyms. Team geel, rood en blauw spelen tegen elkaar om het bezit van een gym. De bezitters van de gym halen dagelijks virtueel geld (pokécoins) op om extra items in het spel te kopen. Het vechten in een gym kost tijd dus ook dan blijven spelers hangen. Bij het vechten staan de mooie virtuele wezens in een ring tegenover elkaar in een soort hanengevecht. Er komt dus geen schieten aan te pas.

Tenslotte kan het zijn dat mensen op een bepaalde plek stil blijven staan om een Pokémon te vangen. Pokémon verschijnen op vaste locaties. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Pokémon Go - Charmander vangen

Er zijn honderden verschillende Pokémon en ze zien er natuurlijk erg grappig uit. Je kunt ze zelfs een naam geven, een grapjas heeft ze bijvoorbeeld grappige namen gegeven naar zijn vriendin.

Mensen kunnen gratis Pokémon Go spelen. Het spel heeft een internetverbinding nodig, dus de telecomproviders verdienen aan een data-abonnement. Ramingen van het dataverbruik van Pokémon Go lopen uiteen van 3-10 MB per uur. Video verbruikt dat per minuut dus het dataverbruik van het spel valt mee.

Spelers kunnen echt geld omzetten in virtuele pokécoins. Met pokécoins kunnen zij extra balletjes kopen om Pokémon te vangen. Of items kopen om Pokémon te lokken. Of items om nieuwe Pokémon uit te broeden (in plaats van te vangen). En hun avatar (poppetje) aankleden. De meeste items zijn gewoon gratis in het spel te krijgen. Tenslotte is het mogelijk om meer opslagruimte voor Pokémon en items te kopen.

Leuke cadeautips voor Pokémon Go-spelers zijn iTunes-tegoed (voor iPhone-spelers), een powerbank voor het bijladen van de smartphone-batterij tijdens een lange Pokéjacht of de los verkrijgbare Pokémon Go Plus om te spelen zonder de smartphone.

Jij als Pokémon-trainer

Als je zelf Pokémon Go gaat spelen dan is jouw rol die van Pokémon-trainer. Voor bijna alles wat je tijdens het spel doet krijg je XP (Experience Points, ervaringspunten).

De punten zijn opgedeeld in levels. Een hoger level trainer vindt sterkere Pokémon. De eerste levels zijn vrij gemakkelijk te halen. Fijn, want bij ieder level krijg je gratis items. Vanaf level 20 is flink meer XP nodig om een level te stijgen. Je kunt op het moment van schrijven doorgroeien tot level 40.

Vanaf level 5 sluit je je als trainer aan bij andere Pokémon. Je kiest dan voor team geel (Instinct), rood (Valor) of blauw (Mystic). Het is handig om een kleur te kiezen die je vrienden ook gebruiken, zo kun je samen gemakkelijk een gym overnemen. Hier kom ik later op terug. Maakt het je niet zoveel uit? Kies dan maar blauw ;)

Naast XP krijg je als trainer medailles. Bijvoorbeeld voor het vangen van bepaalde typen Pokémon of voor het afleggen van een bepaalde afstand.

Een trainer heeft een tas voor Pokémon en items. Deze opslagruimte kun je uitbreiden met pokécoins zodat je meer Pokémon en items mee kunt nemen. Als je tas zo vol zit met items dat je geen pokéballs meer kunt ophalen moet je andere items dumpen – anders kun je geen Pokémon meer vangen.

Items ophalen bij een Pokéstop

Op de kaart zie je veel Pokéstops terug. Het zijn de blauwe vierkantjes op de kaart.

Als je in de buurt van een Pokéstop komt dan springt deze open. Je kunt ‘m dan aantikken voor meer informatie over de locatie. Wat voor standbeeld of gedenkteken is dit?

Belangrijker voor het spel is er even aan te draaien – zo kom je gratis aan items. Items waarover ik later meer vertel: Pokéballs, eieren en potions voor herstel van je Pokémon. Meestal krijg je bij een stop tussen de drie en de vijf gratis items. In onderstaand screenshot zie je twee pokéballs, potion en een ei.

Pokémon Go - Pokéstop

Onder Journal op je profiel zie je terug wat je bij een Pokéstop hebt opgehaald. Na een minuut of vijf kun je dezelfde stop opnieuw gebruiken – de kleur verandert dan terug van paars naar blauw.

Iedere dag krijg je extra XP voor de eerste keer dat je aan een Pokéstop draait. En voor de eerste Pokémon die je vangt. Blijf dagelijks het spel gebruiken, na zeven dagen krijg je een nog grotere bonus én speciaal evolutie-item.

Sommige Pokéstops springen eruit op de kaart – er vallen bladeren vanaf. In zo’n Pokéstop is een lure-module actief. Deze module zorgt ervoor dat er iedere paar minuten een Pokémon verschijnt die je kunt vangen. De lure-module is door een andere trainer geplaatst. Die heeft ‘m mogelijk gekregen bij het bereiken van een level – of gekocht in de shop.

De lure-module blijft een half uur actief en helaas kun je niet zien hoe lang deze al actief is. Het kan dus zijn dat je voor niets een bezoekje brengt aan een Pokéstop.

Martijn Aslander heeft een tip voor mensen die vaak met het openbaar vervoer reizen. Veeg kort over een Pokéstop en sluit het scherm direct met het kruisje. Zo kun je zoveel mogelijk van de vele Pokéstops gebruiken die voorbijkomen terwijl jij in een taxi, bus of trein-nabij-station zit.

Een Gym bezetten

Iedere dag (21 uur om precies te zijn) kun je voor iedere gym die je bezet gratis Pokécoins en star dust ophalen. 10 coins en 500 star dust per gym. Met de coins kun je items kopen in de Shop én je avatar aankleden (hoed, bril, shirt, broek). Star dust heb je nodig om je Pokémon sterker te maken (power-up).

Gyms zijn zichtbaar op de kaart als toren. Een gym kan wit (neutraal) gekleurd zijn óf de kleur van een team dragen: geel, rood of blauw.

Een gym is voor jou als speler pas bruikbaar vanaf trainerslevel vijf. Dan kies je de kleur van het team waarbij je je aansluit. Maakt het je niet zoveel uit bij welk team je je aansluit? Kies dan maar blauw ;)

Een bezette gym heeft een bepaalde sterkte: level 1 tot 10. Het level komt overeen met het aantal Pokémon dat de gym beschermt.

Je kunt altijd vechten bij een bezette gym. Als je vecht tegen je eigen team en je wint, dan maak je de gym sterker. Als je vecht tegen de gym van een ander team dan gaat deze uiteindelijk een level naar beneden.

Bij het vechten staat jouw Pokémon in de ring tegen een andere. Je valt aan door op het scherm te tikken. Vlak voor de ander jou aanvalt zie je een lichtflits – je kunt de aanval ontwijken door naar links of rechts te swypen. Na een paar keer aanvallen is het metertje voor een speciale aanval vol. Houd dan je vinger langer op het scherm voor een speciale, krachtige aanval. Soms is het metertje opgedeeld in meerdere streepjes, dan kun je al eerder aanvallen met de special attack.

Pokémon Go - Gym vechten

Je wint als je minimaal één Pokémon verslaat. Let op het aantal punten van de gym voor en na een aanval zodat je kunt bepalen of het de moeite waard is voor je.

Het maakt uit welk type Pokémon je inzet, tijdens het gevecht zie je tips over de effectiviteit over-en-weer verschijnen. Zie deze Type Matchup Chart als je de juiste Pokémon in de ring wilt zetten. Als je tegen een ander team vecht kun je tussentijds de Pokémon waar je nu mee vecht inwisselen.

Doordat je zes Pokémon meeneemt en het vechten kunt leren is het al snel mogelijk om een gym in te nemen of op te hogen. Daar komt nog eens bij dat je tegelijkertijd met andere spelers tegen een gym kunt vechten. Op de kaart spatten de vonken er letterlijk vanaf als iemand met een gym bezig is.

Tijdens een gevecht loopt je Pokémon schade op of raakt bewusteloos. De HP (health points) zijn omlaag gegaan. Via je items kun je je Pokémon weer bijbrengen (revive) of de energie aanvullen met de verschillende potions.

Als je een Pokémon evolueert krijgt deze automatisch alle HP terug. Handig als je krap in de potions zit. Ook bij een power-up krijg je 1 HP erbij en spaar je een revive uit.

Als je een gym neutraal óf een level hoger hebt gemaakt, kun je er een Pokémon achterlaten. Kies bij voorkeur een Pokémon die sterk is in verdediging. Met één of meer Pokémon in de gym kun je iedere dag één keer pokécoins en star dust ophalen in de shop. Niet vergeten te doen!

Een neutrale gym kan door iedereen geclaimd worden. Direct na een overwinning kan voor korte tijd alleen de trainer die de gym leader verslagen heeft de gym overnemen. Zorg ervoor dat je de Pokémon die je wilt achterlaten in de gym niet inzet voor het laatste gevecht zodat je deze direct in de gym kunt zetten.

Haal je dagelijkse coins pas op als je vrij zeker weet dat je je vandaag niet meer in gyms invecht. Om de kans te vergroten dat je in een gym blijft staan kies je een sterke gym, of eentje waar je niet zo gemakkelijk in de buurt blijft stilstaan.

Je Pokédex aanvullen

Er zijn op het moment van schrijven 151 verschillende Pokémon. Gotta catch em all! Je kunt op drie manieren aan nieuwe Pokémon komen:

 1. Vangen
 2. Uitbroeden
 3. Evolueren

Op je profiel zie je onder Journal terug welke Pokémon je onlangs hebt gevangen.

Pokémon vangen

Op de kaart zie je rechtsonderin op de radar welke Pokémon er in de buurt te vinden zijn. Linksboven is het meest dichtbij. Een silhouette geeft aan dat deze Pokémon nieuw is voor jou – extra XP als je deze vangt!

Tijdens het lopen verandert de volgorde van Pokémon. Door steeds van richting te veranderen kun je de Pokémon uitpeilen. Lopen op de radar kost je vrij veel tijd. Je ziet bij welke Pokéstop een Pokémon in de buurt zit (Nearby) en als je op de drie voetjes tikt laat het spel je de exacte stop zien. Na verloop van tijd herken je vast een aantal vaste locaties bij jou in de buurt waar regelmatig Pokémon opduiken. Die kun je dan weer relateren aan de radar. Op een specifieke locatie duiken voor de variatie gelukkig verschillende Pokémon op.

Veel locaties waar regelmatig Pokémon opduiken zijn vastgelegd door andere spelers. Er zijn apps die je kunnen vertellen welke, waar, wanneer opduiken (en hoe lang ze er nog zijn), zoals Pokémon Go Map Radar voor Apple iOS.

Door gewoon een stuk te gaan lopen kom je vanzelf wel Pokémon tegen. Als je er eentje op de kaart ziet tik je ‘m aan om ‘m te vangen.

Heb je je allereerste Pokémon nog niet gevangen? Dan kun je als eerste Pikachu vangen met een trucje. Het spel schotelt je drie Pokémon voor. Loop daarvan weg. Na een keer of drie/vier krijg je Pikachu aangeboden. Een andere speciale Pokémon is Ditto. Nadat je een normale Pokémon zoals Rattata of Pidgey hebt gevangen kan die zomaar veranderen in Ditto.

Om een Pokémon te vangen swype je met je vinger van beneden naar boven over het scherm. Er zijn zelfs smartphone-hoesjes om je vinger te begeleiden. Hoe hard je welke kant op moet swypen is afhankelijk van hoe ver en waar de Pokémon zit. Een vliegende Zubat vereist een krachtige swype, voor een Weedle is een klein tikje genoeg. In een rechte lijn omhoog maak je de meeste kans om raak te gooien.

 

Pokémon Go - Smartphone Case

Hoewel het leuk is om je Pokémon dankzij je camera op de echte wereld geprojecteerd te zien is het vangen veel gemakkelijker als je “AR” (augmented reality) uitschakelt. Bewaar de AR-modus voor een leuke foto af-en-toe. Je batterij gaat dan ook nog eens langer mee.

Tijdens je Pokéjacht zijn je smartphone, scherm en GPS de hele tijd actief. Dat merk je in het gebruik van je batterij. Overweeg een powerbank voor het bijladen van de smartphone-batterij tijdens een lange tocht. Naast je smartphone kan de los verkrijgbare Pokémon Go Plus je attenderen op stops en Pokémon. Met een druk op de knop kun je aan een stop draaien of een Pokémon proberen te vangen. Later kijk je dan in je Journal terug wat je tegen bent gekomen. Met een Apple Watch kun je aan Pokéstops draaien en Pokémon opsporen. Afstanden die je aflegt tellen mee voor het uitbroeden van eieren, het vinden van buddycandy én als workout (activiteitsringen). Een Pokémon vangen doe je alsnog op je iPhone.

Naast dat je mis kunt gooien maakt de Pokémon af-en-toe een ontwijkende of aanvallende beweging – dan kun je ‘m niet raken. Als je eerst een tros “Nanab Berry” gooit is de Pokémon minder beweeglijk. Een rode “Razz Berry” maakt de Pokémon ook gemakkelijker te vangen. De gele “Pinap Berry” doet iets anders: je krijgt dubbel zoveel candy als je met je volgende worp de Pokémon vangt.

De Pokémon kan ook nog ’s wegrennen. Om je kansen op het vangen van een Pokémon te vergroten moet je de worp goed timen en richten. Als je je vinger op de bal hebt zie je een cirkel die steeds kleiner wordt. Als je je bal in de cirkel gooit is de kans groter dat je de Pokémon vangt. Hoe kleiner de cirkel, hoe groter de kans.

Voor een vangst met je eerste worp krijg je 50 extra XP-punten. Voor een goede worp krijg je nog meer XP-punten, van Nice (+10), Great (+50) tot Excellent (+100). Als je ook nog eens met effect gooit (draaien met je vinger en dan langs links of rechts gooien), krijg je voor een Curveball nog eens +10. Totaal kun je zo per Pokémon in plaats van 100XP dus 260XP binnenhalen.

De kleur van de cirkel geeft aan hoe moeilijk de Pokémon te vangen is: groen, geel of rood. Als je de bal verandert bij het vangen van een moeilijke Pokémon dan verandert de kleur van de ring. Volgens de Catch Chance Calculator maakt het niet uit of je eerst een razzberry gooit om de Pokémon op z’n gemak te stellen en telt “Nice” en “Curve ball” ook niet mee.

Vanaf een bepaald level krijgen trainers nieuwe soorten ballen erbij: Great balls en Ultra balls. Deze kun je niet kopen maar alleen ophalen bij een Pokéstop. Een zwaardere bal vergroot de kans op een goede vangst.

Als je een Incense als item hebt kun je een half uur lang Pokémon aantrekken. Je loopt dan als het ware met een geurspoor rond zoals je in onderstaand screenshot ziet. Je kunt er iedere vijf minuten een verwachten en het schijnt dat beter doorlopen er meer aantrekt. Incense werkt alleen voor jou. Incense is te koop in de shop.

Pokémon Go - Incense

Als je een tijdje in de buurt van een Pokéstop zit dan kun je er een lure-module in stoppen. Je trekt dan een half uur lang Pokémon aan voor jezelf én andere spelers. De andere spelers zien op de kaart dat er een lure-module actief is en komen vast gezellig buurten. Extra lure-modules zijn te koop in de shop.

Eieren uitbroeden

In Pokémon zitten eieren die je met het item “Egg Incubator” uitbroedt door afstanden af te leggen. Er zijn eieren van 2, 5 en 10 kilometer. Bij een grotere afstand hoort een meer zeldzame Pokémon én meer XP. Eieren zijn een goede manier om aan Pokémon te komen die bij jou in de buurt nauwelijks te vinden zijn. Sommige Pokémon zie je nu eenmaal vaker aan zee dan in land. Er zijn zelfs Pokémon die je alleen door uitbroeden kunt krijgen.

Het spel meet periodiek waar je bent en berekent dan de afgelegde afstand. Die manier van meten betekent heel zwart-wit dat als je 10 kilometer aflegt op een atletiekbaan, de kans bestaat dat de gemeten afstand 0 kilometer is.

Je kunt rekening houden met de rechte lijnen die het spel meet door het spel te dwingen je positie op te vragen. Tik voordat je een scherpe hoek neemt op een gym of Pokéstop zodat het spel moet bepalen of je daar in de buurt bent.

Of neem Pokémon Go mee als je gaat hardlopen. Start RunKeeper op de achtergrond en Pokémon Go op de voorgrond en je neemt toch wat kilometers mee.

Snelheid is een andere factor. Pokémon wil dat je de afstanden te voet aflegt. Als je harder bent gegaan dan zo’n 12 km/u telt het spel de afstand niet. Als het spel doorheeft dat je sneller gaat moet je omwille van veiligheid zelfs aangeven dat je een passagier bent en niet tijdens het rijden aan het spelen bent.

Martijn Aslander tipt ook hier de OV-gebruikers. Tik de Pokéstops aan. Het spel bepaalt vaker je locatie waardoor je sneller eieren uitbroedt. Dat werkt door de beperking op snelheid alleen in de stad met lagere snelheden of veel bochtjes.

Eieren krijg je af-en-toe bij een Pokéstop. En je kunt ze kopen in de shop. Je krijgt één Egg Incubator die je zo vaak als je wilt kunt gebruiken. Daarnaast krijg je af-en-toe een incubator bij een Pokéstop (en je kunt ze kopen) die je driemaal kunt inzetten.

Evolueren en sterker maken

Met candy kun je sommige Pokémon één of meerdere keren evolueren. Bijvoorbeeld Rattata -> Raticate. Of Pidgey -> Pidgeotto -> Pidgeot. In de Pokédex kun je zien hoeveel evoluties er voor een specifieke Pokémon zijn.

Bij de Pokémon zelf zie je hoeveel candy er nodig is. Pidgey -> Pidgeotto kost bijvoorbeeld 12 Pidgey-candy en Pidgeotto -> Pidgeot kost 50 Pidget-candy. En Magikarp -> Gyarados kost zelfs 400(!) Magikarp-candy.

Soms heb je voor een evolve naast candy een extra item nodig. Je krijgt deze items af-en-toe bij een Pokéstop én bij je werkelijkse “streak”. Het lijstje hieronder geeft weer welk item je in welke evolutie kunt gebruiken:

 • Metal Coat
  • Onix -> Steelix
  • Scyther -> Scizor
 • Dragon Scale
  • Seadra -> Kingdra
 • King’s Rock
  • Poliwhirl -> Politoed
  • Slowpoke -> Slowking
 • Sun Stone
  • Gloom -> Bellossom
  • Sunkern -> Sunflora
 • Up-Grade
  • Porygon -> Porygon2

Eevee kan in verschillende Pokémon evolueren. Je kunt de evolutie de eerste keer beïnvloeden door Eevee voor het evolueren te hernoemen:

 • Rainer -> Vaporeon
 • Sparky -> Jolteon
 • Pyro -> Flareon
 • Tamao -> Umbreon
 • Sakura -> Espeon

Bij het vangen van een gewone Pokémon krijg je drie candy (voor die soort) – voor een geëvolueerde vijf of zelfs tien. Als je eerst de “Pinap Berry” gooit én met je volgende worp de Pokémon daadwerkelijk vangt verdubbelt dat aantal. Als de Pokémon te zwak is om te evolueren kun je ‘m direct inwisselen bij de professor (Transfer) voor nog zo’n candy.

Markeer sterke Pokémon als Favoriet. Je kunt erop sorteren zodat je ze snel bij de hand hebt. Belangrijker is dat je een favoriete Pokémon tijdens het opschonen van je collectie niet kunt teruggeven aan de professor. Zo voorkom je dat je per ongeluk een sterke Pokémon inruilt voor een candy. Sneller opschonen door meerdere Pokémon te selecteren kan door ze wat langer aan te wijzen.

Een andere manier om aan candy te komen is een Pokémon als buddy aan te wijzen. Je krijgt dan candy voor het afleggen van afstand. Bijvoorbeeld één candy per kilometer met een Magikarp. Bij meer zeldzame Pokémon moet je grotere afstanden afleggen. Het schijnt dat de Pokémon Pikachu op de schouder van je trainer-avatar komt te zitten als je er 10 kilometer mee loopt.

Je kunt een Pokémon sterker maken met power-ups. Een power-up kost wat candy en star dust. De boog met Combat Points (CP) geeft aan hoe sterk je Pokémon is en kan worden. Als je trainerslevel nog laag is vang je zwakke Pokémon. Star dust en candy zijn beiden lastig te krijgen dus het is beter om een al sterke Pokémon verder te versterken. Wacht liever met een power-up tot je verder in het spel bent.

Het is het beste om alleen sterke Pokémon te evolueren. Naast CP kun je letten op Health Points (HP), type (voor vechten in de gyms), gewicht (er zijn extra small en extra large Pokémon), lengte en verschillende aanvalstechnieken. Kies in het extra menu voor “Appraise” om de mening van je teamleider over een specifieke Pokémon te lezen. Gebruik deze Evolution Multiplier Chart om te zien of een evolve de moeite waard is. Of bereken de uitkomst meer exact met deze online Evolution Calculator.

Door het slim inzetten van de Lucky Egg (verdubbelt voor een half uur de XP die je ophaalt) kun je heel veel XP binnenhalen, zie bijvoorbeeld onderstaand screenshot. De truc is evoluties te sparen door alle Pidgeys, Weedles en Caterpies die je maar kunt vinden te verzamelen – ook de zwakke. Deze Pokémon kosten slechts 12 candy per evolutie. Zodra je genoeg candy en Pokémon hebt om zo’n 80 evoluties te doen, activeer je de Lucky Egg. 80 is genoeg want bij iedere evolutie krijg je één candy terug én je kunt zwakke Pokémon in één keer door inruilen voor een candy. In het halve uur dat je dan hebt evolueer je al die Pokémon. Je kunt zo’n 90 evoluties in een half uur doen. Meer lukt niet omdat de evolutie-animatie die je niet kunt overslaan ongeveer 18 seconden kost en je in het menu een volgende Pokémon moet kiezen.

Pokemon Go - Lucky Egg

 

2 reacties op Wegwijs in Pokémon Go – van beginner tot gevorderd

 1. ronaldjeweesp dinsdag, 17 januari 2017 at 15:53 #

  wanneer gaat de power up knop weer aan???bij level 38 word deze grijs??en kan je niet meer power uppen

  • Patrick Mackaaij dinsdag, 17 januari 2017 at 16:02 #

   Voor een power-up heb je candy én stardust nodig. En de Pokémon is op een gegeven moment vol. Heb je daarnaar gekeken?

Geef een reactie

css.php