Pokémon Go

Wegwijs in Pokémon Go – van beginner tot gevorderd

Als je mensen ziet stilstaan en staren naar hun smartphone en er regelmatig op tikken of swypen dan is de kans groot dat ze bezig zijn met Pokémon Go.

Als je van Pokémon Go hebt gehoord en globaal wilt weten waar het over gaat, lees dan het eerste onderdeel van dit artikel. Speel je zelf Pokémon Go, dan heeft dit artikel tips voor zowel beginners en gevorderden.

Mocht je net beginnen of 90 dagen niet gespeeld hebben, dan kun je mijn invite-code KG4WV6898 gebruiken om extra beloningen te krijgen tijdens het spelen.

Pokémon Go in een notendop

Pokémon Go is een veelzijdig spel dat lopen en het ontdekken van de omgeving stimuleert. Veel mensen zien ineens meer mensen rondlopen of -hangen en vragen zich af wat die mensen uitspoken en wat er nu leuk aan is.

De foto hieronder nam ik bij het Eemplein in Amersfoort – bijna iedereen in de foto is met het spel bezig.

Eemplein in Amersfoort - Pokémon Go-spelers

Het spel maakt gebruik van een plattegrond van de wereld (Google Maps) op een smartphone. Op de plattegrond zijn bepaalde plekken in kaart gebracht. Vaak zijn het kunstwerken, openbare gebouwen of herdenkingspunten. In het spel zijn dat Pokéstops (stops) of gyms.

Hieronder zie je hoe het Eemplein in Amersfoort er op het moment van de foto uit zag. De kunstwerken zijn de blauwe Pokéstops en er waren toevallig twee Pokémon te zien.

Eemplein in Amersfoort - Pokémon Go

Als je je afvraagt of mensen die bij jou in de buurt blijven hangen het spel aan het spelen zijn, is het handig te weten of er stops of gyms in de buurt zijn. Dat kun je spelers natuurlijk vragen. Daarnaast zijn er mensen die het spel handmatig in kaart brengen, kijk maar eens op PokemonGoMap hoe het er bij jou in de buurt uit ziet.

Misschien zit er bij jou in de buurt wel een Pokéstop, waar spelers nieuwe balletjes ophalen om te gooien op de virtuele wezens. En eieren, om nieuwe exemplaren uit te broeden door veel kilometers te lopen.

Spelers kunnen in de loop gratis items bij een Pokéstop afhalen. Spelers kunnen in een stop ook een zogenaamde lure-module stoppen. Dan verschijnen er een half uur lang extra veel Pokémon om te vangen. Andere spelers zien op de kaart dat er een module actief is. Als bij een stop een lure-module actief is, komen er vast meer spelers op af die ook nog ’s even blijven hangen. De politie of horeca lokt op deze manier wel eens spelers naar plaatsen waar ze graag wat meer mensen zien. Op de kaart hierboven is in alle stops een lure-module actief wat je ziet aan de vallende bladeren.

Naast stops zijn er gyms. Team geel, rood en blauw spelen tegen elkaar om het bezit van een gym. De bezitters van de gym halen dagelijks virtueel geld (pokécoins) op om extra items in het spel te kopen. Het vechten in een gym kost tijd dus ook dan blijven spelers hangen. Bij het vechten staan de mooie virtuele wezens in een ring tegenover elkaar in een soort hanengevecht. Er komt dus geen schieten aan te pas. In een gym zit ook een Pokéstop om items op te halen maar je kunt er geen lure-module in stoppen.

Tenslotte kan het zijn dat mensen op een bepaalde plek stil blijven staan om een Pokémon te vangen. Pokémon verschijnen op vaste locaties. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Pokémon Go - Charmander vangen

Er zijn honderden verschillende Pokémon en ze zien er natuurlijk erg grappig uit. Je kunt ze zelfs een naam geven, een grapjas heeft ze bijvoorbeeld grappige namen gegeven naar zijn vriendin.

Mensen kunnen gratis Pokémon Go spelen. Het spel heeft een internetverbinding nodig, dus de telecomproviders verdienen aan een data-abonnement. Ramingen van het dataverbruik van Pokémon Go lopen uiteen van 3-10 MB per uur. Video verbruikt dat per minuut dus het dataverbruik van het spel valt mee.

Spelers kunnen echt geld omzetten in virtuele pokécoins. Met pokécoins kunnen zij extra balletjes kopen om Pokémon te vangen. Of items kopen om Pokémon te lokken. Of items om nieuwe Pokémon uit te broeden (in plaats van te vangen). En hun avatar (poppetje) aankleden. De meeste items zijn gewoon gratis in het spel te krijgen. Tenslotte is het mogelijk om meer opslagruimte voor Pokémon en items te kopen.

Leuke cadeautips voor Pokémon Go-spelers zijn iTunes-tegoed (voor iPhone-spelers), een powerbank voor het bijladen van de smartphone-batterij tijdens een lange Pokéjacht of de los verkrijgbare Pokémon Go Plus om te spelen zonder de smartphone.

Jij als Pokémon-trainer

Als je zelf Pokémon Go gaat spelen dan is jouw rol die van Pokémon-trainer. Voor bijna alles wat je tijdens het spel doet krijg je XP (Experience Points, ervaringspunten).

De punten zijn opgedeeld in levels. Een hoger level trainer zal sterkere Pokémon vinden. De eerste levels zijn vrij gemakkelijk te halen. Fijn, want bij ieder level krijg je gratis items. Vanaf level 20 is flink meer XP nodig om een level te stijgen en vanaf level 40 speciale opdrachten. Je kunt doorgroeien tot level 50.

Vanaf level 5 sluit je je als trainer aan bij andere Pokémon. Je kiest dan voor team geel (Instinct), rood (Valor) of blauw (Mystic). Het is handig om een kleur te kiezen die je vrienden ook gebruiken, zo kun je samen gemakkelijk een gym overnemen. Hier kom ik later op terug.

Maakt de kleur van het team je niet zoveel uit? Kies dan maar blauw ;) Je kunt eenmaal per jaar een “Team Medaillon” kopen voor 1.000 Pokécoins om naar een ander team over te stappen.

Naast XP krijg je als trainer medailles. Bijvoorbeeld voor het vangen van bepaalde typen Pokémon of voor het afleggen van een bepaalde afstand.

Een trainer heeft een tas voor Pokémon (maximaal 4.500) en items (maximaal 3.500). Deze opslagruimte kun je uitbreiden met pokécoins zodat je meer Pokémon en items mee kunt nemen. Als je tas zo vol zit met items dat je geen pokéballs meer kunt ophalen moet je andere items dumpen – anders kun je geen Pokémon meer vangen.

Items ophalen bij een Pokéstop

Op de kaart zie je veel Pokéstops terug. Het zijn de blauwe vierkantjes op de kaart. Als je een Pokéstop nog niet eerder bezocht hebt dan heeft deze een ring.

Als je in de buurt van een Pokéstop komt (80 meter) dan springt deze open. Je kunt ‘m dan aantikken voor meer informatie over de locatie. Wat voor standbeeld, kunstwerk of gedenkteken is dit?

Belangrijker voor het spel is er even aan te draaien – zo kom je gratis aan items. Items waarover ik later meer vertel: Pokéballs, eieren en potions voor herstel van je Pokémon. Meestal krijg je bij een stop tussen de drie en de vijf items. In onderstaand screenshot zie je twee pokéballs, potion en een ei.

Pokémon Go - Pokéstop

Onder Journal op je profiel zie je terug wat je bij een Pokéstop hebt opgehaald. Na een minuut of vijf kun je dezelfde stop opnieuw gebruiken – de kleur verandert dan terug van paars naar blauw.

Iedere dag krijg je extra XP voor de eerste keer dat je aan een Pokéstop draait. En voor de eerste Pokémon die je vangt. Blijf dagelijks het spel gebruiken, na zeven dagen krijg je een nog grotere bonus én speciaal evolutie-item.

Sommige Pokéstops springen eruit op de kaart – er vallen bladeren vanaf. In zo’n Pokéstop is een lure-module actief. Deze module zorgt ervoor dat er iedere paar minuten een Pokémon verschijnt die je kunt vangen. De lure-module is door een andere trainer geplaatst. Die heeft ‘m mogelijk gekregen bij het bereiken van een level – of gekocht in de shop.

Naast de normale lure-module zijn er vier speciale: glacial (water/ice), mossy (bug/grass/poison), magnetic (electric/steel/rock) en rainy (water/bug/electric). Ze trekken Pokémon aan van het type dat er tussen haakjes achter staat. Bij een actieve lure-module kun je – na het draaien aan het stopje – sommige Pokémon evolueren.

De lure-module blijft een half uur actief en helaas kun je niet zien hoe lang deze al actief is. Het kan dus zijn dat je voor niets een bezoekje brengt aan een Pokéstop.

Martijn Aslander heeft een tip voor mensen die vaak met het openbaar vervoer reizen. Veeg kort over een Pokéstop en sluit het scherm direct met het kruisje. Zo kun je zoveel mogelijk van de vele Pokéstops gebruiken die voorbijkomen terwijl jij in een taxi, bus of trein-nabij-station zit.

Team Rocket en Shadow Pokémon

Vanaf trainerslevel 8 zijn willekeurige Pokéstops zijn 30 minuten wat donker van kleur. Als je daar in de buurt komt kun je spelen tegen een computerspeler van Team Rocket. Win je, dan krijg je een paar premium-ballen om de shadow-Pokémon te vangen. Deze Pokémon kun je normaal maken via “purify”. De Pokémon krijgt dan +2 op alle statistieken (Attack, Defense en HP).

Winnen is een gemakkelijker als je oplet welke Pokémon je tegen je krijgt. Als je bijvoorbeeld leest “Do you know how hot Pokémon fire breath can get?” dan zet je zelf Pokémon van het tegenovergestelde type “water” in. Als je een gevecht verliest krijg je expliciet de tip welk type je het beste kunt inzetten. Meer specifieke tips staan in de Team GO Rocket Battle Guide.

Na het verslaan van een grunt van Team Rocket krijg je – tenzij je al een Rocket Radar hebt of je tas vol zit – een “Mysterious Component”. Zodra je zes components hebt, vormen die zich vanzelf tot een “Rocket Radar”. De Rocket Radar maakt de teamleiders Arlo, Cliff en Sierra bij stopjes zichtbaar. Je bent de radar pas kwijt als je een teamleider hebt verslagen. Je kunt dan weer nieuwe components bij elkaar sparen – of direct een nieuwe radar kopen in de shop. Let wel: teamleiders zijn sterker dan normale teamleden. Je kunt op Google zoeken naar manieren om ze te verslaan

Als je alle Special Research gerelateerd aan Team GO Rocket hebt gehaald, inclusief het verslaan van alle teamleiders, krijg je research om de “end boss” te verslaan, Giovanni. Om Giovanni te vinden krijg je dan een Super Rocket Radar. De radar leidt je helaas niet direct naar Giovanni, je moet wat stopjes aantikken voordat je ‘m gevonden hebt.

Een Gym bezetten

Een gym fungeert als Pokéstop (zonder lure-module dan) en je kunt er Pokécoins verdienen door er een van je Pokémon achter te laten. Met de coins kun je items kopen in de Shop én je avatar aankleden (hoed, bril, shirt, broek, pose). Daarnaast kun je regelmatig tijdens een Raid met wel 20 spelers tegelijk een superpokémon (Raid Boss) aanvallen.

Een gym is voor jou als speler pas toegankelijk vanaf trainerslevel vijf. Dan kies je de kleur van het team waarbij je je aansluit. Maakt het je niet zoveel uit bij welk team je je aansluit? Kies dan maar blauw ;)

Gyms zijn zichtbaar op de kaart als toren. Een gym kan wit (neutraal) gekleurd zijn óf de kleur van een team dragen: geel, rood of blauw.

Een gym kan bezet zijn door één tot zes verschillende Pokémon. Heeft de gym de kleur van jouw team en is nog ruimte? Zet er dan snel een Pokémon bij. Op het moment van schrijven verdien je met één Pokémon in een gym één Pokécoin per 10 minuten en maximaal 50 Pokécoin per dag. Je krijgt de coins als je Pokémon naar je terugkomt. De Pokémon komt terug als de motivatie op is – ofwel na gevechten ofwel na verloop van tijd.

Als je een gym bezoekt en aan het stopje draait krijg je een gym badge. Die badge kun je vervolgens opwaarderen van basis naar brons, zilver en goud. Een hoger het level van je badge, hoe beter de items zijn die je krijgt als je aan het stopje van de gym draait. Je krijgt ook wat extra’s als jouw team de gym bezit.

Je krijgt punten voor het vechten bij de gym, het toevoegen van een Pokémon, het bewaken van de gym met je Pokémon en het voeren van bessen aan Pokémon. Het voeren van bessen maakt de Pokémon weer sterker en levert stardust op. Incidenteel krijg je de candy van de Pokémon die je voerde dus zo kom je weer aan candy voor zeldzame Pokémon. Gebruik de speciale Golden Razz Berry om een zwakke Pokémon in één keer op sterkte te brengen.

Afhankelijk van het weer (zon, regen, sneeuw, mist, bewolkt of winderig) zie je specifieke Pokémon opduiken. Om deze Pokémon draait een windcirkeltje heen. Deze Pokémon hebben meer potentie in de strijd en leveren iets meer stardust op als je ze vangt.

Via je profiel kun je zien welke gyms je bezocht en waar je Pokémon uithangen. Je kunt ze ook op de kaart weergeven. Zo kun je zien waar je langs kunt lopen om besjes te voeren om de motivatie hoog te houden. Het spel stuurt je pushnotificaties om het voeren niet te vergeten. Je kunt Pokémon ook in je lijst opzoeken en dan bijvoeren – dan hoef je niet daadwerkelijk langs een gym.

Een bezette gym kun je vrijvechten. Het hartje boven een Pokémon geeft aan hoe sterk deze nog gemotiveerd is. Motivatie neemt automatisch af én als de Pokémon verliest. Hoe minder motivatie, hoe zwakker de Pokémon (CP). Je vecht tegen de Pokémon op volgorde waarin deze in de gym gezet zijn – first in, first out :)

Bij het vechten staat jouw Pokémon in de ring tegen een andere. Je valt aan door op het scherm te tikken. Vlak voor de ander jou aanvalt zie je een lichtflits – je kunt de aanval ontwijken door naar links of rechts te swypen. Na een paar keer aanvallen is het metertje voor een speciale aanval onderaan het scherm vol. Tik dan op het onderste pictogram voor een speciale, krachtige aanval.

Pokémon Go - Gym vechten

Het maakt uit welk type Pokémon je inzet, tijdens het gevecht zie je tips over de effectiviteit over-en-weer verschijnen. Zie deze Type Matchup Chart als je de juiste Pokémon in de ring wilt zetten. Als je tegen een ander team vecht kun je tussentijds de Pokémon waar je nu mee vecht inwisselen. Als je vaak dezelfde Pokémon inzet dan kun je ze groeperen in een “Party” om snel te kiezen.

Doordat je zes Pokémon meeneemt en het vechten kunt leren is het al snel mogelijk om een gym in te nemen. Daar komt nog eens bij dat je tegelijkertijd met andere spelers tegen een gym kunt vechten. Op de kaart spatten de vonken er letterlijk vanaf als iemand met een gym bezig is.

Tijdens een gevecht loopt jouw Pokémon schade op of raakt bewusteloos. De HP (health points) zijn omlaag gegaan. Via je items kun je je Pokémon weer bijbrengen (revive) of de energie aanvullen met de verschillende potions. Max Revives en Potions zijn ook te koop in de shop.

Als je een Pokémon evolueert krijgt deze automatisch alle HP terug. Handig als je krap in de potions zit. Ook bij een power-up krijg je 1 HP erbij en spaar je een revive uit.

Een neutrale gym kan door iedereen geclaimd worden. Maar direct na een overwinning kan voor korte tijd alleen de trainer die de laatste Pokémon verslagen heeft de gym overnemen. Zorg ervoor dat je de Pokémon die je wilt achterlaten in de gym niet inzet voor het laatste gevecht zodat je deze direct in de gym kunt zetten.

Gym Raids

Regelmatig staat er boven een gym een ei met een aflopende teller. Als de teller op 0 staat is er een Raid Boss actief in een zogenaamde Raid. Raids kun je ook op de radar zien. Als de teller van het ei is verlopen zie je boven de gym opnieuw een aflopende teller – alleen nu met een monsterpictogram erbij. Je kunt nu zien welke het is én hoe sterk deze is.

Met een Raid Pass kun je de Raid Boss aanvallen. Zo’n pas krijg je eenmaal per dag bij een gymstop. Wil je nog een keer meedoen dan koop je een Premium Raid Pass in de shop. Als je op afstand mee wilt doen dan heb je een Remote Raid Pass nodig (en is jouw aanval minder sterk). Je kunt zelf meedoen aan raids die je op je radar ziet. Of op uitnodiging meedoen met een raid verder weg, mensen bij een gym kunnen maximaal 10 anderen uitnodigen (5 uitnodigingen per persoon).

Je hebt vaak meer spelers nodig om de sterke Pokémon van tienduizenden CP’s binnen de korte tijd aan te kunnen. Pokémon suggereert het benodigde aantal spelers wat ruim – reken met zo’n 8.000 CP per speler. Je mag met maximaal 20 spelers aanvallen – de spelers mogen van ieder team zijn.

Je bent je Raid Pass pas kwijt als de aanval begint dus als er te weinig spelers in de lobby zijn dan kun je “kosteloos” terugtrekken.

Mensen plannen raids via WhatsApp- of Telegram-groepen of Raids.nl. Probeer dus uit te vinden of die groepen bij jou in de buurt bestaan.

Als je zeker wilt weten dat je met je vrienden speelt, tik dan op “Private Group” in plaats van “Battle”. De eerste tikt vervolgens op “Create Group” en geeft de gegenereerde “Group Code” door aan de andere spelers.

Of gebruik het wereldwijde PokeRaid – daar verschijnen aan de lopende band raids. De app maakt het proces robuust en gemakkelijk. Met screenshots maak je een profiel en raid aan. Bij het deelnemen aan een raid staat de trainerscode van de organisator (host) op je klembord om te plakken in Pokémon Go en zelfs de berichten die je altijd in de chat wilt zetten zijn geautomatiseerd. Met coins kun je automatisch deelnemen aan een raid (“Auto Join”) wat handig is want handmatig ben je al snel te laat. De app is gratis te gebruiken – de coins kun je verdienen door elke dag even een “Daily Reward” te claimen.

Als je de Raid Boss verslaat krijg je extra items én de mogelijkheid deze Pokémon met normale CP-sterktes te vangen. Je krijgt sowieso stardust dus een raid is altijd de moeite waard. Items die je kunt verkrijgen zijn Golden Razz Berries (om in één keer de motivatie van een Pokémon die een gym verdedigt op te hogen), Rare Candy (verandert in candy van een Pokémon die jij kiest), Fast of Charged TM (leert je Pokémon een nieuwe snelle aanvalstactiek).

Charge Attacks Ancient Power, Ominous Wind en Silver Wind kunnen je Pokémon tijdens een Trainer Battle een extra boost geven.

Voor het vangen van de Pokémon krijg je een aantal speciale balletjes. Het aantal balletjes dat je krijgt hangt af van de bijdragen van jou en je team, of jouw team de gym bezit en hoe snel het gevecht verliep. Je kunt alleen met de speciale balletjes gooien maar wel bessen inzetten.

Sommige Pokémon kun je een tijdelijke boost geven met een “Mega-Evolution”. Zolang Mega Evolve actief is, kun je deze superkrachten inzetten voor alle soorten gevechten. Mega Evolve kost Mega Energy die je verdient in speciale Mega Raids – raids tegen Mega-Evolved Pokémon (hoe sneller gewonnen, hoe meer energie), door te lopen met je buddy of in opdrachten. Als je Mega Evolve op eenzelfde Pokémon toepast, daalt de prijs. In raids profiteren dezelfde “attack types” van een Attack Boost. Er kan maar één Pokémon tegelijk Mega Evolved zijn – als er al een actief was wordt die Pokémon weer normaal.

Pokémon kan je uitnodigen voor exclusieve raids (EX Raid Battles). Momenteel zijn er weinig gyms waar deze plaatsvinden. Vooralsnog alleen op plaatsen waar gyms gegarandeerd goed bereikbaar zijn – parken en locaties waar Pokémon een deal mee sluit. Je hebt een grotere kans op een uitnodiging als je vaker bij de gekozen gym vecht of überhaupt veel raids doet. Als je een uitnodiging krijgt dan kun je die voorafgaand aan de raid delen met één andere Pokémon-speler (ultra danwel best friend).

Je Pokédex aanvullen

Er zijn honderden verschillende Pokémon. Gotta catch em all! Je kunt op drie manieren aan nieuwe Pokémon komen:

 1. Vangen
 2. Uitbroeden
 3. Evolueren

Op je profiel zie je onder Journal terug welke Pokémon je onlangs hebt gevangen.

Pokémon vangen

Pokémon wisselen met de seizoenen (lente, zomer, herfst, winter). Op de kaart zie je rechtsonderin op de radar welke Pokémon er in de buurt te vinden zijn. Linksboven is het meest dichtbij. Een silhouette geeft aan dat deze Pokémon nieuw is voor jou – extra XP als je deze vangt!

Tijdens het lopen verandert de volgorde van Pokémon. Door steeds van richting te veranderen kun je de Pokémon uitpeilen. Lopen op de radar kost je vrij veel tijd. Je ziet bij welke Pokéstop een Pokémon in de buurt zit (Nearby) en als je op de drie voetjes tikt laat het spel je de exacte stop zien. Na verloop van tijd herken je vast een aantal vaste locaties bij jou in de buurt waar regelmatig Pokémon opduiken. Die kun je dan weer relateren aan de radar. Op een specifieke locatie duiken voor de variatie gelukkig verschillende Pokémon op.

Door gewoon een stuk te gaan lopen kom je vanzelf wel Pokémon tegen. Als je er eentje op de kaart ziet tik je ‘m aan om ‘m te vangen.

Heb je je allereerste Pokémon nog niet gevangen? Dan kun je als eerste Pikachu vangen met een trucje. Het spel schotelt je drie Pokémon voor. Loop daarvan weg. Na een keer of drie/vier krijg je Pikachu aangeboden. Een andere speciale Pokémon is Ditto. Nadat je een normale Pokémon zoals Rattata of Pidgey hebt gevangen kan die zomaar veranderen in Ditto.

Om een Pokémon te vangen swype je met je vinger van beneden naar boven over het scherm. Er zijn zelfs smartphone-hoesjes om je vinger te begeleiden. Hoe hard je welke kant op moet swypen is afhankelijk van hoe ver en waar de Pokémon zit. Een vliegende Zubat vereist een krachtige swype, voor een Weedle is een klein tikje genoeg. In een rechte lijn omhoog maak je de meeste kans om raak te gooien.

Pokémon Go - Smartphone Case

Hoewel het leuk is om je Pokémon dankzij je camera op de echte wereld geprojecteerd te zien is het vangen veel gemakkelijker als je “AR” (augmented reality) uitschakelt. Bewaar de AR-modus voor een leuke foto af-en-toe. Je batterij gaat dan ook nog eens langer mee. Je kunt altijd een foto nemen met je favoriete Pokémon.

Tijdens je Pokéjacht zijn je smartphone, scherm en GPS de hele tijd actief. Dat merk je in het gebruik van je batterij. Overweeg een powerbank voor het bijladen van de smartphone-batterij tijdens een lange tocht. Naast je smartphone kan de los verkrijgbare Pokémon Go Plus je attenderen op stops en Pokémon. Met een druk op de knop kun je aan een stop draaien of een Pokémon proberen te vangen. Later kijk je dan in je Journal terug wat je tegen bent gekomen.

Naast dat je mis kunt gooien maakt de Pokémon af-en-toe een ontwijkende of aanvallende beweging – dan kun je ‘m niet raken. Als je eerst een tros “Nanab Berry” gooit is de Pokémon minder beweeglijk. Een rode “Razz Berry” maakt de Pokémon ook gemakkelijker te vangen. De gele “Pinap Berry” doet iets anders: je krijgt dubbel zoveel candy als je met je volgende worp de Pokémon vangt.

Als de Pokémon links of rechts blijft hangen, kun je ‘m in beweging krijgen door een gooibeweging te maken waarbij je de bal niet loslaat.

De Pokémon kan ook nog ’s wegrennen. Om je kansen op het vangen van een Pokémon te vergroten moet je de worp goed timen en richten. Als je je vinger op de bal hebt zie je een cirkel die steeds kleiner wordt. Als je je bal in de cirkel gooit is de kans groter dat je de Pokémon vangt. Hoe kleiner de cirkel, hoe groter de kans.

Voor een vangst met je eerste worp krijg je 100 extra XP-punten. Voor een goede worp krijg je nog meer XP-punten, van Nice (+20), Great (+100) tot Excellent (+1000). Als je ook nog eens met effect gooit (draaien met je vinger en dan langs links of rechts gooien), krijg je voor een Curveball nog eens +20. Als je smartphone AR+ ondersteunt kun je nog 100 XP “expert handler” krijgen door voorzichtig heel dichtbij te komen.

De kleur van de cirkel geeft aan hoe moeilijk de Pokémon te vangen is: groen, geel of rood. Als je de bal verandert of eerst een razzberry gooit bij het vangen van een moeilijke Pokémon dan verandert de kleur van de ring.

Vanaf een bepaald level krijgen trainers nieuwe soorten ballen erbij: Great balls en Ultra balls. Deze kun je niet kopen maar alleen ophalen bij een Pokéstop. Een zwaardere bal vergroot de kans op een goede vangst – wat je ook terugziet in de kleur van de ring. Je kunt een andere soort bal kiezen door rechtsonder op de Pokéball te tikken.

AR+ werkt vanaf iPhone 6S en iOS 11. Na het aantikken van een Pokémon richt je je camera op een plat oppervlak tot er hoog gras verschijnt. Nadat je op het hoge gras hebt getikt kun je de Pokémon zien. Voor de “expert handler”-bonus moet je dichtbij de Pokémon komen zonder dat deze opschrikt en wegrent. Let daarvoor op het bolletje met een uitroepteken – wacht even als deze bijna vol is gelopen.

Als je een Incense als item hebt kun je een half uur lang Pokémon aantrekken. Je loopt dan als het ware met een geurspoor rond zoals je in onderstaand screenshot ziet. Je kunt er iedere vijf minuten een verwachten en het schijnt dat beter doorlopen er meer aantrekt. Incense werkt alleen voor jou. Incense is te koop in de shop.

Pokémon Go - Incense

Als je een tijdje in de buurt van een Pokéstop zit dan kun je er een lure-module in stoppen. Je trekt dan een half uur lang Pokémon aan voor jezelf én andere spelers. De andere spelers zien op de kaart dat er een lure-module actief is en komen vast gezellig buurten. Extra lure-modules zijn te koop in de shop.

Eieren uitbroeden

In Pokémon zitten eieren die je met het item “Egg Incubator” uitbroedt door afstanden af te leggen. Er zijn eieren van 2, 5 en 10 kilometer. Bij een grotere afstand hoort een meer zeldzame Pokémon én meer XP. Eieren zijn een goede manier om aan Pokémon te komen die bij jou in de buurt nauwelijks te vinden zijn. Sommige Pokémon zie je nu eenmaal vaker aan zee dan in land. Er zijn zelfs Pokémon die je alleen door uitbroeden kunt krijgen.

Het spel meet periodiek waar je bent en berekent dan de afgelegde afstand. Die manier van meten betekent heel zwart-wit dat als je 10 kilometer aflegt op een atletiekbaan, de kans bestaat dat de gemeten afstand 0 kilometer is.

Je kunt rekening houden met de rechte lijnen die het spel meet door het spel te dwingen je positie op te vragen. Tik voordat je een scherpe hoek neemt op een gym of Pokéstop zodat het spel moet bepalen of je daar in de buurt bent.

Of neem Pokémon Go mee als je gaat hardlopen. Start RunKeeper op de achtergrond en Pokémon Go op de voorgrond en je neemt toch wat kilometers mee.

Snelheid is een andere factor. Pokémon wil dat je de afstanden te voet aflegt. Als je harder bent gegaan dan zo’n 12 km/u telt het spel de afstand niet. Als het spel doorheeft dat je sneller gaat moet je omwille van veiligheid zelfs aangeven dat je een passagier bent en niet tijdens het rijden aan het spelen bent.

Martijn Aslander tipt ook hier de OV-gebruikers. Tik de Pokéstops aan. Het spel bepaalt vaker je locatie waardoor je sneller eieren uitbroedt. Dat werkt door de beperking op snelheid alleen in de stad met lagere snelheden of veel bochtjes.

Eieren krijg je af-en-toe bij een Pokéstop. En je kunt ze kopen in de shop. Je krijgt één Egg Incubator die je zo vaak als je wilt kunt gebruiken. Daarnaast krijg je af-en-toe een incubator bij een Pokéstop (en je kunt ze kopen) die je driemaal kunt inzetten.

Er zijn drie bonusplekken voor eieren die je verdient met de Adventure Sync Reward (als je kilometers hebt gemaakt in de afgelopen week) en eieren die je krijgt als je een Team GO Rocket Leader verslaat.

Evolueren en sterker maken

Met candy kun je sommige Pokémon één of meerdere keren evolueren. Bijvoorbeeld Rattata -> Raticate. Of Pidgey -> Pidgeotto -> Pidgeot. In de Pokédex kun je zien hoeveel evoluties er voor een specifieke Pokémon zijn.

Bij de Pokémon zelf zie je hoeveel candy er nodig is. Pidgey -> Pidgeotto kost bijvoorbeeld 12 Pidgey-candy en Pidgeotto -> Pidgeot kost 50 Pidget-candy. En Magikarp -> Gyarados kost zelfs 400(!) Magikarp-candy.

Daarnaast kost evolueren startdust. Stardust krijg je bij het vangen van een Pokémon of het meedoen aan een raid. Met het item “Star Piece” krijg je 30 minuten lang extra stardust.

Soms heb je voor een evolve naast candy een extra item nodig. Je krijgt deze items af-en-toe bij een Pokéstop én bij je werkelijkse “streak”. Het lijstje hieronder geeft weer welk item je in welke evolutie kunt gebruiken:

 • Sun Stone
  • Gloom -> Bellossom
  • Sunkern -> Sunflora
 • King’s Rock
  • Poliwhirl -> Politoed
  • Slowpoke -> Slowking
 • Metal Coat
  • Onix -> Steelix
  • Scyther -> Scizor
 • Dragon Scale
  • Seadra -> Kingdra
 • Upgrade
  • Porygon -> Porygon2
 • Sinnoh Stone
  • Roselia -> Roserade
  • Electabuzz -> Electivire
  • Dusclops -> Dusknoir
  • Gligar -> Gliscor
  • Magmar -> Magmortar
  • Misdreavus -> Mismagius
  • Murkrow -> Honchkrow
  • Porygon2 -> Porygon-Z
  • Rhydon -> Rhyperior
  • Sneasel -> Weavile
  • Togetic -> Togekiss
  • Piloswine -> Mamoswine
  • Aipom -> Ambipom
  • Yanma -> Yanmega
  • Tangela -> Tangrowth
  • Lickytung -> Lickilicky
  • Kirlia -> Gallade
  • Snorunt -> Froslass
 • Unova Stone
  • Lampent -> Chandelure
  • Pansage -> Simisage
  • Pansear -> Simisear
  • Panpour -> Simipour

Eevee kan in verschillende Pokémon evolueren. Je kunt de evolutie de eerste keer beïnvloeden door Eevee voor het evolueren te hernoemen:

 • Rainer -> Vaporeon
 • Sparky -> Jolteon
 • Pyro -> Flareon
 • Tamao -> Umbreon
 • Sakura -> Espeon
 • Rea -> Glaceon
 • Linnea -> Leafeon
 • Kira -> Sylveon

Later kun je Espeon en Umbreon als volgt krijgen:

 1. Maak (shiny) Eevee je buddy
 2. Loop 10 kilometer (dus twee candies)
 3. Evolueer, met Eevee nog als je buddy. Overdag levert Espeon, ’s avonds Umbreon. Je kunt op de knop “Evolve” zien welke je krijgt.

Glaceon en Leafeon kun je later krijgen door deze te evolueren bij een stopje waar respectievelijk de glacial of mossy lure-module actief is. Bij een magnetic-lure kun je Magnetron en Nosepass evolueren. Voor Sylveon moet je met Eevee als buddy 70 hartjes verzamelen.

Bij het vangen van een gewone Pokémon krijg je drie candy (voor die soort) – voor een geëvolueerde vijf of zelfs tien. Als je eerst de “Pinap Berry” gooit én met je volgende worp de Pokémon daadwerkelijk vangt verdubbelt dat aantal. Als de Pokémon te zwak is om te evolueren kun je ‘m direct inwisselen bij de professor (Transfer) voor nog zo’n candy.

Markeer sterke Pokémon als Favoriet. Je kunt erop sorteren zodat je ze snel bij de hand hebt. Belangrijker is dat je een favoriete Pokémon tijdens het opschonen van je collectie niet kunt teruggeven aan de professor. Zo voorkom je dat je per ongeluk een sterke Pokémon inruilt voor een candy. Sneller opschonen door meerdere Pokémon te selecteren kan door ze wat langer aan te wijzen.

Een andere manier om aan candy te komen is een Pokémon als buddy aan te wijzen. Je krijgt dan candy voor het afleggen van afstand. Bijvoorbeeld één candy per kilometer met een Magikarp. Bij meer zeldzame Pokémon moet je grotere afstanden afleggen. Het schijnt dat de Pokémon Pikachu op de schouder van je trainer-avatar komt te zitten als je er 10 kilometer mee loopt.

Je kunt een Pokémon sterker maken met power-ups. Een power-up kost wat candy en star dust. De boog met Combat Points (CP) geeft aan hoe sterk je Pokémon is en kan worden. Als je trainerslevel nog laag is vang je zwakke Pokémon. Star dust en candy zijn beiden lastig te krijgen dus het is beter om een al sterke Pokémon verder te versterken. Wacht liever met een power-up tot je verder in het spel bent.

Met Candy XL kun je je allersterkste Pokémon nog sterker maken.

Het is het beste om alleen sterke Pokémon te evolueren. Naast CP kun je letten op Health Points (HP), type (voor vechten in de gyms), gewicht (er zijn extra small en extra large Pokémon), lengte en verschillende aanvalstechnieken. Kies in het extra menu voor “Appraise” om de mening van je teamleider over een specifieke Pokémon uit te lezen. Pokémon met drie sterren én Attach, Defence en HP helemaal vol zijn via power-up het sterkst te maken.

Door het slim inzetten van de Lucky Egg (verdubbelt voor een half uur de XP die je ophaalt) kun je heel veel XP binnenhalen, zie bijvoorbeeld onderstaand screenshot. De truc is evoluties te sparen door alle Pidgeys, Weedles en Caterpies die je maar kunt vinden te verzamelen – ook de zwakke. Deze Pokémon kosten slechts 12 candy per evolutie. Zodra je genoeg candy en Pokémon hebt om zo’n 80 evoluties te doen, activeer je de Lucky Egg. 80 is genoeg want bij iedere evolutie krijg je één candy terug én je kunt zwakke Pokémon in één keer door inruilen voor een candy. In het halve uur dat je dan hebt evolueer je al die Pokémon. Je kunt zo’n 90 evoluties in een half uur doen. Meer lukt niet omdat de evolutie-animatie die je niet kunt overslaan ongeveer 18 seconden kost en je in het menu een volgende Pokémon moet kiezen.

Pokemon Go - Lucky Egg

Geavanceerde zoekopdrachten

Hoe meer Pokémon je hebt, hoe handiger het is als je ze snel kunt vinden. Daarom kun je ze taggen. Zo groepeer je je Pokémon op bijvoorbeeld ‘Mass Evolve’, ‘Power Up’ of ‘Maxed’. Tags zijn nog niet helemaal geïntegreerd in het spel. Wat nog ontbreekt is zoeken op tags en tags gebruiken in Battle Parties en Trade.

Je kunt ook zoeken in Pokémon. Hieronder staan geavanceerde zoekopdrachten:

 • bulbasaur: Laat alle Bulbasaur zien
 • +bulbasaur: Laat alle Bulbasaur én evoluties daarvan zien
 • 1: Pokémon met Pokédex #1 (Bulbasaur)
 • 1-10: Pokédexnummer 1-10
 • 1-: Pokédexnummer 1 en hoger
 • -10: Pokédexnummer 10 en lager
 • “nickname”: Pokémon vinden op de naam die je ‘m hebt gegeven
 • cp100: Pokémon met 100 CP
 • hp100: Pokémon met 100 HP
 • grass: gras-type Pokémon
 • @grass: gras-type aanval
 • @bite: aanval “bite”
 • @weather: weather-boosted aanval
 • hatched: Pokémon die je uit een ei kreeg
 • legendary, mythical, shiny, alola, lucky, traded, shadow, purified, custome
 • evolve: Pokémon die je kunt evolven
 • item: Pokémon die je kunt evolven met een item
 • male, female, genderless
 • baby: baby-Pokémon
 • defender: Pokémon die in een gym staan
 • 0*: Pokémon met 0 sterren voor appraisal
 • 4*: Pokémon met 3 sterren voor appraisal én Attack/Defence/HP helemaal vol

De zoekopdrachten kun je combineren met & (and) of ,;: (or) of ! (not).

Pokémon als buddy

Je kunt één Pokémon (tegelijk) als buddy aanwijzen. Als je daar dagelijks aandacht aan geeft loopt-ie (tijdelijk) met je mee. Aandacht geven doe je met “Play”. Je kunt de buddy dan drie besjes voeren, aaien en op de foto zetten. Als de buddy actief met je meeloopt kun je samen kilometers maken, battles voeren en nieuwe plaatsen bezoeken.

Al die activiteiten maken de band met je buddy sterker. Je krijgt dan ondersteuning van je buddy in de vorm van “Catch Assist” (als je een Pokébal misgooit, slaat je buddy ‘m soms alsnog terug), cadeautjes/souvenirs en een CP-boost.

Er is een AR-modus om samen met andere Pokémon-trainers tegelijkertijd de buddies in de kamer te bekijken voor een groepsfoto.

Vrienden om cadeautjes te geven en mee te ruilen

Met Pokémon-spelers die je als vriend toevoegt kun je dingen uitwisselen. Cadeaus uitwisselen en samen vechten verhoogt het niveau van de vriendschap (Friendship Level, vijf niveaus). Dat levert extra bonussen op, zoals een “Attack bonus” (zodat je Pokémon sterker is) en extra Premium-ballen om te gooien in een Raid. Zo kun je met een kleine hechte groep een sterke Pokémon aan. Vriendschappen leveren veel XP op. De laatste stap zelfs 100.000 waardoor je beter even kunt afstemmen een Lucky Egg aan te zetten op de laatste dag.

Als je aan een stopje draait kun je een cadeau (gift) tegenkomen. Je kunt er maximaal vijf bij je hebben, al nemen ze geen ruimte in je tas in. Je kunt het alleen maar aan een vriend geven (waar je XP voor krijgt). De andere trainer krijgt een aantal dingen zoals Pokéballs, Potions, Berries of startdust, plus een kaartje die laat zien waar je het cadeau hebt opgepikt. Cadeaus kunnen bijzondere dingen bevatten, zoals eieren die een zeldzame Pokémon opleveren. Gifts kun je opsieren met een sticker die je hebt gekregen of gekocht.

Zoek in je vriendenlijst op “giftable” voor vrienden naar wie je een cadeau kunt sturen en blader naar de volgende door te swipen.

Vanaf level 10 én 13 jaar kun je Pokémon ruilen met vrienden die in jouw buurt zijn (100 meter). Pokémon uitwisselen kost stardust – maar minder naarmate de vriendschap sterker is. Ruilen levert je extra candy op voor de Pokémon die je weg deed. Je krijgt meer naarmate je Pokémon ver van de uitwisselplek is gevangen. De CP en HP van de Pokémon past zich aan het niveau van je vriend aan en varieert met de sterkte van de vriendschap.

Va ruil kun je een Lucky Pokémon krijgen. Deze Pokémon kost minder stardust om sterker te maken. De kans op een Lucky Pokémon neemt toe naarmate iemand deze langer in bezit had. Als je er minder dan 10 hebt, leveren Pokémon gevangen na juli/augustus 2016 gegarandeerd een lucky op. Best Friends hebben door samen te blijven spelen dagelijks de kans “Lucky Friends” te worden – de eerstvolgende ruil is dan een Lucky Pokémon.

Bijzondere Pokémon, zoals Legendary, Shiny of een nieuwe voor je vriend, vereisen een zogenaamde “Special Trade”. Je kunt maar één zo’n uitruil per dag doen en het kost heel veel stardust.

Om iemand als vriend toe te voegen, heb je de 12-cijferige Trainer Code van die persoon nodig. Open beide je profiel en open de tab “Friends”. Op basis van de Trainer Code stuur je een uitnodiging. Als de ander je uitnodiging binnen 7 dagen accepteert, zijn jullie vrienden. Je ziet de andere trainer dan in je lijst met vrienden. Je ziet daar de avatar, buddy, team, aantal en meest recent gevangen Pokémon, Trainer Level en XP, gelopen afstand en aantal gewonnen battles. Vanaf je vriendenlijst kun je ook cadeaus sturen of Pokémon ruilen.

Je kunt maximaal 400 vrienden hebben. Je kunt vrienden weer verwijderen. En als iemand je blijft lastigvallen met requests, dan kun je je Trainer Code veranderen. Als je per ongeluk iemand verwijdert, voeg ‘m dan snel weer toe zodat Pokémon het eerder bereikte niveau van de vriendschap herstelt.

Field Research en Special Research

Bij Field Research en Special Research krijg je opdrachten die je het spel Pokémon Go beter leren kennen. Een subtiele vorm van een tutorial die je op een leuke manier bepaalde aspecten van het spel bijbrengt.

Eén van de opdrachten is bijvoorbeeld om driemaal op rij goed te mikken en (minimaal) “Great” te gooien bij het vangen van een Pokémon. Een andere taak is Pokémon van een bepaald type zoals “Fire” te vangen. Na sommige taken verschijnt er spontaan een bijzondere Pokémon om te vangen.

Als je dagelijks een “Field Research”-taak voltooit krijg je een stempel. Na zeven stempels volgt een bijzondere beloning zoals de mogelijkheid een exclusieve Pokémon te vangen.

Adventure Sync

Je kunt ervoor kiezen Pokémon GO toegang te geven tot de stappenmeter van je smartphone (Google Fit of Apple Health ). Zo kun je zonder omkijken vooruitgang boeken op Buddy Candy, eieren uitbroeden en krijg je een wekelijkse beloning voor je afgelegde afstand. Met minimale impact op de batterij van je smartphone.

De Apple Watch-app is per 1 juli 2019 ingetrokken.

Trainer Battles (Player vs Player, PvP)

Vanaf level 10 kun je in een trainer battle één-op-één vechten met drie Pokémon van een andere trainer – of een van de teamleaders van teams blauw, rood of geel (Blanche, Candela of Spark).

De league die je kiest (Great, Ultra of Master) bepaalt de Pokémon die je kunt inzetten op basis van de maximale CP. Tijdens de battle kun je een special attack uitvoeren of juist verdedigen.

Als je 5 kilometer hebt gelopen mag je meedingen naar de Basic Rewards. Voor een Premium Battle Pass mag je meedingen naar Premium Rewards. Je speelt bijvoorbeeld stardust, rare candy, besjes of een speciale Pokémon vrij. Je maakt kans op een Fast/Charged TM-item: daarmee kun je zelf een move kiezen – zelfs exclusieve moves zoals alleen beschikbaar tijdens een Community Day.

Je start een battle met de team leaders vanaf het hoofdmenu. Daar kun je ook een QR-code van een andere trainer starten. Vanaf je vriendenlijst kun je een battle starten met ultra en best friends.

Mystery box ontvangen via Pokémon Let’s Go

Pokémon Go-spelers kunnen één keer per week een Mystery Box ophalen via Pokémon Let’s Go op Nintendo Switch. Voor zover bekend is er geen limiet op het aantal koppelingen dat je legt. Dus als je iemand met een Nintendo Switch kent, vraag dan zeker even na of deze Pokémon Let’s Go speelt en Fuchsia City al heeft bereikt.

Pokémon Go koppelen aan Pokémon Let’s Go

Om te koppelen voer je gelijktijdig en vlakbij elkaar uit:

 • Pokémon Go (smartphone): Settings > Nintendo Switch > Connect to Nintendo Switch.
 • Pokémon Let’s Go (Nintendo Switch): X > Y (Options) > Open Pokémon GO Settings. Dit moet met de Joy-Con want op de Poké Ball zit geen Y-knop.

Fuchsia City in Pokémon Let’s Go bereiken

Fuchsia City, de plek waar je moet zijn in Pokémon Let’s Go op Nintendo Switch, moet je eerst een keer vrijspelen. Denk aan diverse (sterke) trainers en teams verslaan en het oplossen van puzzels. Het kost de nodige uren om Fuchsia City te bereiken.

Fuchsia City onderaan de kaart (te vinden in je tas: Bag >Town Map).

Een lastig stukje is de geheime plek van “Team Rocket” achterhalen in Celadon City. Als je dat team verslagen hebt krijg je de “Silph Scope”. Daarmee kun je in Lavender Town in Pokémon Tower spoken verslaan. Op het dak krijg je uiteindelijk van Mr. Fuji een “Poké Flute”. Die heb je nodig om Snorlax wakker te maken die de weg blokkeert.

Pokémon verplaatsen naar Pokémon Let’s Go

Je kunt zoveel Pokémon uitwisselen als je wilt. De Mystery Box opent slechts eenmaal per week.

 1. Open op je smartphone in Pokémon Go je lijst met Pokémon.
 2. Sorteer en typ eventueel een naam om een voorselectie van Pokémon te maken.
 3. Tik bovenaan de lijst op het pictogram voor Nintendo Switch.
 4. Tik de Pokémon aan die je wilt verplaatsen naar Pokémon Let’s Go.
 5. Ga op de Nintendo Switch in Fuchsia City naar het “GO Park complex”.
 6. Praat daar met de receptionist en kies voor “Bring Pokémon”.

Let op: je verplaatst de Pokémon vanuit Pokémon Go naar Pokémon Let’s Go en bent ‘m echt kwijt. In ruil krijg je een Mystery Box. Als je die activeert krijg je een half uur lang een speciale Pokémon (Meltan). Denk aan de Pineapple Berry als je dubbele Candy wilt krijgen.

Op Nintendo Switch kies je voor een GO Park om de Pokémon in los te laten. Er zijn 20 parken en in ieder park kunnen 50 Pokémon loslopen. Op de Nintendo Switch kun je de Pokémon uit het Go-park waar je voor hebt gekozen halen (vangen) en dan in het spel gebruiken.

Powerbank essentieel voor Pokémon Go-spelers

Pokémon Go vraagt veel energie van je smartphone. Je scherm is de hele tijd aan, het spel stuurt je GPS-positie vaak en nauwkeurig door en vraagt rekenkracht. Goedkope powerbanks hebben moeite dit energieverbruik bij te houden. Het kan zelfs voorkomen dat je smartphone gewoon leeg blijft lopen in plaats van op te laden terwijl je een powerbank hebt aangesloten. Daarnaast hebben kleine powerbanks als nadeel dat je er je smartphone minder vaak mee kunt opladen.

Goedkope powerbanks (en veel standaardopladers) hebben een USB-poort die slechts 1.0A levert. Sinds iPhone 5 / Android OS4 is 2.1A een vereiste – anders blijft je smartphone gewoon leeglopen tijdens het opladen. Let dus op ampère die de USB-uitgang van een powerbank kan leveren.

Compacte powerbanks hebben minder opslagcapaciteit door de kleinere batterij. Dat betekent dat je je smartphone er minder vaak of net niet helemaal mee kunt opladen. De opslagcapaciteit van een batterij wordt weergegeven in mAh. Door de opslagcapaciteit van een powerbank te delen door de opslagcapaciteit van de batterij van je smartphone heb je een goede indicatie hoe vaak je kunt opladen. Een kleine powerbank van 2600mAh kan bijvoorbeeld de batterij van een lege iPhone 8 Plus van 2691 mAh net niet helemaal opladen. De capaciteit van een powerbank staat bij de advertentie. De capaciteit van je smartphone kun je bijvoorbeeld vinden door je smartphone op te zoeken op GSMArena.com.

Powerbanks koop je bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.

Pokéstops en Gyms nomineren

Level 38 trainers (zonder onderliggende accouts van kinderen) kunnen Pokéstops en Gyms aandragena via Niantic Wayfarer. Lees de instructies en voorwaarden.

Pokémon GO Safari Zone

Regelmatig zijn er Pokémon GO Safari Zone evenementen waar je veel andere spelers ontmoet. Je krijgt een speciale medaille, er zijn speciale Pokémon en je krijgt speciale 2km-eieren als je aan stopjes draait. De gyms (en raid battles) zijn uitgeschakeld maar er zijn extra Pokéstops met de hele dag een lure-module aan. Daarnaast zijn er perks zoals een trainer kit en speciale aanbiedingen in winkels.

De toegang tot het evenement is gratis maar je moet ouder dan 13 zijn om een ticket-met-QR-code aan te vragen. Zie de Facebook-pagina van het organiserende winkelcentrum.

34 gedachten over “Wegwijs in Pokémon Go – van beginner tot gevorderd

 1. Jeanne schreef:

  Hoe lang kan een pokemon in een gym blijven? Wij hebben tijdens een vakantie in Hongarije een aantal goede pokemons in 2 verschillende gyms gezet .. ze staan er nu al ruim 15 dagen in… blijkbaar staan die gyms in de middle of knowhere.. of niemand speelt er pokemon.. hoe krijgen we onze pokemons terug?..

 2. Judith schreef:

  Hoi, ik speel sinds kort Pokémon go (geen early adopter dus), ben op level 20 en bij een willekeurige power up ben ik opeens ál mijn stardust kwijtgeraakt. Bij alle Pokémon! Kan wel janken… is dit een fout van het spel of is er een manier om het terug te krijgen?
  Alvast bedankt en groet
  Judith

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Je kunt je tas groter maken door extra ruimte te kopen. De muntjes daarvoor kun je kopen met echt geld of bijeen sparen door een gym te bezetten. En Pokémon weggooien zodat je alleen sterke bewaart. Kijk hiervoor naar de metertjes die Appraise weergeeft en swipe door je Pokémon heen.

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Je bericht was per ongeluk als spam gemarkeerd zie ik nu pas. Je hebt de melding inmiddels vast al opgelost maar voor de volgende lezer: er zit een limiet op het aantal Pokémon en het aantal items dat je bij je kunt hebben. Je kunt Pokémon aan de professor geven (transfer) en items weggooien (discard, prullenbak). Of beide “storage” uitbreiden met Pokécoins via de Shop.

 3. Wannes schreef:

  Ik had 1000 coins verzameld om van team te kunnen veranderen. Toen ik wou wisselen ben ik mijn munten kwijt geraakt, maar ik heb geen andere kleur van team kunnen kiezen. Ben ik nu echt mijn coins kwijt ? En nog erger, moet ik nu weer een heel jaar wachten tot ik terug kan proberen van team te wisselen?

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Sorry voor de late reactie, je bericht was als spam binnengekomen. Voor 1.000 coins koop je het item “Team Medallion”, je moet dat item gebruiken om daadwerkelijk van team te wisselen. Als je het item niet hebt zou ik contact opnemen met Pokémon Support.

 4. Maico schreef:

  Beste Patrick,

  Ik heb nu een aantal Best Friends. Maar we willen weer opnieuw beginnen zodat we weer xp op kunnen bouwen met cadeautjes. Hoelang moet je een vriend verwijderd hebben voor je weer opnieuw kunt beginnen?

  Groet

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Officieel na een nietszeggende “gelimiteerde periode“:

   After removing a friend, your Friendship Levels can be recovered for a limited period of time. If you re-add a friend during that time period, your Friendship Level will be restored.

   In de praktijk geven mensen aan dat je niet opnieuw kunt beginnen. Je kunt gemakkelijk anderen vinden via WhatsApp-groepen in de buurt. Of zoek trainercodes op bijvoorbeeld Twitter. Als ze niet snel genoeg opbouwen gooi je ze weer uit je lijst.

 5. Yvonne schreef:

  Hallo,
  Hoe krijg je het snelste zoveel mogelijk stardust.
  Wat ik jammer vind is dat je weinig ballen krijgt tegenover dat er Pokémons te vangen zijn.
  Is hier misschien een truckje voor of een plek waar je er meer kunt krijgen behalve kopen?

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Dagelijks een Pokémon vangen, dagelijks aan een stopje draaien, dagelijks field research openen en zo na een week een bonus opstrijken. In dit Engelse artikel staan nog meer tips voor het vergaren van stardust.

   Pokéballs krijg je ook van stopjes. Als je dagelijks cadeaus uitwisselt met een lijst vrienden draai je vaker aan stopjes om een eventueel tekort aan balletjes aan te vullen. Breid daarnaast je tas uit zodat je meer items kunt vasthouden.

 6. nike schreef:

  Als je telefoon zegt your pokemon storage is full. Je kan je pokemons tranfereren naar proffessor willow of je pokemon storage upgraden. Hoe doe je dat eerste? aangezien ik geen zin heb om geld hiervoor te betalen. Mijn zoontje weet het ook niet en kan nu geen pokemons meer vangen… We horen graag het antwoord

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Tik een Pokémon aan en kies onder het “hamburgermenu” (de drie lijntjes rechtsonder) voor “Transfer”. Of wijs een Pokémon lang aan in een lijst, dan kun je er direct meer selecteren voordat je op de knop “Transfer” drukt. Let wel op welke Pokémon je weg doet, zoek bijvoorbeeld op “0*” om zwakke Pokémon te vinden.

   Pokémon Storage kost 200 coins, daarna kun je er 50 meer bewaren. De 200 coins hoef je niet te kopen, je kunt ze verdienen door je Pokémon in een gym te zetten.

 7. Laura schreef:

  Bedankt voor het interessante artikel, speel al jaren maar toch paar dingen geleerd. Moet ik elke Pokémon die ik kan Purifyen, dat ook werkelijk doen of niet?? Is dat slim?
  Sommige moeten nog evolueren.

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *