Pinterest

Pinterest: afbeeldingen en video’s verzamelen en delen ter inspiratie en terugvinden

Vraag je je af hoe Pinterest werkt en wat je ermee kunt doen? In dit artikel lees je er alles over. Pinterest is een sociaal netwerk waar je op een gemakkelijke en mooie manier afbeeldingen, video’s en animated GIF’s kunt verzamelen en delen. Omdat miljoenen anderen dat ook doen kun je inspiratie opdoen en mensen met een gemeenschappelijke interesse vinden. Met Pinterest kun je ook eenvoudig verzamelingen visuele informatie vinden. De naam Pinterest is een samentrekking van “to pin” (vastmaken) en “ïnteresting” (interessante dingen).

Pinterest bestaat sinds 2008 en maakt sinds iedereen er in 2012 gebruik van mocht gaan maken een stormachtige groei door. Je kunt inloggen met je Facebook of Twitter account – of een account bij Pinterest zelf aanmaken.

Pinterest logo

Pinterest geeft aan dat er wekelijks miljoenen foto’s en video’s worden toegevoegd. Afbeeldingen en video’s die je vastlegt (pint) worden pins genoemd en je verzamelt ze op een (prik)bord (pinboard). Door je eigen account onder te verdelen in borden (boards) kun je afbeeldingen, presentaties en video’s categoriseren zoals je hieronder ziet. Presentaties, video’s en geluiden kun je overigens direct inline afspelen.

Pinterest profiel - borden

Onder “Repins van” zie je rechtsboven bij welke gebruiker veel pins vandaan komen. Ook via “volgers” en “volgend” kun je andere interessante Pinterest-gebruikers op het spoor komen. Verder kun je bladeren door alle pins en activiteit van deze gebruiker op Pinterest.

Zelf vind ik het leuk om grappige afbeeldingen te verzamelen en delen. Ik heb ook een board voor foto’s die ik mooi vind. Andere voorbeelden van borden zijn:

 • de inrichting van een huis(kamer) of tuin;
 • architectuur;
 • een bruiloft;
 • kleuren, vormen of patronen;
 • kostuums voor feesten zoals carnaval en halloween;
 • mooie (onderdelen van) drukwerk en websites ter inspiratie voor je eigen materiaal;
 • mooie posters, schilderijen of kunstvoorwerpen;
 • artikelen die je later wilt lezen;
 • recepten;
 • trends zoals de post-it art;
 • verlanglijstje;
 • vakantieplannen;
 • bloemen en planten;
 • dieren;
 • foto’s van gerechten;
 • mode / uiterlijk / make-up / kapsels;
 • hoe-het-zelf projecten, handwerkjes;
 • tegeltjes, boeken, speelgoed;
 • uitleg van Pinterest zelf.

Zakelijke voorbeelden van wat je kunt bewaren:

 • foto’s en video’s van je producten of diensten;
 • video’s;
 • “Behind the Scenes” (eventueel samen met collega’s);
 • interessante artikelen of boeken (eventueel samen met collega’s);
 • foto’s, video’s en gerelateerd materiaal rondom evenementen;
 • presentaties op SlideShare;
 • marketingmateriaal;
 • infographics;
 • profielen van medewerkers.

Houd in gedachten dat mensen Pinterest met een bepaalde insteek bezoeken. Ze zijn geïnteresseerd in het volgen van specifieke onderwerpen. Voor een fotograaf is het dus handig om foto’s op onderwerp uit te splitsen.

Een pin is meer dan een foto of video. Zo geef je een pin een korte omschrijving mee. Pinterest bewaart ook een link naar de oorspronkelijke website waar de afbeelding of video is gevonden. Zo linkt een foto van een mooi gerecht vaak door naar het bijbehorende recept. Steeds vaker duiken er verhalen op van websites die meer bezoekers trekken via Pinterest dan andere grote sociale netwerken bij elkaar.

Vanuit een pin kun je eenvoudig doorklikken naar de bronwebpagina, het bord, de bronwebsite en – niet zichtbaar in onderstaande afbeelding want je moet ervoor scrollen – andere pins die mensen hebben verzameld.

Pinterest Pin

De links maken dat het voor bedrijven interessant is op Pinterest te laten zien waar ze goed in zijn. Voor fotografen, hairstylisten, architecten en ontwerpers ligt het materiaal voor de hand. Maar denk ook aan foto’s en video’s die een artikel aanvullen of aan interactie met klanten. Zoals op ieder sociaal netwerk werkt het niet in je voordeel als je alleen je eigen werk onder de aandacht probeert te brengen. Lees ook de Pinterest Gedragsregels.

Soms staan er pins in je tijdlijn van iemand die je niet volgt. Pinterest laat automatisch een aantal gerelateerde pins zien, gebaseerd op wat je eigen pins en pins die je leuk vindt. Via de knop “i” rechtsonderin kun je een duim omhoog of duim omlaag geven zodat de suggesties na verloop van tijd beter worden.

N.B.’s:

 • Er gaan verhalen dat Pinterest goed is voor SEO. Alle links (afbeelding, website en in de comments) zijn echter nofollow. Natuurlijk zorgen aantrekkelijke afbeeldingen en video’s wel voor kliks naar je website.
 • Advocaten smullen van de gedachte dat bedrijven (concurrenten) met elkaar in de clinch gaan over onrechtmatig gebruik van afbeeldingen.
 • Een fotografe met een juridische achtergrond besloot te stoppen met Pinterest na geconcludeerd te hebben dat bewaren niet onder “fair use” valt en Pinterest in de gebruikersvoorwaarden de verantwoordelijkheid voor alle (financiële) gevolgen bij de eindgebruiker legt. Aan pins van werk op Flickr, YouTube, Vimeo, Behance, 500px, Etsy, Kickstarter, SlideShare, SoundCloud en Getty Images voegt Pinterest automatisch informatie zoals de auteur, hosting provider en een niet te verwijderen link naar het oorspronkelijke werk toe.
 • Vanuit iedere pin kan deze eenvoudig worden gerapporteerd als haatzaaiend, zelfbeschadiging, spam of inbreuk makend op copyright.

Er zijn Pinterest apps voor iPhone, iPad en Android waarmee je snel door je pins kunt bladeren, notificaties van repins en dergelijke kunt ontvangen en nieuwe pins kunt toevoegen. Ook met de fotocamera en vanuit andere apps. Op Android kun je pins volgen met een widget op je startpagina. Repinnen of doorsturen via e-mail kan snel door een pin wat langer aan te wijzen. Met andere gebruikers kun je zo zelfs een gesprek voeren over pins, borden en profielen.

Pinterest repin

Profielinstellingen van Pinterest

Door je profiel goed in te vullen zorg je ervoor dat je kunt worden gevonden. En eventueel je andere websites en profielen. Denk aan voornaam, achternaam, een samenvatting over jezelf, je woonplaats, website en profielfoto. Je kunt je website verifiëren. Een vinkje voor de URL krijg je echter pas als jouw website daar volgens Pinterest voor in aanmerking komt.

Als je een zakelijk Pinterest for Business-account neemt dan hoef je geen voor- en achternaam op te geven. Je kunt een persoonlijk account gemakkelijk omzetten naar een zakelijk account, beide zijn gratis. Mocht je je naam veranderen, werk dan ook verwijzingen vanaf bijvoorbeeld je eigen website naar Pinterest bij! Een zakelijk account is geen vrije keuze maar verplicht als je Pinterest zakelijk inzet, aldus “Do I need a business account?

If you’re using Pinterest as part of how you make a living, whether by driving traffic to a blog that makes you some money or to build your personal brand to find customers for your products or services, you should sign up for a business account and agree to our Business Terms of Service.

Pinterest kan je een e-mailbericht sturen als iemand je volgt of reageert op een van je pins. Wekelijks kan Pinterest een overzicht sturen van jouw meest populaire pins en je een paar pins en borden suggereren. Je kunt zelfs e-mail ontvangen van iedere “Repin” als je dat wilt, zie de knop “Change E-mail Settings”. Als je webbrowser Safari gebruikt onder macOS Mavericks dan kun je zelfs notificaties in de webbrowser krijgen. Gezien de hoeveelheid mail werp ik zelf liever af en toe een blik op de “Recent Activity”. Op die manier kun je (via Nieuws) ook kijken waar andere gebruikers in je netwerk zich mee bezighouden, bijvoorbeeld welke bedrijven zij volgen op Pinterest.

Bloggers, bedrijven en organisaties kunnen via statistieken van Pinterest raadplegen.

Pinterest statistieken

Het dashboard geeft inzicht aan de bezichtigingen en het aantal bezoekers van je profiel en je website. Onderaan staan je meestvertoonde pins. Je kunt doorklikken op profiel, publiek en activiteit op je website.

 • Profiel: Geeft inzicht in vertoningen, repins en kliks. Aantal, de meest populaire pin en het meest populaire bord.
 • Publiek: Demografische gegevens van je bezoekers: land, stad, taal en geslacht. Plus interessegebieden, borden die veel van je pins overnemen en veel gevolgde bedrijven in je doelgroep.
 • Activiteit op je website: Vertoningen, repins en kliks vanaf je website. Aantal, de meest populaire pin en het meest populaire bord.

Je kunt de gegevens filteren op platform (app) en exporteren naar CSV-formaat om zelf verder te onderzoeken. Tussen de rapporten in staan handige tips om je bereik te vergroten.

Als je doorklikt op een pin dan zie je wie gepind heeft en kom je gerelateerde pins op het spoor. Dingen die mensen vaak bewaren kun je op je eigen website extra onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld onder een kopje “Meest gepinde producten”.

Je kunt je eigen pins promoten als advertentie waarmee je werkt aan bekendheid (awareness) of pas betaalt als gebruikers daadwerkelijk doorklikken naar je website.

Als je je Twitter en/of Facebook account aan Pinterest koppelt dan ben je daar ook vindbaar. Via “Vrienden zoeken” kun je zien welke vrienden van Twitter en Facebook al op Pinterest te vinden zijn. Daarnaast kun je (re)pins eenvoudig op die netwerken doorplaatsen. Met “Activiteit publiceren op Facebook-tijdlijn” kan Pinterest periodiek op eigen initiatief een samenvatting plaatsen van je activiteiten op Pinterest.

Bij je profielinstellingen kun je met “Je Pinterest-profiel verbergen voor zoekmachines” aangeven dat je liever niet hebt dat je account door zoekmachines zoals Google wordt geïndexeerd. Google komt periodiek langs en geeft gehoor aan deze instelling.

Last van een Pinterest-gebruiker? Vanaf de profielpagina kun je een gebruiker blokkeren of rapporteren aan Pinterest met het vlaggetje. Blokkeren is voor jezelf, met rapporteren neemt Pinterest een kijkje naar het account.

Blokkeren zorgt ervoor dat je elkaar niet meer kunt volgen, eventuele bestaande volgrelaties worden ook verbroken. Je kunt ook niets meer doen met elkaars pins: leuk vinden, repinnen of reageren. Reacties over en weer worden verwijderd. Repins en leuk gevonden pins blijven intact maar kun je handmatig ongedaan maken.

De geblokkeerde gebruiker krijgt geen melding van het blokkeren maar merkt dit wel op bij een poging iets richting jou te ondernemen. Ook kan de geblokkeerde gebruiker uitloggen en dan alsnog jouw pins bekijken.

Pinterest Borden (Boards)

Pinterest stelt standaard de volgende boards voor:

 • Favorite Places & Spaces
 • For the Home
 • Products I Love
 • My Style
 • Books Worth Reading

Als je deze niet gaat gebruiken of je deelt Pinterest liever anders in dan kun je ze direct verwijderen. Om een nieuw board aan te maken klik je bovenin op de knop “Toevoegen +” en vervolgens op “Een bord maken”.

Aan ieder board kan een categorie worden toegekend: Animals | Architecture | Art | Cars & Motorcycles | Design | DIY & Crafts | Education | Film, Music & Books | Fitness | Food & Drink | Gardening | Geek | Hair & Beauty | History | Holidays | Home Decor | Humor | Illustrations & Posters | Kids | My Life | Women’s Apparel | Men’s Apparel | Outdoors | People | Photography | Products | Quotes | Science & Nature | Sports | Tattoos | Technology | Travel & Places | Weddings | Wedding & Events | Other.

Je kunt een kaart toevoegen aan een bord. Op een bord met een kaart kun je pins een locatie meegeven. Pinterest haalt de locaties uit FourSquare dus je komt een aardig eind door op de naam van een locatie te zoeken. Als een locatie nog niet bekend is dan kun je een locatie toevoegen. Zie bijvoorbeeld het bord The Ultimate Family Road Trip met kindvriendelijke uitstapjes.

Bij het aanmaken van een bord kun je het instellen als “Verborgen” (geheim). Bijvoorbeeld om de verzameling voor jezelf te houden. Of om een bord eerst in te richten voordat je ‘m vindbaar maakt voor anderen. Een leeg bord krijgt niet veel volgers. Je kunt een verborgen bord later zichtbaar maken maar een andersom niet – pins zouden immers al gedeeld kunnen zijn. Pins op een verborgen bord kunnen niet worden gevonden via Pinterest. Vanaf maart 2013 is het limiet op het aantal geheime borden (6) vervallen.

Op je eigen profielpagina kun je met de knop “Borden rangschikken” (naast “Profiel bewerken”) de volgorde van de borden veranderen. De pins op een bord blijven altijd chronologisch geordend.

Je kunt zelf bepalen welke van de pins op een bord als grootste afbeelding op je profielpagina komt te staan. Klik hiervoor op “Bordomslag wijzigen” vanaf de pin (meest logisch) of blader door je pins door de afbeelding te wijzigen vanaf je profielpagina.

Je kunt ook met andere gebruikers gezamenlijk een groepsbord vullen. Iedere deelnemer moet een account hebben op Pinterest en je moet zelf minimaal één bord van een gebruiker volgen om deze uit te kunnen nodigen. Je kunt per groepsbord instellen of je een e-mailbericht wilt ontvangen bij nieuwe pins.

Tips:

 • Pas op met het verwijderen van een bord, dat is niet ongedaan te maken.
 • Pas ook op met het hernoemen van een bord, de URL daarvan wijzigt dan waardoor linkjes die jij of anderen naar het bord hebben gemaakt niet meer werken. Ook de Facebook-like-teller op de pagina van het bord begint weer bij 0.

Bewaren op Pinterest

Een belangrijk onderdeel van het bewaren is dat je je best doet om een goede URL (link) mee te geven. Gebruikers die de afbeelding tegen komen en meer informatie willen komen via de pin graag op de oorspronkelijke website terecht. De oorspronkelijke website zelf is er ook blij mee – naast de extra bezoekers geef je ze erkenning voor het bronmateriaal. En als je dat niet doet dan loop je kans dat de oorspronkelijke website je pin laat verwijderen waarbij Pinterest je helaas alleen informeert dát er iets weg is. Zonde!

Voorkom bij het toevoegen van een link deze drie veelgemaakte fouten:

 1. Een afbeeldingen bewaren die je hebt gevonden via Google Images – dit is immers geen oorspronkelijke website. Klik eerst door naar de oorspronkelijke website.
 2. Een afbeelding bewaren vanaf een verzamelpagina zoals de homepage van een nieuwssite of weblog – deze verandert regelmatig waardoor de afbeelding niet meer te vinden is. Klik eventjes door naar een zo specifiek mogelijke pagina (de “permalink”).
 3. Een afbeeldingen downloaden naar je bureaublad om dan weer te uploaden – ook hier is er geen link naar de oorspronkelijke website.

Kom je een dergelijke pin tegen dan kun je de eigenaar van het board via de comments bij de pin attenderen op de juiste bron. Als je Google Chrome als webbrowser gebruikt dan kun je rechtsklikken (Mac: Ctrl+klik) op een afbeelding om deze te zoeken op internet. Probeer in een andere webbrowser de bookmarklet van Jarred Bishop om afbeeldingen op de huidige pagina snel door te sturen naar Google Image Search om de bron te achterhalen.

Sommige mensen gaan nóg een stap verder en proberen te achterhalen of de website vanaf waar ze willen bewaren wel de oorspronkelijke website is. De reden is dat er al websites zijn gemaakt die puur een verzameling van populaire afbeeldingen op Pinterest zijn. De pins die vanaf de verzamelwebsites op Pinterest worden geplaatst trekken veel bezoekers waarop de website middels bijvoorbeeld advertenties verdient.

Pins toevoegen aan je boards kan op verschillende manieren:

 • “Toevoegen +” > “Een pin toevoegen” op Pinterest.com
  Met “Een pin toevoegen” kun je de URL van een webpagina invoeren. Pinterest laat je vervolgens kiezen uit de wat grotere afbeeldingen. Het nadeel van deze methode is dat je vanuit een webpagina waar je iets leuks ziet eerst weer naar Pinterest.com moet gaan en daar de URL moet invoeren (copy/paste natuurlijk, maar toch).
 • “Toevoegen +” > “Een pin uploaden” op Pinterest.com
  Via Pinterest kun je ook zelf afbeeldingen uploaden. Dat is mooi als het eigen materiaal betreft maar de afbeelding verwijst nergens naar. Als het niet jouw materiaal is dan krijgt de auteur geen erkenning.
 • Repinnen
  Pinterest staat al boordevol interessant materiaal waarvan ik straks uitleg hoe je daar doorheen kunt zoeken. Dit materiaal kun je overnemen op je eigen boards door het te repinnen.
 • Bewaren-knop toevoegen aan je webbrowser – de Pinterest bookmarklet of Google Chrome Extension
  Voeg de Pinterest bookmarklet toe als je serieus veel gaat bewaren. Als je een interessante afbeelding ziet, kijk dan of je eventueel een interessante tekst kunt selecteren op de pagina, dan hoef je die niet zelf in te typen. Wijs dan de afbeelding met de muis aan waarna er een Bewaren-knopje verschijnt om op te klikken. Of klik gewoon op de “P”-knop in je toolbar waarna Pinterest alle (grotere) afbeeldingen opsomt. Pinterest laat dan een handige pop-up zien met je omschrijving er al in – bord kiezen en bewaren! De bookmarklet kan ook overweg met de video’s van YouTube, Vimeo en Vevo.
 • Screenshot van een website
  Als je een screenshot van een pagina wilt bewaren, geef dan de URL van de pagina op in een tool als Screenshot machine.
 • Foto maken met de Pinterest iPhone app.
 • De Pinterest iPhone app heeft de mogelijkheid om foto’s te maken. Ook hier is er geen link naar een webpagina.
Pinterest - Create Pin pop-up

Ken je Canva? Daarmee kun je snel een mooie afbeelding samenstellen en voorzien van tekst. Je kunt afbeeldingen eenvoudig op een sjabloon slepen, draaien, bijsnijden of kleuren instellen, onder andere met filters. Canva biedt zelf ook veel foto’s, gratis of voor $1 per stuk. Zie de video hieronder voor een korte introductie.

https://www.youtube.com/watch?v=-6NKQrL2OD8

Pinterest controleert of je een afbeelding al eerder hebt gepind en attendeert je daar dan op.

Soms lukt het bewaren niet en dan is het bijna altijd een van deze drie oorzaken:

 1. Iframe (Tumblr): Technisch verhaal helaas maar Pinterest kan niet overweg met een webpagina in een webpagina.
 2. Achtergrondafbeelding: Pinterest pakt de achtergrond van een webpagina niet mee.
 3. Flickr: de eigenaar van de foto kan ervoor kiezen om het delen van foto’s uit te schakelen.

In de omschrijving kun je gebruik maken van #hashtags – Pinterest maakt daar een zoekopdracht van naar andere pins met dat trefwoord. Je kunt 500 tekens kwijt.

Bedrijven kunnen extra informatie aanleveren die Pinterest onder een pin weergeeft. Denk hierbij aan informatie over de prijs, de beschikbaarheid en waar het product te koop is of aan ingrediënten en kooktijd van een recept. Dergelijke Rich Pins zijn er voor producten, films, recepten en artikelen en vereisen technische kennis om te implementeren (meta-tags of oembed). Als een dergelijke pin tijdens het zoeken opduikt dan kan de gebruiker gericht doorzoeken naar bijvoorbeeld recepten. Pinterest attendeert gebruikers die het product hebben gepint op een prijsverlaging. Op borden met een kaart kun je een locatie toevoegen aan een pin. Een website kan deze ook alvast meegegeven. Je moet alleen even wat HTML-code aan je website toevoegen en een pagina bij Pinterest valideren en indienen.

Pins die linken naar apps in de Apple App Store hebben een kleine logo “ App Store”. Als je zo’n pin opent dan zie je een knop Installeer die je naadloos naar de App Store brengt om de app te installeren – en weer terug naar Pinterest.

Verder kun je –  alleen als je minimaal één board volgt – een andere gebruiker attenderen op de pin. Als je een @ typt in de omschrijving of discussie dan opent een menu waarin namen automatisch worden aangevuld zodra je verder typt. De gebruiker krijgt een e-mailbericht.

Als je Pinterest hebt gekoppeld aan Twitter en/of Facebook dan kun je vanuit de pop-up om een nieuwe pin toe te voegen ook direct een bericht plaatsen op deze sociale netwerken. Je kunt dan ook een e-mailbericht krijgen als een van je vrienden Pinterest gaat gebruiken.

Via de knop “Bewerken” op een pin kun je de pin verwijderen. Ook kun je zo de omschrijving, de link of het bord waarop je de pin hebt geplaatst aanpassen.

Massaal reorganiseren kan ook: met de knoppen boven een bord kun je to 50 pins verplaatsen, kopiëren of verwijderen.

Zoeken in Pinterest

Helemaal linksboven staan wat mogelijkheden om door pins te bladeren.

Pinterest bladeren
 • Home / Startpagina
  Laat de pins zien van gebruiker of boards die je volgt.
 • Explore Interests
  Laat pins zien waarvan Pinterest denkt dat je die interessant zult vinden.
 • Popular / Populair
  Laat de populaire pins van het moment zien, vast op basis van het aantal repins en reacties.
 • Everything / Alles
  Hier zie je pins van iedereen.
 • Gifts / Cadeaus
  Laat pins zien met een prijs in de omschrijving. Je kunt inzoomen op een prijscategorie.
 • Videos / Video’s
  Pins die een video bevatten in plaats van een afbeelding.

Andere opties zijn bladeren op de categorie van het bord waarop ze zijn gepind zoals Humor, Kinderen of Dieren. Helaas kun je niet combineren, dus bijvoorbeeld populaire pins die voorzien zijn van een prijs of Volgend binnen de categorie Humor.

In de Pinterest-app kun je meer informatie vragen door een Pincode te scannen (een kleurig alternatief voor QR-code) of zoeken door ergens een foto van te maken. Bijvoorbeeld van een lamp. Pinterest laat dan soortgelijke foto’s zien. Deze functie heet “Pinterest Lens”.

Als er nieuwe pins worden toegevoegd terwijl je een pagina open hebt staan dan krijg je daar een melding van zodat je direct even kunt kijken.

Verder kun je linksboven altijd trefwoorden invullen in het zoekvak Search. Pinterest zoekt dan in de omschrijving van pins. Bij (vooralsnog Engelstalige) zoekresultaten houdt Pinterest rekening met je geslacht zodat je bij het zoeken naar schoenen, haar of horloges goede resultaten krijgt voorgeschoteld. Je kunt ook zoeken in de naam van bords of op mensen. Zoeken op een bord is handig omdat je op die manier zorgvuldig samengestelde verzamelingen van mensen kunt vinden. Op basis van je zoekopdracht verschijnen er bovenaan je zoekopdracht aanverwante zoektermen (Guided Search) waarmee je je zoekopdracht kunt verfijnen om gerichter te zoeken.

Als je een pin aan het bekijken bent, dan kun je zoeken op een deel van de afbeelding. Klik eerst op het loepje rechtsboven en sleep daarna het vakje over het deel van de afbeelding waar je op wilt zoeken. In onderstaande korte video zie je hoe je zo meer informatie over een lamp kunt vinden. Soms kun je ‘m zelfs direct afrekenen.

Pinterest - Visual search results

Je kunt je eigen pins doorzoeken door na een zoekopdracht naar pins de optie “Pins weergeven van” in te stellen op “Alleen mijn pins”.

Omdat veel pins Engelstalig zijn is het handig Pinterest gebruiken met anderen

Als je Facebook aan Pinterest hebt gekoppeld dan kun je zien wie er al op Pinterest te vinden is en eventueel mensen uitnodigen. Via Pinterest kun je dan álle boards van een andere gebruiker volgen maar ook alleen specifieke borden. Het voordeel van het volgen van alleen specifieke boden is natuurlijk dat je geen pins te zien krijgt die je toch niet interesseren. Via e-mail kan Pinterest je attenderen als iemand van wie je alleen een bord volgt een nieuw bord heeft aangemaakt. Voor het volgen is geen goedkeuring nodig. Van ontvolgen krijgt een andere gebruiker geen melding.

Tenzij je Personalisatie uitschakelt in de instellingen – of Do-not-track gebruikt – tipt Pinterest je borden om te volgen op basis van websites die je bezoekt.

Op iedere pin kan worden gereageerd (reacties). Naast inhoudelijke reacties of uitingen van goed- of afkeur kun je op deze manier vragen stellen (Wat is dit? Waar kan ik dit kopen?) en kennis uitwisselen. Met het apenstaartje kun je iemand bij een pin betrekken.

Met mensen die nog geen Pinterest gebruiken kun je opgeslagen pins delen via e-mail.

Pinterest tools

Iedere Pinterest gebruiker heeft een eigen RSS feed met álle pins (eindig de URL met /feed.rss) en ieder bord heeft een eigen RSS-feed (eindig de URL met .rss). Pinterest werkt aan een API en heeft informatie voor ontwikkelaars beschikbaar gesteld. Daarmee kun je onder andere rich pins testen.

Als je een WordPress blog hebt dat kun je je meest recente pins laten zien in de sidebar en eens kijken naar de Rich Pins. Natuurlijk verschijnen er ook steeds meer tools rondom Pinterest zoals Stencil om tekst om te zetten in een afbeelding (kleur en lettertype zijn tegen betaling in te stellen).

Pinterest en je eigen website of materiaal

Als je zelf een website hebt of ergens artikelen publiceert dan kun je pins insluiten. De benodigde embed-code kun je vinden als je een pin aanklikt. De code linkt naar Pinterest, de specifieke afbeelding op Pinterest, de gebruiker én de oorspronkelijke website.

Je kunt ook een “Follow”-knop opnemen (zelfs met je naam erop) en de laatste pins van je profiel of een specifiek bord insluiten. Zie de Buttons and Widgets.

Follow Me on Pinterest

Daarnaast kun je een Bewaren-knop gebruiken waarmee gebruikers jouw website promoten op Pinterest. De afbeelding die de knop moet gebruiken en een voorstel voor de omschrijving stel je zelf in. De knop kan ook een teller weergeven van het aantal keren dat de pagina al is gedeeld.

Wil je juist voorkomen dat mensen met Pinterest afbeeldingen van jouw website kunnen gebruiken, geef dan de volgende meta-tag aan pagina’s mee:

<meta name=”pinterest” content=”nopin” description=”Afbeeldingen bewaren op Pinterest is op deze website niet toegestaan.” />

De melding is optioneel, de gebruiker krijgt standaard deze melding: “This site doesn’t allow pinning to Pinterest. Please contact the owner with any questions. Thanks for visiting!”

Je kunt ook alleen een specifieke afbeelding uitsluiten door aan de img-tag het volgende attribuut mee te geven: nopin = “nopin”

De Bewaren-knop die verschijnt als bezoekers met de muis over een afbeelding gaan kun je uitschakelen met:

<meta name=”pinterest” content=”nohover”></meta>

Of alleen voor een specifieke afbeelding met het attribuutdata-pin-no-hover=”true”:

<img src=”mything.jpg” data-pin-no-hover=”true” />

Tip: Je kunt ook een logo/watermerk met URL, naam, korte omschrijving en eventueel © symbool op afbeeldingen en in video’s opnemen zodat duidelijk blijft van wie het materiaal is.

Toekomstige ontwikkelingen Pinterest

Er is nog voldoende te verbeteren aan Pinterest. Pinterest geeft aan suggesties die worden aangedragen via hi@pinterest.com serieus te nemen. Op het Pinterest Helpcentrum kun je veelgestelde vragen vinden en ideeën aandragen.

Pinterest gaat experimenteren met uitgelichte pins als verdienmodel. Net als Twitter zie je geen flitsende banners of pop-ups maar een voor jou relevante pin waarvan het duidelijk is dat het om een betaalde gaat. Mocht je er eentje tegenkomen, geef Pinterest feedback indien nodig.

Blijf op  de hoogte door het Pinterest blog “Oh, How Pinteresting!” te volgen (of @Pinterest op Twitter – gebruik #pinteresthelp om een vraag te stellen). Naast dat je zo op de hoogte blijft van nieuwe functionaliteiten kun je zo ideeën opdoen aan de hand van de interviews met andere gebruikers of deze ontmoeten tijdens een meetup.

21 gedachten over “Pinterest: afbeeldingen en video’s verzamelen en delen ter inspiratie en terugvinden

 1. Annemijn Leferink schreef:

  Maar dan heb ik nog een vraag die ik hier niet tussen heb gevonden. Hoe verplaats ik een bestaand bord van te zien voor iedereen naar privé dus voor jezelf?

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Hallo Annemijn,

   Je kunt een bestaand bord op Pinterest niet privé zetten. Pinterest geeft als reden: “Right now, you can’t make existing boards secret because others people may have already repinned from your board.”

   Het staat in de tekst als: “Je kunt een verborgen bord later zichtbaar maken maar een andersom niet – pins zouden immers al gedeeld kunnen zijn.”

 2. Paul schreef:

  Ik heb een paar mogelijkheden op mijn website opgegeven om vanuit mijn website naar mijn Pinterest bord te gaan.
  -In de “right colomn widgets”met een “follow me on Pinterest” button
  -Met een link in de social media settings van WordPress en een logo van Pinterest met een hyperlink erachter.

  Op mijn desktop (na uitgeloggen bij Pinterest) werkt het prima. Op mijn een ipad wordt aangegeven “Fout: bord niet gevonden” maar op een Android tablet (Samsung) werkt het wel, terwijl het op een Samsung S4 mobile weer niet werkt. Rara!!

  Ik wil dat bezoekers de “follow me” pagina van mijn Pinterest pagina zien waarop de keuzeknop van Pnterest om te volgen staat.

  Hoe kan ik (binnen mijn WordPress website) oplossen?

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Ik begrijp niet precies wat je bedoelt, Wim. Pinterest werkt met borden waar je pins op verzamelt. Pins zijn afbeeldingen met een omschrijving erbij.

   Ik gok erop dat je pins van recepten op een bord wilt zetten.

   Wat je vaak ziet is dat mensen foto’s van het eindresultaat pinnen en een korte omschrijving bij de foto zetten. Als je op de foto klikt dan kom je op een pagina met het hele recept uit.

   De pagina waarop het hele recept staat is dan een website – geen pagina op Pinterest. Sommige websites zijn toegespitst op Pinterest waardoor er meer details over het recept op een mooie manier in Pinterest terecht komen (rich pins).

   Kun je hier iets mee?

 3. Jack schreef:

  Wil graag het rode Pinterest logo wat bij iedere afbeelding in mijn PC rechtsboven verschijnt verwijderen hoe doe je dat ? Heb Pinterest onlangs verwijdert maar dit logo blijft komen

 4. Susanne schreef:

  Hallo
  Sinds deze week kan ik niet meer zoeken in pinterest. Als ik een woord in type om te gaan zoeken naar dat onderwerp, krijg ik standaard de melding: er zijn geen pins gevonden. Ongeacht wat ik intype. Ook woorden die ik al tig keer eerder heb gebruikt.
  Ik heb het programma al verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Ik heb mijn telefoon al een aantal keer uit gezet en weer aan.
  Het komt niet terug zoals ik het gewend ben en ik baal hier van, want ik ben een ‘pinterest-verslaafde’.

  Heb je tips??

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Ik heb even gekeken op een iPhone. Daar moet je Pinterest via de app Instellingen > Pinterest rechten geven op Foto’s “Lezen en schrijven”. Vervolgens open je een pin. Linksboven heb je dan onder de knop met drie puntjes “…” de optie “Download afbeelding”. Die bewaart de pin op je filmrol. Het is verwarrend dat Pinterest de optie voor het bewaren van een foto niet onder Verzend heeft staan.

 5. Jolanda schreef:

  Op mijn telefoon kan ik bij Pinterest swipen en heb ik dus steeds één afbeelding op mijn beeldscherm.
  Op mijn laptop heb ik een veld vol met plaatjes. Soms duidelijk en groot genoeg, maar soms ook vrij klein en niet goed te bekijken. Swipen kan ik daar niet of heb ik dan iets over het hoofd gezien?

  En kan ik de afbeeldingen groter instellen? Dus minder rijen naast elkaar? Dat zou ook al veel schelen.

  Bedankt.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.