Periscope

Andere mensen mee laten kijken met Periscope

Twitter kocht Periscope in januari 2015. Nieuws verspreidt zich al jaren razendsnel via Twitter. Foto’s waren daar een krachtige toevoeging op. Een foto zegt immers meer dan 1.000 woorden.

Met Periscope kun je met een druk op de knop live video uitzenden en door de ogen van iemand anders (laten) zien wat er gebeurt. Handig en leuk voor het beantwoorden van vragen, het demonstreren van een product of dienst en een kijkje achter de schermen. De slogan van Periscope is: Explore the world in real time through someone else’s eyes. Periscope probeert zo teleporteren te benaderen.

Je kunt een Periscope-account aanmaken door in te loggen met je Twitter-account óf mobiele telefoonnummer. Als je Twitter gebruikt dan suggereert Periscope je mensen om te gaan volgen.

Periscope professioneel inzetten vanaf andere apparatuur dan een smartphone? Lees meer over Periscope Producer.

De kwaliteit van video van smartphones is tegenwoordig prima en bandbreedte is met 4G ook geregeld. Houdt rekening met zo’n 4MB per minuut om video te kijken en 2MB per minuut voor uitzenden. De uitzendingen via Periscope lopen maar een paar seconden achter op de werkelijkheid.

Periscope logo

Periscope is interactief. Kijkers met wie je je ervaring deelt kunnen reageren met hartjes door het scherm aan te raken of een reactie intypen. De hartjes rollen zonder vertraging binnen. Zowel kijker als uitzender kan de reacties op het eigen scherm verbergen – swipe naar links, scroll naar onderen en tik op “Hide Chat”. Je kunt de chat later altijd nog bekijken via de replay.

Als uitzender kun je reageren op reacties, ook door te praten (microfoon) en je camera op verzoek anders te richten. Zo ben je niet alleen de ogen en oren op locatie maar kun je mensen in jouw schoenen laten staan. En heb je een uitzending gemist? Dan kun je deze, als de uitzender het toestaat, tot 24 uur later nog terugkijken).

Periscope hearts

Je kunt Periscope downloaden voor iOS (iPhone/iPad) en Android.

Toepassingen van Periscope zijn bijvoorbeeld:

 • nieuwswaardige gebeurtenissen;
 • natuurbelevenissen zoals zonsondergang;
 • rondleidingen;
 • kijkje achter de schermen zoals repetities;
 • eerste stapjes van kinderen;
 • uitleggen en lesgeven;
 • vraag- en antwoordsessies;
 • productiedemonstraties;
 • realtime feedback vragen op een ontwerp;
 • live muziek.

Uitzendingen bekijken met Periscope

In Periscope zie je op het eerste tabblad “Watch” (met het TV-pictogram) welke uitzendingen nú plaatsvinden, inclusief titel, uitzender, aantal kijkers en indien beschikbaar de locatie en lokale tijd. Als een van je wederzijdse volgers kijkt, dan licht Periscope die naam voor je uit.

Via het vierde tabblad (met het poppetjes-pictogram) kom je interessante gebruikers op het spoor om te volgen. Uit je eigen Twitter-netwerk of omdat ze populair zijn (veel hartjes kregen). Linksboven kun je met een loep-pictogram specifieke gebruikers opzoeken. Om daadwerkelijk te volgen tik je op het plus-pictogram.

Periscope stuurt je een pushnotificatie als iemand die je volgt een stream start zodat je niets mist. Per ongeluk een vervelende uitzender gevolgd? Dan kun je deze onderdrukken/muten met het bedpictogram op het profiel. Of natuurlijk ontvolgen. Via de instellingen kun je ervoor kiezen om een pushnotificatie te ontvangen als iemand jou is gaan volgen.

Als je volgers niets uitzenden dan kun je op het tweede tabblad (met het wereldbolletje) kijken wat er elders in de wereld gebeurt. De kaart geeft met een curve aan waar de zon op is! Zoom in op de kaart of blader door de lijstweergave. In de lijstweergave kun je zoeken op titel/tag van de uitzending, plaatsnaam of personen.

Op periscope.tv/[username] stem je af op specifieke gebruikers. Je kunt een video eenvoudig delen vanaf een specifiek startpunt. Er is een Periscope-app voor Apple TV.

Tijdens een uitzending geef je met hartjes die je stuurt feedback aan de uitzender over wat je leuk of interessant vindt. De hartjes zijn anoniem (tenzij je de enige kijker bent dan). Een soort likes of virtueel applaus dus. Periscope telt de verkregen hartjes voor de uitzender op om hun positie in de ranglijst “most loved” te bepalen. Je kunt superhartjes inkopen en deze weggeven aan een uitzender – die ze vervolgens weer in geld kan omzetten.

Als je tijdens de uitzending een screenshot maakt dan verschijnt daarvan een icoon, ongeveer zoals bij de hartjes. Om een screenshot te maken op iOS druk je tegelijkertijd op de knop voor aan/uit en de knop Home. Het screenshot kun je delen met Twitter om je volgers op de uitzending te attenderen.

De uitzender kan ervoor kiezen om alleen reacties van mensen die zij volgen toe te staan. Het kan dus zijn dat je niet kunt reageren. Bovendien kunnen uitzenders gebruikers blokkeren zodat verdere reacties niet mogelijk zijn. Periscope plaatst een melding in de chat om de andere deelnemers te informeren.

Als een kijker iemands reactie aanmerkt als als spam of misbruik, blijven volgende reacties verborgen voor deze kijker. Een willekeurige selectie van kijkers mag vervolgens beoordelen of de reactie inderdaad niet pluis is. Periscope besluit dan tot het tijdelijk of permanent blokkeren van de mogelijkheid tot reageren bij de verzender. Als uitzender kun je ervoor kiezen deze functionaliteit uit te schakelen. En als kijker kun je ervoor kiezen nooit te hoeven stemmen.

Interessante uitzending? Dan kun je deze direct doorsturen naar jouw volgers. Sleep naar rechts en tik op “Share Broadcast”.

Heb je een uitzending gemist? Misschien heb je geluk en heeft de uitzender ervoor gekozen de uitzending 24 uur te laten staan. Als volger kun je dan de video terugkijken, inclusief hartjes en reacties. Zelf reageren is er niet meer bij maar je kunt wel hartjes versturen!

Als je een uitzending later terugkijkt kun je bovenaan kiezen voor “Speel hoogtepunten af”, Periscope laat je dan automatisch alleen de meest belangrijke momenten van de video zien.

Periscope bekijken op Twitter

Twitter behandelt de uitzendingen van Periscope als video in de tijdslijn. Als je op de video tikt, dan kun je deze fullscreen bekijken. Je ziet dan ook live informatie over de uitzending, zoals aantal kijkers en de reacties/hartjes. Om zelf mee te praten heb je de Periscope-app nodig.

Live uitzenden met Periscope

Video kost meer bandbreedte dan tekst, foto of muziek dus als je op een wifinetwerk kunt uitzenden dan is dat een stuk voordeliger dan 4G. Maar met een nieuwswaardige gebeurtenis is dat natuurlijk niet te plannen. Houdt rekening met een verbruik van zo’n 2MB per minuut.

Klaar om uit te zenden? Tik dan op het camera-icoon, geef de uitzending een uitnodigende naam om kijkers te trekken, zorg voor een uitnodigend openingsshot en tik op de rode knop Start Broadcast.

Voor je eerste uitzending geef je Periscope toegang tot je camera en microfoon. Hoewel Periscope je locatie meestuurt blijft je exacte locatie verborgen doordat de app deze uitzoomt. Daarnaast kun je er per uitzending voor kiezen geen locatie mee te sturen.

Periscope - Start Broadcast

Met een druk op de knop kun je onderaan het scherm:

 • het delen van je locatie uitschakelen;
 • het publiek dat de uitzending mag bekijken beperken tot volgers die je met een privébericht uitnodigt – anderen kunnen de link niet gebruiken;
 • alleen mensen die jij volgt toestaan te reageren;
 • de uitzending zodra je daadwerkelijk begint aankondigen op Twitter.

Door wat langer op het beeld te drukken verschijnt een mogelijkheid om te tekenen om het scherm. Zo kun je bepaalde dingen aanwijzen.

Tijdens de uitzending zie je hoeveel mensen meekijken en de hartjes en reacties. Na de uitzending somt Periscope op hoeveel mensen keken, of ze bleven kijken (retention) en hoe lang.

Vraag je je af wat je wel en niet mag uitzenden? Houd rekening met heimelijk filmen, huisregels, auteurs- en portretrecht.

Heb je een GoPro of DJI-drone? Dan kun je daarmee uitzenden!

Charlotte Meindersma schreef dat je bijna alles mag filmen. Wat niet mag is heimelijk filmen (deel het mede), auteursrecht overtreden (films, presentaties, concerten, kunstwerken) en met het oog op portretrecht mensen met redelijk belang herkenbaar in beeld brengen (naakt of in een privéaangelegenheid). Lees meer over Periscope: auteursrecht en privacy bij een livestream.

Interactie met de kijkers

Zodra je begint met uitzenden krijgen mensen die je op Periscope volgen een pushbericht. En als je daarvoor gekozen hebt en je Twitter-instellingen voor Periscope staan goed dan stuur je een tweet. Kondig vooraf je uitzending ook even aan, dan weten volgers wanneer ze klaar kunnen gaan zitten!

Periscope telt de hartjes die je tijdens een uitzending krijgt en berekent een plekje op de ranglijst “Most Loved”. Tijdens een live-uitzending kun je superhartjes krijgen. Je kijkers kopen deze in bij Periscope en door deelname aan het Super Broadcaster Program kun je ze weer omzetten in geld.

Reageren op een gebruiker kan met reply. Kan een reactie echt niet door de bocht? Dan kun je de gebruiker blokkeren door op de reactie te tikken.

Je kunt er daarnaast voor kiezen om maximaal drie kijkers mee te laten praten.

Je profiel is automatisch voorzien van RSS zodat je volgers geen uitzending hoeven te missen. Een andere manier om je profiel te promoten is een Periscope-knopje voor op je website. Het knopje is rood als je live bent.

Uitzendingen bewaren

Persicope bewaart een uitzending standaard. Je kunt ‘m achteraf dus ook nog actief promoten. Het bewaren van een uitzending kun je uitschakelen of per video achteraf veranderen door de uitzending eerder te verwijderen met een swipe vanaf het tabblad “Watch”. Je kunt de bewaartermijn ook beperken tot 24 uur.

Wil je de uitzending voor jezelf bewaren? Tik dan op “Save to Camera Roll”. Alleen de video blijft bewaard, je ziet dus geen hartjes en reacties binnenrollen. Als je graag al je uitzendingen bewaart dan kun je via de instellingen van Periscope aangeven dat video’s altijd bewaard moeten worden.

Video’s downloaden kan met de website Scopedown. De video’s downloaden in een ongebruikelijk formaat “.ps”, VLC kan dit afspelen.

Alternatieven voor Periscope

Ustream bestaat al een aantal jaren maar is nooit aangeslagen bij het grote publiek. Zij openen een API waardoor er binnenkort een stortvloed aan live-stream apps te verwachten is. En Google heeft natuurlijk Hangouts.

Volg @Periscopeco op Twitter om op de hoogte te blijven. Wil je meer weten? Kijk dan eens naar de veelgestelde vragen.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *