Don't mention the pension (pensioen)

Meer over pensioen, pensioengat, jaarruimte en waardeoverdracht te weten te komen

Pensioen is voor veel mensen geen favoriete bezigheid. Toch is met name zicht op pensioen belangrijk. Deze houding heeft ook Marieke Venbrux. Van haar is in de uitgave van Carp in oktober 2008 Carp het artikel “Ouwe lul versus onbenul” verschenen. Omdat het artikel een ingang geeft in de pensioen materie en het helaas niet meer te vinden was op Internet stel ik het hier beschikbaar.

Don't mention the pension (pensioen)

Download het PDF bestand van het artikel “Ouwe lul versus onbenul (don’t mention the pension – it gives me tension)” van Marieke Venbrux.

Common Craft legt in de video Saving for Retirement in Plain English (3:29) erg goed uit hoe pensioenen in Amerika werken. 401K is en IRA zijn hier onbekende begrippen maar verder zijn de principes gelijk. Alternatief Voor Vakbond (AVV) heeft onderstaand animatiefilmpje laten maken om het huidige pensioenstelsel globaal uit te leggen en de onhoudbaarheid aan te tonen.

Pensioenoverzicht en ANW opvragen via MijnPensioenOverzicht.nl

Handig om te weten: Sinds 6 januari 2011 kan iedereen ook  MijnPensioenOverzicht.nl gratis met een DigiD 24 uur per dag, 7 dagen per week een overzicht krijgen van zijn/haar pensioen en AOW aanspraken. Ook als iemand voor verschillende werkgevers heeft gewerkt, staan de verschillende pensioenen in dit overzicht vermeld. Het overzicht is een initiatief van Stichting Pensioenregister, opgericht door de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het Pensioenregister heeft een wettelijke grondslag.

Nadat je inlogt met je DigiD  en de gebruikersvoorwaarden hebt geaccepteerd verzamelt www.mijnpensioenoverzicht.nl bij de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerder(s) binnen 30 seconden al je pensioengegevens. Vervolgens stelt www.mijnpensioenoverzicht.nl twee vragen: “Bent u in de afgelopen 2 jaar van werk(gever) veranderd?” en “Bent u ooit gescheiden?” en somt dan alle aanspraken op (bruto jaarbedrag) vergezeld met de datum van bijwerking. De aanspraken van de Sociale Verzekeringsbank (AOW) en de pensioenuitvoerder(s) worden ook bij elkaar opgeteld.

De vervolgpagina geeft inzicht in het pensioen dat de eventuele partner en kinderen (exclusief ANW) ontvangen bij overlijden.

Het taalgebruik op de website is ook voor leken geschikt. Daarnaast kun je doorklikken op termen zoals AOW voor een specifieke uitleg. Als je klaar bent met www.mijnpensioenoverzicht.nl dan verwijdert de website al je gegevens. Bij opnieuw inloggen moet je dus opnieuw de gebruikersvoorwaarden accepteren en de twee vragen beantwoorden.

Erica Verdegaal laat zien hoe je met deze gegevens en een klein beetje zoekwerk in je eigen papieren binnen een half uur zelf een pensioenberekening maakt. Als je je berekening netjes bewaart dan werk je ‘m het jaar daarop in een kwartiertje bij.

Andere pensioenartikelen

Andere goede pensioenartikelen zijn die van Wegwijs:

En van Intermediair:

De vijf pijlers van toekomstvoorzieningen komen aan bod in de presentatie Van drie naar vijf pensioenpijlers van Gerry Dietvorst.

Joop Hazenberg deed op 19 september 2009 in de Volkskrant een appèl om de pensioenleeftijd van 65 naar 70 jaar te verhogen omdat de kosten voor AOW wegens het omslagstelsel niet op te brengen zullen zijn.

Ervaringen met De PensioenPlanner en Academica

De berekeningen die zowel De PensioenPlanner als Academica op mijn verzoek maakten bevatten niet veel meer informatie dat je via de links op deze pagina zelf kunt samenstellen. De PensioenPlanner belde mij toevallig ten tijde van het schrijven van dit artikel, berekent een tekort en stelt voor stortingen te doen in een aparte rekening. De duizenden euro’s commissie die daarvoor wordt ontvangen maakte dat ik via Wegwijs advies opvroeg.

De adviesorganisatie achter Wegwijs is Academica en ook deze ervaring viel tegen. Academica maakt kort kennis en schakelt dan over op een adviestarief van €130 per uur (en €85 voor backoffice werkzaamheden). Met het uurtarief in plaats van commissie geeft men onafhankelijk advies. Na het eerste gesprek vulden wij zelf een uitgebreid “Algemeen inventarisatieformulier financieel advies particuliere relatie  in en scanden wij zelf de onderliggende documenten. De rapportage die volgde was geen compleet financieel advies, bevatte fouten, was niet goed te volgen en veel documenten die wel waren gevraagd hadden daar geen plaats in gekregen. Volgens onze hypotheekadviseur was het advies op een beperkt aantal getallen gebaseerd en kostte dat niet meer dan twee uur tijd om te maken. Derhalve waren wij verrast toen de adviseur vertelde 12 uren gemaakt te hebben. Gelukkig blijkt er naast backoffice werkzaamheden ook onderscheid in bruto en netto uren waardoor de rekening een stuk lager uit viel.

Pensioendebat: acht drogredenen

Omdat de onvermijdelijke hervorming van het pensioenstelsel volgens Yvonne Hofs (Economieredacteur van de Volkskrant) in een loopgravenoorlog tussen jong en oud is ontaard, somde zij in de Volkskrant acht drogredenen in het pensioendebat op rondom de gedachte van ouderen “Gepensioneerden worden het hardst gepakt”. Dus ben je een boze 60-plusser (Henk Krol-aanhanger) en geloof je een van de onderstaande punten, lees dan het artikel eens door:

  1. De ouderen gaan er al het hardst op achteruit.
  2. Mijn pensioen is niets anders dan uitgesteld loon.
  3. De pensioenpotten zitten voller dan ooit.
  4. De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn te laag door de lage rekenrente.
  5. De overheid heeft zelf de pensioenfondsen leeggeroofd.
  6. Ons pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit.
  7. Wij waren in onze jeugd veel armer dan de jongeren van nu.
  8. De jongeren hebben de pik op ons en willen ons allemaal dood hebben.

Een van de weinige oudere Volkskrant-lezers die niet over onze pensioenberichtgeving viel, schreef:
‘Ik ben een babyboomer (geboren in 1946) die volop van zijn pensioen geniet. Mijn pensioen is nog opgebouwd in betere tijden en dat betekent voor mij en mijn vrouw een maandelijkse uitkering van meer dan 3000 euro. Daarnaast krijgen wij ook nog 1400 euro AOW per maand. Hadden wij nou zo’n bijzondere baan? Nou nee, wij werkten beiden in het onderwijs. Met mij zijn er veel generatiegenoten die in een vergelijkbare of zelfs veel betere situatie verkeren. Henk Krol hoeft zich over ons dus geen zorgen te maken! Ik maak mij echter wel zorgen over de toekomst van mijn kinderen (44 en 40 jaar). Zij betalen nu bijna samen mijn AOW (18 procent van hun salaris wordt maandelijks ingehouden) en houden netto minder over dan hun ouders. Zou de wetgever dat nou bedoeld hebben bij de totstandkoming van de AOW in 1957? Ik geloof er niets van!’

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.