Ga naar de inhoud

Besparen op een hoge energierekening: overstappen van energieleverancier verlaagt kosten van gas en stroom

Overstappen van energieleverancier is gemakkelijk en pakt vaak voordelig uit. Eind 2010 ben ik via Vereniging Eigen Huis overgestapt van Nuon naar EnergieDirect. In 2012 stapte ik over van Energie:Direct naar Nederlandse Energie Maatschappij (NLEnergie). De levering van gas en stroom is daarbij nooit onderbroken, de energierekening is lager geworden en de eindafrekening is netjes afgehandeld. Zoals NLEnergie mooi zegt: Er verandert niets, je betaalt alleen minder.

In plaats van alle leveranciers zelf met elkaar te vergelijken kun je je inschrijven bij de veiling Collectieve Inkoop Energie die de Vereniging Eigen Huis sinds 2009 periodiek organiseert. De Consumentenbod volgde dit initiatief in 2011 onder de naam Energiecollectief. Twee namen die een soepele overstap voor jou als consument garanderen.

De combinatie van het bundelen van inkoopkracht en het principe van een veiling leveren een lage energierekening op. De prijzen van de collectieve inkoop van energie zijn niet per definitie de allerlaagste en onder andere afhankelijk van het moment van de veiling en het aantal deelnemende consumenten en energieleveranciers. Wel een goede balans tussen lage energieprijzen en geen gedoe met overstappen.

Om mee te doen aan de energieveiling schrijf je je vrijblijvend in. Als het aanbod je bevalt dan accepteer je deze waarna je nieuwe energieleverancier de overstap helemaal regelt. Je zoekt alleen je jaarlijkse energieverbruik op en geeft je meterstanden een keertje extra door.

Energierekening gas en stroom verlagen via overstappen energieleverancier
© electriceye

Vrijblijvend inschrijven

De eerste stap is je vrijblijvend inschrijven voor de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis of het Energiecollectief van de Consumentenbond. Bij het inschrijven vul je je contactgegevens en huidige energieverbruik in.

Je kunt je bij zowel Vereniging Eigen Huis als de Consumentenbond inschrijven zonder lid te zijn. Niet-leden krijgen als zij uiteindelijk op het aanbod ingaan een gratis lidmaatschap voor respectievelijk twaalf of twee maanden. Beide partijen zien er op toe dat de overstap voor hun leden vlekkeloos verloopt.

Aanbod vergelijken met je huidige contract en het aanbod accepteren

Na de veiling krijg je vanzelf bericht van Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond met een aanbod. Je kunt kiezen voor een contract van één of drie jaar waarbij zekerheid voor langere termijn iets duurder uit valt. Je kunt er ook voor kiezen niets te doen waardoor je niet op het aanbod in gaat.

Moment van overstap afhankelijk van de eventuele opzegvergoeding (overstapboete)

Voor het voortijdig beëindigen van een contract wordt door alle leveranciers een boete in rekening gebracht. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende tijd van het contract. De nieuwe energieleverancier neemt bij het bepalen van de overstapdatum zelf de opzegtermijn in aanmerking. Soms is het handiger het contract wat langer uit de dienen waardoor je uiteindelijk iets later overstapt. Ook hier hoef je dus niets aan te doen.

In de voorwaarden van Energie:Direct staat: “Wanneer je contract vervroegd wordt overgenomen, dus voor de einddatum van het overeengekomen contract met energiedirect.nl, wordt er een opzegvergoeding per product in rekening gebracht van maximaal 125 euro bij meer dan 2,5 jaar resterend en 50 euro bij minder dan 1 jaar resterend.” Energie:Direct heeft geen overstapboete in rekening gebracht.

In de praktijk nemen alle energiemaatschappijen de overstapboete tot het wettelijke maximum van €125 van je over.

Vereniging Eigen Huis stelt dat mensen die al eens zijn overgestapt een contract voor bepaalde tijd hebben. Als de vervaldatum van dit contract buiten de overstapperiode ligt dan kan de huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Mensen die nog nooit zijn overgestapt van energieleverancier hebben vaker een contract voor onbepaalde tijd zonder opzegvergoeding. Je kunt hiervoor natuurlijk ook contact opnemen met je huidige energieleverancier.

Doordat het contract na het eerste jaar stilzwijgend overgaat in een contract voor onbepaalde tijd weet ik niet zeker wat er gebeurt. Daarnaast is de boete per product – dus als gas en stroom twee producten zijn dan bedraagt de boete maximaal €250.

Op het moment van overstappen geef je de meterstanden via internet door aan de nieuwe energieleverancier.

N.B.: De eindafrekening van je vorige energieleverancier kan hoger of lager uitvallen dan wat je gemiddeld per maand betaalt als je vlak na respectievelijk de winter of zomer overstapt doordat met name je gasverbruik sterk wisselt.

Opnieuw meedoen

Aan het einde van het jaar geef je opnieuw je meterstanden door voor de eindafrekening. Let na je contractperiode goed op of de leverancier goedkoop is gebleven en doe voor de zekerheid gewoon weer vrijblijvend mee met een collectief aanbod.

In mijn geval ging het voorschotbedrag van Energie:Direct in 2012 €27 euro per maand omhoog. Het nieuwe aanbod van NLEnergie was voor hetzelfde beoogde verbruik aan gas en elektra €31 per maand goedkoper, dus €373 op jaarbasis. Zelfs met een overstapboete is overstappen goedkoper.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php