Ga naar de inhoud

Over eProductivity, Lotus Notes en de marketing van IBM

eProductivity is op dit moment de enige applicatie die het stempel “GTD Enabled” draagt. Met het stempel “GTD Enabled” geeft David Allen aan dat hij eProductivity persoonlijk aan de tand heeft gevoeld tijdens dagelijks gebruik. De ontwikkelaar van eProductivity, Eric Mack, heeft de applicatie gedurende lange tijd in samenwerking met David Allen fijngeslepen voor het toepassen van Getting Things Done.

Ik kwam eProductivity weer op het spoor doordat de geluiden omtrent eProductivity rond de GTD Summit 2009 toenamen. De website van eProductivity had ik al eerder bezocht maar daar ik de applicatie niet snel genoeg kon vinden om te evalueren ben ik destijds afgehaakt.

In aflevering 96 van de Taking Notes Podcasts werden Eric Mack & Chris Blatnick geïnterviewd in het kader van eProductivity. In deze aflevering werd verwezen naar aflevering 92 van de Taking Notes Podcasts waarin David Allen en Eric Mack werden geïnterviewd in het kader van Getting Things Done en eProductivity. Via deze podcasts werd mij duidelijk dat eProductivity gebouwd is op IBM Lotus Notes.

Eigenlijk wilde ik direct schrijven over eProductivity maar gezien de niet-populariteit van IBM Lotus Notes voelde ik de noodzaak daar eerst een artikel aan te wijden. Dit keer dus niet echt een artikel in de stijl van “Een manier om…” en nog geen evaluatie van eProductivity maar de vraag “Waarom wordt Lotus Notes niet enthousiast gebruikt in de IT industrie?”.

Uiteindelijk heb ik een aantal weken later “Een manier om Getting Things Done naadloos te ondersteunen met eProductivity op IBM Lotus Notes” geschreven.

Waarom wordt Lotus Notes niet enthousiast gebruikt in de IT industrie?

Het antwoord op deze vraag zul je in dit artikel niet vinden. Het is voor mij ook een vraag. Hoewel ik dat normaliter niet doe zet ik voor dit artikel de mogelijkheid tot het geven van commentaar open, wie weet komt daar wat uit.

David Allen vertelde in de Taking Notes Podcast met verbazing naar de ICT industrie te kijken. Tijdens de Opening Keynote van het evenement Office 2.0 (video van dit gedeelte start op 00:17:15) werd hem duidelijk welke “nieuwe” features de wereld aan het bestormen waren. David Allen vertelde dat hij al 15 jaar profiteert van dergelijke functionaliteiten. “It’s called Lotus Notes”. Lotus Notes biedt standaard functionaliteiten ter ondersteuning van samenwerken (collaborate), teamwerk (teamwork) en delen (share). De David Allen Company gebruikt in de dagelijkse praktijk diverse eigen databases zodat iedere medewerker altijd beschikt over de laatste versie van documenten.

In de dagelijkse praktijk vraagt iedereen bij het horen van de term “Notes” wanneer je overgestapt naar Microsoft Outlook. David Allen wijst op de marketing van IBM en geeft aan het jammer te vinden als de ontwikkelingen rondom Lotus Notes stil zouden komen te liggen door onvoldoende belangstelling: “You guys don’t understand what you’ve got a hold of here!” Hiermee doelt hij op de ICT wereld maar ook op de huidige gebruikers van Lotus Notes die niet op de hoogte zijn van het gemak om snel een eigen freeform database op te zetten. “There’s a big, big gap here between the perception at the end-user level in terms of the value of Lotus Notes and what it really can contribute and deliver.” IBM-ers raad ik aan om de podcast met David Allen eens terug te luisteren want ik vond dat zijn noodkreet niet op waarde werd geschat. David werd er enkel op gewezen dat op het evenement Lotusphere wel degelijk enthousiastelingen te vinden zouden zijn. De aanzet van David “Hoeveel dan?” waarmee hij m.i. aanstuurde op dat de hele industrie enthousiast zou moeten zijn werd genegeerd.

GTD Enabled-logo

Eric Mack heeft interviews online staan waarin hij mensen van Lotus Notes overtuigt in zijn post “Listen to how I help people convince themselves that notes doesn’t really suck“. Lees ook de comments even.

Lotus Notes wordt vaak door gebruikers herkend aan de hoofdapplicatie waar deze voor wordt ingezet. Het is dus veel meer dan een e-mail of agendaprogramma. Luisterend naar David Allen, realiserende dat hij geen ICT-er is, deed mij terugdenken aan de tijd van Microsoft Windows ‘95 vs IBM OS/2 Warp.

De webpagina “What IT managers should know about Lotus Notes” moet IT managers overtuigen van Lotus Domino (de server) en Lotus Notes (de client). Er zijn vast ook Hosted/Shared IBM Lotus Domino server oplossingen.

De marketing van IBM

 

Buiten de sterkere marketing van Microsoft vind ik dat IBM en de leverancier van eProductivity ook het een en ander te verwijten valt. Doordat ik geen evaluatieversie van Lotus Notes kon vinden heb ik Peter Simoons als eProductivity gebruiker via Twitter om hulp gevraagd. Peter’s snelle reactie via Twitter zette mij op het spoor van de Lotus Notes download pagina. Voordat ik kon downloaden moest ik een passport aanmaken (die ik al had dus blijkbaar was ik tijdens mijn vorige zoektocht al zover gekomen). Het aantal versies van Lotus Notes waar ik uit kon kiezen was een veel te lange lijst. De download van Lotus Notes duurde erg lang. De installer vroeg om “Location to Save Files” waarbij ik geen idee had waar het over ging en ik via Google uiteindelijk maar iets vond als “The Location to Save Files window should appear.  Leave the default location and click Next.”.

IBM logo

Het downloaden van de evaluatiedatabase van eProductivity ging ook niet soepel doordat deze pas na een filmpje van 10 minuten ter download wordt aangeboden. Inmiddels is er wel een handige downloadpagina voor eProductivity.

IBM Lotus Symphony

IBM Lotus Symphony is een gratis alternatief voor Word, PowerPoint en Excel. Ik heb ook kort naar deze producten gekeken omdat ze toch meekwamen met de download van de Lotus Notes client. Ook hier viel me weer een goed product op. De interface van bijvoorbeeld Documents is intuïtief en overzichtelijker dan Word 2007. Zo zijn kop- en voetteksten handig in beeld gebracht. Ook het contextgevoelige venster aan de rechterkant werkt handig om snel eigenschappen van tekst in te stellen. De mogelijkheid tot het exporteren van PDF is standaard aanwezig (alleen onder File>Export, waarom niet onder File>Save as?). Enkele Microsoft Word documenten die ik probeerde in te lezen werden moeiteloos goed weergegeven. Er is een YouTube filmpje waarin de interface van Lotus Symphony aan bod komt.

Over mijzelf

Om hopelijk uit te sluiten dat het verdwalen in het IBM woud mij persoonlijk te verwijten is merk ik met betrekking tot mijn persoon op dat ik vanaf mijn basisschooltijd ervaring heb met computers en mijn vader zelfs bij IBM heeft gewerkt. Ook ik heb mij destijds verwonderd over het aanslaan van Windows ‘95 t.o.v. OS/2 Warp. In mijn opleiding Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht heb ik als projectopdracht met een projectteam een systeem gebouwd op Lotus Domino om de inschrijving op keuzevakken te automatiseren. Daarbij heb ik mijn hele werkzame bestaan doorgebracht in de ICT industrie. Momenteel werk ik bij een softwarebedrijf waar ik als Service Management Consultant de IT afdeling van meer dan 100 bedrijven heb bezocht; Lotus Notes kwam ik daar zelden tegen. Ook heb ik op een gegeven moment, in mijn eigen tijd, een oplossing ontwikkeld om bestanden te updaten op laptops van collega consultants. Met Lotus Notes had ik deze oplossing niet hoeven schrijven (en nog een paar andere). Navraag bij onze directie leverde op dat er geen argumenten tegen Lotus Notes zijn, er waren alleen te weinig mensen enthousiast over. Onze Duitse collega’s waren sterk overtuigd van Lotus Notes en die zal ik er zeker nog eens over spreken.

Toen ik mijn zoektocht naar “beeld” van eProductivity wist ik dat ik op zoek was naar een evaluatieversie van Lotus Notes en een demonstratiedatabase van eProductivity. En toch kon ik de benodigde software niet vinden. De twee à drie uur die het kostte om uiteindelijk “beeld” te krijgen is onacceptabel.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php