Ga naar de inhoud

Snel een submap openen door een deel van de naam te typen

Veel bedrijven hebben op het netwerk een map waarin voor iedere klant een submap is aangemaakt. Dit zorgt voor een lange lijst met klanten. Sommige klanten hebben dezelfde beginletters (denk bijvoorbeeld aan Gemeente, Stichting en Ziekhuis) waardoor de juiste map niet snel gevonden kan worden.

Met OpenFolder script kun je snel de juiste map/folder openen in Windows Verkenner. Je hoeft niet meer te zoeken op de beginletters maar kunt een willekeurig deel van de naam opgeven (substring). In het onderstaande screenshot is gezocht op “klant” en wordt “Testklant 000000” door OpenFolder gevonden. Het menu biedt de mogelijkheid om het (debiteuren)nummer door te sturen naar een webapplicatie, in dit voorbeeld Google.

OpenFolder screenshot

Globale werking OpenFolder script

De systeembeheerder zorgt ervoor dat OpenFolder op een handige plek beschikbaar is voor de eindgebruiker. Bijvoorbeeld in het menu Start of in de werkbalk Snelstarten (naast de Startknop van Windows).

De eindgebruiker start OpenFolder op en typt een deel van de te zoeken mapnaam in. OpenFolder presenteert alle mappen die de getypte tekst bevatten en toont geen mappen als er niets gevonden is. Als er wel iets gevonden is dan heeft de eindgebruiker twee mogelijkheden:

 1. Dubbelklikken op de te openen map. Windows Verkenner opent vervolgens de juiste map.
 2. Met de rechtermuisknop klikken op een mapnaam. OpenFolder presenteert 2 tot x opties:
  1. Open de map.
  2. Kopieer het zescijferige nummer naar het klembord van Windows (met het oog op debiteurennummers).
  3. Open een website en geef daar het zescijferige aan door (eenvoudig instelbaar door de Systeembeheerder in het optionele bestand “OpenFolder.ini”). Deze functionaliteit is gemaakt met het oog op webapplicaties via welke je op basis van debiteurennummer een klantkaart op kunt zoeken.

N.B.: OpenFolder script zoekt niet in verdere vertakkingen van de subdirectories omdat in deze mappen vaak herhaling qua naamgeving voor zal komen.

Configureren OpenFolder script

Het script is door een Systeembeheerder in drie eenvoudige stappen te configureren.

 1. Plaats OpenFolder script ergens op het netwerk.
 2. Plaats een snelkoppeling naar OpenFolder script in het menu Start of in de werkbalk Snelstarten.
 3. BELANGRIJK: Pas de snelkoppeling aan en geef de hoofdmap (waarin de te doorzoeken submappen zijn te vinden) als parameter mee.

Direct zoeken vanuit een tool als Fingertips

Met Fingertips kun je razendsnel Windows applicaties bedienen via het toetsenbord. Natuurlijk kun je OpenFolder direct vanuit Fingertips openen. Nóg handiger is dat je direct een zoekopdracht mee kunt geven.

Daarvoor maak je een Fingertips Application Command aan. Bij Parameters vul je dan bijvoorbeeld het volgende in:
K:\ “{1}”

In dit voorbeeld staan de mappen die je wilt doorzoeken op schijf K – de aanhalingstekens om de parameter {1} zorgen ervoor dat je zoekopdracht ook spaties kan bevatten.

Geavanceerde configuratie van het OpenFolder script

Indien gebruik gemaakt wordt van zescijferige nummers in de mapnamen waarbij het handig is om deze door te geven aan een webapplicatie, maak dan het bestand “OpenFolder.ini” aan. Het zescijferige nummer wordt altijd aan het einde van de URL doorgegeven. De naam van de menuoptie is instelbaar in het bestand “OpenFolder.ini” tussen blokhaken.

Een (onzinnig) voorbeeld van de opbouw van het bestand om het zescijferige nummer aan Google door te geven is:

[Google]
URL=http://www.google.nl/search?hl=nl&meta=q=

Tip: Als bij het wijzigen van de klantnaam de vorige naam van de klant onderdeel blijft van de mapnaam op het netwerk dan kun je de klant ook nog snel vinden op de vorige naam.

Download OpenFolder script (1.6)

OpenFolder downloaden (executable, inclusief voorbeend .ini-bestand) of broncode.

AutoIt

Het script is geschreven en gecompileerd naar een executable met AutoIt (freeware). AutoIt heeft als voordeel dat veel functies reeds voorgedefinieerd zijn.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php