Ga naar de inhoud

Microsoft Excel openen met een specifiek werkblad of cel actief

Een Microsoft Excel bestand (ook wel werkmap of workbook genoemd) kan meerdere tabbladen bevatten. Standaard maakt Excel in een nieuwe werkmap drie tabbladen aan: Blad1, Blad2 en Blad3.

Als je vaak gebruik maakt van specifieke Microsoft Excel bestanden dan stel je het op prijs als het juiste tabblad (ook wel werkblad of worksheet genoemd) direct opent zonder dat je erop hoeft te klikken. Misschien wil je zelfs wel een specifieke cel (cell) of een bereik (range) selecteren bij het openen van het werkblad.

Nu zou je verwachten dat iets dergelijks eenvoudig mogelijk is met zogenaamde command line opties van Microsoft Excel. Helaas is dat niet het geval. Omdat het wel dergelijk sneller werkt om een specifiek werkblad te openen heb ik OpenExcelWorksheet geschreven.

OpenExcelWorksheet downloaden

Begin met de installer van “Setup OpenExcelWorksheet” downloaden (en hier staat de broncode).

Het installatieprogramma stelt voor om twee voorbeeld Snelkoppelingen aan te maken naar een voorbeeld Excel werkblad dat is meegeleverd. Eén Snelkoppeling op het Windows Bureaublad (Desktop) en één Snelkoppeling in het menu Start. De voorbeeld Snelkoppeling krijgt de naam “OpenExcelWorksheet Example”.

OpenExcelWorksheet parameters

OpenExcelWorksheet kun je opstarten met drie parameters:

 1. Bestandsnaam van de Microsoft Excel werkmap
 2. Naam van het te activeren werkblad
 3. Optioneel: te activeren cel of bereik

Als je een Excel werkmap met de bestandsnaam “C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\Example.xls” wilt openen op het tabblad met de naam Blad2 en daarvan cel F1 wilt selecteren dan start je OpenExcelWorksheet als volgt:

OpenExcelWorksheet.exe “C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\Example.xls” “Blad2” “F1”

OpenExcelWorksheet gebruiken via een Snelkoppeling in Microsoft Windows

Het installatieprogramma kan voorbeeld Snelkoppelingen aanmaken op het Windows Bureaublad en/of in het menu Start. Om zelf een Snelkoppeling aan te maken naar een Microsoft Excel werkmap op je Windows Bureaublad doorloop je eenmalig de volgende stappen:

 1. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een lege plek op het Windows bureaublad en kies voor Nieuw>Snelkoppeling.
 2. Blader naar de map waar je OpenExcelWorksheet hebt geïnstalleerd en selecteer OpenExcelWorksheet.exe (standaard C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\OpenExcelWorksheet.exe).
 3. Klik op Volgende en geef de Snelkoppeling de naam van de Microsoft Excel werkmap die je ermee wilt openen.
 4. Klik op Voltooien.

Als je de Snelkoppeling nu aanklikt dan geeft OpenExcelWorksheet een foutmelding. Je hebt immers nog niet ingesteld welke Microsoft Excel werkmap je wilt openen.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de Snelkoppeling en kies voor Eigenschappen.
 2. Geef nu achter het Doel de volledige bestandslocatie van de Microsoft Excel werkmap op, in het voorbeeld “C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\Example.xls”.
 3. Geef achter de bestandslocatie ook het te openen werkblad op, in het voorbeeld “Blad2”. Zorg voor een spatie tussen de bestandslocatie en de naam van het werkblad.
 4. Als je een cel of een bereik wilt selecteren, geef deze dan achter de naam van het werkblad mee, in het voorbeeld “F1”. Zorg voor een spatie tussen de naam van het werkblad en de cel of het bereik.

OpenExcelWorksheet gebruiken met Fingertips

Zoals ik eerder schreef kun je met Fingertips razendsnel Windows applicaties bedienen via het toetsenbord. Je kunt snel documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips en deze functionaliteit kun je gebruiken om snel Excel werkbladen te openen met OpenExcelWorksheet. Om OpenExcelWorksheet via Fingertips aan te roepen:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Commands (Alt+1)

Maak in dit gedeelte een nieuwe afkortingen aan met de knop New en geef een verkorte opdrachtnaam in. Vervolgens opent een scherm zoals zichtbaar in onderstaand screenshot.

Fingertips Options Commands
 • Kies als Action Type voor Application
 • Description (omschrijving)
  De naam die je hier invult verschijnt in het hoofdvenster van Fingertips.
 • Filename/URL
  Klik op de knop Browse om OpenExcelWorksheet.exe als programma aan te wijzen (standaard C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\OpenExcelWorksheet.exe).
 • Parameters
  Hier geef je de parameters mee aan een OpenExcelWorksheet, conform het voorbeeld:
  “C:\Program Files\Eenmanierom.nl\OpenExcelWorksheet\Example.xls” “Blad2” “F1”
 • Windowstate
  Kies hoe groot het venster moet worden geopend: Normal, Maximized of Minimized.

Mogelijke foutmeldingen van OpenExcelWorksheet

Als je minder dan twee parameters meegeeft dan geeft OpenExcelWorksheet een foutmelding met instructie over het gebruik:

Please pass at least two parameters (use quotes): “<Excel filename>” “<Worksheet to activate>” “<Optional cell to activate>”

Als de bestandsnaam van de Microsoft Excel werkmap niet kan worden gevonden dan verschijnt de foutmelding:

File not found

Gebruikte tools

AutoIt

Het script is geschreven en gecompileerd naar een executable met AutoIt (freeware). AutoIt heeft als voordeel dat veel functies reeds voorgedefinieerd zijn.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php