Ga naar de inhoud

Ongewenste e-mailberichten (spam) te voorkomen met 10 Minute Mail

Bij het inschrijven op een nieuwsbrief zoals mogelijk is aan de rechterkant op dit weblog is het logisch dat je je eigen e-mailadres in moet vullen. Sommige websites vragen je echter om je e-mailadres om een inlogaccount aan te maken, of om mee te doen aan een actie of om eenmalig iets te downloaden. In dergelijke gevallen weet je eigenlijk wel dat het achterlaten van je e-mailadres je binnenkort van de nodige ongewenste reclame (spam) gaat voorzien. In dergelijke gevallen gebruik ik één van de weinige favorieten (bookmarks) die ik in mijn webbrowser heb: http://www.10minutemail.com/.

10 Minute Mail genereert een e-mailadres voor eenmalig gebruik. Een e-mailadres van 10 Minute Mail is, zoals de naam al aangeeft, 10 minuten actief (en met één druk op de knop weer 10 minuten te verlengen). Op het moment van schrijven genereerde de website het e-mailadres c4162602@tyldd.com. Na het afhandelen van het e-mailbericht van de website kun je de website weer afsluiten en het e-mailadres vergeten.

Let wel: bij belangrijke websites zoals Twitter, LinkedIn, Facebook of webwinkels zou ik geen 10 Minute Mail e-mailadres gebruiken. Als je je wachtwoord onverhoopt vergeet of kwijtraakt dan kun je het bij deze diensten laten opsturen naar je e-mailadres en met 10 Minute Mail is dit e-adres dan dus al vervallen. Gebruik daarvoor liever wel je eigen e-mailadres en bovendien een sterk wachtwoord dat je kunt onthouden met een tool als LastPass.

Als je de homepage van 10 Minute Mail opent dan zie je direct al een tijdelijk e-mailadres. Door te klikken op de link “Klik hier om dit E-mail adres naar je klipbord te kopiëren.” plaats je het e-mailadres in het klembord (clipboard) van Windows zodat je het niet over hoeft te typen of op hoeft te schrijven.

10 Minute Mail

Open nu de website die om het e-mailadres vraagt en plak het e-mailadres met CTRL+V of de rechtermuisknop>Plakken in het veld en ga weer terug naar 10 Minute Mail.

De pagina van 10 Minute Mail ververst continu dus je ziet het e-mailbericht direct als het binnen is gekomen. De 10 minuten tellen af op de pagina. Duurt het te lang voordat het bericht binnen komt of heb je meer tijd nodig gehad om het formulier van de website in te vullen, klik dan op “10 minuten extra!” om het bestaan van het e-mailadres met 10 minuten te verlengen.

Komt er een e-mailbericht binnen, klik het dan aan en volg de instructies van de website. In geval van het aanmaken van een inlogaccount of een actie moet je vaak een bepaalde URL aanklikken. En bij een download vind je regelmatig een link naar het te downloaden materiaal. In sommige gevallen vraagt een website om een e-mailbericht terug te sturen om aan te tonen dat het account daadwerkelijk van jou is, gebruik dan de optie Reply.

Als je het e-mailbericht wilt bewaren in je eigen mailbox, bijvoorbeeld omdat het inloggegevens bevat, dan kun je het doorsturen vanuit 10 Minute Mail naar je eigen e-mailadres met Forward.

En als je klaar bent met het e-mailadres, dan sluit je gewoon de webpagina weer af.

10 Minute Mail is beschikbaar in diverse talen. Gebruik is gratis en je kunt de dienst helpen door een donatie met PayPal te maken. Ik schreef eerder over kleine bedragen overmaken met PayPal. Daarnaast toont de pagina van 10 Minute Mail wat advertenties.

Achtergrondinformatie over 10 Minute Mail

10 Minute Mail is opgestart in januari 2007 door Devon Hillard doordat hij opmerkte dat de hoeveelheid spam richting zijn e-mailadres toenam nadat hij zich aan had gemeld voor bepaalde websites (forums). 10 Minute Mail ontving enkele weken na de start al zo’n 70.000 e-mailberichten per dag, berichten die dus verzonden zijn aan oude (verlopen) 10 Minute Mail-accounts.

Om te voorkomen dat Devons server bezwijkt onder de vele spam die dagelijks binnenkomt, wisselt hij regelmatig van e-mail domein. Dit heeft bovendien als voordeel dat webmasters zijn e-mailadressen voor tijdelijk gebruik niet herkennen en dus ook niet kunnen blokkeren.

ThrowAwayMail is een alternatief voor 10MinuteMail. TrashMail stuurt je e-mail gedurende een gelimiteerde hoeveelheid of tijdsduur door naar je echte e-mailadres. GuerrillaMail ondersteunt attachments.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php