Draadloos genieten van virtual reality met Oculus Quest

Virtual Reality is realiteit. Voor een paar honderd euro koop je de Oculus Quest. Een draadloze VR-bril met controllers waarmee je je in een andere wereld waant.

Oculus Quest
Oculus Quest

In 2015 kon je draadloos met virtual reality experimenteren door je smartphone in een Google Cardboard te doen. Sommige smartphones gingen lastig in het spartaanse kartonnen omhulsel. Gevoelsmatig bleef je opletten of het klitteband het bleef houden. Anders lag je smartphone op de grond met het risico op een glasbreuk. Qua bediening kun je ergens lang naar kijken of op het scherm tikken door een gat onderin het omhulsel.

De Oculus Quest zit daarentegen stevig op je hoofd. De headset weegt iets meer dan 500 gram. De lichte controllers liggen lekker in de hand. Na een paar minuten oefenen met de basishandelingen is de werking intuïtief. Spelers vergeten al snel dat ze controllers in de hand hebben. Op de foto hieronder zie je de controllers wat beter. Je middelvinger rust op de onderste (greep)knop, e wijsvinger op de (schiet)knop aan de voorkant. Je duim rust op het gedeelte met meerdere knoppen.

Oculus Quest - Controllers
Oculus Quest – Controllers

Onderdelen van de Oculus Quest

In de doos vind je de draadloze spelcomputer voor op je neus en, een USB-C-laadkabel. Plus twee controllers, inclusief AA-batterijen. Tenslotte vind je een tussenstuk voor mensen die een bril dragen. De knop voor het aan- en uitzetten zit aan de rechterkant.

De batterij van de headset gaat zo’n twee uur mee waarna het opladen ook zoiets duurt. Je kunt de headset gebruiken terwijl deze aan de (lange) laadkabel zit. De AAA-batterijen in de controllers gaan veel langer mee.

Het geluid komt via de ingebouwde speakers. Het volume regel je met knoppen onderop de headset – of via menu-instellingen. Om jezelf helemaal af te sluiten kun je oordopjes gebruiken. Aan beide kanten van de headset is er een standaard 3,5mm-aansluiting. AirPods kun je misschien gebruiken met een BlueTooth-adapter.

Een bril kan krassen op de lens. Als je een bril nodig hebt dan kun je het meegeleverde tussenstuk plaatsen. Hiervoor haal je eerst het schuimrubber van de bril. Daarna plaats je het tussenstuk. En daarna plaats je het schuimrubber weer terug. Zie eventueel deze video van het plaatsen van het tussenstuk.

Met de los verkrijgbare Oculus Quest Travel Case neem je de headset, controllers en lader eenvoudig met je mee.

Beginnen met Oculus Quest

Je begint met de Oculus-app die voor iOS en Android beschikbaar is. De app helpt je met de installatie. Je ziet hoe je de AAA-batterijen in de controllers plaatst en hoe je scherpstelt met het schuifje onderop de headset.

Tijdens de installatie teken je een deel van de omgeving af waarin je veilig kunt lopen (guardian). 2 bij 2 meter ruimte is voldoende (en je kunt de Oculus Quest ook buiten gebruiken). Het aftekenen doe je met de VR-bril op, je ziet de echte wereld in zwart/wit via de camera’s. Met je wijsvinger teken je vervolgens op de grond de veilige loopruimte die je hebt af.

Oculus Quest bewaart de guardians zodat je bijvoorbeeld de ruimte thuis niet steeds opnieuw hoeft af te tekenen.

Als je de VR-bril op hebt zie je niets meer van de echte wereld. Zodra je in de buurt van de guardian komt, laat Oculus Quest je een raster zien. Zo weet je dat je niet verder kunt lopen. Nu alleen nog andere mensen erop wijzen dat jij hen niet kunt zien :)

Er is een stationaire mode voor als je Oculus Quest op een vaste plek (stilstaand of zittend) wilt gebruiken. Je krijgt dan een kleine guardian om je heen.

De Oculus Quest kan offline werken. Voor het bijwerken en installeren van apps heb je wel wifi nodig. En voor apps die internet nodig hebben, zoals Wander die beelden van Google Maps Streetview gebruikt. Via de VR-interface kun je verbinden met een nieuw wifi-netwerk. Je hebt de smartphone-app hier niet voor nodig.

De Oculus heeft voldoende licht nodig. Als je ‘s avonds de lamp uit doet krijg je bericht dat je de bril zo niet kunt gebruiken.

Screenshots en video’s van de Oculus Quest delen

Via de Oculus-app kun je meekijken als iemand anders de VR-bril gebruikt (casten). Vanaf je smartphone kun je vervolgens livestreamen op je TV via Apple TV of Chromecast. De kwaliteit van het beeld is wel minder dan in de VR-bril zelf.

Via Facebook kun je livestreamen, vrienden toevoegen en chatten.

Je kunt eenvoudig screenshots maken of video opnemen in de VR-bril. Druk op de Oculus-homeknop en kies onder Delen voor “Video opnemen” of “Foto maken”. De video begint direct met opnemen, de foto wacht 5 seconden zodat je je beeld goed kunt krijgen. Ook hier geldt: het beeldmateriaal is een stuk kleiner op je computer.

Je kunt bestanden overhevelen met de meegeleverde USB-C-kabel. Als je een Mac gebruikt installeer je eerst Android File Transfer. Helaas moet je na het aansluiten van de kabel de headset even opdoen. Dat is nodig om toestemming te geven voor het delen van bestanden.

Spellen voor Oculus Quest

Oculus stelt een leeftijdsgrens van 12 jaar, puur omdat het nieuwe technologie is. In mijn ervaring genieten jong en oud van de Oculus Quest (zonder misselijk te worden overigens). Jongere kinderen houden minder rekening met elkaar en de guardian. Daarnaast gaan ze wat ruwer op met de headset en controller. Je moet er dus actief bij in de buurt blijven.

Oculus Quest - Menu
Oculus Quest – Menu

Er zijn al tientallen adventures, sport-, dans- en schietspellen beschikbaar en hopelijk worden dat er snel meer. Oculus schat per spel in hoe heftig de VR-ervaring is: comfortabel, gemiddeld of intens. Hieronder noem ik een paar spellen.

Oculus First Contact

Mensen die voor het eerst de Oculus Quest gebruiken laat ik kennismaken met VR via de app Oculus First Contact.

Oculus Quest - Handen met controllers
Oculus Quest – Handen met controllers

De controllers verdwijnen al snel uit beeld. Je ziet alleen nog virtuele handen die aanvoelen alsof het je eigen handen zijn.

Oculus Quest - Handen zonder controllers
Oculus Quest – Handen zonder controllers

Na een korte introductievideo verschijnen er op een bureau voorwerpen om de bediening te oefenen met de controllers. Eerst stapel je blokken die je pakt door de knop bij je middelvinger in te drukken.

Oculus Quest - Druk greep in om te pakken (blokken)
Oculus Quest – Druk greep in om te pakken (blokken)

Vervolgens gooi je papieren vliegtuigjes en sla je een pingpongballetje met een tafeltennisbatje. Je bestuurt een zeppelin met de thumbstick en slaat een boksballetje met je vuist. De raketjes laten ontbranden is ook leuk om te zien. Daarna kun je oefenen met schieten en dansen.

Drop Dead: Dual Strike Edition

In dit spel schiet je op zombies die overal vandaan jouw kant op komen. Sommige zombies schieten op afstand gif of een raket op je af. Er zijn een aantal levels te halen.

Oculus Quest – Drop Dead

Om te schieten pak je een pistool op of uit je riem met de greep. Om te herladen wijs je het pistool naar beneden.

Beat Saber

Met Beat Saber hak je op de maat van de muziek blokken die op je af komen doormidden met twee ruimtezwaarden (light sabers). Je moet een kubus met het juiste zwaard (links, rechts) vanaf de goede kant raken (boven, rechts, onder, links). Beat Saber heeft diverse muzieknummers en tempo’s om het uitdagend te maken.

Het gaat bij Beat Saber niet zozeer om te timing. Om zoveel mogelijk punten te halen moet je minimaal 90 graden uithalen voordat je de kubus raakt (70 punten). Vervolgens moet je nog eens minimaal 60 graden doorhalen nadat je de kubus raakte (30 punten). Vervolgens krijg je extra punten als je de kubus precies doormidden hakt (10 punten).

Anne Frank House

Een beklemmende VR-rondleiding door het achterhuis. Zie voor meer informatie Anne Frank House VR.

YouTube en Netflix

Je kunt video op een groot scherm kijken met je VR-bril op. Als je rondkijkt zit je er relaxt bij.

Wander

Deze app laat je Google Maps Streetview in 360 graden ervaren. Je kunt eenvoudig naar iedere plek op de wereld teleporteren. Handig om je vakantie-adres te verkennen of te kijken en leuk om plekken uit het verleden te bezoeken.

Wat kost de Oculus Quest?

Oculus Quest is beschikbaar in 64GB en 128GB. Het prijsverschil is €100. Spellen nemen een paar honderd MB tot 2GB in beslag. Omdat je een spel altijd kunt verwijderen om schijfruimte te maken is 64GB ruim voldoende. Je kunt een spel dat je eenmaal hebt gekocht later altijd opnieuw installeren.

Oculus Quest heeft een eigen appstore. Er zijn een aantal gratis apps, verder varieert de prijs van 10 tot 40 euro. Sommige apps bieden een gratis demo-versie aan naast een volledige versie. Zo kun je het spel eerst even proberen. Je kunt een spel binnen twee maanden teruggeven als je het minder dan twee uur hebt gespeeld.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.