Network Starter

Programma’s afhankelijk van de netwerkomgeving opstarten

Mobiele werkers beschikken vaak over een laptop die zij in diverse netwerkomgevingen gebruiken. Denk hierbij aan het kantoornetwerk, thuisnetwerk en stand alone of op het netwerk van de klant. Afhankelijk van het netwerk waarop je bent aangesloten wil je dan programma’s opstarten.

Op kantoor wil de mobiele werker wellicht een synchronisatietool starten om de laptop te voorzien van up-to-date bestanden van het netwerk. En misschien gebruikt men op kantoor een specifieke instant messaging applicatie. Dergelijke programma’s automatisch opstarten via het menu Opstarten is geen optie omdat de applicaties dan altijd opstarten, onafhankelijk van de omgeving. Handmatig starten wordt uiteraard vaak vergeten.

Network Starter script biedt hier een oplossing voor door programma’s te starten afhankelijk van de netwerkomgeving van de laptop.

Globale werking

Per netwerkomgeving maak je een map aan. In de map van een netwerkomgeving plaats je alle snelkoppelingen naar programma’s die in die omgeving gestart moeten worden. Tenslotte geef je de map een naam van een server die uniek is voor die netwerkomgeving. Thuis is dat misschien de naam van de router of de hoofdpc. En op kantoor de naam van de hoofdserver.

Network Starter script probeert voor iedere map of deze als hostnaam of IP adres bereikbaar is middels een ping commando. Als dat zo is dan is de laptop blijkbaar aangesloten op dat netwerk. Als er een netwerk wordt gevonden dan worden alle applicaties die die zich in de betreffende map bevinden opgesomd in een popup. De gebruiker heeft 10 seconden de tijd om het starten van applicaties te annuleren.

Als er niets te starten is dan probeert 12x een netwerk te vinden, wat een laptop de mogelijkheid geeft om een draadloze netwerk verbinding op te bouwen. Nadien staat Network Starter script in de system tray zodat je alsnog handmatig een Rescan kunt uitvoeren.

Configureren

Het script is in drie eenvoudige stappen te configureren.

  1. Plaats Network Starter script ergens op de laptop (niet in het menu Opstarten).
  2. Maak mappen aan per omgeving en plaats te starten snelkoppelingen naar programma’s in de betreffende mappen. De mappen maak je standaard aan in dezelfde map als Network Starter script, daar het script deze map standaard als uitgangspunt gebruikt.
  3. Plaats een snelkoppeling naar Network Starter script in het menu Opstarten. Windows opent dit menu als een Verkenner venster als je in Start>Uitvoeren het volgende intypt: %userprofile%Menu StartProgramma’sOpstarten.

Tip #1: Als je Network Starter script gebruikt in een kantooromgeving waarin je ook een synchronisatietool gebruikt, stel de executable dan via deze tool ter beschikking aan de mobiele werkers. Maak op de laptop een snelkoppeling naar de executable aan in het menu Opstarten. Op deze manier kun je eventuele nieuwe versies eenvoudig verspreiden. Je kunt zelfs centraal instellen welke applicaties in welke situatie worden gestart. De mobiele werker kan er ook voor kiezen af te wijken van de standaard op te starten applicaties door de snelkoppeling aan te passen. Als een werkdirectory als parameter wordt doorgegeven aan Network Starter script dan gebruikt het script deze map als uitgangspunt.

Tip #2: Als je Network Starter script liever niet automatisch opstart omdat je niet altijd allerlei programma’s wilt starten, plaats dan een snelkoppeling in de Quick Launch bar van Windows (naast de Start knop). Je bepaalt dan zelf of je allerlei zaken wilt opstarten met één druk op de knop.

Tip #3: Mocht ping verkeer worden geblokkeerd door een firewall (bijvoorbeeld op kantoor) dan probeert Network Starter script een omzetting van naam naar IP adres. In dit geval is het niet mogelijk om IP adressen als mapnaam aan te bieden aan Network Starter script.

Download Network Starter (2.5)

Download Network Starter executable (of de broncode).

Ander handig script: Robocopy Controller

Network Starter script en Robocopy Controller script kunnen los van elkaar gebruikt worden. Maar ze kunnen ook handig samen worden gebruikt. Network Starter script kan programma’s starten in een bepaalde netwerkomgeving. Op deze manier kan Rocobopy Controller script aanroepen worden op het moment dat de laptop aan het kantoornetwerk gekoppeld is. Robocopy Controller script draaien kan zo niet worden vergeten en de laptop is dus altijd bijgewerkt na een bezoek aan kantoor.

AutoIt

Het script is geschreven en gecompileerd naar een executable met AutoIt (freeware). Het script is ook realiseerbaar als batch file. Een executable heeft echter als voordeel dat er geen ongewenste wijzigingen in kunnen worden doorgevoerd en AutoIt heeft als voordeel dat veel functies reeds voorgedefinieerd zijn.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.