Met Netflix kijk je voor een vast laag maandbedrag overal waar je een internet-verbinding hebt zo vaak als je wilt naar TV-series en films. Je krijgt nooit commercials (of een logo) te zien, hoeveel je ook kijkt, en je kunt titels zo vaak je wilt pauzeren, terugspoelen, doorspoelen of hervatten. Een deel van het assortiment kun je downloaden naar je smartphone of tablet. Zo kun je onderweg als je geen toegang hebt tot internet of er mobiel niet voor wilt betalen, toch kijken.
Het aanbod van Netflix
Het aanbod van Netflix omvat duizenden uren kaskrakers uit Hollywood, topseries, documentaires, filmhuis-films, stand-upcomedy, kinderfilms en lokale Nederlandse titels. Netflix maakt zelf ook series, zoals het met een Emmy-award bekroonde “House of Cards”. Ze werken aan deals om films zodra ze uit de bioscoop komen aan te kunnen bieden. Vanaf 2014 verschijnen de films van Disney, Marvel, Lucas en Pixar na de bioscoop eerst op Netflix en niet op betaalzenders op TV.
Wie denkt VHS-banden, DVD’s en Blu-ray’s op te kunnen ruimen komt bedrogen uit. Het aanbod is niet volledig en verandert regelmatig. Stel je bijvoorbeeld een blauwe oceaan voor als het volledige aanbod aan films en TV-series. Dan kun je Netflix zien als een groeiende en weer slinkende olievlek van aanbod. Hoe meer betalende klanten ze hebben, hoe groter ze het aanbod kunnen laten zijn. Omdat niet al het materiaal beschikbaar is, moeten ze de “olievlek” verplaatsen.
Netflix het “Spotify van Hollywood” noemen gaat daarom gezien het beperkte aanbod te ver. Helaas krijgen ze daardoor oneerlijke concurrentie van illegaal aanbod (net zo gemakkelijk, gratis en groter aanbod). De beschikbaarheid van Nederlandse titels, het aanbod voor kinderen en optionele Nederlandstalige ondertiteling maken dat hetgeen er is wel erg prettig werkt. Dat zorgde 11 september 2013 voor een mooie introductie van Netflix in Nederland.
Mijn kinderen (4 en 7 op dat moment) zijn in ieder geval enthousiast. Toen ik na twee weken voor de grap aanstuurde op het stoppen van het abonnement wegens beperkt assortiment werd de inzamelactie Netflix moet gered worden! gestart. Uit de spaarpotten kwam snel acht euro en er werd onderhandeld over een bijdrage in de vorm van (verhoogd) zakgeld :)
Er is een blog die het complete aanbod in Nederland in kaart gebracht heeft. Of bekijk de nieuwste aanwinsten internationaal. InstantWatcher en Reelgood laten je door het Netflix-aanbod bladeren op (sub)genre en jaartal. Zoek voor je smartphone eens naar de app “Upflix”.
Zoek je iets specifieks? Kijk of het ergens te streamen is.
Eenmaal ingelogd kun je bladeren door diverse genres en TV-series. Voor kinderen is het leuk om het aanbod door te bladeren op personage: Alfred J. Kwak, Moonin, Bob de Bouwer, De Smurfen, Brandweerman Sam, Troetelbeertjes, Thomas, My Little Pony, Kikker & Vriendjes etc.
Van TV-series is het hele seizoen beschikbaar dus je kijkt op je eigen tempo en mist geen stukjes aan het einde doordat de uitzending wat later begon. Netflix onthoudt wat je hebt gekeken en weet zelfs waar je bent gebleven als je tussentijds bent afgehaakt. Kijk je graag meerdere afleveringen achter elkaar? Netflix ondersteunt Bingewatching en schotelt de volgende aflevering automatisch voor.
Met je Facebook-account gekoppeld kun je het aanbod zien welke binnen jouw Facebook-netwerk populair is. Natuurlijk kun je ook zelf rechtstreeks zoeken op titel, acteur, regisseur of genre.
Onder water zijn er duizenden categorieën. Met de Google Chrome-extensie Netflix Party kun je tegelijkertijd met vrienden op een andere locatie gesynchroniseerd kijken.
Profielen en voorkeuren
Een Netflix-account kun je onderverdelen in verschillende profielen. Bijvoorbeeld één profiel per gezinslid. De profielen komen in alle applicaties netjes terug. Zo kun je het aanbod van kinderen beperken met ouderlijk toezicht in categorieën:
- Kleine kinderen
- Oudere kinderen
- Tieners
- Volwassenen
Het switchen tussen profielen is gemakkelijk (je kunt ze zelfs meenemen naar een nieuw Netflix-account als je uit huis gaat). Je hoeft geen wachtwoord in te typen. Profielen van volwassenen kun je voorzien van een pincode.
Als je een video tussentijds stopt dan kun je op ieder ander apparaat verder kijken waar je gebleven bent. Superhandig natuurlijk, behalve als je wilt afhaken van een bepaalde film of serie. Netflix blijft de video aanbieden. Je kunt via het web of de app met de drie verticale puntjes kiezen voor “Uit rij verwijderen” om de miskleun te verbergen.
Op basis van je profiel krijg je kijksuggesties. Je kunt je voorkeuren gedetailleerd aangeven voor bepaalde (sub)genres, sferen, onderwerpen en dergelijke waarna de suggesties sterk verbeteren. Tenslotte kun je een individuele film een waardering geven (thumbs up/down). Je voorkeuren en beoordelingen kun je op ieder moment weer aanpassen. Netflix geeft je een accurate voorspelling van jouw beoordeling van een film bij de uiteindelijke suggestie. Sterker nog: Netflix deelt films in bijna 80.000 subgenres in en gebruikt deze om zo goed mogelijk bij jou aan te sluiten.
Film of serie gekeken waar je spijt van hebt? Wis deze uit de geschiedenis van Netflix via Mijn activiteit.
Aan de suggesties van Netflix kan toch nog wel wat gewerkt worden. Netflix suggeert films die je al beoordeeld hebt. Tijdens het bladeren vraagt Netflix je willekeurig wat films te waarderen of aan te geven dat je ze niet hebt gezien – ook als je die films al beoordeeld hebt. Verder bestaat er al jarenlang een rijke bron van filminformatie waar Netflix uit zou kunnen putten: Internet Movie Database (IMDb). Daar kan Netflix achterhalen welke films ik heb gezien (checkin) en de beoordeling van een grote populatie opvragen. De films uit de IMDb Top 250 zouden ook een mooie aanvulling zijn op het aanbod van Netflix.
Geen zin om te zoeken? Laat je verrassen door Netflix Roulette. Je kunt de keuze van film of TV-serie sturen op genre en eventueel filteren op regisseur, acteur of trefwoord.
Tot 14 november 2014 konden andere ontwikkelaars gebruikmaken van een officiële Netflix API. De ontwikkelaar van Netflix Roulette heeft initiatief genomen om een alternatieve Netflix API te ontwikkelen.
Technische vereisten
Netflix begon in 1997 met het versturen van DVD’s via de post – vanaf 2007 was internet snel en stabiel genoeg om video digitaal over te brengen. Net als YouTube gebruikt Netflix een techniek van streamen. Je hoeft het beeldmateriaal dus niet eerst te downloaden maar kunt direct afspelen. Moderne ADSL-, kabel-, satelliet- en glasvezelverbindingen zijn prima toegerust op streaming video. Je moet wel altijd een verbinding met internet hebben om video te kunnen kijken.
Voor de hoogste kwaliteit video (3D, vraagt zelfs meer dan Super HD van 1080p) adviseert Netflix 12 Megabits per seconde. Als je betaalt naar gebruik zoals bij mobiele providers dan kun je de hoeveelheid data die Netflix verbruikt inregelen door te kiezen tussen goed, beter, best.
Wil je weten hoe snel jouw internetverbinding is? Gebruik Fast.com – deze eenvoudige snelheidsmeter is speciaal door Netflix ontwikkeld om jou snel en zonder reclame een indruk te geven.
Netflix kijk je rechtstreeks op smartphone, tablet, gameconsole of computer. Natuurlijk kun je Netflix ook op je TV bekijken. Op moderne internet-TV’s is Netflix als app beschikbaar en op een oudere TV sluit je een van de genoemde apparaten aan. Bekijk op welke apparaten Netflix te gebruiken is.
Op PC en Mac werkt Netflix in iedere moderne webbrowser. Voor zowel PC als Mac zijn aansluitmogelijkheden op de TV. Ziggo-abonnees met Horizon-mediabox vinden Netflix op kanaal 150.
Overweeg zeker ook Apple TV. Deze heeft een app voor Netflix. Als je daarnaast een iPhone, iPad of Mac hebt dan zul je de eenvoud waarop je via AirPlay het beeld en geluid van de apparaten op je TV kunt toveren waarderen. De ondertiteling stel je in door de centrale knop op de remote even ingedrukt te houden.
Interactieve video zoals “Black Mirror: Bandersnatch” kun je niet rechtstreeks op Apple TV (of Google Chromecast of Amazon Fire TV Stick) kijken. Als workaround kun je Netflix openen op je laptop (tablet of smartphone lukt helaas niet) en dan mirroren naar je TV.
Met de iOS-app van Netflix in combinatie met AirPlay Mirroring kun je video doorsturen naar Apple TV en tegelijkertijd bladeren door het assortiment. Je speelt dan wel de video af via je iOS-apparaat. De iOS-app herkent ook andere apparaten waar Netflix op actief is zodat je bijvoorbeeld je iPhone als afstandsbediening voor Netflix op je smart-TV kunt gebruiken. In dat geval speel je de video daadwerkelijk af via het andere apparaat.
Op je smartphone of tablet kun je video’s downloaden om zonder internetverbinding (offline) te bekijken. Handig als je onderweg data wilt besparen of geen toegang tot internet hebt (ondergronds of hoog in de lucht bijvoorbeeld). Standaard comprimeert Netflix het beeld om schijfruimte op je mobiele apparaat te besparen. Je kunt de beeldkwaliteit opschroeven via de App-instellingen. Het aanbod is beperkt wegens benodigde licenties. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je titels die je hebt gedownload maar in bijvoorbeeld je vakantieland nog niet beschikbaar zijn, daar niet kunt bekijken. Onder “Mijn downloads” kun je je downloads beheren (verlengen of verwijderen als je klaar bent met kijken). Of gebruik Smart downloads voor series waarbij Netflix automatisch de aflevering verwijdert die je hebt gezien en de volgende download.
Probleem met streamen (traag of slechte kwaliteit)? Schakel het apparaat waarop je afspeelt eerst 30 seconden uit. Als dat niet helpt, schakel dan je netwerk 30 seconden uit. Helpt dat niet of moet je deze handelingen regelmatig uitvoeren? Loop dan de andere suggesties van Netflix voor het oplossen van streamingsproblemen eens na.
Netflix opnemen om offline te kijken? Dat kan met PlayOn.
Abonnementen
Netflix Basic begint bij €7,99 per maand. Je kijkt dan op één scherm tegelijkertijd in HD-kwaliteit.
Met Netflix Standaard kun je voor €11,99 per maand op twee apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het aanbod van Netflix in Full HD. Een video starten op een derde apparaat levert een melding op als “Je speelt al af op 2 andere apparaten. Om verder te gaan, moet je stoppen met afspelen op een ander apparaat of naar Mijn account gaan op Netflix om de opties van je abonnement te wijzigen.”.
Voor €15,99 kijk je met Netflix Premium op vier apparaten tegelijkertijd – in Ultra HD waar beschikbaar.
Een Netflix-account is bedoeld voor gebruik binnen één huishouden. Aan een Standaard-account kun je één extra lid uit één ander huishouden toevoegen en aan een Premium-account twee. Het toevoegen van een lid kost €3,99 per maand.
Sinds 2023 stuurt Netflix steeds dwingender meldingen zoals “Je tv maakt geen deel uit van het Netflix-huishouden voor dit account” en “Wil je je account delen met iemand die niet bij je woont? Voeg dan een extra lid toe.”. Op een gegeven moment moet je echt je account afsplitsen. €3,99 per maand aan iemand betalen is nog altijd goedkoper dan zelf voor Netflix Basic betalen – en je hebt Full of Ultra HD. Het proces faciliteert het overzetten van een profiel binnen een huishouden naar een nieuw account.
De eerste maand is bij wijze van proefabonnement gratis – je maakt alleen €0,01 over om je rekeningnummer te verifiëren. Betalen kan met iDEAL, credit card of automatische incasso.
Als je tevreden bent hoef je niets te doen en schrijft Netflix de volgende maand abonnementsgeld af. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Je kunt op ieder moment aangeven dat je je abonnement wilt stoppen, Netflix brengt de volgende periode dan niet meer in rekening. Je beoordelingen worden één jaar bewaard zodat je profiel intact is voor het geval je je bedenkt of terugkomt van vakantie.
Tip: Je kunt Netflix cadeau doen, in stappen van een maand tot zelfs een heel jaar.
Over betaalbaar kijken, luisteren en lezen, wanneer je maar wilt
Het blijft jammer dat de muziek- en filmindustrie en de boekenbranche belemmeringen blijven opwerpen voor het betaalbaar beschikbaar stellen van hun aanbod. Ik betaal liever een vast maandbedrag om dan in mijn eigen tempo een nieuwe of actuele TV-serie of film te bekijken.
Voordat Spotify er was kocht ik hooguit een CD van een artiest waarvan ik wist dat het aanbod goed was. En dan vond ik het vervelend om naar de winkel te gaan, te wachten, naar huis te gaan en de CD te digitaliseren zodat ik deze als MP3 overal kon afspelen waar ik wilde. Laat staan als je een CD trof die tegen kopiëren was beveiligd…
In plaats daarvan kun je binnen een paar minuten een CD, film of TV-serie op internet vinden en gratis downloaden. Als ik nu van een nieuw album hoor en het is er niet op Spotify dan moet het wel een heel goede artiest zijn wil ik de moeite nemen om naar een download op zoek te gaan. Meestal laat ik het gewoon links liggen. Een digitaal beveiligde versie of iets wat ruimte inneemt is wat mij betreft geen optie.
Netflix volgt het downloadgedrag van bezoekers van piratensites om populaire films en TV-series op te sporen die het verwerven van de vereiste rechten rechtvaardigen. Het verdienmodel geeft hoop. Hoe meer gebruikers, hoe meer omzet. En hoe meer omzet, hoe meer je kunt investeren in content.
Als je een serie of film hebt die je graag op Netflix wilt zien dan kun je ze dat laten weten. Drie verzoeken per account.
Amerikaans aanbod is uitgebreider
De beschikbare content kan per locatie variëren en verandert regelmatig. Amerika heeft bijvoorbeeld een aantal interessante (muziek)documentaires. Die zijn dan wel Engelstalig gesproken en ondertiteld.
Met Hotspot Shield benader je gratis het Amerikaanse aanbod van Netflix met een Nederlands account. Bij gratis diensten zoals Hola ben je zelf het product. Hola stelt de bandbreedte van jouw internetverbinding ter beschikking aan anderen. Die kunnen dat voor allerlei doeleinden gebruiken. Als die niet zuiver zijn (waar je geen zicht op hebt) dan heb je kans dat politie op basis van jouw ip-adres eerst verhaal bij jou komt halen.
Let wel: Netflix wil graag dat al het materiaal overal beschikbaar is zonder trucjes. Ze schermen materiaal af om de huidige licenties na te leven. Daarom onderneemt Netflix af en toe stappen om ervoor te zorgen dat mensen alleen aanbod in hun eigen land kunnen bekijken, je krijgt dan een foutmelding. Dus welk VPN er wel en niet werkt zal steeds veranderen.
Blijf op de hoogte van Netflix
Netflix is in 1997 begonnen als abonnementsservices van video’s met DVD’s en vervolgens slim meegegroeid met de mogelijkheden van internet. De verdere ontwikkelingen in Nederland volg je via het blog, Twitter of Facebook.
Netflix heeft ook een techblog waarin je bijvoorbeeld leest over de experimenten die tot stand komen tijdens een Netflix Hack Day.
Voor vragen kun je contact opnemen met Netflix via de Engelstalige live chat op de website – of een van de eerdergenoemde social media-kanalen gebruiken. Daarnaast staat Netflix je in het Nederlands 7 dagen per week van 12:00-20:30u telefonisch te woord.