iPod shuffle bij Bol.com

MP3 muziekbestanden op een iPod te kopiëren zonder iTunes te installeren

De iPod producten van Apple zijn erg populair. Ze zien er mooi uit en zijn praktisch in gebruik. Over het algemeen hoor ik wel bezwaren tegen de benodigde iTunes applicatie. Alweer een tijd geleden kreeg ik zelf een iPod shuffle in handen. Hoewel ik nog geen gebruik maakte van Windows Media Player was ik dat toen al wel van plan en had  ik ook al besloten geen gebruik te willen maken van Apple iTunes. De exacte redenen daarvoor weet ik helaas niet meer maar is een afgeleide van de vele nieuwsberichten die ik op ICT gebied volg. Ik was voorlopig op zoek naar een manier om bestanden via de normale Windows Verkenner naar een iPod shuffle te kopiëren en vervolgens te kunnen gebruiken.

Vandaag kwam iTunes ter sprake waarbij mensen aangaven door deze applicatie geen gebruik te maken van hun iPod. De reden waarom mijn collega’s liever geen gebruik maken van iTunes is dat de applicatie een overbodige stap is tussen het gewoon kopiëren van bestanden naar een iPod. De muziekbestanden moeten eerst in iTunes worden ingeladen. Als tweede nadeel werd genoemd dat je de iPod niet eenvoudig op een andere machine aan kunt sluiten. iTunes verwijdert dan bestanden van de iPod (ik vermoed bestanden die niet op de andere machine aanwezig zijn). Deze post behandelt twee applicaties (welke je nodig hebt is afhankelijk van het type iPod dat je gebruikt) die het mogelijk maken je iPod te gebruiken zonder iTunes.

iPod shuffle database builder

Op mijn iPod shuffle maak ik gebruik van het programma iPod shuffle database builder. Als ik de MP3 bestanden op mijn iPod shuffle wil bijwerken dan doe ik het volgende:

  1. De iPod shuffle aansluiten op de USB poort van de PC.
  2. MP3 bestanden kopiëren naar de iPod shuffle danwel verwijderen of reorganiseren (via Windows Verkenner).
  3. Dubbelklikken op “rebuild_db.exe” in de hoofdmap van de iPod shuffle.
  4. De de iPod shuffle afkoppelen en normaal gebruiken.
iPod shuffle bij Bol.com

Bol.com verkoopt de iPod shuffle in diverse kleuren

Eenmalige installatie

Voordat je kunt dubbelklikken op “rebuild_db.exe” moet je deze downloaden. Dit kan via de website http://sourceforge.net/projects/shuffle-db/.

  1. Klik in het groene vak op Download.
  2. Klik daarna bij de laatste versie nog een keer op Download.
  3. Kies in het daarop volgende scherm voor een Filename met de extensie “.zip”. In het bestand dat je dan download kun je onder andere “rebuild_db.exe” terugvinden.
  4. Kopieer het bestand “rebuild_db.exe” naar de hoofdmap van je iPod shuffle.

N.B.: De maker van geeft op de homepage van iPod shuffle database builder aan niet meer te werken aan “rebuild_db.exe”. Nieuwe functionaliteiten worden beschikbaar gesteld in “rebuild_db.py”. Om de nieuwe versie te gebruiken moet je helaas eerst Python op je machine installeren. De nieuwe functionaliteiten (smart shuffle en custom rules, zie voor details de homepage van iPod shuffle database builder) zijn mij persoonlijk die moeite niet waard en de oude versie werkt prima.

Andere iPods (helaas nog niet voor iPod touch en iPhone)

Via de homepage van de maker van iPod shuffle database builder kwam ik terecht bij rePear. RePear kan overweg met diverse iPods. Voor de iPod shuffle verwijst men door naar iPod shuffle database builder. iPod touch en iPhone worden niet ondersteund.

Ik heb zelf geen ervaring opgedaan met rePear maar heb voor dit artikel even verder gezocht dan iPod shuffle database builder om te kijken of er ook een oplossing was voor andere types iPods dan de shuffle. Mijn collega, Anneke Westerman, heeft rePear gebruikt met een iPod Nano. Zij gaf twee aandachtspunten mee:

  1. Als je iTunes al hebt geïnstalleerd en wilt blijven gebruiken voor andere doeleinden, schakel dan de instelling “iTunes openen bij het aansluiten van deze iPod” uit. Dit zorgt ervoor dat de iPod gewoon via de Windows Verkenner benaderbaar blijft, ook als je iTunes af sluit.
  2. rePear is bedoeld voor MP3, Ogg en AAC muziekbestanden. Voor het overzetten van andere bestandstypen zoals foto’s, podcasts en audiobooks kun je rePear niet gebruiken. Als je een bestand kopieert van een niet ondersteund bestandstype dan verschijnt de melding: “Doeldiskette is vol, plaats een nieuwe diskette” terwijl er nog ruimte genoeg is op de iPod.

iPod Nano 4th generation

Op 29 juni 2009 gaf iemand aan dat de vierde generatie iPod Nano niet aan de gang te krijgen was met iTunes. Deze persoon heeft ook tevergeefs SharePod geprobeerd (foutmelding “onjuiste configuratie”) en kwam uiteindelijk uit op Media Monkey.

Een gedachte over “MP3 muziekbestanden op een iPod te kopiëren zonder iTunes te installeren

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.