Ga naar de inhoud

Productief leren werken volgens Getting Things Done bij Meereffect

Miljoenen mensen over de wereld hebben meer balans en succes in hun leven gekregen dankzij Getting Things Done (GTD) van David Allen. Getting Things Done biedt een systematische aanpak voor het afhandelen van informatie die jouw leven binnenkomt. Met het scheppen van orde in de chaos geef je creativiteit de ruimte.

David Allen heeft er naar eigen zeggen drie decennia over gedaan om GTD tot een geolied systeem de smeden. Inmiddels werkten er al miljoenen mensen met Getting Things Done, maar niet in Nederland… Voor de Benelux is de organisatie meereffect de enige officiële David Allen Certified Partner voor Getting Things Done. Zij hebben voor ieder budget een leuke, praktische manier om je alle ins en outs van Getting Things Done te leren.

De principes van GTD blijken universeel toepasbaar: mannen, vrouwen, kinderen, studenten, ouders, ondernemers, managers en directie over de hele wereld hebben er profijt van. Zowel op het persoonlijk niveau als op het niveau van een organisatie. Als jij een zogenaamde kenniswerker bent – iemand die met zijn hoofd in plaats van met zijn handen werkt – dan is GTD zeker ook iets voor jou.

GTD is geen hogere wiskunde, jij zult ook veel van de elementen van GTD herkennen. Toch zie ik al jarenlang het boek van David Allen of het boek van Taco Oosterkamp ongebruikt bij mensen in de kast staan. Of erger nog: op het bureau liggen. Daarom zet ik in dit artikel de complete dienstverlening van meereffect op een rij: kies een vorm die bij je past!

Tip: Vraag via het contactformulier van Eenmanierom.nl een training aan, dan krijg je een taart cadeau.

Getting Things Done (GTD) met meereffect

Meereffect heeft een sterk aanbod aan doordacht, professioneel en begrijpelijk materiaal. Het aanbod varieert van gratis artikelen tot training en individuele coaching. Hieronder zet ik alle mogelijkheden van meereffect op een rij.

De GTD Level 1-Training helpt je op weg met Getting Things Done. Na afloop van de level 1-basistraining wissel je met andere klanten en de trainers kennis uit in een besloten kennisbank.

In de Level 2-Training gaan de trainers dieper in op onderdelen die meer aandacht nodig hebben, op basis van hun ervaring en vragen tijdens de basistraining. Bijvoorbeeld over de projectenlijst, het zeshoogtenmodel, het wekelijkse onderhoud en geconcentreerd werken.

GTD Level-1 training: Basis op Orde

De meereffect training legt Getting Things Done stapsgewijs uit aan de hand van alledaagse werkzaamheden. De trainers kennen je huidige werkwijze en mentale blokkades om nieuw gedrag aan te leren en laten overtuigend zien waarom de aanpak van Getting Things Done beter werkt. Je doet veel concrete praktische oefeningen en er is ruimte om vragen te stellen. Dat maakt dat de nieuwe werkwijze beklijft.

Tijdens deze training leer je hoe je Getting Things Done kunt toepassen, onafhankelijk van een tool. Na de training krijg je toegang tot de online leeromgeving, met hulp bij implementatie voor de software die je gebruikt (zoals Microsoft Outlook).

meereffect - inbox is leeg

Je krijg het boek “Getting Things Done in de praktijk” mee (dit boek is niet los te koop) en een muismat met schematische weergave van het proces. Plus voor de dagelijkse gang van zaken een slim kladblok met vingerwijzingen, een fysieke inbox en twee mapjes.

Na de training krijg je druppelmails die je helpen GTD eigen te maken en aan je nieuwe gewoontes te werken. Ook kun je vragen stellen aan of van gedachten wisselen met andere cursisten en de trainers op de meereffect kennisbank.

Persoonlijke begeleiding: in een kleine groep op één-op-één

Meereffect intensief is een vast programma van twee dagen voor maximaal tien deelnemers tegelijkertijd. Twee meereffect coaches begeleiden alles, beantwoorden vragen en helpen je Getting Things Done goed in te richten. Het is een open inschrijving.

Met On-the-job coaching helpt een trainer je één op één je eigen systeem helemaal op de rit te zetten. Hardcore kenniswerkers (managers/ondernemers) maken in een dag of twee een enorme stap voorwaarts.

Voor mensen die digitaal willen werken met Getting Things Done is het handig om rekening te houden met het feit dat de coaches specialisten zijn op het gebied van Microsoft Outlook en andere programma’s zoals Lotus Notes, Entourage en Apple Mail best-effort ondersteunen.

GTD Level-2 training: Projecten en Prioriteiten

Cursisten die een tijdje met Getting Things Done hebben gewerkt en er meer uit willen halen hebben behoefte aan het sparren met anderen. Gerichte vragen gaan dan over het volhouden van gewoontes zoals het wekelijkse onderhoud. En hoewel de dagelijkse hektiek inmiddels prima te hanteren is blijkt het lastig om de stap naar een projectenlijst te maken. Tips om geconcentreerd aan het werk te blijven zijn ook altijd welkom.

meereffect next level training - materialen

In de Level 2-Training gaan de trainers dieper in op onderdelen die meer aandacht nodig hebben, op basis van hun ervaring en vragen tijdens de basistraining. Bijvoorbeeld over de projectenlijst, het zeshoogtenmodel, het wekelijkse onderhoud en geconcentreerd werken. Tijdens de training wissel je tips en tricks uit, ook over de computer of apps.

GTD Level-3 training: Focus en Richting

GTD Level 1 en 2 geven je de (geestelijke) ruimte om uit te zoomen. In de Level 3 training ga je aan de slag met de aandachtshorizonnen (Horizons of Focus): principes, visie, doelen en aandachtsgebieden. Zo zijn je projecten en acties in lijn met je ambities op lange termijn.

Meereffect voor organisaties: In-company

Bij de introductie van Microsoft Office volgen Nederlanders massaal trainingen Word en Excel. De manier van omgaan met e-mail via bijvoorbeeld Microsoft Outlook en social media laten we mensen zelf uitzoeken. Terwijl we daar veel meer tijd aan kwijt zijn! Hoe vaak zijn mensen het overzicht kwijt, zitten inboxen bomvol en vallen taken en afspraken tussen wal en schip waardoor zaken vertragen of vergeten worden?

Als je zelf met Getting Things Done werkt dan valt het je natuurlijk nog meer op. Hoe zou het zijn als al jouw collega’s met Getting Things Done werken? Als eigenaar van een organisatie met meerdere medewerkers zou ik het wel weten: Getting Things Done als de facto standaard. Meereffect heeft In-company trainingen voor organisaties die graag meerdere mensen in één keer opleiden om slimmer te werken.

De trainingen bevatten dezelfde inhoud als de Open training, maar dan In-company, Engelstalig, in een halve dag. In sneltreinvaart dus, inclusief boeken, e-learning achteraf en materialen.

Meer individuele begeleiding is mogelijk in de vorm van junior coaching. waarbij een trainer na afloop langsloopt op de afdeling om iedereen te helpen met het inrichten van Outlook voor supersnel mail-verwerken. Nog persoonlijker zijn de eerdere genoemde meereffect intensief (voor een kleine groep) en On-the-job coaching (één-op-één).

Voor conferenties, seminars of andere bijeenkomsten levert meereffect een enthousiaste spreker met een interessant en praktisch verhaal over Getting Things Done. Inclusief tips en tricks en een aantrekkelijke korting voor mensen die vervolgens de meereffect training willen volgen. Ik schreef eerder over het seminar “Nooit meer een volle inbox”.

Bel meereffect voor meer informatie: 0343-421381

Tip: Nog onvoldoende deelnemers of animo voor een in-company training? Meereffect geeft een oplopende korting aan meerdere deelnemers van dezelfde organisatie die deelnemen aan een Open training. Zo kan de organisatie gespreid de training volgen en nieuwe collega’s laten opleiden. De open trainingen van meereffect zijn verspreid door heel Nederland te volgen.

meereffect: trainingslocaties Nederland

Kennisdelen na de training via de Meereffect Kennisbank

Als deelnemers aan een Open of In-company training kun je na afloop vragen stellen aan of van gedachten wisselen met andere cursisten én de trainers op de meereffect kennisbank.

Meereffect heeft een missie: “Wij willen 3 miljoen mensen blij maken met Getting Things Done” en daar help ik graag aan mee.

3 miljoen mensen blij maken met Getting Things Done

Gratis kennismaking met Getting Things Done voor kinderen

Op de website van Meereffect vind je het gratis kinder-e-boek Zoenen met rommel (PDF of ePub).

Omdat je niet vroeg genoeg met Getting Things Done kunt beginnen worden ouders en leerkrachten aangemoedigd het e-boek te gebruiken om kinderen kennis te laten maken met de werkwijze. Of het gesprek aan te gaan over het ordenen van spullen en ideeën.

Tip! Het GTD-schema uit het e-boek kun je ook los downloaden. Het is hetzelfde schema als volwassenen krijgen aangeboden, alleen oogt het nog vrolijker.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php