Lorem Ipsum generator

Lorem Ipsum dummytekst: voor focus op layout in plaats van inhoud

De dummy tekst Lorem Ipsum wordt gebruikt in de grafische industrie. De tekst dient als tekstvulling voor een model dat opgemaakt moet worden, bijvoorbeeld een document of een webpagina. Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een nieuwe website of een nieuwsbrief is vaak nog geen inhoud voorhanden. En ook al is die inhoud er wel; het gaat even niet om de inhoudelijke tekst maar om de manier waarop de tekst zich over de pagina verdeelt. Lorem Ipsum is hier perfect voor. Er komen woorden van verschillende lengtes in voor en het klassieke Latijn kan niet worden gelezen.

Je kunt Lorem Ipsum tekst op Internet vinden en genereren maar je kunt het ook met een tekstverwerker als Microsoft Word genereren. De tekst ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa. Fusce posuere, magna sed pulvinar ultricies, purus lectus malesuada libero, sit amet commodo magna eros quis urna. Nunc viverra imperdiet enim.

Fusce est. Vivamus a tellus. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Proin pharetra nonummy pede.

Een andere mening is dat de copywriter juist moet samenwerken met een ontwerper en dat dummy tekst webprojecten ondermijnt.

Random (willekeurige) of Lorem Ipsum tekst in Microsoft Word

Microsoft Word beschikt over een standaard tekst. Type maar eens:

=rand()

gevolgd door ENTER.

Microsoft Word genereert nu drie alinea’s tekst. Iedere alinea omvat drie zinnen. Je kunt meer alinea’s en zinnen genereren door tussen de haakjes getallen mee te geven als volgt:

=rand(alinea’s, zinnen)

Zo genereert =rand(2,3) twee alinea’s met elk drie zinnen.

Random (willekeurige) tekst in Microsoft Word 2003

In Microsoft Word 2003 is de gegenereerde tekst altijd “The quick brown fox jumps over the lazy dog”, een zin die alle letters van het alfabet bevat. Handig om te zien hoe iedere letter eruit zien maar… je gaat de tekst ook lezen. Daarbij herhaalt de zin wat het beeld van de pagina verstoort.

Lorem Ipsum tekst in Microsoft Word 2007

Ook in Microsoft Word 2007 levert =rand() een leesbare tekst op, ditmaal een helptekst die een aantal functionaliteiten van Microsoft Word 2007 beschrijft. Zeker afleidend dus! De tekst herhaalt zichzelf na 9 zinnen.

Microsoft Word 2007 kan ook Lorem Ipsum tekst genereren met de volgende functie:

=lorem(alinea’s, zinnen)

De tekst herhaalt zichzelf na ongeveer één vol A4.

Lorem Ipsum tekst met de Lipsum generator

Lorem Ipsum generator

Als je niet beschikt over Microsoft Word of de herhaling van de tekst van Microsoft Word 2007 voldoet niet, gebruik dan de Lipsum generator om gratis Lorem Ipsum tekst te genereren. In de gegenereerde tekst zit geen herhaling en de auteur van de website garandeert dat er niet ineens een “grappig” leesbaar woord tussen de tekst staat. Naast het aantal te genereren alinea’s kun je er ook voor kiezen een aantal woorden te genereren, of lijsten.

Alternatieven, en eens wat anders dan Lorem Ipsum, is Dummy Text Generator die gebruikmaakt van teksten die zijn vrijgesteld van auteursrecht, bijvoorbeeld via Project Gutenburg of Bacon Ipsum voor vleessoorten.

Dummy afbeeldingen genereren

Afbeeldingen kun je genereren met de Dynamic Dummy Image Generator. De afmeting die je wilt hebben geef je door in het webadres van de Dynamic Dummy Image Generator. Voor een afbeelding van 200×200 pixels gebruik je http://dummyimage.com/200×200.

De afbeeldingen kunnen ook direct worden ingevoegd in een website zoals ik hier heb gedaan met <img src=https://dummyimage.com/200×200 alt=”Een Dummy Image”>.

Een Dummy Image

Heb je liever een afbeelding met kleur in plaats van de afmetingen? Gebruik dan Random Image Generator of afbeeldingen van katten met PlaceKitten.

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *