Logitech Harmony alles in een afstandsbediening

Logitech Harmony: één afstandsbediening om al je apparaten te bedienen

Met de universele afstandsbediening Logitech Harmony kun je meerdere apparaten bedienen. Eén druk op de knop schakelt alle apparaten in die je nodig hebt én alle apparaten uit die je niet nodig hebt. Vervolgens zap je zonder verder gedoe met de Logitech Harmony en bedien je bijvoorbeeld het volume van de TV. En als je klaar bent dan zet je alle apparaten uit met één druk op de knop.

Logitech Harmony alles in een afstandsbediening

Hieronder zie je hoe een gebruiker zijn apparaten instelt op het kijken van een filmpje: receiver, Blu-ray speler en TV aan. Vervolgens schakelt hij over naar het spelen van een spelletje: Blu-ray speler uit, xbox aan. Tenslotte TV kijken: receiver en Xbox uit, cable box aan en TV op juiste kanaal.

https://www.youtube.com/watch?v=ozpMRazG-NA

Misschien heb je al eens een afstandsbediening afgesteld voor meerdere apparaten. Zo kun je met de afstandsbediening van Ziggo ook je DVD en TV bedienen. Voor het instellen moet je dan codes intypen op de afstandsbediening en hopen dat de juiste voor jouw merk/type apparaat ertussen zit. Tijdrovend en helaas lang niet altijd een succes. Als het al werkt dan moet je het te bedienen apparaat eerst kiezen op je afstandsbediening. Voor andere huisgenoten en visite alsnog onbegrijpbaar.

Logitech levert een programma voor zowel Microsoft Windows als macOS om de Harmony in te stellen. Daar voeg je je apparaten toe op basis van merk en type en regel je de afstandsbediening in. De apparatendatabase van Logitech kent duizenden apparaten en wordt regelmatig bijgewerkt. En mocht je een exotisch apparaat in gebruik hebben dan kun je de Logitech Harmony ook de infrarood (IR) code van een knop leren door de afstandsbedieningen tegenover elkaar te houden. Als je klaar bent met instellen dan verstuur je met een meegeleverde USB-kabel de instellingen vanaf je PC naar de Logitech Harmony.

Logitech Harmony Remote Software

Met de instellingen verdeel je knoppen op de afstandsbediening via activiteiten zoals “film kijken” slim over de apparaten. Na het inschakelen van de apparaten bedien je bijvoorbeeld met “film kijken” het volume van de versterker en pauzeer je de DVD-speler. En als je wilt dan kun je een apparaat selecteren waarna alle knoppen voor dat apparaat zijn ingesteld.

N.B.: Voor het bedienen van spelcomputer Sony Playstation 3 heb je de apart verkrijgbare Logitech Harmony Adapter for PS3™ nodig.

Verschillende varianten Logitech Harmony

Logitech levert een aantal varianten van de Harmony op. Het verschil zit hem in deze details:

 • aansturing van maximaal 4 tot 15 apparaten;
 • oplaadbaar;
 • achtergrondverlichting van de toetsen;
 • drukknoppen of kleurentouchscreen – met een touchscreen kun je ook favoriete zenders onder een knop zetten;
 • help-knop om je met een wizard te ondersteunen tijdens het dagelijks gebruik als er iets net niet goed is ingesteld;
 • mogelijkheid tot aansluiten optionele RF Extender zodat je apparatuur uit het zicht kunt zetten.

De meer dan gulden middenweg is de Logitech Harmony One. Deze oplaadbare afstandsbediening (nog een voordeel: één batterij om in de gaten te houden) bedient maximaal 15 apparaten met een kleurentouchscreen – en de help-knop is aanwezig.

Logitech Harmony One - universal remote control

Bestel de Logitech Harmony One via Bol.com

Logitech Harmony inregelen

Om de Logitech Harmony in te regelen doorloop je de volgende stappen.

 1. Download de software voor Microsoft Windows of macOS via My Harmony
 2. Maak een account aan, Logitech bewaart je gegevens zodat je deze ook op een nieuwe remote kunt inladen of op een andere machine kunt bewerken.
 3. Voeg al je apparaten toe op basis van merk (de keuzelijst manufacturerer) en type (overschijf het voorgedrukte model number).
 4. Maak activiteiten aan zoals “TV kijken”, “Gamen”, “DVD kijken” en “Muziek luisteren”. De wizard vraagt je welke apparaten daarbij nodig zijn en stelt de afstandsbediening in. Als de TV betrokken is in de activiteit dan vraagt de software welke bron (SCART/HDMI) moet worden weergegeven.
 5. Stuur je instellingen via de USB-kabel naar de afstandsbediening met de knop “Afstandsbediening updaten”.
 6. Probeer nu de afstandsbediening per activiteit uit.

Bekijk of alle betrokken apparaten bij een activiteit worden ingeschakeld. En alle apparaten die je niet gebruikt worden uitgeschakeld. Let ook op of de juiste bron is ingeschakeld als je de TV gebruikt. Eventuele correcties kun je doorvoeren in de software waarna je opnieuw kiest voor “Afstandsbediening updaten”.

In het dagelijks gebruik wil je misschien nog wat details instellen. Bijvoorbeeld de volgorde van de weergave van activiteiten op de afstandsbediening aanpassen. Of een meer prominente knop toekennen voor Teletekst als je dat vaak gebruikt.

Je kunt ook de volgorde waarin apparaten worden ingeschakeld beïnvloeden of automatisch knoppen laten indrukken voor en na het kiezen van een activiteit. Zo laten TV’s van Samsung een icoon zien als mute actief is maar niet als je het geluid zachter zet – dus kun je ook een keer of 15 het signaal “Volume zachter” doorsturen.

Als je gekke dingen tegen komt dan kun je terecht op het forum van Logitech. De support van Logitech op Twitter kan je ook op weg helpen.

6 gedachten over “Logitech Harmony: één afstandsbediening om al je apparaten te bedienen

 1. Joep Iven schreef:

  L.S.,
  Kan ik met de logitech harmony one
  een Philips tv met Ziggo “tussenkastje” en een Pioneer DAB-radio(beiden op de Ziggo-kabel)bedienen. Dus met één afstandbediening, zodat afzonderlijke afstandbedieningen overbodig worden.
  Dank voor antrwoordje,
  Joep Iven

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.